Last news in Fakti

23 Юни, 2021 08:38 3 439 51

Кацаров: Премахване на монопола на НЗОК

  • стойчо кацаров-
  • болници-
  • нзок

Лимитите са наказание за болниците

Кацаров: Премахване на монопола на НЗОК - 1
Снимка: БГНЕС

"Добре е да се премахне монополът на Здравната каса, за да се създаде конкуренция на осигурителите. Ако няма съгласие за това нещо, може да се коригират цените на медицинските услуги и в условията на монопол. Хубавото в момента е, че БЛС и НЗОК имат такава методология за корекция на цените, надявам се да си спазят обещание, както и ангажимента на премахнат лимитите. Лимитите са наказание за добре работещите болници. Лимитът отнема правото на пациента да избира", заяви в "Денят ON AIR" министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни и защо лимитите на болниците са останали през последните години.

"Дори НС взе решение неплатената надлимитна дейност за 2015 и 2016 г. да бъде изплатена. Това са над 100 млн., които са изплатени. Няма нито един сериозен аргумент за това, че трябва да има лимити. Това е най-мързеливият начин да ограничиш разходите - да сложиш лимити. Хората, които казват, че без лимити НЗОК ще изпадне в криза, допускат грешка - Здравната каса не плаща издръжка на болницата, тя е създадена да плати лечението на здравноосигуреното лице", подчерта гостът на Ганиела Ангелова.

Д-р Кацаров изрази надежда, че който и да поема властта, ще продължи тази реформа.

"Това е моя последователна позиция, Това е пътят, по който трябва да се върви. Стимулирането на конкуренцията не е действие, което е насочено към лекарите, ползата е за пациентите. Това е политическо решение - на коя болница колко лимит ще се отпусне", посочи той.

Служебният здравен министър коментира и казусите със скандалите около двете големи столични болници - "Александовска" и "Лозенец".

"Алексадровка" е натрупала 67 млн. лв. дългове още при предишния директор. Тя наистина е в много тежко финансово състояние, въпреки че многократно е подпомагана от правителството. "Лозенец" е също такъв тип. И при двете болници намалява броят на болните и се увеличават заплатите на персонала. Дейността не е ефективна. Всичко това сочи, че управлението не е било добро. Според мен, НЗОК трябва да си направи алгоритъм за установяване на отчетена неизвършена дейност. Трябва да имаме механизъм за превенция. Контролът няма да е ефективен, ако не се включи и пациентът", категоричен е министър Кацаров.

Той настоя, че не е дошъл, за да извършва рокади, а е бил принуден в тези два случая да действа.

По отношение на ваксинацията, здравният министър подчерта, че не е имало достатъчно добра информационна кампания и това обяснява отлива на желаещи да се ваксинират.

"Моментът беше изпуснат в самото начало. След което не се проведе никаква кампания за ползата от ваксинирането и това позволи да навлязат предразсъдъци. Дори от медиците - само 20% са се ваксинирали", разясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 серго

    27 6 Отговор
    Какво ще прави бялата мафия - докторчетата? Не е ли време да се проверят цените на лекарствата и след това затвор?

    Коментиран от #44

  • 2 Пич

    29 5 Отговор
    Ех , как така преди да се доберете до властта , всички знаете какво трябва...!!!??? После шушумигарствате , и никой не пипа здравната система... От както Костов направи болниците търговски дружества , чувахме разни от умни по умни да знаят винаги , ка ще оправят здравеопазването ..... И като влезеха във властта + нищо...!!!??? И вие ще сте същите... Парите там са много , и почти безотчетни...
  • 3 5kof

    23 3 Отговор
    А какво ще стане ако има няколко здравни каси? И човечецът да има право на избор. Както на личен лекар, така и на здравна каса.

    Коментиран от #6, #7, #23, #38

  • 4 бгфр

    31 7 Отговор
    Ще направят здравеопазването изцяло частно. Имаш пари- лекуваш се, нямаш пари- умираш вкъщи в гърчове. Просто държавата не иска да дава пари за здраве.
    Ще стане като частните пенсионни фондове- внасяш пари, в замяна ти подхвърлят нещо нищожно.
  • 5 А бе то

    9 14 Отговор
    служебните министри май нямаха право да правят каквито и да е промени, а те изгониха всички неудобни за да подготвят почвата за техните хора. Това май не е съвсем правилно.
  • 6 бгфр

    25 3 Отговор

    До коментар #3 от "5kof":

    Частна здравна каса означава подобие на пирамида. Забравихте оня фонд за лечение на деца. Колко пари, къде потънаха?! И колко деца останаха без лечение.

    Коментиран от #16, #47

  • 7 честен ционист

    15 3 Отговор

    До коментар #3 от "5kof":

    В България дори и големите частни здравни осигурителни фондове са менте. Колкото и каси да има, все ще си изцоцан. Там месечна осигуровка под 100лв за здраве няма.
  • 8 НЗОК беше ограбена с 1,5млрд лева

    20 4 Отговор
    Защо НЗОК плаща за лечение в частните болници защо беше източена НЗОК с 1,5 млрд лева при Борисов 1 след като не е избран от народа от никой избирателен район защото не е бил записан в предизборните листи на ГЕРБ министерството е на здравеопазването и трябва да има профилактика и превенция на заболяванията

    Коментиран от #51

  • 9 ГНУС

    13 4 Отговор
    Лекуването ще стане привилегия на богатите. Бедните няма да имат достъп до лечение. ЩЕ ДОСЪСИПЯТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО.

    Коментиран от #13

  • 10 0808

    10 5 Отговор
    ...доктори-лапачи.
  • 11 .......

    10 2 Отговор
    НЗОК ИМА ДУБЛИРАЩИ ФУНКЦИЙ И МНОГО АДМИНИСТРАЦИЯ
  • 12 русенец

    17 1 Отговор
    Като имаме няколко частни пенсионни фонда и какво стана? Пенсиите скочиха до небето, нали?:) Драги ми министре, преди години знаеш ли какво направиха французите когато се опитваха да ремонтират и цивилизоват здравно-осигурителната си система? Въведоха немската такава. Вместо да откривате топлата вода нещо, което не успяхте за 30 години, дали ще успеете да я откриете в следващите 300 години? Вземете немската система. Там има много здравни каси, но единен държавен контрол върху лекари, фармацевти, цени на лекарства. Защото здравната система не е начин за събиране и плащане на здравни грижи, а КОНТРОЛ върху всичко! ... Като казах контрол и веднага разбрах, че това няма как да се случи в Бг. Ако има контрол, то няма да има много възможности за далаверки.

    Коментиран от #17

  • 13 честен ционист

    6 2 Отговор

    До коментар #9 от "ГНУС":

    За бедните ще има безплатни ваксини по 6 пъти на година. За малко по-богатите ще има безплатно вадене на зъб, 1 пломба, раждане на дете, като екипът се заплаюа отделно, и веднъж за годината право на линейка, само за 100лв на месец.

    Коментиран от #20

  • 14 Перо

    7 1 Отговор
    Кацаров открива топлата вода! Най-лесния начин за реформа в здравеопазването е да се видят страните с най-добре работещи здравни системи и да се обмени опит и да се въведе,чрез НС,ново структуриране,финансиране,организация и работа,въвеждане на частни здравни планове с различни опции с различни пред-болнични и болнични заведения за различно здравно осигуряване. Сега здравната система е крайно неефективна/с търговски дружества/ и прави едни доктори милионери с 30-50,000 лв.месечна заплата и други с 900-1200 лв.,а НЗОК финансира държавни и частни заведения,еднакво,без оглед на осигурителната вноска!
  • 15 бгфр

    11 4 Отговор
    Преди няколко дена Кантарджиев предупреди, че се готвят да закрият НЗОК. Ние помислихме, че говори така, защото го пенсионираха.
    А парите от НЗОК къде ще отидат, а?

    Коментиран от #18, #30

  • 16 Не е

    10 4 Отговор

    До коментар #6 от "бгфр":

    така ! Ето в Германия например частните здравни каси са около 50 , а не са пирамиди !

    Коментиран от #19, #32

  • 17 бгфр

    8 1 Отговор

    До коментар #12 от "русенец":

    В Бг и контролът е подкупен. Не разчитай на контрол!

    Коментиран от #22

  • 18 Пари

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "бгфр":

    няма ! Опапали ги милионерите с имения , частни клиники и приближените клиники до властта!
  • 19 бгфр

    8 4 Отговор

    До коментар #16 от "Не е":

    А заплатите какви са в Германия? Искаш немски модел, с немски цени, а заплатите? На какво отгоре се сравняваш с Германия?

    Коментиран от #21, #50

  • 20 ГНУС

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "честен ционист":

    Айде точно зъболекарите не ги давай за пример като безплатно вадене на зъб или друго, щото точно при денталната медицина пациентът си плаща всичко. Няма безплатно там.
  • 21 Кой

    4 2 Отговор

    До коментар #19 от "бгфр":

    ти говори за заплати , бе ? Това е съвсем друга тема, става въпрос за функциониращи здравни каси, които не са пирамиди ! Не всичко под един знаменател !!!

    Коментиран от #27

  • 22 русенец

    5 2 Отговор

    До коментар #17 от "бгфр":

    Знам. Те затова читавите бягат от тук, защото управия няма. И Господ да слезе в София и той ще се провали. Единствен, който би успял е Пол Пот.
  • 23 Миризлив пор

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "5kof":

    Мога да ти кажа какво ще стане - всички фондове ще записват само млади хора под 40 години защото те не боледуват, по-възрастни ще се надяват на милостта на държавата. Реално ще плащаме 2 пъти - за тези които се грижи държавата и за собствените си осигуровки.
  • 24 Шефьор

    8 0 Отговор
    Прекрасно е че са платени надлимитните дейности за 2015 и 2016г. , но как изглежда това плащане през призмата на 900 измислени хоспитализации, наречени "техническа грешка" и други "технически грешки". Кой е проверил колко са бръкнали в НЗОК, а от там и кой е санкциониран, осъден!!!????
    Няма ли конфликт на интереси: Членове на БЛС да управляват НЗОК?
    За мен съставянето на документи с невярно съдържание се разглежда от Наказателния кодекс! Колко е необходимо, за да се разбере, че чрез така наречените "техничесдки грешки" в прав текст се кррадат пари, които отиват за заплати не за апаратура или подобряване на сградния фонд.
  • 25 По скъпо от здравето е лечението

    7 4 Отговор
    Училище в България за лекари и медицински сестри и братя защо отиват в частни болници да практикуват и защо напускат България да работят в чужбина лекарите и сестрите имат военни звания и не трябва да напускат България частните болници да плащат на държавата обучението на нови лекари и сестри и да платят обучението на лекарите с опит и квалификация учили и специализирали в България
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 бгфр

    6 4 Отговор

    До коментар #21 от "Кой":

    В Бг всичко е под общ знаменател, бе. Май си от частните фондове и за теб ще е изгодно някой да ти внася парички всеки месец по немски образец, а ти да предоставяш услуга по български образец. Побългарено немско здравеопазване?! Мерси съм!
  • 28 истината

    6 6 Отговор
    Една държавна здравна каса и няколко частни и ще се премахне монопола на досегашната здравна каса. Ще има конкуренция и избор за хората къде да си внасят здравните вноски. Ще имат избор и да си прехвърлят партидата, ако не са доволни. Това ще е добре за хората, които се лекуват.
  • 29 Блаженни години рокендрола беше млад

    6 5 Отговор
    В Германия данъците са около 40% а у нас 10% а парите на частниците са в касите на фирмите
  • 30 истината

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "бгфр":

    Кантарджиев е лъжец, какво го слушаш. Те такива говорят да плашат хората, за да ги манипулират политиците, които лъжат в преизборните си кампании и се заиграват със страховете на хората. Държавната здравна каса ще остане. Просто ще има конкуренция в лицето на 3-4 частни здравни каси.

    Коментиран от #49

  • 31 От САЩ

    5 1 Отговор
    Здравето трябва да се застрахова, а не да се осигурява.
    Тази солидарна система на осигуряване само подсигурява на докторите заплатите ежемесечно, а те са алчни и искат още и още.
    Ако ще правят търговия със занаята си, трябва да бъде истинска търговия-да плащаме само за услуги, които ни устройват.
    Ако се премине към здравно застраховане, застрахователя ще може да поема разликите при по-скъпи манипулации, но преди да заплати ще може да рвизира дали е била необходима тази скъпа дейност и толкова ли струва. Застрахователните дружества сключват договори с определени здравни институции при взаимно изгодни условия, а пациентите избират съответно кой да ги застрахова.
    Ако някога сметката на пациента не съдържа достатъчно средства да покрие по-скъпа услуга, застрахователя разплаща на медицинското заведение, а после пациента , когато е в ъстояние , договаря начина на възстановяване на сумата.
    Така е в САЩ, така е в Холандия и други държави, за които мечтаете драги зрители.
    Почетете малко, образовайте се преди да се вързвате на глупостите, които нашите хиени ви вменяват.

    Коментиран от #43

  • 32 истината

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Не е":

    В германия има една Държавна здравна каса АОК и множество частни. Пациентите имат право да се запишат където искат и да сменят касите когато искат. Ето това е конкуренция. Повечето германци са в държавната здравна каса. А в частни са например тези, които имат по-високи заплати или доходи и внасят по-високи осигуровки, съответно получават повече зравни услуги безплатно. То не, че е бъзплатно, защото вече са платили чрез ежемесечните си вноски. Това е, просто е.
  • 33 Димитров

    6 2 Отговор
    Постепенно разбираме как министъра е изявен представител на частните здравни заведения!

    Коментиран от #35

  • 34 Истина

    6 3 Отговор
    Една от яловата организация която взема пари без да си мръдне задника Едно време и бз НЗОК СЕЛЕКУВАХА ДОКАТО БОЛНИЦИТЕ СА ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА КРАЖБИТЕ ЩЕ СА В ОГРОМНО КОЛИЧ3

    Коментиран от #37

  • 35 истината

    1 2 Отговор

    До коментар #33 от "Димитров":

    Не пиши глупости ксто не си информиран, че само замърсяваш пространството, освен ако не си платен Трол и имаш задача да пишеш дезинформация.
  • 36 Един

    3 2 Отговор
    Това отдавна трябваше да е факт- още от създаването на този здравен модел!!!!
  • 37 ухуиух

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Истина":

    Едновремешната система без НЗОК затова фалира. Или не го знаеше.
  • 38 no name no face no number

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "5kof":

    Ще стане както е в Германия примерно пълна безмислица. Там има десетки здравни каси и все тая къде си. Най доброто решение е бюджетно финансиране на здравеопазването от бюджета. Докато има търговия и бизнес в здравеопазването полза няма да има, а само пари щв се усвояеат
  • 39 1234

    2 2 Отговор
    Само половината здавна вноска в нзок др половина в частни каси на застрахователен принцип и наследяеми ако не се ползва
  • 40 Сидней Рейли

    1 1 Отговор
    Да ограбим още народа, а Стойчо, че малко го грабихме?
    И ти ли стана подкупен?
  • 41 гражданин

    3 1 Отговор
    в малка бедна държава, ще ми създавате десет каси, тука да не е Германия, още по зле ще стане положението, минавайте изцяло към държавно здравеопазване, с универсален достъп, централно планиране, и нула, повтарям нула плащания към частни болници, да се издържат сами, освен това Кацаров ти политик ли си какъв си в момента, с тези приказки отивай и се записвай в листите, да видиш колко вота ще събереш

    Коментиран от #48

  • 42 .......

    0 0 Отговор
    НЗОК ИМА ДУБЛИРАЩИ ГИШЕ-БЮРОКРАТСКА ФУНКЦИЙ И МНОГО АДМИНИСТРАЦИЯ
  • 43 ГНУС

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "От САЩ":

    На принципа на застраховането ще е още по- зле. Знаеш ли как се вземат пари от застрахователи? Никак.
    И изобщо не хвали американския модел на здравеопазване.
    Омръзнаха ни чужди модели, побългарени на местна почва.
  • 44 Д-р Хаус

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "серго":

    Ало, Кацаров!! Нито дума не казваш по въпроса защо болниците са търгашески дружества и работят по Търговския закон!! И не смей да говориш за " медицински УСЛУГИ"!! Услугите се правят на магистралата!! Ясно??
  • 45 Д-р Хаус

    1 1 Отговор
    Това,което " гражданинът" от #41 пише,аз го говоря от 20 години!! Ама и тоя " министър" е яростен защитник на ЧАСТНОТО здравеопазване никога няма да смени порочния МОДЕЛ от касовоосигурителен сДАНЪЧНО ОСИГУРИТЕЛЕН!!
  • 46 Д-р Снагълс

    2 1 Отговор
    Целта на всяка частна болница е ДА ПЕЧЕЛИ!! И тя вече 21 години ПЕЧЕЛИ,сучейки от две майки: държавната НЗОК и от ДЖОБА на всеки един болен и близките му!!!
  • 47 Лъжеш!

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "бгфр":

    Фонда за лечение на деца беше държавна структура.
  • 48 Да,бе,да,

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "гражданин":

    и почтените хора да плащат чрез данъците си лечението на тарикати и патладжаните,невнесли нито лев.
  • 49 Касата и сега е обществена,а не държавна

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "истината":

    Проумейте го най-после. Държавното здравеопазване е от полза само за неосигурените хитреци и римляните, които не плащат,а ползват.
  • 50 Ами с

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "бгфр":

    кого искаш да се сравни,може би с Конго?
  • 51 Аз редовно плащам

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "НЗОК беше ограбена с 1,5млрд лева":

    здравните си осигуровки и ползвам услугите само на частна болница,в държавните и общинските не стъпвам. Затова касата им плаща с моите пари за моето лечение.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове