Last news in Fakti

12 Февруари, 2013 09:22 924 3

Мирослав Найденов: Не съм разследван от ОЛАФ

  • мирослав найденов-
  • олаф-
  • земеделие
Мирослав Найденов: Не съм разследван от ОЛАФ - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на земеделието Мирослав Найденов опроверга пред бТВ информация в пресата, че е разследван от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Пред Би Ти Ви той заяви: "Категорично не съм обект на разследване на ОЛАФ".

Мирослав Найденов обясни, че такава информация не е постъпвала в МВР и никоя от институциите не знае за такова разследване.

"Не е възможно да тече проверка и да не ми казват", каза още той.

Найденов добави, че е добре запознат с процедурата, тъй като вече е имало случаи на сигнали срещу служители на министерството, подадени в ОЛАФ от предишния изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Калина Илиева.

Тази информация абсолютно не отговаря на истината. И по-надолу в написаното се вижда, че тя е опровергана и от МВР, и от АФКОС (българската служба за борба с измамите с еврофондове - бел. ред.), и от ОЛАФ, обяви в извънредно включване в сутрешния блок на Би Ти Ви Мирослав Найденов.

В броя си от днес в. "Сега" съобщава, че ОЛАФ е започнала разследване срещу Найденов по сигнали за злоупотреба с пари от европейските фондове. Изданието се позовава на свой неназован източник в Брюксел.

Според публикацията става дума за 50 000 лв. за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter и други 50 000 лв. за публикуване на информация в интернет форуми в продължение на година. Поръчките бяха обявени през 2011 г. и бяха спечелени от фирми на бивши земеделски пиарки. Вчера стана ясно, че земеделското министерство смята да направи римейк на скандалната поръчка, уточнява "Сега".

Според Мирослав Найденов публикацията е поредната поръчка срещу правителството, която цели да отклони хубавата новина за това, че само преди два дни ЕС отпусна допълнително над 2 млрд. лева за земеделие на България.

 

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) категорично не разследва министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов. По информация на АФКОС-МВР/национална контактна точка с Европейската служба за борба с измамите/ в момента ОЛАФ извършва проверка на фактите и обстоятелствата, изнесени в сигнал до службата за евентуални нарушения при възлагане на обществена поръчка на стойност 48 000 лева за изработване и поддържане на страница на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter. Договор с избраната за изпълнител фирма по тази поръчка е сключен на 12.01.2012 г. Във връзка с проверката, от ОЛАФ е поискано съдействие от дирекция АФКОС-МВР за предоставяне на конкретна информация с цел изясняване на достоверността на изнесеното в сигнала.

Това уточняват от пресцентъра на МВР.

В кореспонденцията между ОЛАФ и АФКОС не се споменава за разследване срещу министъра на земеделието Мирослав Найденов.

Важно уточнение в този контекст е и фактът, че проверките на ОЛАФ се извършват срещу икономически оператори, а не срещу физическо лице, освен ако то самото не е икономическият оператор.

Преди публикуването на статията, от МВР бе поискана и предоставена чрез Пресцентъра официална информация, че разследване срещу земеделския министър няма.

Във връзка с твърдението, че „нареждането за разследване е дадено лично от генералния директор на ОЛАФ“, поясняваме, че проверките, по които работи ОЛАФ се откриват със санкция на генералния директор.

Не може да се твърди, че Джовани Кеслер е знаел за сигнала при посещението си в България на 27-28 септември 2012 г., тъй като решение за откриване на проверката по визираната поръчка е подписано от него повече от месец след това – 31.10.2012 г.

Уточняваме още, че действащата към онзи момент наредба изисква при подобни обществени поръчки/под 50 000лв./ да се съберат 3 оферти с предложения в рамките на прогнозната стойност – 48 хиляди лева. Така че, в това отношение, процедурата е спазена.

Всички факти, посочени дотук, са предоставени на Европейската служба за борба с измамите.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Станимир Христов

    0 0 Отговор
    ..ами ха дано да го поразследват малко де....
  • 2 испанец

    0 0 Отговор
    Тоя трябва да го разследват хората на улицата.Набързо.С юмруци.Всичко друго е гарван гарвано око не вади.Един от най големите мошеници през последните години.И винаги в управлението.При почти всички партии.Незаменим кадър на БКП.
  • 3 Бай хой

    0 0 Отговор
    Все още.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове