Last news in Fakti

29 Юни, 2021 09:29 1 709 39

АСБ поиска парламентарно разследване на инцидента с майор Терзиев

  • майор терзиев-
  • асб-
  • парламентарно разследване

От Атлантическия съвет смятат, че е редно още в предизборната си кампания бъдещите депутати да повдигнат въпроса дали в момента Министерството на отбраната подготвя нови споразумения и договори с руската компания за ремонт, поддръжка и модернизация на МиГ-29

АСБ поиска парламентарно разследване на инцидента с майор Терзиев - 1
Снимка: БГНЕС

Ако служебното правителство си позволи да прокара в края на мандата си ново споразумение с руската компания РСК МиГ за ремонт на остарелите съветски самолети на българските ВВС, това трябва да се разследва от новия парламент, заявиха от Атлантическия съвет на България.

От организацията настояват също за парламентарно разследване на инцидента, при който загина майор Валентин Терзиев.

"Ще се сформира ли парламентарно мнозинство от евроатлантически ориентираните политически сили и народни представители, което най-после да спаси България от руската зависимост в отбраната? Ще се намерят ли депутати, които да сложат край на това постоянно унижение на България?" - питат от АСБ.

Атлантиците предлагат да се сформира специална парламентарна комисия, която да разследва смъртта на майор Терзиев, без да бъде прикриван никой по командната верига.

"Истината, само истината, цялата истина, тук и сега! Вярваме, че ще се намери поне един депутат, който още от първия ден на мандата на новия парламент да се заеме сериозно със случая! Тази комисия също така трябва да се заеме и със състоянието на изпълнението на сключените договори с РСК МиГ." - посочват от обществената организация.

От Атлантическия съвет смятат, че е редно още в предизборната си кампания бъдещите депутати да повдигнат въпроса дали в момента Министерството на отбраната подготвя нови споразумения и договори с руската компания за ремонт, поддръжка и модернизация на МиГ-29.

"Стари договори по рамковото споразумение от 2018 г. все още не са изпълнени, а вече постъпват сигнали, че вече се подготвя наливането на още пари в Русия. Министерство на отбраната продължава да мълчи за състоянието на изпълнението на тези пет договора." - напомнят атлантиците.

В изявлението се подчертава, че съгласно Закона за отбраната правителството може без одобрението на парламента да сключва договори за суми до 100 милиона лева, но това не бива да се прави от служебен кабинет.

"Не е работа на служебно правителство да решава такива въпроси, още по-малко да обвързва българската бойна авиация с Русия за още няколко години напред. Сега на ход са отговорните политически сили, които е време да дадат ясен сигнал, че това няма да мине и че ще бъде разследвано от новото Народно събрание." - казват още от АСБ.

"Лобистка лъжа е, че МиГ-29 може да бъде модернизиран, така че да стане оперативно съвместим с НАТО! Хибридна лъжа е, че с модернизация на тяхната авионика старите самолети ще могат да ни служат още 10 години и да бъдат използвани безпроблемно заедно с новите F-16! Докато не се освободим от старата съветска техника, българската отбрана ще бъде пробита от Русия." - обобщават атлантиците.

АСБ настоява също за приемане на закон за преодоляване на зависимостта в отбраната от държави извън НАТО и ЕС. От организацията се надяват, че новият парламент ще задължи бъдещото политическо ръководство на Министерството на отбраната да снеме от въоръжение МиГ-29 далеч преди 2029-2030 г.

"Въпрос на политическа воля е следващият парламент не само да приеме такъв закон, но и да задължи правителството да приеме постоянна съюзна съвместна мисия на НАТО по охрана на въздушното пространство." - допълват от Атлантическия съвет.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И пак онуй плъхче Монито

    24 2 Отговор
    Абе ей,едвам ви отървахме от Хитлер,и първата ви радост е да ни забиете шилото в гърба! Ааа,наистина не ставате,ама съвсем не ставате!
  • 2 Някой

    35 3 Отговор
    Хубаво би било да покажете имената на лицата криещи се зад абревиатурата " Атлантически съвет на България".

    Коментиран от #3, #11

  • 3 Сандо

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Поне за един от тях знаем що за боклук е.Докопа богато държавно предприятие,застана на входа и изхода,принуди всички да му изкупуват продукцията от подставените му фирми и стана "честен" бизнесмен,забравяйки клетвите си да се бори с всички сили за светлото комунистическо бъдеще.След време реши да става политик,и след като и там се провали,стана противен гратаджия-соросоид и лижач на американски мокасини.Та така и стигна до това формирование,чиито членове би трябвало да се изолират в лечебно заведение и подложени на трудотерапия.
  • 4 Лъв води 100 магарета

    21 1 Отговор
    И ги довежда до крайната дестинация. Магаре води 100 лъва.И доникъде не ги довежда. Храни
    ч@фут да те лае.А ние,глупавите гои се напъвахме да ги отърваме от Дахау.И ги спасихме от Циклон-2.За да идват сега и да се мъчат да ни изправят като смъртни врагове срещу Русия! Евреин? Пфууу...
  • 5 ТаУмВзе

    24 1 Отговор
    Сюлейман паси и компания, да им се отнеме гражданството и Веднага в ПАНДЕЛАТА! Като за начало, че списъка е дълъг.
  • 6 Глупости

    16 3 Отговор
    Тея пък падат от небето. Една седмица до изборите, още 3 седмици примерно да отнеме до съставяне на ново правителство. То така се сключва договор за един месец. Само говорят колкото да не заспат.
  • 7 Не е ли конфликт на интереси,

    7 8 Отговор
    като държава-член на НАТО, да използваме руски военни самолети и да разчитаме на Русия за ремонта, поддръжката и модернизацията им?

    Коментиран от #12, #16

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 !!!?

    14 1 Отговор
    Военната клика тика България към разруха !!!?
  • 10 баце

    17 1 Отговор
    защо да не може да бъде модернизиран МИГ 29 ?щом f 16 може ,даже го поръчахме и го платихме
  • 11 Имената можеш

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    да откриеш в сайта на съвета, но без снимки.
  • 12 АНОНИМЕН

    18 0 Отговор

    До коментар #7 от "Не е ли конфликт на интереси,":

    В Германия, Полша, Унгария, Чехия и прочее не е конфликт на интереси! И сега какво?!
  • 13 Без Негри в БГ

    19 2 Отговор
    Атлантиците са или вербовани агенти или слагачи за да им дадат някой $$$
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БАЙ Х@Й ‼️

    12 0 Отговор
    Отговорът е прост, но просто не искат да отговорят ‼️ "При скорост 950км/ч и височина 1'200м самолетът е изчезнал от радарите." ‼️ Колко причини , при изправен радар, бихте посочили ‼️
  • 16 Анонимен

    17 0 Отговор

    До коментар #7 от "Не е ли конфликт на интереси,":

    Ти шегуваш ли се, колега!? И ще "посъветваш" ли Ердоган да нареже за скрап комплексите С 400!? Не съм подстрекател, но бих искал да присъствам! Рвииййшш!

    Коментиран от #17

  • 17 Просто казвам,

    0 10 Отговор

    До коментар #16 от "Анонимен":

    че при обтегнатите отношения между Русия и НАТО като нищо самолетите могат да бъдат саботирани. Или очакваш, че Русия ще ги направи по-модерни и от своите?!
  • 18 Недоволна

    22 2 Отговор
    Атлантическия съвет да покаже откъде се издържа и на кого служи? Да отиват при спонсорите си.На нас не ни трябват в България.Искаме такъв като Орбан, който да се справи с НПО-тата.

    Коментиран от #20

  • 19 Сър Пичук

    2 9 Отговор
    Запоиха ли вече кабелчето за да разчетат данните?!?!
    Имаме толкова институти и учени по компютри, електроника и бла-бла, та дано се е намерил някой да знае как да запои 4 жички.
    Учениците в кръжоците също го знаят и могат.
    Или кутията е в Русия (както се чу) и оттам не са изпратили инструкции какво да се прави?!?!
    Мълчанието на служебните, льотчика-резидент, медии и политици е оглушително!
  • 20 Защо говориш

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Недоволна":

    за себе си в множествено число?
  • 21 ИМПИЙЧМЪНТ

    3 7 Отговор
    ЛУСТРАЦИЯ и България ще стане нормална Европейска страна
  • 22 Павел пенев

    9 1 Отговор
    Американските агенти продажници от т. нар. Атлантически съвет да не се грижат за ремонта на самолетите МИГ, а да кажат кога и дали изобщо ще получим самолетите на картинка F-16 предплатени на евроатлантическите измамници.

    Коментиран от #23

  • 23 ха ха ха

    2 1 Отговор

    До коментар #22 от "Павел пенев":

    Голяма мишка си Смешна
  • 24 кРадев

    4 0 Отговор
    като главнокомандващ в държавата носи ГЛАВНА отговорност по следните въпроси:

    Защо допусна години наред да те спрягат като „руски агент на Путин“, като „руски човек“, след като най-вече на теб ти бе ясно, че си чист „натовски генерал“, което съвсем официално бе заявено и от сегашния говорител на второто ти служебно правителство, за когото също носиш отговорност?

    На кого беше нужна тази „димка“, която днес вече издиша, след натрапчивото, демонстративно и арогантно полягане на теб и цялото ти служебно правителство на САЩ?

    В синхрон ли бе тази „руска“ врътка с т.нар. „десносектанти“, за които и до днес тя уж е „мантра“, а в същото време точно с тях си в прекалено тясна връзка, редейки управлението и планирайки бъдещото управление?

    Кои сили наредиха второто ти служебно правителство? Кои кръгове и кои лица?

    Кое наложи това безпрецедентно коленичене на американския посланик Херо Мустафа на де що имаше министър, шеф на Агенция и политик от близките до теб политически сили?

    Коментиран от #25, #28, #29, #33

  • 25 И аз да питам

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "кРадев":

    Каква е ползата от „Три морета“, които ще се проведат три дни преди изборите /8-9 юли/? Без общи приказки, обаче?!

    Допустима ли бе цената – живота на загиналия пилот Валентин Терзиев, за да погали егото ви на „натовски генерали“?

    Ти, господин пРезидент, готов ли си да загинеш в името на НАТО?

    Коментиран от #26

  • 26 Зеленият чорап

    4 0 Отговор

    До коментар #25 от "И аз да питам":

    да каже на българите:

    Какво е бъдещото правителство, което отсега наредихте под диктата на американския посланик Херо Мустафа?

    Кои политически сили умишлено отсега са „смачкани“, за сметка други, с които „редиш мача“?

    Коментиран от #27, #32, #35, #36

  • 27 Фатмакът

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Зеленият чорап":

    ПЪРВО трябва да отговори на въпроса с какво се пръска в атмосферата?
    Защо лично той е разрешил да се пръскат българските граждани с алуминиеви нано-частици?
    Радев обеща, че ще назначи „проверка“… какво стана?

    Още проверяват май….

    Ето откъде произлизат ИСТИНСКИТЕ зависимости.

    Приоритетен за българите е отговорът на въпроса:

    С КАКВО СЕ ПРЪСКА и кой плаща за ежедневните пръскания?
  • 28 Нацията

    5 3 Отговор

    До коментар #24 от "кРадев":

    Никаква друга полза няма от Радев освен една – той е символ на тоталното деградиране и оскотяване на нацията.

    Огромни маси хора робуваха на култа към една Тиква, сега се кланят на един натовски генерал.

    Вече два месеца цялата власт е в ръцете на Льотчика и главо резите му. Да, но въпреки всичко агенциите отново са единодушни, че ГЕРБ ще спечели изборите.

    Повторна победа на ГЕРБ ще има унищожителен ефект върху Радев, защото при пълна власт в неговите ръце неговите по длоги от ИТН ще са пак втори.

    Все едно, че герберите и при спечелени избори няма да управляват, защото нито могат, нито искат това – победа на тиквата ще е с ефекта на ядрена бомба за Зеления чорап.

    От една такава пирова победа за герб ще дойде началото на края за диктатора масон.

    Народът бавно, но сигурно проглежда за тоя мерзавец, подчинил всичко на мерака си за власт.

    Нищо не значи огромният рейтинг, и Тиквата имаше много по-голям от него, но сега е за посмещище.

    Всичките мръсотии, които вършеше хунтата на Герб, сега са налице и при новите мутри.

    Коментиран от #30, #31

  • 29 Иван

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "кРадев":

    За мен тези въпроси са риторични!
    Отговорът на всички въпроси е един – американците!!!
    Но , за съжаление никой не може да промени мнението на едни хора с бели коси от една социалистическа партия , след като вече веднъж Радев им е бил посочен за “нашия човек“!!!
    Тя, простотията, по хората ходи!
    И са по-вече от 80 % - По Иво Христов! Но - такъв е животът!
  • 30 Гумен Гадев

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нацията":

    Що е чест и доблест той не знай, тъй като е чужда (янки) марионетка.

    Той е срам за българското офицерство, голяма част от което се е превърнало в сервилен слугинаж !

    За това нямаме армия, армия каквато имахме!

    Коментиран от #37

  • 31 Тиквата е

    6 0 Отговор

    До коментар #28 от "Нацията":

    неприятен тип, но Муньо „Шпаклата“ Гадев е още по-неприятен!
    Още през 2016г. като видях Монито Паси(от когото Господ да ни спаси) цъфнал в щаба на Мунчо, и се отказах да отида да гласувам.
    Нещата веднага ми се изясниха.
    Жалко само за младежите от протестите, дето на Бою милицията им отпори гьона от бой на протестите миналата година.
    Много жалко за излъганите надежди на хората от протестите.
    Муньо вдигна юмруче, нави шишовете и се покри като пр.дня в гащи.
    И остави глупаците да подскачат като маймуни по площадите и да се бият едни други.
    Глупаците му повярваха и в крайна сметка останаха излъгани.

    „Триморието“ пък беше една от мегаизлагациите на Муньо.
    Насред пандемията, когато всичко живо се беше изпокрило, той като нов месец цъфна франко Естония, откъдето със силен шут още от аерогарата го върнаха обратно. Никой не му е искал такова поведение, но той реши, че трябва да е „по-голям турчин и от ходжата“.Вследствие на което стана за смях!

    Но ни вкара в огромна заплаха от военна ситуация! И то с Русия, която няма равна по въоръжение и военна подготовка в света.
  • 32 Отдавна

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Зеленият чорап":

    съм казал, че кРадев е скрита лимонка, която ще бъде задействана от хамериканските му началници в нужния момент.

    Той ако беше честен човек, нямаше да отиде във ФАЩ да му набиват канчето.
    Неговата ценностна система щеше да е несъвместима с ценностната система на американските престъпници.

    Но българите най-после видяха, че този е бикновен интересчия, двуличен лицемер и национален предател, каквито са и повечето кандидати за шефове на колониалната администрация след следващите избори.

    Няма човек, който да се е отъркал в американците и да е останал чист, както няма как да пуснеш някой в един 200-годишен кенеф, и да го извадиш чист.
  • 33 Като военен

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "кРадев":

    следя действията на тримореца, откакто бе подаден в ръцете на Нинова.
    Мнението ми за него, и не само моето, е че извърши пълно предателство спрямо хилядите повярвали му.

    Лошото е, че в БСП има много негови хипнотизирани следовници, главно поради факта, че е е издигнат от тази партия.

    ЛИЧНО аз не вярвам да има отговори на въпросите.

    Коментиран от #34

  • 34 Радвам се,

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Като военен":

    че има будни хора които виждат истинското лице на НАТОВСКАТА ПОДЛОГА И ПРЕДАТЕЛ НА РОД И РОДИНА - лицето румен радев!

    А тези, които го защитават, още са в будна кома!
  • 35 Правителството,

    4 0 Отговор

    До коментар #26 от "Зеленият чорап":

    което нареди нещото румен радев е със съпорта на НОВИЯ ЕВРО-АТЛАНТИК, ДАНГАЛАКА, който използва думи като „алюзия“, “еквилибрирам“, “оксиморон“ и прочее.

    Този дълбоко комплексиран човек си мисли, че като използва такива думи, и вече е интилигентен, образован.

    Всъщност си е супер комлексар, със супер беден речник на изразяване - ЛИЦЕТО СЛАВИ ТРИФОНОВ! Този е единият, както и всички от сектата му ИТН.

    Другите са нео фа шистите либерали, РОДИНОПРОДАЖНИЦИ дай България с иванов, г но ма атанасов, еквивалентът им в женския вариант - отровната МАЯ, хаджигенов, дончева, бабикян.

    Всички, без изключение, американски ме ке ре та, необичащи РОД И РОДИНА и национални предатели.
  • 36 Очевидно е,

    3 2 Отговор

    До коментар #26 от "Зеленият чорап":

    че триморецът работи в посока съставяне на правителство между ГЕРБ, ИТН и ДБ, с подкрепата на Херо.

    Естествено, всичко това си има цена, която той ще плати с готовност - цената на предателството на интересите на България.
  • 37 Бунгабунга

    5 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гумен Гадев":

    Това лице трябва да бъде изчегъртано от власт.

    Много е опасен за България: страхлив и зависим от най-тежките познати грехове: разврат, сребролюбие, арогантност, предателство.

    Коментиран от #38

  • 38 БГ гражданин

    5 3 Отговор

    До коментар #37 от "Бунгабунга":

    Доблест, чест, почтеност, чувство за срам, чувство за вина, отговорност, съзнание лицето Радев не притежава.

    Хвърчилото е носител на наглост, демагогия, злоба, омраза, мания за величие, низост, подлост, жажда за власт.

    То е Проклятието на. България.

    Гадев развращава нацията, защото в качеството си на държавен глава, става модел на аморално поведение и безнаказаност за всичките си престъпни действия.

    И все повече разумни хора го проумяват.

    И ако не се трогнат от друго, то поне от обвиненията на съпругата на загиналия пилот ще заговори съвестта им и на президентските избори няма да гласуват за Проклятието.

    За него ще гласуват само нищо жества като самия него.

    Отваряйте очите на офсите за същността на Льотчика!
  • 39 Сега

    1 1 Отговор
    Толупа както и пингвина винаги са били двойни агенти!Като картоф между два огъня, въртиш се натам въртиш се насам и накрая все ще се опечеш!България трябва да вземе страна и това да стане с референдум. А като се изпържим да сме си виновни само ние, а не все някой да ни е виновен и всеки път да търсим кой да ни оправи ,както се случва от 90та насам.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове