ФАКТИ.БГ
  • руо-
  • регионално управление на образованието-
  • мон-
  • образование

Уволниха директорите на РУО в Пловдив и Видин

Министерството на образованието и науката обяви общо шест конкурса за нови началници на регионални управления на образованието

Публикувана: 6 Юли, 2021 13:51
31 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 2653
Уволниха директорите на РУО в Пловдив и Видин - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.

Министерството на образованието и науката (МОН) обяви шест конкурса за нови началници на регионални управления на образованието (РУО). Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.

Началниците на РУО в Пловдив и Видин са освободени дисциплинарно. Решението беше взето от комисия в МОН след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени обяснения и изслушване.

В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица - необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.

В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища. Пропуски има също във вътрешните правила и др.

Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца.

През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността. В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още шест РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново и Пазарджик.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 4.8 от 12 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Сечи Рашо!
1 Отговор
Правиш го не за лично отмъщение,а за Законно Възмездие,знаем и подкрепяме!

Оценка:
-3 +27

Дельо Хайдутин
2 Отговор
Много вожд, малко индианец.

Оценка:
-0 +19

ГОСТ
3 Отговор
ТРЯБВА ЧИСТКА НА ВСИЧКИ НИВА В ДЪРЖАВАТА ИНАЧЕ НЯМА ОТЪРВАНЕ ОТ БОКОВАТА СЕКТА!

Коментиран от #19


Оценка:
-2 +34

Ну Заец
4 Отговор
Пълна подкрепа. Плевелите се изкореняват до корен!

Оценка:
-0 +27

всички
5 Отговор
до един. От тях тръгва назначението на калинки директори. Умеят да се пребоядисват, когато ГЕРБ падне от власт, търсят крило от други партии и когато онуй се е връщало, гербаджийството е тръгвало отново с пълна сила. До един!

Оценка:
-1 +27

Бесен Язовец
6 Отговор
Те без гащи обаче зор в шенген да влизат!!??

Оценка:
-0 +15

Ясно
7 Отговор
Все пак трябва свой хора да си назначавате нормално трябва по още 12 спални да си купите коли имоти децата в Америка да учат

Оценка:
-10 +4

а Янка
8 Отговор
вечната и несменяема комунистка и родата и който е плъзнала в администрацията кога ?

Оценка:
-0 +16

психиатър
9 Отговор
Служебният министър на образованието, заедно с Асен Василев на финансите и Кирил Петков на икономиката са стипендианти на "Джендър организацията "Заедно в час" на Сорос, която въвежда всички извратени методи в обучението на деца в България свързани с намаляване на часовете по български език и българска история и въвеждане на обучение по сексуално възпитание за малолетни. И тримата са откровенни продали се на Сорос печелбари.

Коментиран от #14


Оценка:
-10 +7

патриот
10 Отговор
Вън министрите на Сорос от Служебното правителство!

Коментиран от #24


Оценка:
-3 +7

Конституция
11 Отговор
Аз дадоха правото на Радев да състави кабинет, а той остави това на Сорос продавайки страната си на "многоцветните".

Оценка:
-6 +4

ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ИСКА БОКО В ЗАТВОРА
12 Отговор
Гешев, Доган, Пеевски и Боко.. При Бай Ставри

Оценка:
-1 +10

Зорба
13 Отговор
Дааа, започна да ми харесва това правителство и да си променям мнението за Радев. Но какво ще стане на изборите ....дали новото правителство ще продължи това , което започна Радев или ще замажат всичко . Тогава вече ще ни принудят да гласуваме за президентска република ...ако това е начина да бъдат озаптени крадливите политици , така да бъде .

Оценка:
-3 +9

Зорба
14 Отговор

До коментар #9 от "психиатър":


Ако е истина ,това е много опасно . А аз точно писах , че започвам да ги харесвам .

Оценка:
-0 +2

хахо
15 Отговор
Защо само 2 ?! Не е ли ясно, че всички са партийни назначения на шайката и трябва да бъдат изчегъртани до един?

Оценка:
-0 +8

costa
16 Отговор
В Русе кога?

Оценка:
-0 +8

Айдя-я
17 Отговор
Още двама на борсата. И после, скачала безработицата. Добре, че останалите са избутали до пенсия ( сиромашийките :-) - все ще се уредят в някое училище, като подръжка или охрана.

Оценка:
-0 +7

1618
18 Отговор
Крайно време беше Иванка Киркова от РУО Пловдив да бъде уволнена! Нейното протеже Марияна Симеонова също трябва да бъде проверена и уволнена!

Оценка:
-0 +9

Само така
19 Отговор

До коментар #3 от "ГОСТ":


В Кърджали началника на Рио е в отпуск от страх. А ката си назначаваше и уволняваше всеки път по свиркаъа черна и злобна Цветка не беше болен? Ай ся и той да си ходи

Коментиран от #21


Оценка:
-0 +7

МОН
20 Отговор
да разследва и неправомерното назначаване на Иванка Киркова като началник на РУО Пловдив, без да се е явявала на задължителния конкурс за тази цел.

Адвокат Кристиян Гьошев е напълно запознат с всички подробности по случая, тъй като беше инициирал разследване на противозаконното назначаване на Киркова още към съответния момент.

Коментиран от #30


Оценка:
-0 +8

РУО Кърджали
21 Отговор

До коментар #19 от "Само така":


Вън Гроздан Колев - лизача и лакея на цвета Караянчева

Оценка:
-0 +7

Крайно
22 Отговор
необходимо е:

Да се ревизират всички назначения на директорите в Пловдив, които бяха извършвани през всичките години от Киркова по един единствен показател - партийна принадлежност.

Същото разследване следва да се извърши и в училищата, тъй като директорите провеждаха същата политика "наш човек", както при назначенията на учителите, така и при всякакви неоснователни назначения в раздутите администрации за сметка на необходимостта от качествени педагогически кадри.

Крайно време е МОН да разчисти всички калинки в пловдивското образование, най-вече всевъзможните протежета на Киркова, посадени без ясна причина като измислени заместници в инспектората и в училищата - с тлъсти заплати на гърба на училищния бюджет.

В същото време педагогическите кадри, за които в училищата не се осигурява сформиране на пълни нормативи по учебните дисциплини, са поставени в ситуация да работят за жълти стотинки като лектори...

Оценка:
-0 +6

Въпрос
23 Отговор
Кой определя критериите за пенсиониране на директори?

И как така за едни от тях играе секирата, а по същите критерии, дори по-неблагоприятни - други остават да "ръководят" училищата, и то при доказани ниски резултати?

Оценка:
-1 +8

Хайдутин
24 Отговор

До коментар #10 от "патриот":


Ти ли си, Ангелинке Джамбазова?

Оценка:
-0 +3

Интересувам се
25 Отговор
Защо в някои региони на страната се допуска да съществуват повече от едно училища със същата професионална насоченост - например в областта на строителството или електоретехниката?

При икономическата ситуация на държавата, за образователната ни система не е ли по-ефективно да се обединяват училищата със сходен или даже еднакъв профил?

Как се обосновават в МОН разхищенията в това отношение поради необоснованите административни разходи /заплати на директор, заместници, счетоводни и др. отдели /, и съпътстващите битови такива / поддръжка на сгради, отопление, почистване и т.н./, като за всеки управленец е ясно, че е по-разумно да се извърши обединение на подобни училищни звена с еднаква професионална и образователна насоченост.

Отпадането на излишната администрация и спестяване на разходите в битово отношение ще облекчат училищните бюджети и спестените средства могат да се използват за разумни цели от обществен интерес.

Оценка:
-0 +8

дърт даскал
26 Отговор
По принцип тези структури са не само безполезни, но и вредни. За "експерти" са назначени хора които или въобще не са стъпвали в час или ако са били то е преди най-малко 20 години, но дават "особено ценни указания" и най-вече намират кусури на действащите учители. Повечето от тях са назначени по"политически качества". Освен това тези структури харчат значителна част от бюджета на МОН."Експертите" се водят държавни служители и ползват всички свързани с това облаги. По- голямата част се водят ръководители или координатори по европейски проекти в областта на образованието където получават значителни средства. Необходимо е във всака област да има учител - методист по даден предмет, който наистина да подпомага учителите, а не да се заяжда и бъде страшилище за тях.

Оценка:
-0 +10

9786
27 Отговор
Още много калинки има в Прованса. А директорите? Някои даже са лидери в местните предизборни списъци.

Оценка:
-0 +5

Хехе
28 Отговор
В детските градини в Пловдив общинските кметове в сговор и заедно с директорките крадат здраво от бюджетите на градините. Фактурират скъпи неща, а на практика са евтини и безполезни. Храните скъпи по документи, на практика боклуци и отрови. Лишават изпълнителния състав (не учителите) от премии и добавки и крадат заделеното.
Жестоки ревизии трябват, а не формални гастроли по градините.

Оценка:
-0 +4

НххххххМ
29 Отговор
Да не забравите РУО - Бургас! Голям батак е там. Виолета Илиева е върла фенка на ГЕРБ. А нарушенията, двойният аршин, политическият натиск и злобата й са безкрайни.

Оценка:
-0 +4

Запознат
30 Отговор

До коментар #20 от "МОН":


Незаконно назначеният Началник на РИО - Пловдив Иванка Киркова е освободена от длъжност през лятото на 2013 г, когато екип на TV7 и NEWS7, оглавявано от юрисконсулта Кристиан Гьошев, установи, че Киркова е назначена на длъжността без конкурс, само два дни преди да падне кабинета та ГЕРБ.
Образователното министерство се опита да уволни Иванка Крикова, но тя избяга от експертите на МОН и си взе болнични, които в последствие удължи. По-късно, обаче са я намерили в дома й, като са и връчили уволнителната заповед.
Преди сигнала на TV7 и NEWS7 Киркова е наказана дисциплинарно от Министър Анелия Клисарова с понижаване в ранг за срок от 1 година.
При това положение, освен неправомерното назначаване, възниква и друга причина, поради която категорично не отговаря на условията за заемане на длъжността и именно на това основание е била освободена.

Оценка:
-0 +3

възпитан
31 Отговор
А ВМРО активистите от Русе РОСИЦА ГЕОРГИЕВА и ДЕЯН СТАЙКОВ кога

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове


Ловци на бисери
Проф. Тодор Танев
Министърът на образованието по повод на пожарогасителя, оставен на паметника на Цар Освободител, който предизвика спиране на движението, а депутатите бяха помолени да стоят далеч от прозорците на парламента:
По-интересно ми е кой е човекът, който подаде сигнал за бомба на "Дондуков 2А" преди три седмици. Това е акт не само срещу президентството, а и срещу Министерство на образованието."

Още бисери
ТОП 5