Last news in Fakti

19 Юли, 2021 07:49 5 736 29

Пада банковата тайна за митничарите

  • митничари-
  • банкова тайна

В имуществените си декларации митничарите посочват колите, имотите и парите на своите съпрузи или хората, с които живеят на съпружески начала, както и на непълнолетните си деца

 Пада банковата тайна за митничарите - 1
Снимка: БГНЕС

Пада банковата тайна за парите на митничарите. Всички служители на Агенция "Митници", с изключение на тези, заемащи технически длъжности, ще подават декларация, с която дават съгласие за разкриване на банковата тайна за парите им. Това предвиждат промени в Закона за митниците, които са пуснати за обществено обсъждане от Министерството на финансите, предава "Труд".

И досега митничарите всяка година подават декларация за притежаваните от тях пари, коли и имоти. Но с промяната при проверка дали данните в тези декларации са верни инспекторатът на Агенция "Митници" ще може да поиска от търговските банки данни за наличните пари по сметките на митничарите и за движението на суми по тях.

Декларациите за отказ от банкова тайна ще бъдат подавани от митничарите при назначаване и всяка година в срок до 31 март. А всички назначени в момента митничари ще трябва да подадат такава декларация в 14 дневен срок след приемане на закона от парламента, предвижда подготвеният проект.

Освен това Националната агенция за приходите всяка година в срок до 31 май ще дава на инспектората на Агенция "Митници" всички налични данни за доходите и имуществото на митническите служители. Така инспекторатът на агенцията ще може да сравни данните от имуществените декларации на митничарите с информацията, която ще получат от банките и от НАП.

В имуществените си декларации митничарите посочват колите, имотите и парите на своите съпрузи или хората, с които живеят на съпружески начала, както и на непълнолетните си деца. Съпругите на митничарите обаче няма да подават декларации за отказ от банкова тайна. Нито пък от НАП ще дават данни за доходите им.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 глоги

    23 1 Отговор
    ЩЕ ПАДАТ И ДРЕХИ,И ЗАДРЪЖКИ. ЩЕ НИ НАПАДНАТ ЗАРАЗИ И ВЪШКИ.
  • 2 Лего

    33 0 Отговор
    А някой да е подавал декларация за веранди,апартхотели и асансьори?
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 1 Отговор
    ТО,като да има банкова тайна.....Дори за пари евро, които купих от касов център попълвах декларация..Само дето не се мерих и да пиша!!!
  • 4 Запознат

    36 2 Отговор
    Митничаря е хитър като лисугер.Пари в банка няма,всичко е буркан банк и парите се харчат на екзотични дестинации.
  • 5 да питам

    35 0 Отговор
    Пак отдолу тръгват. А на катаджиите ще падне ли банковата им тайна? :)
  • 6 Има два отговора

    9 1 Отговор
    Щателна проверка на всяко МПС на митниците и никаква проверка на всяко МПС на митниците
  • 7 От всеки може да стане

    11 3 Отговор
    Данъчен но не от всеки може да стане митничар
  • 8 Sebastian

    9 0 Отговор
    Ще прибират в кеш за услугите и няма да вкарват парите в банката ... Както винаги са правили по хитрите от тях
  • 9 chi

    19 0 Отговор
    Голямо постижение за 30 години!
  • 10 шири

    7 1 Отговор
    А кога ще обявят браковете при Тато за невалидни? Нали уж Соцът е бил грешен?
  • 11 Банковата тайна да падне и за политиците

    16 0 Отговор
    Политиците, крадът много по на Едро!! Многото крадени пари са на поставени лицо в овшорни зони или в Американски банки, където никой нама да ни позволи да погледнем дори!!
  • 12 Ахахах

    22 1 Отговор
    Не съм чул митничар да държи пари в банка! Прах в очите на хората! Компито не работи. Вижте къщите около границите, където живеят митничари и банкова тайна не е нужна!
  • 13 НАП leaks

    12 0 Отговор
    Значи, банки, мобилни оператори, НАП и общините, могат да крадат лични данни граждани, да ги продават и да злоупотребяват по най-различни начини с тях, без да носят каквато и да било отговорност за това, а за митничарите имало банкова тайна.
  • 14 плюс минус

    14 3 Отговор
    А огромните нови къщи около граничните пунктове?
  • 15 йодирана СОЛ

    13 0 Отговор
    Защо само за митничарите ? Ще се научат да са хитри като ББ ли ? Той си трупа в шкафове , чекмеджета , гардероби , скринове и ракли ! Учете се как се прави !

    Коментиран от #21

  • 16 тортиля

    4 2 Отговор
    А Бойко кога ке стане митничар?
  • 17 Мюмюн

    4 2 Отговор
    Ухаааа, сига ша скивати как утнякаде ша изплуват кули, яхти, хиликоптери, две-три лубовници, пет-шест лапета, как рудитилити им имат кащи за гости, басеини-масейни....или пък как са бедни кат царковни плъхоци и нямат кинти за сигари и кайвета сабалан. Чудо ще е.
  • 18 Българка

    12 1 Отговор
    Крайно време е да падне банковата тайна за всички на отговорни постове, политици , прокурори и съдии. Митницата е място на алъш вериш, т.е там има корупция. И децата го знаят. От ЕС искат да връщаме милиони за несъбрано на митниците ДДС, акцизи и мита
    Питам КОГА ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ ИМЕНАТА НА КОРУМПИРАНИТЕ ПОЛИТИЦИ И СЪДИИ, КОИТО НЕ СА ДЕКЛАРИРАЛИ МИЛИОНИ В ЧУЖБИНА?
  • 19 Механик

    4 0 Отговор
    Нищо няма да намерят. Парите на митничарите са по офшорните зони.
    Ако не вярвате, питайте онзи новият, какндидат министър, дето дори е член на управлението на Домениканската Република.
    Интересно как ще заема идвата поста, ама карай. Все едно аз да стана министър на нещоси в БГ и същот така да съм министър на Украйна.
  • 20 Сър Пичук

    5 0 Отговор
    Трябва да няма банкова тайна и за всички политици, а имотните регистри да са публично достъпни.
    Освен това на всички държавни служители, политици и свързаните с тях лица да бъде забранено да имат бизнес. Който иска да има частен бизнес, да забрави за политика и държавна служба. Защото се получава неминуем конфликт на интереси.

    Коментиран от #22, #28

  • 21 Баце

    2 2 Отговор

    До коментар #15 от "йодирана СОЛ":

    Първо приберете евраците и кюлчетата от чекмеджето и се огледайте за гардероба ако не го откривате няколко митничари ще го намерят.
  • 22 Ааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сър Пичук":

    Да ви кажа и в момента по закон държавен служител няма право да упражнява частна дейност. Питай кой да е полицай и той ще ти обясни. По отношение на имотният регистър, няма никаква тежест - често липсват имотни собственици, въпреки, че са изповядани сделките пред нотариус! А за другите регистри какво да кажем, а свързаността им!? Режисиран батак!

    Коментиран от #29

  • 23 Мони

    7 0 Отговор
    Защо само на митничарите Да започне от Правителство ,Прокуратура и надолу Как решихте така избираемо
  • 24 240 ай дука

    2 2 Отговор
    А Оня ,с кюлчетата в нощното шкафче - никой нищо не може да го задължи. Явно митничарите са"най-големия" проблем за корупцията в България,а не такива,като Асфалт Паша и Каскет ага.
  • 25 Орел

    5 1 Отговор
    Пак митничаритеее...изтъркана плоча, удобна боусова круша! А милиционерите? А докторите? А високопоствение държавни служители в София???
  • 26 Алтер

    0 0 Отговор
    От дете любимата ми професия е митничар. Ай льов ю.
  • 27 Мухаа,хаа!

    2 0 Отговор
    Втренчихме се единствено в митниците.Спор няма,че и там е огромна яма за незаконни доходи.Но трябва всеобхватен закон,за всички държавни служители.За средно и над средно управленско ниво,контролни функции, задължително да попълва декларация за наличие на офшорни,или задгранични сметки.Но няма сила,която да го направи.Всичко е здраво оплетено,и затънало в далавери,пране на пари през различни схеми.
  • 28 Кмет с частен самолет

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Сър Пичук":

    То и сега е забранено.
  • 29 Сър Пичук

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Ааааа":

    Зная за прокурор с футболен отбор, за служители към БАН с частни фирми, за преподаватели във ВУЗ и депутати с частни бизнеси.
    Не зная кои се водят държавни служители и кои не, но всички те са на държавната софра и развиват частен бизнес.
    Та за такива ми е думата - или да си развиват бизнесите или да работят за държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове