Last news in Fakti

25 Юли, 2021 18:00 2 088 31

Апелативният спецсъд: От 2000 подсъдими близо 1700 са осъдени

  • апелативен спецсъд-
  • георги ушев

Според Георги Ушев се предвижда механичното закриване на спецсъдилищата, без заместващ механизъм за борба с корупцията

Апелативният спецсъд: От 2000 подсъдими близо 1700 са осъдени - 1
Снимка: БГНЕС

За десет години съществуване миналите през Апелативния специализиран наказателен съд лица, обвинени за организирана престъпна група, са над 2000. От тях близо 1700 са осъдени, а почти 400 са оправдани. Данните изнесе председателят на Апелативния специализиран наказателен съд Георги Ушев пред Нова тв.

Депутати искат закриване на спецправораздаването. Според тях то е неефективно, използва се като „бухалка” за разчистване на политически и бизнес сметки.

„Двете решения на Конституционния съд са, че в специализираните институции няма нищо извънредно. Както от гледна точка на законите, по които правораздаваме - те са същите, по които работят общите съдилища, така и относно кадровия подбор, който се осъществява по идентичен начин. Но по-важното е, че за десетте години от нашето съществуване, няма нито един съдебен акт, който да е постановен по други мотиви освен чисто юридически и няма нито един съдебен акт, който да е отменен от върховната инстанция на основание, че не сме спазили принципите за обективност и безпристрастност”, заяви Георги Ушев, председател на Апелативния специализиран наказателен съд.

„Статистиката е, че около 20% от лицата, които са подсъдими, са оправдани. За какво извънредно правосъдие говорим? По-голямата част от актовете ни преминават успешно инстанционния контрол през ВКС, което говори достатъчно ясно за нашата ефективност”, коментира още Ушев.

„В публичното пространство се говореше за професионалните качества на магистратите, които работят при нас. Всички тези хора са минали законоустановени конкурсни процедури пред ВСС, за да бъдат назначени като съдии в Специализиран наказателен съд. Нещо повече –тук има допълнително изискване за стаж, за разглеждане само на наказателни дела. Освен това съдиите от Апелативния наказателен съд, са избрани от комисия от Върховния наказателен съд. Като повечето от тях имат над 20 години съдийски стаж”, обясни Георги Ушев.

Според него идеите за закриване на спецсъдилищата се появили, след като някои лица станали подсъдими.

„Тези въпроси започнаха да се поставят след прехвърляне на подсъдността за така наречената корупция по високите етажи на властта на Специализирания наказателен съд. И след постъпилите при нас дела с подсъдими лица – твърде заможни, така да кажем. Тогава всъщност се появиха такива идеи за закриването ни. В контекста на обсъжданата съдебна реформа, която се подготвя, и този законопроект за промени в Закона за съдебната власт мога да кажа, че той предвижда единствено механичното закриване на специализираните съдилища, на специализираните институции като цяло, без обаче да предвижда заместващ механизъм за борба с корупцията по високите етажи на властта, за разглеждане на делата за организирана престъпност, каквито именно бяха препоръките на Европейската комисия през 2009 и 2010 година”, коментира Ушев.

Още за ефективността на спецправораздаването, за необходимостта от съдебна реформа и за призивите да се закрият спецсъдът и спецпрокуратурата – гледайте във видеото.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А главатаря

    27 5 Отговор
    Кога

    Коментиран от #5, #15

  • 2 Хаджигенов

    43 6 Отговор
    Ушееев, ушко, тръгваш си. Стига плака. Спец съда се закрива не разбра ли.

    Коментиран от #30

  • 3 От тия

    40 5 Отговор
    1700, 1650 сигурно за за кражби на до 1000 лева.
    Не може по друг начин да се обясни поголовната корупция.
  • 4 Гербаджия

    23 3 Отговор
    Осъдени условно, или на пробация. Или са кражба на милиони, на 10хиляди глоба 🤣🤣🤣
  • 5 Тоя съд него лови

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "А главатаря":

    Само революция.
  • 6 Рошко

    28 3 Отговор
    За 10 години 1700 осъдени, тцтцтц вай бе. И най големите крадци на свобода
  • 7 1618

    29 6 Отговор
    Сега е ред и на Борисов да бъде съден! Вече и внесено в Бургас от Демократична България Борисов да бъде съден ! Това е само началото! Събитията се подреждат!
  • 8 Гост от Силистра

    35 5 Отговор
    Слуги на мафията, осъдили сте кокошкарите!
  • 9 Дядо курти от село ПипЕрКоВо

    29 5 Отговор
    А тариката от Банкя, кога?

    Коментиран от #26

  • 10 ала бала

    27 6 Отговор
    Ще ви разформироват слуги на Пеевски и Бойко!
  • 11 Кака Мара

    23 3 Отговор
    Ушев лъже като дърт циганин. Да си търси работа в бюрото по труда
  • 12 Българка

    32 3 Отговор
    Гледах интервюто на Г. Ушев. Той спокойно изричаше лъжа след лъжа, хвалба след хвалбата. От всичко ставаше ясно, че закриването на спец.съда и прокуратура удря бухалките по джоба и властови позиции, които протежетата на мутрите са гови да бранят с всичко.
    Първата лъжа е, че всички назначения са след конкурси. Всички знаем за нагласените конкурси и състезания с един кон или дори с фалшиви дипломи. Питам как е назначен Гешев като следовател, прокурор и след това "божий инструмент"- главен прокурор. То според законите с дипломата от Симеоново от 1994 г. той няма право дори да е юристконсулт във фирма!
    Закривайте извънредното правосъдие. И всички обезщетения от погазване на закона и осъдителни присъди от Еврросъда да бъдат възстановени/ изплатени ЛИЧНО ОТ ВИНОВНИТЕ СЪДИИ И ПРОКУРОРИ!

    Коментиран от #17, #20

  • 13 ТаУмВзе

    15 2 Отговор
    Ти ли бе Гербераст? Кое?
  • 14 възпитан

    18 2 Отговор
    За КОКОШКА няма прошка,а за милиони няма закони това е правосъдието в България
  • 15 Емил

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "А главатаря":

    Още малко - да му падне пРезидентския имунитет!
  • 16 Alf

    12 1 Отговор
    А другите 300 са хора на герб
  • 17 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    22 2 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Най-големите им успехи са поръчковите процеси !!!! Осъждане на неудобни . Гаврата с кметиците на Младост.....
  • 18 Юрист

    11 1 Отговор
    Пътник си,пътник!
  • 19 1700 осъдени и на властови позиции...

    14 3 Отговор
    Навсякъде бъка от осъдени бандити и политици,но никой не е в затвора.Маришки е идеалният пример...
  • 20 48588

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    Поздравления за страхотния коментар!!!
  • 21 38485

    8 1 Отговор
    Закрива и тези там на трудовата борса, да видят как се живее в България..
  • 22 Осъдени

    9 1 Отговор
    Не и с влезли в сила присъди. Ялова статистика за балъци...
  • 23 az #МУТРИ, ВЪН!

    11 2 Отговор
    Голям рев, ей! Но няма да им помогне... Мутренските бухалки на ГЕРБ - спец. съд и спец. прокуратира си отиват! Решено е! #ИЗЧЕГЪРТВАНЕ!
  • 24 Загубена кауза

    15 1 Отговор
    Ушев, даже 15 000 сте осъдили! За биби се твърдят някой неща - ни вопъл, ни стон! Къде бяхте за Шиши - добре, че САЩ ви светнаха, и то бая предварително! Кам го Пепи еврото? Къде го Пацо терасата?
    И какво в крайна сметка за 10 г. - НИЩО, ZERO!
    Ех ти Ушев, Ушев - голям шегаджия си бил!
  • 25 Рони

    7 0 Отговор
    Кои са осъдени кокошкарите и дребните рибета,а има ли осъден един мафиот,политик или както щеш така го наричай
  • 26 Рони

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дядо курти от село ПипЕрКоВо":

    Маи никога,он е много праведен нал тъй
  • 27 Хаха

    3 0 Отговор
    За 30 сет години уж промени и грабежи от алчни и некадърни политици до тук се докарахме.Дай боже да се появи българският Кьовеши , ще стане страшно.
  • 28 big

    3 0 Отговор
    Това, че са осъдени, не значи че са виновни! Много от лицата влезли в тази категория са резултат на нечия поръчка, а баш престъпниците се разкарват на свобода, дори говорят по телевизиите. Обикновените съд и прокуратура са корумпирани и зависими, но "спеца" ги слагат в малкото си джобче!
  • 29 Дтт

    4 0 Отговор
    1700 осъдени за 10 години. Резил. 1700 трябва да са на година.170 човека на година, 1 човек на 2 дена. Резил и моментално закриване. Много работа сте свършили нема що. По едно дело на ден. Като започнете да гледате по 10 дела на ден, няма да ви закрият. Стоите там на хранилка
  • 30 Беновска пита

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хаджигенов":

    Ало, старшината Ушев!! Я кажи кого от висшите етажи на властта и по- специално от шайката на Боко Простака / а и него самия / сте осъдили???
  • 31 Юрист

    5 0 Отговор
    Този " спец съд" е перачница на престъпници!! Влизат обвинени и излизат чистички като сълза!! Айде- бегайте!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове