Last news in Fakti

30 Август, 2011 10:54 6 593 0

Нашенските деца знаят повече чужди езици от британчетата

  • български ученици-
  • чужди езици-
  • британчетата
Нашенските деца знаят повече чужди езици от британчетата - 1
Ученици /Снимка БГНЕС/

Българските ученици изучават повече чужди езици от британчетата, сочи международно изследване, цитирано от британския в. "Дейли Телеграф", цитиран от БГНЕС.

През последните десет години Великобритания се е свлякла от средата до дъното на големите класации за броя на езиците, изучавани във всяка страна. Децата от България, Полша, Словакия, Словения, Латвия и Литва е по-вероятно да изучават повече езици от британските ученици, сочат данните.

В Люксембург учениците учат между два и три езика спрямо средно по един във Великобритания. По последни данни във Великобритания броят на децата, които се явяват на изпит по чужд език, е намалял с 12 на сто за една година и с 45 на сто за последното десетилетие.

Особено голям спад е регистриран сред учениците, изучаващи френски и немски език, традиционно двата най-популярни езика в британските училища.

Данните на Европейската комисия показват броя на чуждите езици, изучавани от учениците в средните училища в държавите-членки на ЕС. Данните се основават на вероятността децата да научат чужд език на прилично ниво. Според тях един ученик в Европа изучава средно по 1,4 езика. Изследването е проведено въз основа на данни от 27-те държави-членки на ЕС от 2009 г.

Освен Великобритания, в дъното на класацията са още Унгария и Ирландия, където учениците изучават средно по 1,0 езика. За сравнение децата в Люксембург, Финландия и Исландия учат повече от два езика, а други страни в челото на класацията като Франция, Германия, Италия и Испания също са по-напред от Великобритания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА