Last news in Fakti

5 Август, 2021 10:11 3 114 30

Първан Симеонов: Хората на Слави се лутат, нямат план и мразят политиката

  • първан симеонов-
  • слави трифонов правителство

Президентът вдигна много високо летвата със служебния кабинет. Кабинетът на Слави Трифонов е много по-блед

Първан Симеонов: Хората на Слави се лутат, нямат план и мразят политиката - 1
Снимка: БГНЕС

"Има такъв народ" обяви приоритетите, по които са постигнали съгласие с БСП, "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!". Номинираният за премиер Пламен Николов пък каза, че ще търсят подкрепа за проектокабинета отвсякъде.

"Има бърза еволюция в позицията на ИТН. На предишните избори казваха, че дори подкрепа няма да приемат. Еволюираха и вече са доста системни. Поизгубиха бомбастичния ефект, партията влезе в едно русло. Вече възприемат БСП. Не могат да спрат ДПС и ГЕРБ да ги подкрепят. Беше любопитно, че ДПС участваше в консултациите. Всички без ГЕРБ, но с ДПС, ми се стори странна логика", заяви социологът и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл" Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR.

"Президентът вдигна много високо летвата със служебния кабинет. Кабинетът на Слави Трифонов е много по-блед. Хората му са неопитни, лутат се, нямат план", подчерта той.

Партиите искат писмено споразумение, за да осигурят подкрепа за проектокабинета, но от ИТН отказват да подписват каквито и да било коалиционни споразумения.

"Едните го виждат като свой кабинет - отговорността, за който носят. Бил той и кабинет на малцинството. Другите го виждат като форма на коалиция. Нормално е от ИТН да си представят това като своя отговорност, а обиграните политици да си представят това като договорка, в която да обвържат нещата в името на перспектива във времето", обясни Симеонов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"В преобладаващата си част обществото иска кабинет, а не нови избори. Желае промяна, но не желае да се стига до крайности. Старите партии искат да имат яснота. Нови избори биха означавали лоши неща за тях. Започвам да се замислям дали ще е толкова лошо за ГЕРБ. В създалата се каша няма да са малко хората, които ще кажат: То май по-добре беше предишното. ДБ със сигурност би спечелила при нови избори, но не много. В БСП се видяха ясни трендове надолу. БСП сега получава шанс да определя играта в страната. Тя не иска нови избори, иска да е патрон на нов кабинет. ДПС не знам колко по-добър резултат ще отбележи, видя се, че резултатът е слаб. ИБГНИ при нови избори може да не влезе в парламента", смята социологът.

По думите му това, което партиите на протеста сами си причиняват, е изключително вредно за тях самите. Донякъде срутвало една година на протести. Симеонов не очаква да се случи нещо страшно за президента Румен Радев при избори 2 в 1 наесен.

Социологът изтъкна, че в условие на плаващи мнозинства ДПС ще бъде една от облагодетелстваните партии.

"Но не мисля, че това е план на ДПС. Въобще не мисля, че Слави Трифонов има ясен план. Той има план: Спечелихме изборите, имаме готини хора, имаме приоритети, управляваме. Отвъд това няма друг план. Останалите партии, питайки се има ли друг план и задкулисие, се чудят какво да правят - да подкрепят или да не подкрепят", каза още Симеонов.

Хипотезата, че Румен Радев убеждава БСП да не подкрепи проектокабинета на ИТН му прилича на интрига. Чуха се критични гласове от страна на президента и служебния кабинет спрямо действията на Трифонов, отбеляза Симеонов и добави, че премиерът Стефан Янев е задал логични въпроси.

"Трябва да следим ще има ли искри между Радев и Трифонов. Това са двете главни печеливши фигури от протеста. Радев беше като знаме на целия процес. Ако се скарат, това е обезсилване на обаянието на самия протест. Трифонов поддържа профил на отдалечен от политиката. Това е неговата сила и проклятие. Много хора около Трифонов мразят политиката. Как да правят преговори и дипломация?! Трифонов и Борисов ужасно много си приличат", категоричен е социологът.


Бел.ред.
И двете партии, ИТН и ГЕРБ, обещаха на избирателите си мажоритарен вот и получиха общо 128 депутата. Сега ще изпълнят ли обещанието си? Линк към резултатите


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    4 6 Отговор
    Че кой не мрази политиката?

    Коментиран от #2, #11

  • 2 ще ти кажа

    14 4 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    крадците от тандема гроб-дпс
  • 3 Директора

    3 3 Отговор
    Вднъж като захапят кокала, бързо ще намерят и правилният път. Апетита идва с яденето, а в случая говорим за пари, за много пари, за милиарди. Ще им се услади бързо бързо.
    Първане, с тая брада кой те излъга, че изглеждаш като мъж?!?
  • 4 А ТИ..

    4 1 Отговор
    НИНЧЕ ОДИ ГИ КРЕПИ. ТОЧНО
    КАЗАНО. ТЕЗИ СА САМО ЗА
    КОКАЛА. ПЪЛНИ ПРОФАНИ.
  • 5 Виц и препоръка към ИТН

    8 1 Отговор
    Правете като маймунката. Преди да глътнете орехчето (власт) първо си го премерете “отзад”. Категорично е пропуснато да се направи. Късно е!
  • 6 Отговори

    3 16 Отговор
    Слави направи правителство и управлявай Време е за Промяна Действай
  • 7 Отговори

    1 16 Отговор
    Слави направи правителство и управлявай Време е за Промяна Действай

    Коментиран от #10

  • 8 Чугуна

    19 2 Отговор
    Чалгарите са поредното доказателство на твърдението'' Всички са маскари''. Не съм бил и никога няма да бъда симпатизант на БСП, но сега се надявам да вземат третия мандат. Защо ли..ами за да остане може би най-доброто българско правителство в последните 30 години...В противен случай...Господ да ни е на помощ. Може и кръв да се пролее докато изчегъркаме чегъркачите на Чалгаря/ Казвах ви още февруари- не вярвайте на Чалгаря, ама не..даже пръв го избрахте. Ха сега- хак да ви е ..
  • 9 Деймос

    11 4 Отговор
    Третия мандат е важен ...Служебен кабинет като редовен !
  • 10 Чугуна

    10 0 Отговор

    До коментар #7 от "Отговори":

    И как ще управлява- по Боковски, от дивана в къщи ли? И с редовни брифинги по ТашкоTV..? Чалгарите така о..аха тавана, че сега им капе на главите. За Пацо Шнорхела хич и не отварям дума. Аман от клоуни бе! Свършване нямат..
  • 11 Тредстоун

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хаха":

    Ами като я мразят къв чеп дирят в парламента , куци коне са тия от стадото на шебека африкански , станислав трифонов да си ги прибира пак в зоопарка и да си продължат с цирка по кабеларката
  • 12 куку

    8 3 Отговор
    Първанчо ,такива боклуце и псевдополитолози като тебе докараха тоа шут безнадеждан и нагла мутра ,да се вживява като властелин и бог на съдбата на народа .Бесрамници такива
  • 13 1618

    7 0 Отговор
    Програмата ви господа от Има такъв народ не струва нищо , щом за министър –председател и министри сте посочили хора свързани с Цацаров, Гешев, ГЕРБ и ДПС! Това е тотално предателство и подмяна на вота на вашите избиратели! Спрете да лъжете от трибуната на Парламента, кои са ви приоритетите, защото отлично знаете, че с това предложено правителство не само , че няма да се спре корупцията и кражбите , но ще се върнат отново в ръцете на олигарсите от ДПС и ГЕРБ, За Гешев и Цацаров да не говорим, щом вашите кандидат министри са в приятелски отношения с тях и са зависими!Така, че вие сами доказахте ,че сте предателска партия на подмяната!Вие сте нагли лъжци и искате да вкарате в капан протестните партии и БСП , но няма да ви се получи!

    Коментиран от #21

  • 14 67778

    3 0 Отговор
    Избирателите на ИТН не искаме нищо общо с ДБ. ДБ са предатели и това трябва да лъсне. По-добре нови избори отколкото нещо общо с грантаджийте на Христо

    Коментиран от #22

  • 15 Алън Милн

    2 0 Отговор
    Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде...
  • 16 Да питам

    0 0 Отговор
    И като нямат план чий Хикс търсят в политиката. Бездарници със самочувствие дал Господ.
  • 17 Който и да съм

    0 1 Отговор
    Слави, махай от предната линия тая талпа Филип и бурсука Тошко!

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 mi6osp

    1 1 Отговор
    Лутат се, защото истинските сценаристи разбраха, че губят срещу Радев битката за замяна на промяната с подмяна и не пишат нови сценарии на трупата.
  • 20 LOSHIA

    2 0 Отговор
    ПЪРВАНЕ ТИ СИ ЗНАЕШ ЗАЩО,НО ХОРАТА НАЙ МНОГО МРАЗЯТ ТЕБЕ!
  • 21 LOSHIA

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "1618":

    Троле ,за да коментираш нещо,ТрЯБВА ДА СИ ГО ПРОЧЕЛ!!!!

    Коментиран от #24

  • 22 LOSHIA

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "67778":

    ДБ и ИЗПРАВИ СЕ СА ВТОРИЯ ЕШЕЛОН НА СТАТУКВОТО
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 програмата

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "LOSHIA":

    я четох, бе? Там нещо за космонавти пишеше?! А другото го пишат всички партии в програмите си! Нищо ново! Прах в очите!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 аз съм Веска

    0 0 Отговор
    ТО ЗАРАДИ НАЛИЧНИТЕ РЕЗУЛТАТИ В ЖИВОТА НА БЪЛГАРИТЕ , ВСИЧКИ НАМРАЗИХА ПОЛИТИКАТА .
    НО ПЪК ЗА СМЕТКА НА ТОВА , РЕЗУЛТАТИТЕ НА ПОЛИТИЦИТЕ СА ВПЕЧАТЛЯВАЩИ .
    ТА КУЦО , КЬОРАВО , И САКАТО ВЗЕ ДА СЕ ЗАНИМАВА С ПОЛИТИКА .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове