Last news in Fakti

5 Август, 2021 20:49 3 396 38

Добрин Иванов: Поради безхаберие се получават такива пикови моменти – цената на тока експлодира и бизнесът спира

  • добрин иванов-
  • електроенергия-
  • ток-
  • аикб

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви, че цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса се определя на база търсене и предлагане, като предлагането е хронично и системно ограничено и именно това тласка цената нагоре

Добрин Иванов: Поради безхаберие се получават такива пикови моменти – цената на тока експлодира и бизнесът спира - 1
Кадър: БНТ

Големи, енергийно интензивни предприятия, които използват електроенергията като суровина, са преустановили дейност вчера, когато цените на тока на Българска енергийна борса бяха на рекордни нива. В тези предприятия работят десетки хиляди служители. Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според Иванов за пет години нищо не се е променило. Цената на електроенергията на Българската независима енергийна борса се определя на база търсене и предлагане, като предлагането е хронично и системно ограничено. Именно това тласка цената нагоре.

Директорът на АИКБ обясни, че в момента българската борса е свързана само с гръцката борса, която формира най-високата цена на електричество в Европа. Според него свързаността с нея е негатив. Предстои българската борса да бъде свързана с румънската и унгарската, които ще ни отворят път към Западна Европа.

"Надеждата ни е, че ще се нормализират процесите и при тази свързаност бизнесът ще може да купува електроенергия от Западна Европа, където тенденцията е на значително по-ниски цени", каза Иванов.

По думите му няма обяснение за забавяне на работата на хората, които трябва да свържат борсите и да регулират цената. Въпросът за системния дефицит е повдиган многократно, включително чрез сигнали до прокуратурата за безстопанственост на ръководството на ТЕЦ "Марица-Изток" 2. След извършена проверка обаче не са открити данни за престъпление.

Обясни още, че от около година и половина в ТЕЦ "Марица-Изток" 2 работят само два блока с мощност около 300-350 mW, при капацитет на топлоцентралата 1600 mW. С включения наскоро трети блок мощността става общо около 600 mW. От АИКБ ще настояват да се следи пазара на електроенергия.

"Именно поради това нехайство и безхаберие се получават такива пикови моменти, в които цената експлодира и бизнесът е принуден да спре да работи, тъй като никое предприятие не може да си позволи да работи на загуба. При сключените договори за доставка на продукция, тя ще се произвежда на по-висока цена отколкото се продава", допълни Иванов.

Добрин Иванов каза още, че високата цена на електроенергията ще бъде усетена от малкия и средния бизнес в средата и края на август. Това се дължи на либерализацията на енергийния пазар. В момента фирмите са длъжни на купуват енергия чрез Българската независима енергийна борса, а всички търговци са променили цената си за доставки. Ако тази тенденция продължи, това ще се отрази върху сметките на целия бизнес и те ще бъдат с 50% - 70% по-високи за август.

"Нямахме конкретен отговор от министър-председателя, но действия бяха предприети, беше включен трети блок на ТЕЦ "Марица-Изток" 2, като за днешния ден намали цената на мегавата около 70 лв" , заключи Добрин Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енергетик

    19 6 Отговор
    Изобщо не е това вие с ваще ВЕИ-та и зелени глупости правите така че тока да ви еклоадира.. Кой спря Белене, Кой ни прецака с Гълабово, Кой ще ни затваря Тецовете ся, кой спря газта. Никва политика в енергетиката от 12 години и тия хрантутници от и така на татък туриха някъв финансист за министър и нямат един ред полотика за какво ще правим...
  • 2 РАДЕВ КВО СТАВА

    10 27 Отговор
    ШЕ ФАЛИРАШ ИКОНОМИКАТА....ТОВА ЛИ ТИ Е ...ПРОМЯНАТА

    Коментиран от #20, #36

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бомбето

    9 0 Отговор
    Безхаберие поощрявано с по 5 бона премии на тримесечие.Не вярвам министъра да ги спре , шото там уредил инфантите си.
  • 5 Бай Шили

    10 1 Отговор
    То и бензина тъй прай да го е. Доди лятото ората тръгнат да пътуват и той скача и ковидо се снишава щото го е страх Дан яде бой. Кат мине лятото става обратното, ората си седят дома и Ковидо се орепчи раираш ли а бензина са снишава щото никой не го търси.

    Коментиран от #31

  • 6 РАДЕВ, КВО СТАВА

    13 10 Отговор
    ЦЕНИТЕ ХВЪРЧАТ, ПРАВИТЕЛСТВОТО СИ ТРАЕ....А ТИ??????

    Коментиран от #21

  • 7 РАДЕВ, КВО Е ТВА УПРАВЛЕНИЕ

    10 18 Отговор
    КВО Е ТОВА ЧУДО.....ЦЕНИТЕ РАСТАТ, ЗАПЛАТИТЕ НЕ....ТОВА ЛИ ТИ Е....ПРОМЯНАТА

    Коментиран от #16

  • 8 РАДЕВ, ИМА ЛИ ВЛАСТ

    7 16 Отговор
    ИМА ЛИ ДЪРЖАВА.....ИЛИ САМО СИ ГОВОРИМ ПАК

    Коментиран от #26

  • 9 Енергетик

    3 1 Отговор
    Що не видите как са ЕСО със заплатите.С доплащанията се усвояват.Актуализа
    ция всяка година .
  • 10 mi6osp

    19 1 Отговор
    Това са първите цветчета от политикатата на зелената енергетика, плодовете ще берем след десетина години

    Коментиран от #27

  • 11 Мартин Димитров

    2 10 Отговор
    Не ни нужно Белене, имаме си много електроенергия.
  • 12 хммм

    4 2 Отговор
    Този човек е много прав. ТЕЦ-а работеше на една минимална мощност много дълго време. Трябва да го издигнат за министър на енергетиката.
  • 13 ФРЪЧ'ИЛОТО НА РЕШЕТНИКОВ ЕВА

    9 17 Отговор
    МА'МАТА НА БЪЛГАРИЯ САМО ЗА 4 МЕСЕЦА!
    ОСТАВКА ФАТМАК

    Коментиран от #23

  • 14 Миризлив пор

    11 3 Отговор
    Добре де, в цял свят производството на ел.енергия е планово поради голямата инертност на централите. Тук тарикатите не дават заявки а пазарят "ден напред" и много често има свръхпроизводство и ниски цени под себестойност на борсата. Ако се научат да си заявяват енергия предварително цените ще са 120-130 лева за мегават.
  • 15 трева

    17 6 Отговор
    Когато избирате и търпите най простия крадец и лъжец от Банкя и калинките му, на власт, какво очаквахте да се случи. Този некадърник освен да мисли как да напълни чекмеджето за друго не мисли. 12 г "строй" Белене този прост маркуч, и нищо не е построил. За това тока ще е скъп, защото този нищо не направи за 12г.

    Коментиран от #19, #29, #37

  • 16 зеленоустогъс

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "РАДЕВ, КВО Е ТВА УПРАВЛЕНИЕ":

    Рaдeф e винoвeн! Фърчи c дрoнa и дигa цeнитe нa тoкa пo нeкoлкo пъти нa дeн! Aмeрикaнcкитe тeцoвe и ВEИ-мaфиятa рaбoтят дaрoм, дaжe ca гoтoви дa плaщaт дa им пoлзвaмe бeзплaтния тoк, aмa нe мoгaт дa cмoгнaт c тoя ръcт дeтo гo прaви Рaдeф, нaли?
  • 17 Да,бе

    9 0 Отговор
    Не е безхаберие,а чиста спекула,но в България му викат бизнес,а иначе си е пладнешки обир в следствие природно малоумие и най-вече корупция.Корупция!!!

    Коментиран от #33

  • 18 На дълго

    15 5 Отговор
    Това е саботаж от бойковите червенотиквениковчета!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Значи

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "РАДЕВ КВО СТАВА":

    Нищо не си прочел.
  • 21 Пепи

    4 4 Отговор

    До коментар #6 от "РАДЕВ, КВО СТАВА":

    Ако забелязваш Радев упорито не ти отговаря на въпросите. Явно се е сетил, че се разбираш с онзи простия.
  • 22 Джеймс

    5 3 Отговор
    На всяко енергийно "кранчее" има задлЪЖНЯЛ на герп или дпесе. За да се развиваш и да отсяваш печалба трябва да си готов бушон. Ти си съгласен- необходими са ти около 8-9 месеца, добър счетоводител и адвокат по административните дела (стават такива). Така ни е устроена държавата- да се точи и Шави, а демоса да плаща в троен размер!

    Коментиран от #34

  • 23 Много моля

    5 2 Отговор

    До коментар #13 от "ФРЪЧ'ИЛОТО НА РЕШЕТНИКОВ ЕВА":

    Хора с вдна мозъчна клетка да не се изказват! Как не се начекна бе скапнн дебил!
  • 24 Енергетик

    6 3 Отговор
    Купоните за храна е държавните енергийни фирми са по- вече пари от минималната пенсия
  • 25 Мууиии

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "ОШЕ от манечок си беше ного Про'ЗДТ":

    Ти така и нв порастна, но пък зъните ти щрръкнаха напред като бивни. Точно според фасона ти! Спри да грухтиш и смърдиш троле герберунгелски
  • 26 Пий едно

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "РАДЕВ, ИМА ЛИ ВЛАСТ":

    хапче и си лягай. Толкова си "умен", че утре ще питаш Президента защо е толкова горещо.

    Коментиран от #30

  • 27 И накрая

    6 2 Отговор

    До коментар #10 от "mi6osp":

    ако дойде тазгодишната зима в Щатите, когато цял щат почти загина от студ заради липса на друга, освен зелена енергия, колко му е цяла България да отиде по дяволите.
  • 28 Печко

    4 4 Отговор
    Пита къде е Радев? Къде са назначенията му и кой носи вина за обирджийството на работещите предприятия и хора в тях? Хаде ве мишоци обяснете на всички нас,що тъй стана?!
  • 29 Ами случи се,

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "трева":

    дойде служебното правителство и коня е в реката барабар с каруцата,а тук платените тролове ръкопляскат.
  • 30 Защо да не

    4 6 Отговор

    До коментар #26 от "Пий едно":

    Пита Радев,той назначи служебно правителство,той носи отговорност за анархията, която става с цените. Иначе няма смисъл да го има това правителство,ако не носи отговорност за случилото се в държавата.
  • 31 А ти пак

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Бай Шили":

    си бай ШИЛИ!!! ЩО Така!?
  • 32 Тоя от КЕВР

    3 3 Отговор
    до кога ще го държите,нали са за смяна.Монополистите както в енергетиката,така и в мобилните оператори,енергийните дружества и ВиК до кога ще ни грабят.И тези от КЕВР,БЕХ им помагат и днес наглата Теменужка задава въпроси,тя,която трябва да отговаря пред ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ за БЕЗХАБЕРИЕТО СИ.За 12 години можеше да свърши много работа,но зависимостите и краденето ли я спряха.Тя трябва да отговаря.Не само да съботират работата на другите.Теменужке трябва да си в затвора .Ти и ТОЛУПА плащайте РУСКИ ПОТОК-народа няма вина за некадърността ви.
  • 33 Така е.

    3 6 Отговор

    До коментар #17 от "Да,бе":

    Корупцията при служебното правителство за кратък период започва да унищожава държавата.
  • 34 Джеймс

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Джеймс":

    е мнооого прост.
  • 35 НА кого е

    3 0 Отговор
    Марица ИЗТОК -2,кой си играе игрички???????Това е саботаж.Защо не излезе министъра на енергетиката да обясни.КОЙ ще РАЗБИЕ ТАЯ МАФИЯ,НАСЛЕДЕНА ОТ ТОЛУПА.
  • 36 Мade in Bg

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "РАДЕВ КВО СТАВА":

    Защо слагате минуси на човека? Ами и Аз бях за промяна ,та затова и питам Радев и всички тези избраните от народа " Ко прайм ся ,А , мили новоизбрани управляващи ,А ко прайм сега при тази ескалация на цени??? На площад мирише май ,А ???🤬
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Министъра уволнява но шефа на БЕХ имал

    0 0 Отговор
    Много работа, без него не можело, и не ще да си тръгне!! Николов, бивш депотат от ГЕРБ, Борисов, го беше Командировал преди това за
    ШЕФ на АЕЦ! Тези дни е теглил Кредит, като шеф на БЕХ 500 -600 милиона в какви пари?? Това муе била спешна та работа??? Къде са Отишли????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове