9 Август, 2021 10:23 2 724 35

Проф. Сербезова: Години наред у нас се неглижира ниската здравна култура

  • проф. асена сербезова-
  • български лекарски съюз

Основно трябваше да се работи за мотивацията за ваксинацията, изтъкна председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз

Проф. Сербезова: Години наред у нас се неглижира ниската здравна култура - 1
Снимка: БГНЕС

"Моментът за поставянето на ваксина беше още когато се появиха първите ваксини“, каза пред БНР председателят на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

По повод започналата информационна кампания за ваксинирането от страна на съсловни и пациентски организации, проф. Сербезова посочи, че такава е трябвало да има от страна на държава още в началото на пандемията, за да се обясни всичко на обществото относно ваксините:

"Да се обясни как бяха разработени ваксините, кратки ли са били сроковете, за да не се появява конспиративна информация, за тяхната безопасност, ефективност. Основно трябваше да се работи за мотивацията за ваксинацията“, посочи още проф. Сербезова.

„А фармацевтите се включваме в тази кампания, защото сме много близко до потребителите, ние от години настояваме, както в много държави фармацевтите са ангажирани с различни дейности по фармацевтични грижи, това да стане и у нас – за по-адекватно здравно информиране на населението.

Ниският имунизационен обхват сега не се дължи само конкретно на тази пандемия, но и поради това, че години наред у нас се неглижира ниската здравна култура и просвета на населението. Неглижиране на здравното образование от ранна детска възраст“, поясни още проф. Сербезова.

"Фармацевтите биха могли да имат по-активна роля в процеса на ваксинирането, но това трябва да стане държавна политика. Но информацията за ваксините трябва да се предоставя на достъпен език за хората. Това важи и за лекарствата и ролята на генетично модифицирани организми в тяхното производство, това важи сега и за новия вид РНК ваксини, защо бяха по-кратки сроковете сега за създаването на тези ваксини", заяви още проф. Сербезова.

"За тези кратки срокове за РНК ваксините не е направен компромис с качеството и безопасността, защото е използван подход на последователен преглед на информацията, която е налична, поради което бяха съкратени тези срокове, както и към компаниите, които представиха тези продукти за пускане на пазара, се предявиха доста сериозни изисквания по отношение на безопасността и те всеки месец предоставят такъв доклад. Както и, че тези ваксини са разработвани още през 90-те години за борба с някои ракови заболявания - тоест технологията не е нова", поясни още експертът.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 дедко

    27 6 Отговор
    Тази май я засърбя нещо.
  • 2 Майна

    25 6 Отговор
    И ти си ...СЛУЖБОГОНЕЦ...ИЛИ ???ЗА КАКВИ ВАКСИНИ ГОВОРИШ ,ГОСПОЖО, НЕ ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ ИЗРАБОТВАТ ТЕ????

    Коментиран от #18

  • 3 БОЛШЕВИК 🌟

    30 2 Отговор
    Направихте болниците търговски дружества , човек като влезне там за всичко му искат пари, и имате наглостта да ми говорите за здравна култура!
  • 4 Цвъки

    5 26 Отговор
    Д-р Сербезова забравяте ,че в БГ всички са много умни. То затова сме и натова дередже образователно,икономически и здравословно. В България всеки разбира от всичко ,което не му е работа, а за работата да не говорим
  • 5 Майна

    28 1 Отговор
    Създателят на тези генни терапии д-р Меркола заяви , че те са силно токсични и убийствени за употреба.
    Ти не четеш ли или СИ ЗАПЛАТЕНА ДОБРЕ...?СРАМ МЕ Е ОТ ХОРА КАТО ВАС...
  • 6 нннн

    23 2 Отговор
    Имах 100 процената добро мнение за проф. Сербезова. След тази реклама на ваксините падна на 50.

    Коментиран от #11

  • 7 люхъ

    22 1 Отговор
    От кога лъжите на платените медии и медицинските-фарма измамници са истина?!???
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    26 3 Отговор
    Добро име ( сербез- смел ) , ама май Сърбигъзова е по-точно ! Щом рекламира нещо за което НИКОЙ НЕ НОСИ ОТГОВОРНОСТ ! А вика , че който не го вземе е БРЗОТГОВОРЕН !
  • 9 Лост

    20 1 Отговор
    Как пък един шеф не излезе да каже-"За бога, братя не купувайте. "
  • 10 Факти

    10 1 Отговор
    нека за здравната култура на по-късен етап да говорим. Сега напишете за новия скандал. Шнорхелът не е учил в Австрия. Университетът в Клагенфурт не познава това нещо. Човечецът отначало сочеше в биографията си, че дори е доктор от Клагенфурт по философия на правото, политиката, икономиката, а после се оказа, че всъщност там е бил само на консултации за дисертацията си, а степента е получил от Софийския университет.
    От всичките дипломи, които показа аз видях разтворена само тази от средното му образование. Яд ме е , че ни мога да ви дам линк на немски на всекидневника "Клайне Цайтунг".
    СлаФчооооо, къде ги намери тези в кастинга си, че така майсторски те излъгаха! Или ти провери, разбра са, че са мошеници, но реши да ни ги пробуташ, защото първо нямаш кадри, после ни взе за балами.
    Ами време е да изчезваш.
    За здравната култура - на друг етап!
  • 11 100 минус

    5 1 Отговор

    До коментар #6 от "нннн":

    А трябва да е -100
  • 12 гост

    9 2 Отговор
    Ниска е културата на лекарите.
  • 13 Рошко

    12 1 Отговор
    Председател на съюза на фармацевтите, повече няма да чета прдсетсател на световната фармацевтична мафия на филиала им в бг, дали се чипират редовно
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 медицината

    4 1 Отговор
    здрав на ку*тура. А според заглавието у нас се неглижира ниската здравна култура, т.е. имаме поне средна и по-висока...
  • 16 БАЙ Х@Й ‼️

    8 1 Отговор
    ПРОЧЕТОХТЕ ЛИ ::: " ...тези ваксини са разработвани още през 90-те години..." ???????? Ако НЕ , сега е момента ! "...тези ваксини са разработвани още през 90-те години..." !
  • 17 Павел пенев

    6 1 Отговор
    Благодарение на демокрацията всички родени след 1990 год. нямат елементарна обща култура, да не говорим за здравна както правилно посочва проф. Сербезова.
  • 18 плевен

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Правилното обращение към нея е "Госпожо професор". Ама това води със себе си уважение към знанията, които тя има а ние нямаме.
    Или пък е обратното: ти ги имаш, а тя ги няма?

    Коментиран от #35

  • 19 Сербез Онур

    2 1 Отговор
    Ъ ъъ ъъъ ъъъъ ъъъъъ ей там за пръв път ми стана льошо
  • 20 Тра ла ла

    3 0 Отговор
    България е богата на генерали и разни там професори. Прочитам не`къв си фарма съюз и бегам с растройство в 00. Тая леля й трябват сезал и висок клон. Тея от мозъчния ков. тръст не вдяват, че и 10 титли да турят на шарлатаните си хората отдавна не им вярват, АМА ВЪОБЩЕ.
  • 21 Минева

    7 1 Отговор
    Ваксинация в МОЛ, парк, фургон?
    Неуважаема Сербезова това има ли общо с каквато и да е култура?
  • 22 цербер

    2 0 Отговор
    председателката на УС на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.
  • 23 Лекар съм

    9 1 Отговор
    и не мисля,че съм с ниска здравна култура.
    Абсолютно съм против "ваксините"против ковид.
    Не поставям такива изобщо и не съветвам никого да експериментира със здравето си.
  • 24 Димов

    4 1 Отговор
    Виe cи вижтe кaдритe.Във Вaрнa eднa пoмoщник фaрмaцeвткa c инициaли З.Д.Т,e ллeжaлa 4ри пъти в пcихиaтрия зa пaрaнoиднa шизoфрeния.В мoмeнтa имa и хипoхoндрия.Тaкъв кaдър ли щe мe убeждaвa дa ce вaкcинирaм.Тaзи кoятo дaвa нa бaщa cи хaпчeтa зa пoдтиcкaнe нa ceкcуaлнa възбудa лъжeйки гo чe му дaвa хaпчeтa зa cтaви.Глeдaйтe първo кaкви кaдри нaзнaчaвaтe,a тoгaвa гoвoрeтe глупocтитe cи прoфecoрe.
  • 25 Хихата

    6 2 Отговор
    Ах, представителка на фарма-мафията обижда плебса, че не ще да тества безплатно некъф си там препарат, изработен от същата тая мафия. Щото декларацията за "информирано съгласие" те превръща именно в безплатен тестер!
  • 26 мистър клийн

    3 2 Отговор
    Госпожо професор,а ти заплакваш ли се редовно?Да ти купя един леген пластмасов?
  • 27 гост

    4 0 Отговор
    ами нали спряха ваксини, после ги пуснаха, после нищо. кой да се ваксинира? помага ли въобще ваксината с нещо? защо продължават да се разболяват ваксинирани? защо не се правят тестове, безплатни, доброволни на всеки желаещ, а се критикува липсата на ваксинация? просто хората не вярват на държавните органи, заради корупцията, навсякъде имаше сведения за подкупи, за да изписват причина за смърт ковид, реални, имам познати, не лъжат.
  • 28 Болтов

    2 2 Отговор
    Стефан Цанев: "Ваксинирането е въпрос на средна интелигентност".

    Коментиран от #29

  • 29 Стефан Ганев

    2 2 Отговор

    До коментар #28 от "Болтов":

    Кой беше Стефан Цанев? А, да, сетих се. Той беше жената на мъжкараната Доротея Тончева! Това ми е достатъчно.

    Коментиран от #30

  • 30 бай Ганев

    2 0 Отговор

    До коментар #29 от "Стефан Ганев":

    Напънала се планината и родила мишка...
  • 31 какъв е

    0 0 Отговор
    смисъла на подобни изказвания? Никакъв.
  • 32 ПЕНКО

    0 1 Отговор
    ЕДНА ОТ ХИЛЯДИТЕ НИ ПРОСТИ ФЕСЪРИ --- НИЕ ЗНАЕЩИТЕ - НЕ ЖЕЛАЕМ ДА НИ БЪРКАТ В РНК ТО НИ И В "Т" КЛЕТКИТЕ НИ ---СИРЕЧ В ЛИЧНОСТТА НИ С АМЕРИКАНСКА ФАРМАЦИЯ !!! САМО ВЕКТОРНИ ВАКСИНИ ПЛАТЕНА -ПРОДАЛА СЕ К.....О !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ГАДОСТТА НА САЩ ФАРМАЦИИТЕ СТИГНА И ДО ТРЕТА ВАКСИНА-МЪНИ-МЪНИ -МИНА !!!!!!!!!!!!!!!!
  • 33 Истината днес

    0 0 Отговор
    Тази в едно интервю имаше точно обратната позиция ....явно са я купили или заплашили...не е за първи път ...
    Щом толкова държат значи не е читава и е измама това първо .
    А второ масово хората не са толкова прости и четат и са наясно че има голяма гнилоч в тия ваксини !!
  • 34 Ами ...

    0 0 Отговор
    Браво госпожо Сербезова.
  • 35 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "плевен":

    Само ако е неин студент. Иначе правилно би било "доктор", тъй като тя има докторат (PhD) по фармация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове