Last news in Fakti

9 Август, 2021 12:11 1 247 12

МОН: Фонд „Научни изследвания“ няма достатъчно средства

  • мон-
  • фонд „научни изследвания“

Недофинансирани са били и част от проектните предложения

МОН: Фонд „Научни изследвания“ няма достатъчно средства - 1
Снимка: БГНЕС

Фонд „Научни изследвания“ (ФНИ) няма достатъчно средства, за да обезпечи и развива научните изследвания в страната. Това е сред причините за липсата на интерес от млади учени и докторанти за участие в конкурсите на фонда. Това констатира в годишния си доклад за дейността на ФНИ за 2020 г. комисия към Министерството на образованието и науката (МОН).

Финансирането на научни изследвания в България се осъществява от ФНИ като второстепенен разпоредител към МОН на конкурсен принцип в няколко научни направления. През 2020 г. общата сума за финансиране на проекти, провеждане на конкурсни процедури и оценка на резултатите от проектите е 26.4 млн. лв. Според комисията тази сума е недостатъчна за финансиране на проекти по регулярните конкурси. Друг установен проблем е, че през годината кабинетът е отпускал допълнителни средства за нови конкурси на части, вместо те да са заложени в годишния бюджет на ФНИ. Това е довело до забавяне при процедурите и до провеждане на конкурсите в съкратени срокове.

Недофинансирани са били и част от проектните предложения. Малките суми, отпускани за отделните проекти, не са позволили закупуване на необходимата апаратура и осигуряване на достатъчно средства за възнаграждения на членовете на научния екип.

С около 3 млн. лв. по-малко е финансирането на конкурсите за научни изследвания през 2020 г. спрямо предходната година. За 2019 г. сумата е близо 30 млн. лв. По-слабото финансиране е една от причините да не се увеличава броят на младите учени в страната.

Липсата на стимули като малките стипендии за докторанти и намаляването на интереса към научната работа в определени области са причините за тази негативна констатация, се казва в доклада.

Бюджетът на ФНИ се разпределя в няколко конкурсни процедури. Малко над 12 млн. лв. са за фундаментални научни изследвания, като над половината от сумата е за вече започнали проекти от 2017 и 2018 г. С нея са финансирани над 70 проекта.

За 2020 г. са отпуснати допълнително 3,1 млн. лв. за фундаментални научни изследвания, свързани с пандемията от COVID-19. За научни изследвания на млади учени са разпределени 825 хил. лв.

По Национална научна програма „Петър Берон. Наука и иновации с Европа“ бюджетът за м.г. е 930 хил. лв. или с 30 хил. лв. по-малко от предходната година. Комисията констатира положителен ефект от провеждания от 2019 г. конкурс по тази програма. Такава е оценката и за Национална научна програма „Вихрен“, насочена към подкрепа на учени с високи постижения и такива със собствен независим изследователски колектив или изследователска програма.

За втора поредна година комисията установява подобрена организация на работа във ФНИ. Сред позитивите е въвеждането на електронна система за подаване на проектни предложения. Всички конкурси за финансиране на научни изследвания и за двустранно сътрудничество са проведени чрез нея. Препоръката е тази система да бъде надградена. Целта е да се осигури по-ефективно функциониране на ФНИ, прозрачност, архивиране в специално създадения регистър и разпространение на научните резултати по финансираните от фонда проекти.

Според комисията е наложително да се формулира ясно нова политика на ФНИ по управление на интелектуалната собственост, създадена с публично финансиране на научните организации и университетите. Препоръчва се още да се потърсят възможности за въвеждане на ключови показатели и съответни критерии за измерване на социално-икономическия ефект от реализирането на изследователската дейност в рамките на финансирани от ФНИ проекти.

Общата оценка на комисията за дейността на фонд „Научни изследвания“ през 2020 г. е положителна.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 1 Отговор
    Пак хрантутници! Кви научни изследвания бре. Изучете, защо все злетаци ни владеят и продават 1000 пъти, докато ни щавят и гаврят. И тогава искайте кинти. Детска болница няма а тия реват да папкат.
  • 2 3748

    5 2 Отговор
    ФНИ е касичка за бан и библиотекарския. Каква наука, парите отиват за парлама, защото фонда е овладян от дпс. Питайте Денков той беше там началник...
  • 3 русенец

    7 0 Отговор
    Е, как да има пари за научни изследвания, като е пълно с "институти" по изследване на каквото се сетите - на демокрацията, на пътното движение, на безпътното движение, на устойчивото развитие, на неустойчивото такова и т.н. вижте, не може всеки тарикат, на който не му се работи, държавата да го издържа като научен кадър. Няма финансовата възможност за това.
  • 4 брях

    3 1 Отговор
    Пари има, но само за нЕкои. Я се разходете по курортите и вижте колко много пари има превърнати в никому ненужен бетон, от къде и как са дошли парите за струпването му.
  • 5 хмм

    4 0 Отговор
    Правят някакви фиктивни изследвания да точат пари.
  • 6 ПРИСЪДА

    7 0 Отговор
    ПОСРЕДСТВЕНИ УЧЕНИ СЕ НАПРАВИХА ПРОФЕСОРИ С ВРЪЗКИ БЕЗ ДА ИМАТ ДОКАЗАНИ НАУЧНИ ОТКРИТИЯ И ОТКРАДНАХА ВСИЧКО . ЗАТОВА АТАКА ИСКАШЕ ДА ИМ СЕ ОТНЕМАТ ТИТЛИТЕ ,НО ТЕ СЕ НАДИГНАХА И БОРИСОВ КЛЕКНА . СЕГА СТУДЕНТИТЕ НЕ ЗНАЯТ КОЙ Е ИСТИНСКИ ПРОФЕСОР И КОЙ Е НГНАТОВСКИ ПРОФЕСОР .
  • 7 Петър Илиев

    6 1 Отговор
    Бизнесът "научни" "изледвания" в Б-ия е главно "Copy&Paste" и плагиятстване на кило! И раздаване на кухи "научни" табелки по партийно-олигархичен, мутро-милиционерски и шуро-баджанашки признак!
  • 8 Прокурор

    6 0 Отговор
    Министър Сергей Игнатов въведе закона за шуробаджанащина в университетите . Той даде шанса на некадърните ,, учени ,, да се правят взаимно професори . Този министър съсипа висшето ни образование и сега трябва да бъде осъден .

    Коментиран от #10

  • 9 Смърфиета

    4 0 Отговор
    Преструктуриране му е майката и реформи, но всички ачкьопеци са в кюпа и подобно на Хаджигенус очаквам още краждби, лъжи и корумбция, докато не се разпадне държавата или не я овладее тотално и физически някоя велика, или дори просто от обичайните заподозрени, "регионална" сила.
  • 10 Симо

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Прокурор":

    СЪД ЗА БИВШИЯ МИНИСТЪР СЕРГЕЙ ИГНАТОВ .
  • 11 90набор

    0 0 Отговор
    ЕЙ тия гадове МОН съсипаха образованието и превърнаха децата в идиотчета. Продадоха бъдещето на България на Европейските ценности за европейски субсидии и пак нямали пари
  • 12 Какви Научни изследвания!!

    1 0 Отговор
    Пръкват се Професори и доценти като Витанов, Л Томов политици Психари на Повикване!! Тези не разбраха ли, че Монов ще ги съди за системно Опсихясване, на хората, по Поръчка, на Политическа партия!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове