Last news in Fakti

18 Август, 2021 22:27 4 930 32

Университетите сами ще решават как ще учат студентите

  • университети-
  • проф. николай денков

До принудително затваряне на университети от Министерството на образованието ще се стигне, само ако заразените станат над 500 на 100 хиляди души

Университетите сами ще решават как ще учат студентите - 1
Снимка: БГНЕС

Ръководствата на университетите сами ще решават дали студентите ще учат присъствено или дистанционно в условията на пандемия. Това заяви министърът на образованието Николай Денков по време на дискусия в Народното събрание:

"За разлика от училищната мрежа във висшите училища може сравнително лесно отново с решение на академическия съвет да се продължи академичната година".

До принудително затваряне на университети от Министерството на образованието ще се стигне, само ако заразените станат над 500 на 100 хиляди души.

"Специално за червена зона примерно, ако няма допълнително разпореждане от Министерството на здравеопазването ние не бихме тръгнали да налагаме ограничения на висшите училища".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 русенец

    19 11 Отговор
    То пък едни университети. Продавайте дипломи, пандемията не ви бърка.
  • 2 Х0Йчо

    12 7 Отговор
    всичко е ООД , гледат да ти вземат парите,
  • 3 Бесен Язовец

    15 5 Отговор
    Закривайте университетите и ги правете талибани младите за да е щастлив чичо Сорос. Простите се управляват по лесно!

    Коментиран от #4

  • 4 русенец

    13 9 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    То с тия 50 и кусур университета не сме си вдигнали много нивото да ти кажа. А за средното образование да не говора, от ЕС смятат, че 50 процента от завършващите го са пълни и**диоти. Така, че наистина няма смисъл да издържаме университети. Децата, които стават за нещо заминават за чужбина. Оставащите тук каквато и диплома да им продадат е все тая.:))

    Коментиран от #7

  • 5 Терминал 2

    19 1 Отговор
    След 5-6 години и преподаватели, студенти няма да има. Едните ще поемат към Терминал 2, другите- също, докато са по-млади, останалите ще се пенсионират, а нови няма да има. Заплащането е мизерно, един даскал в килийно училище получава по-голяма заплата от доцента. Егати държавата!
  • 6 смешник

    17 2 Отговор
    И този министър е един смешник, за три месеца не е свършил работа за пет пари.
  • 7 Бесен Язовец

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "русенец":

    Това е целта на занятието от 30 години държава РБ да се обезлюдява и населението да оглупява
    защото има едни 9,5 милиона на около 3000 км посока югоизток които имат територия от едва 20 000 кв км и там е бая горещо комшиите им не ги дишат. Търсят си територия същите да се местят на Север след време!

    Коментиран от #9, #10

  • 8 разруха

    9 3 Отговор
    Трябва да отменят герберасткия закон за академичното развитие и да се върне старото положение- с ВАК, специализирани научни съвети, академично израстване, единни критерии, строг контрол. А сега професори и доценти произвеждат на килограм. Пълна разруха на науката и висшето образование
  • 9 русенец

    2 4 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    И какво предлагаш? Още 50 университета?
  • 10 русенец

    2 5 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    И ако някой на югоизток се мести на север, нас какво ни бърка, бе капацитет? :)

    Коментиран от #13

  • 11 надолу

    11 2 Отговор
    Вече и на професорите не им се работи. Няма смисъл. В България по-добре да си прост и нагъл, тогава ще успееш. Всичко в науката върви надолу.
  • 12 3848

    9 2 Отговор
    Какви университети, този бърка академичната автономия с управлението на здравната криза, което е извън компетенциите на университетите. Изключително слаб министър. Научете се да носите отговорност бе, женчо, козметик такъв..
  • 13 Бесен Язовец

    3 3 Отговор

    До коментар #10 от "русенец":

    Мисли бе мисли бе галфон?

    Коментиран от #14

  • 14 русенец

    3 3 Отговор

    До коментар #13 от "Бесен Язовец":

    Аз мисля, че даже и задавам въпроси, ама твоето мислене нещо не се вижда. Защо не коментираш някоя статия за мода, а? Все правиш разлика между панталон и шапка.:) Лека нощ, софиянецо!
  • 15 Бай бай БГ

    3 3 Отговор
    Като ще има дистанционно обучение по Интернет, защо да уча дистанционно в български университет, а не дистанционно в германски, австрийски, швейцарски, шведски, руски, турски, македонски, ....... университет?! При положение, че нито знанията и образованието, нито купените български дипломи са на най-ниско ниво и могат да ти послужат само за патрийно-олигархично и/или ченгесарско-шуро-баджанашко назначаване като "калинка" в българскта свръх-раздута държавна / общинска търтей-бюрокрация?!
  • 16 Какво обучение бе г-н сбръчкан.

    4 1 Отговор
    В България Слави Трифонов обучава младите хора на чалга.-0К. За какво обучение ми говориш.
  • 17 Цялата държава отива на кино

    3 3 Отговор
    А тоя ми говори за обучение. НАБЛЕГНИ НА ЕЛЕКТРОННАТА МУЗИКА и създай култура в младите разгонени тъпунгери и тогава ще имаш бъдеще, а не само да плямпате клишета, смотани и измислени доценти и професори.
  • 18 Едни румънци, гърци

    8 1 Отговор
    Отдавна правят електронна музика и са 100години пред нас. А ние какво правим -Слави, Азис и Тони Стораро. Е при това положение ще си плуваме в блатото с л..на .
  • 19 падение

    7 0 Отговор
    В една страна, в която на почит са Трифонов от с. Учин дол, Плевенско, Азис, чалгаджии др., това е нещастие и национална падение.За каква наука става дума ?
  • 20 5577

    1 0 Отговор
    В София нищо да не се решава. Те не носят никаква отговорност. Кой каквото иска това ще прави. Демокрация. Пуснали едни широки граници, които всеки знае че реално не който кихне си прави тест и ще изтрепте нашите родители, които година и половина осторожно пазихме. Тук комунисти с чалгари е уникална комбинация. Поне се допитайте до специалисти. Сложете ги на една маса да си кажат.. Или то какво беше няма вирус, за какво ви са тия маски. Много невинни хора ще изтрепете и ще ви тежат на съвестта.
  • 21 Фондация

    3 0 Отговор
    на Кирил Петков и Николай Денков със 100 лева учредителен капитал,финансирана от “Америка за България” и широко рекламирана във вестник“Капитал” и останалите медии под контрола на Иво Прокопиев, се готви да източимилиарди от Фонда на фондовете.

    Ключови постове в служебното правителство на Радев
    и в структурите на държавата са получили всички лектори от соросоидната фондация наКирил Петков и Николай Денков, която се явява тинк-танк филиал на фондацията-майка„Америка за България.

    Коментиран от #30

  • 22 Видно

    3 0 Отговор
    от търговския регистър на 16 февруари 2018 г. със 100 лв. се учредявафондация “Център за приложни изследвания и иновации”.

    Учредители на фондациятаса днешните министри на икономиката и образованието Кирил Петков Петков и НиколайДенков Денков, които стават и членове на настоятелството й и действителни нейни
    собственици.

    Представляващ директор е Кирил Петков.

    Дейността на фондацията e насочена към „стимулиране на развитието на биотехнологиите и приложната химия и утвърждаването на тяхната роля в икономическото развитие“.


    Зад тезинапудрени думи всъщност се крие – търговия с билкови илачи по бабини рецепти, коитоПетков и Денков в продължение на няколко години са пласирали с реклами по вестниците и в
    интернет.
  • 23 А самата

    3 0 Отговор
    фондация е създадена с основното партньорство на Фондация “Америка за България” и Софийския университет, а през същата година се рекламира шумно във вестник “Капитал”.


    Биологическият факултет на Софийския университет предоставя безвъзмездно сграда, в която уж ще се извършват някакви биологични изследвания от Петков и коилегите му, които инак до един са икономисти.
  • 24 Запознат

    3 0 Отговор
    На 16 октомври 2018 г. вестник “Капитал” пише, че идеята за създаването на фондацията ицентъра е на завършилия икономика в Харвард сериен предприемач Кирил Петков, чиято фирма Proviotic продава растителни илачи на основата на Lactobacillus bulgaricus.
    Инвестицията в центъра била 800 хил. лв., от които 500 хил. лв. са дарение от компанията на Петков, а 300 хил. лв. – от фондация “Америка за България”.

    Проверка във финансовите отчети на фондацията на Кирил Петков обаче сочи, че през 2018г. единствените приходи в нея са точно 300 хил. лв. и никъде не се вижда допълнителна инвестиция от фирмата на Петков за продажжба на хранителни добавки Proviotic, освен
    внесените от Петков 50 лв. при учредяването на фондацията.

    Видно от интернет страницата на фондацията лектори в центъра освен учредителите Кирил Петков и Николай Денков, са днешния министър на финансите Асен Василев, Евгени Ангелов, Лена Бориславова и Даниел Лорер. А от публикуваните в търговския регистър финансови отчети за 2018 и 2019 г. не се вижда осъществяването на никаква дейност, освен полученото дарение от фондация “Америка за България”, което веднага е похарчено в някаква посока, осчетоводено като “друго плащане”.

    Коментиран от #25

  • 25 Така се стига

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Запознат":

    до 2021 г. когато Петков и Денков са номинирани за министри в служебния кабинет на Румен Радев и трябва да спазят изискванията на закона за несъвместимост. Тогава юристката Лена Бориславова, която е и лектор в центъра, заявява поредица от вписвания за
    освобождаването на Петков и Денков от ръководството на фондацията. Процесът поотстраняване на несъвместимостта започва на 13 май 2021 г. и фактически приключва свписване на 27 май 2021 г.
    Интересен е фактът, че Петков и Денков правят отказ от правата
    си в ръководството на фондацията с молби по подобие на отказа на Петков от канадско гражданство.
    Така се оказва, че обществения интерес към съдържанието на декларацията за несъвместимост, попълнена по чл. 313 от НК от Кирил Петков, става още по значим.

    В крайна сметка Петков и Денков са отписани от търговски регистър, но учредителят Кирил Петков де факто и де юре запазва част от правата си.
  • 26 Запознат

    3 0 Отговор
    Като министър на образованието Денков днес отговаря за научните и приложни изследвания, както и за милиарден ресурс от европейски средства за иновации.
    Подобна е и ситуацията с Петков, който като министър на икономиката чрез оперативна програма Иновации и конкурентоспособност отговаря както за огромните средствата за насърчаването на предприемачеството, така и за иновациите в България.

    Именно тук се крият и интересите, зад които стои предложението на двамата служебни министри да преместят на тяхно пряко подчинение дейността на създадената от редовния кабинет Агенция за иновации, която към момента е на подчинение на Министерския съвет.

    Нещо повече, двамата предлагат по подобие на структурата на личната им фондация да се създаде консултативен съвет, който да бъде шапка на агенцията.
  • 27 Лекторът

    3 0 Отговор
    Асен Василев е назначен за служебен министър на финансите, който
    заедно със заместничката си Виолета Лорер (съпруга на лектора във фондациятаДаниел Лорер), разработиха схемите във Фонда на фондовете и преструктурирахасъщия по аналогия със структурата на фондацията на Кирил Петков.

    По-конкретно – заместиха надзорния съвет с консултативен съвет със същите и по-широки функции, като в него включиха представители на съсловните асоциации въпреки явния конфликт на интереси.
    Така в консултативния съвет ще влезе частната Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, чиито председател е Евгени Ангелов, лектор във фондацията на Кирил Петков.

    Асоциацията от една страна ще е в консултативния съвет на Фонда на фондовете, а от друга страна нейните членове ще получават средства от нея.
  • 28 Лекторът

    3 1 Отговор
    Даниел Лорер е назначен за консултант на Кирил Петков в Министерството на икономиката.

    Лекторът Евгени Ангелов е председател на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, която ще бъде член на консултативния съвет на Фонда на фондовете.

    Лекторът Лена Бориславова, обслужвала и юридически фондацията на Кирил Петков е назначена чрез адвокатска кантора да обслужва ББР при месечновъзнаграждение от 13 690 лв. или 164 289 лв. годишно без ДДС, без разноски и без допълнителните 274 лв. час.

    Ето така цялото финансово икономическо, иновационно и образователно управление на държавата e завладяно от една соросоидна фондация, учредена с по 50 лева от Кирил Петков и Николай Денков, както и на присъдружната им приятелска група.

    В сенките на тази кампания ясно се виждат силуетите на един от основните разпределители на соросоидните пари за медии в България Иво Прокопиев, Саша Безуханова и други фигури
    от кръга “Капитал”.

    Коментиран от #29

  • 29 Бг гражданин

    3 0 Отговор

    До коментар #28 от "Лекторът":

    А крайната цел на този дълбоко прикрит финансово-икономически неолиберален октопод е кражбата на огромен паричен ресурс от европейски средства чрез Фонда на фондовете.
  • 30 анализ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Фондация":

    Браво - за отлично свършената работа!
    Постарали сте се да осветлите основни схеми за акомулиране на значим финансов ресурс от силно заинтересовани и влиятелни фигури. Тези схеми са добре планирани от подготвени специалисти, които методично се домогват до властови и финансов ресурс. Дано повече хора прочетат и осъзнаят написаното, но силно се съмнявам в това.
    Препоръчвам да изнесете информацията в по-популярни и гледани медии, за да се предизвика дискусия на национално ниво и да се осветлят подобни съмнителни практики, осъществявани от компрометирани, но добре позиционирани "специалисти".
  • 31 КРАДЦИ

    0 0 Отговор
    ЩЕ ИМА ЛИ УНИВЕРСИТЕТИ САМО ЗА МЕКИ КИТКИ И ЛИЗБАРКИ ?
  • 32 ПКП

    0 0 Отговор
    ЛОРД ЕВГЕНИ МИНЧЕВ КЪДЕ ЩЕ ПРЕПОДАВА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове