Last news in Fakti

19 Август, 2021 12:40 8 294 46

Васил Велев: 37 милиарда евро са изтекли от България за последните 11 г.

  • васил велев-
  • аикб-
  • електроенергия-
  • енергетика-
  • ток-
  • индустриален ток

Ситуацията е изкуствено създадена – пускат се манипулативни оферти през нощта за покупка на ток на принципа „не по-малко от 300 евро на Мвт/ч“, което показва, че цената изкуствено се изкривява, смята председателят на АИКБ

Васил Велев: 37 милиарда евро са изтекли от България за последните 11 г. - 1
Снимка: БГНЕС

На пресконференция на Асоциация „Хидроенергия“ и Сдружение на производителите на екологична енергия председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев сподели, че в резултат на по-скоро целенасочени от колкото случайни действия се постигат едни нереално високи цени на електроенергията. Как да сме конкурентноспособни като цените на електроенергия са 73% по-високи от тези в Германия, за която нашата индустрия генерира най-голям износ. Велев е категоричен, че не може да се говори за дефицит, когато разполагаме с над 10 000 МВт мощности, а реалното потребление варира между 3 000 и 5 000 МВт. Този дефицит е изкуствено създаден, което води до огромни разходи на индустрията за електроенергия и я прави неконкурентоспособна.

„През първата декада на август ТЕЦ "Марица Изток" 2 работеше с два от своите осем блока, разполагайки с персонал в пъти повече от необходимия за поддръжка на активните блокове. За всеки от работещите над 2000 работници и служители, които работят по два часа на ден при един такъв режим домакинствата и бизнесът плащат по над 4000 лева месечно.

От друга страна високата цена на тока се обуславя и от факта, че сме свързани с гръцкия пазар, който е и най-скъпият пазар в Европа по дефиниция. Направихме го преди да се свържем с румънския, откъдето можем да се свържем и с европейския въпреки енергичната съпротива на работодателските организации това да се случи.

И ако това не е достатъчно, налице е и сериозният казус с Наредбата за ползването на повърхностни води. Заради правни недомислици и поредните неслучайни действия над 250 ВЕЦ-а, генериращи най-чистата и евтина енергия в страната, са изправени пред риск от спиране“, сподели Васил Велев.

Според Велев това не са никак малки мощности, а стотици мегавати, които балансират електросистемата и фактор за поддържане на по-ниска цена на електроенергията. Председателят на АИКБ коментира, че задачата на управлението на енергетиката не е да създава условия, при които няколко енергийни олигарси да спечелят много пари, а обществото да плаща огромни сметки и индустрията да губи конкурентоспособност. Десетки големи предприятия и десетки хиляди служители са принудени да спрат работа, защото високите сметки за ток ги водят неминуемо към фалит.

„Ситуацията е изкуствено създадена – пускат се манипулативни оферти през нощта за покупка на ток на принципа „не по-малко от 300 евро на Мвт/ч“, което показва, че цената изкуствено се изкривява. Оферти „купувам само над тази висока цена“ очевидно манипулират цената, за да се манипулира кривата на търсене и равновесната точка.

Работодателските организации категорично ще подкрепим усилията на Асоциация „Хидроенергия“ за регулиране на един правен абсурд, за да не се случи така, че и техните мощности да се добавят към наболелия проблем с неработещи енергийни източници, поради независещи от тях причини“, коментира Велев.

Председателят на АИКБ сподели, че в резултат и на такава правна несигурност от България за последните 11 години са изтекли 37 милиарда евро капитали при привлечени едва 13 млрд. евро.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мошеници

    67 2 Отговор
    които отдавна трябваше да са в ареста !!!
  • 2 Бягай

    46 4 Отговор
    надалеч велев ,че и ти беше част от мутрете и ги покрепяше , сега искаш да се изкараш дисидент!
  • 3 антигерб

    50 6 Отговор
    Откраднати о бойко и неговите хора !
  • 4 Докажи го и режи глави

    27 3 Отговор
    щото АМАН вече от вашите дрънканици..
  • 5 ------

    34 2 Отговор
    Прокуратурата да се самосезира. Държавата участва в изнудването на гражданите.

    Коментиран от #32

  • 6 ЛЪЖЛЬО

    10 36 Отговор
    НЕЩО МНОГО СЛЪГВАШ, ПРЕДИЗБОРНИ ТРИКОВЕ НА БСП. ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО СА 37 МИЛИАРДА БЕ ГОВЕДО.

    Коментиран от #18

  • 7 Гърчев

    25 3 Отговор
    Обяснявайте калко бил неадекватен Славуца, докато Тиквата и Каскета покрият откраднатото
  • 8 питам

    39 3 Отговор
    Велев, ти къде беше през тези 11 год.? НА СОФРАТА НА ГЕРБ БЕШЕ, А? Защо не каза тогава, че изтичат милиарди?
    Този е 1 от най- вредните за Бг хора, ведно с Домусчиев.
    Колко права на работещите отнеха заради Велев? И продажните синдикати ги подкрепиха.
  • 9 ЛУДОСТ

    14 15 Отговор
    ТИЯ ГИ РАЗКАЗВАЙ НА ПЛЕНУМА НА БСП ТАМ ЩЕ ТИ ПОВЯРВАТ ПОВЕЧЕТО СА ПРОСТИ.
  • 10 БАЙ Х@Й ‼️

    24 1 Отговор
    Защо СЕГА рИвеш ‼️‼️‼️
  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    22 1 Отговор
    'га яди кифте'ата ни рива а‼️‼️‼️
  • 12 пешо

    16 1 Отговор
    ще изтекат... изнесли са ги тлъстите ми.шоци, които са те назначили да ги представляваш, 95% от популацията нямаме отношение към това.
  • 13 нбтр

    25 1 Отговор
    Връщайте 8 часовия работен ден!
    Премахнете 300 часа извънреден труд!
    Събота и неделя задължително почивни дни!
    МРЗ да е необлагаема.
  • 14 Гандалф

    25 1 Отговор
    А колко милиарда са изнесени и откраднати от зората на демокрацията...голяма част от така наречените бизнесмени и новобогаташи натрупаха парите си имено от там, а сега се бият по гърдите и ни учат как да живеем...
  • 15 Нико

    18 4 Отговор
    "През първата декада на август ". Доколкото знам декада означава десетилетие, т.е. десет години....? Този чува ли се какво говори, и защо мълча тези 11 години?

    Коментиран от #19, #21

  • 16 Мисля си,че

    12 0 Отговор
    Това са доста самолети с пилета и разни такива..
  • 17 Българка

    18 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: България за последните 11 години са изтекли 37 милиарда евро капитали при привлечени едва 13 млрд. евро."
    При тези цифри и изкуствено завишени цени очакваме и дългогодишни присъди за ефективен затвор на всички грабители и съучастници, които подлагат на разруха държавата и на мизерия българите!
    Махайте Гешев и закривайте позицията главен прокурор! Да се преоснове ВСС и прокуратурата, за да има справедливост!
  • 18 Варна

    22 5 Отговор

    До коментар #6 от "ЛЪЖЛЬО":

    Бе не знам как ги изчисли тези 37 милиарда. - Ще ти споделя нещо като икономист, който не отдавна проверява външнотърговският ни баланс от 2009 до 2020. - Салдото за 10 години е - (минус) 80 милиарда лева! И тук въобще не говоря за електроенергията.- Там картината е друга и ако трябва да се добави и това цифрата вероятно ще надмине 100 милиарда от 2009 година до сега.
    От тази гледна точка... - Не знам да ли сме имали по- некадърни управляващи от ГЕРБ не за последните 30 години, а за последните 80!

    Коментиран от #30

  • 19 Лост

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "Нико":

    Декада-десет дена. Иначе за втората част си прав.
  • 20 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    20 0 Отговор
    Мазни господа от частния капитал, тогава защо мълчахте 11 години? Вместо това бяхте заети с това, да ни убеждавате, че заплатите и пенсиите не трябва да се увеличават!
  • 21 РЕЧНИК

    7 0 Отговор

    До коментар #15 от "Нико":

    дека̀да — съществително име, женски род
    Значение
    мн. дека̀ди, ж.
    1. Промеждутък от време, обхващащ десет дни; десетдневка.
    2. Съвкупност от десет еднакви предмета, лица и др.
  • 22 картел

    25 0 Отговор
    Кой продаде държавните електроцентрали, държавния преносител и държавния разпространител? Всичко беше държавно, а сега са на 3 нива частници и ще сложат 4 ниво за населението. За фирмите вече е налице - търговец на дребно. На всички тези плащаме печалбите, Майбасите, манекенките, островите,...

    Коментиран от #28

  • 23 az #Победа76

    13 1 Отговор
    Нали искаха "либерализация" на пазара за ел. енергия? Сега що реват???
  • 24 DJORDAN

    20 0 Отговор
    Зад всяко разкрито разхищение, кражба и загуба стоят имена - преки и не преки! Кажете ги! Ще ги изчистим!
  • 25 Gowo

    15 4 Отговор
    ,,Само ние можем да управляваме..." Думи на лидера на най голямата мошеническа организация ГРАБ, Бойко Методиев Борисоф
  • 26 778

    12 1 Отговор
    Велев, вие сте ги "изтекли". Изнесли сте ги навън нелегално. Членовете на АИКБ са от милионер нагоре!
  • 27 Лудница

    19 1 Отговор
    Как няма да е скъпа,когато през първия мандат на БАЦЕ навлязоха фотоволтаиците но не за всички ами за най богатите хора,през това време мошениците гласуваха закон тази енергия от фотоволтаиците да се изкопува задължително от ЕРП Тата на цени 4 или 5 пъти по висока от тогавашната цена на Ел енергията.Няма измама нали ?после хората се размрънкаха и във втория мандат баце съкрати тази цена на половина но пак по висока от стандартната.
  • 28 картел

    8 5 Отговор

    До коментар #22 от "картел":

    И кой ги източи финансово тези държавни фирми през 90-те? КОМУНИСТИТЕ.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Gowo

    15 2 Отговор

    До коментар #18 от "Варна":

    ,,Първо трябва да сложат премиер, който разбира за какво става въпрос – за съжаление по-подготвен от мен няма",....Думи отправени към българският народ от председателя на най голямата мошеническа организация ГРАБ...Бойко Методиев Борисоф
  • 31 5577

    13 0 Отговор
    Миме пак си говорим ма нищо не казваме. Ако има нарушение съд и наказание. Тогава изводите! Щото вече не е и никаква новина. Просто ще спрем да ги четем. Ще ги сложим в графа крайблокови раздумки. Язък за заглавието.
  • 32 Jack Bauer

    12 1 Отговор

    До коментар #5 от "------":

    Крайно време е гражданите да си върнат Държавата!
  • 33 Активист на БКП

    8 4 Отговор
    Банкянският крадец ги е прибрал🎃🇷🇺🇷🇺
  • 34 Това ли е думата

    3 0 Отговор
    "изтегли".....?
  • 35 Безпристрастен

    7 1 Отговор
    Защо" Поднебесната" за 25 години,се превърна в икономическия Гигант на планетата? През 90-те ,години,и там,и в Русия,и у нас- Социалистически модел на управление и икономика.Към онзи момент,като икономика и БВП,съотносим към брой население, България беше няколко нива над тях.По Паритет на покупателна способност, ги изпреварвахме със 47 места в класацията.Те не допуснаха Четири фундаментални грешки.Допуснати съзнателно във всички държави- от бившия соцлагер. Цялата им енергиина система- от производство,до краен потребител,е изцяло държавна собственост.Няма посредници,продавачи,доставчици.Второ: Всички подземни богатства,водни ресурси,са изключително държавна собственост.Без никакво участие на частни фирми. Трето: ВПК- изцяло под контрол на Държавата- на 100%.От самолет, ракетни системи,до малък болт- държавна фирма.И най важното: Цялата банкова система е Държавна.Нямат дори един филиал на чужда банка.
  • 36 маргинал

    8 0 Отговор
    И още поне 10 пъти по толкова ,са влезли в банковите задгранични с/ки на измислени "назначени бизнесмени" ,като теб, оня вечно сърдития Б.Данев и тем подобни през последните 30+ години ...
  • 37 Елементарно

    6 0 Отговор
    Тоз какво ни сравнява с Германия, там има конкуренция на пазара за електоенергия, избираш си сам кой да ти доставя тази услуга, затова се регулират цените. Тук има МОНОПОЛ, затова скачат цените. Някой има интерес да има монопол и затова се поддържа това положение. ЕС откога ни казва да се насърчава конкуренцията на пазара за електроенергия у нас.
  • 38 инчхай

    5 2 Отговор
    За къщата в Барселона-МУТРАТА в ЗАТВОРА
  • 39 Ицо

    2 2 Отговор
    Барселона
  • 40 Варна

    7 0 Отговор
    Не Велев, не са изтекли. По Черноморието са си тези милиарди!
  • 41 8т4839292рйрб

    3 4 Отговор
    Като не можеш да плащаш не се захващай с бизнес.
  • 42 XYZ

    4 2 Отговор
    Разбрахте ли сега защо ГЕРБ и ДПС и присъединилите се към тях ИТН врещят неистово срещу служебното правителство ??? Сигурно има много още такива "сюрпризи"!!!
  • 43 ПОДЛОГА В В

    2 3 Отговор
    А ОТКРАДНАТИТЕ ОТ ПРЕСТЪПНИКА БОКО И ГЕРБ 200 МЛРД ЕВРО СМЯТАШ ЛИ БЕ ГЕРБЕРАСТ !
  • 44 ПКП

    1 2 Отговор
    ,,Първo трябвa дa cлoжaт прeмиeр, кoйтo рaзбирa зa кaквo cтaвa въпрoc – зa cъжaлeниe пo-пoдгoтвeн oт мeн нямa",....Думи oтпрaвeни към бългaрcкият нaрoд oт прeдceдaтeля нa нaй гoлямaтa мoшeничecкa oргaнизaция ГРAБ...Бoйкo Мeтoдиeв Бoриcoф
  • 45 КЪРЛЕЖИ

    2 2 Отговор
    ТОЯ МОШЕННИК ГЕРБАВ ДОВЧЕРА БЕШЕ ЗАД БОЙКОВИТЕ КРАЖБИ А ДНЕС НИ ГОВОРИ ЗА ИЗТИЧАНЕ .......... ЗАТВОР ЗА ВЕЛЕВ И БОЙКО !
  • 46 Тити

    3 1 Отговор
    Ма това не е НОВИНА!
    РЕШЕНИЕ НА ВЪПРОСА НЯМА, ЗАЩОТО ХОРАТА МЪЛЧАТ И НЕРЕАГИРАТ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове