Last news in Fakti

19 Август, 2021 17:19 3 466 42

Гешев внася правилника на Народното събрание в КС

  • иван гешев-
  • правилник-
  • нс-
  • конституционен съд

Според него има сериозни проблеми, касаещи престъпността, които могат да бъдат решени само с конкретни решения

Гешев внася правилника на Народното събрание в КС - 1
Снимка: БГНЕС

Не съм казал, че няма да с явявам пред Народното събрание. Аз уважавам НС като висш орган. Становището на Прокуратурата и моето е, че чл. 24 от Правилника за дейността на Народното събрание противоречи на конституцията. Обръщам внимание на решение на КС №5 от 1995 година. Конституционните съдии са казали следното: не могат да бъдат канени в комисии магистрати, президент и конституционни съдии. Това заяви главният прокурор Иван Гешев в кулоарите на Народното събрание, съобщи novini.bg.

„Трайна е съдената практика, че по отношение на съдебната власт е недопустим съдебния контрол. Това е така, защото променя баланса в държавата и принципа за разделение на властите. За добро или лошо в днешния правилник има чл. 24. макар и да противоречи на конституционната практика“, обясни обвинител №1.

„Ще внеса искане за обявяване на противоконституционен този текст. Понеже има такъв действащ текст, че мога да бъда канен, обръщам вниманието, че в конституцията пише „поканен“. Тук съм с част от екипа си, защото ще използвам възможността за нормален диалог в съответствие на принципа за разделение на властите“, допълни той.

Според него има сериозни проблеми, касаещи престъпността, които могат да бъдат решени само с конкретни решения. Той каза, че нашият наказателен кодекс е формалистичен по думите на международните ни партньори.

Гешев поиска увеличаване на наказанията на дрогирани и пияни шофьори. Даде пример със случилото се с журналиста Милен Цветков: „НК е приет последно през 1968 г. т.е. с остарял и негоден инструмент искаме да постигнем годна цел. Прокуратурата изпълнява, а не създава законите“.

Уважението между институциите изисква да бъде дадено време на главния прокурор да се подготви по думите на главния прокурор: „Надявам се, че уважението, което изпитва Прокуратурата, е взаимно. Важните неща, които смятаме да поставим е, че още май месец прокуратурата е внесла доклад за работата на Прокуратурата за борбата с престъпността. Резултатите на моите колеги са много добри. Аз се гордея с това, че прокурорите, магистратите и следователите постигнаха едни изключително добри резултати“.

По темата с полицейското насилие заяви: „Всяко насилие е недопустимо. Не мога да коментирам повече заради конституционната реформа от 2016 година. Аз съм административен ръководител и не отговарям за работата на другите прокурори“.

Той беше категоричен, че българският главен прокурор няма право да упражнява влияние върху друг прокурор за дадено досъдебно производство: „Припомням, че има презумпция за невиновност. В правовата държава единствено съдебната власт решава кое лице е виновно и кое не“. Временната правна комисия няма никакво правно основание да покани главния прокурор в нея според Гешев: „Има решение на конституционния съд за подобно действие. Едно явяване в такава комисия би представлявало нарушение на конституцията“.

Той отказа да коментира служебният министър Янаки Стоилов: „Забавлявам се с неговите изявления. Обикновено нищо, което той каже, не е истина“. Главният прокурор беше категоричен, че напрежение между институциите ще доведе до бум на престъпността.

„Надявам се, че върховенството на правото и правовата държава не са само лозунги. Законът трябва да е за всички и всички да го спазват“, категоричен беше Гешев.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 27 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕШО КЕЛЕШО

    51 7 Отговор
    Гешо келешо да продава оставката! ПОСЛЕ СЪД И ЗАТВОР!

    Коментиран от #32

  • 2 ????

    34 4 Отговор
    При смял се хътбел на щърбел! Ти как говориш истината не ти е работа.
  • 3 Свиня

    42 4 Отговор
    Мръсна
  • 4 Хсхаха

    35 5 Отговор
    Някои за разлика от теб милиционерю имат юридическо образование и то законно университетско , с една дума има и учили хора хахаха нещастник
  • 5 КОТарАК

    25 6 Отговор
    не съм сигурен точно , но мисля че трябат 2/3 от парламента да се тръгне срещу тоя нагляр. това ще е много трудно да се осъществи. дотогава ще си живее като махараджа със 100 човека гавази , в резиденция и всичките на държавна издъжка /ще губим и от дела заведени в Хага поради некадърността му и зависимостите му
  • 6 Докато

    12 3 Отговор
    Мъдрите се намъдруват лудият ще се налудува
  • 7 Само шофьорче ще имаш

    14 5 Отговор
    Без гардове..Да видим кой олигарх ще ти предложи помощ и на кой човек си ще стане ясно.
  • 8 Последния Софиянец

    20 6 Отговор
    Що така шумкарски се промъкваш бе Гешеф?
  • 9 До големите

    13 17 Отговор
    Глупаците тук!Нали виждате как говори възпитан и културен човек,тихо,спокойно,без злоба,без изкривено лице от злоба.
    Е сравнете го с дамаджаната!
    Нали има разлика?

    Коментиран от #12, #13, #14

  • 10 Да,бе

    13 8 Отговор
    Направо да разпускат конституционния съд.Това каскетеното е толкова наясно със законите,че спокойно ще обвинява и осъжда сам.Жалка картинка.

    Коментиран от #34, #37

  • 11 негоникС каскет

    10 7 Отговор
    Изчезвай от Боян кръвопиецо !!!!!!!!
  • 12 До големия и умния

    11 7 Отговор

    До коментар #9 от "До големите":

    Не бъркай дебилизъм със спокойствие.
  • 13 Последния Софиянец

    10 7 Отговор

    До коментар #9 от "До големите":

    Вземи си го вкъщи!Че ще го изгоним от Бояна.
  • 14 прав си

    10 5 Отговор

    До коментар #9 от "До големите":

    На Бойко Тиквата ли викаш дамаджаната

    Коментиран от #40

  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    6 8 Отговор
    ИВАН гешев пазициганската битова престъпност
  • 16 Оди пеша

    6 4 Отговор
    бе! Без охрана!
  • 17 Gowo

    11 5 Отговор
    Гешеф е поканен в НС да даде обяснение не какво е свършил.А какво и най важното, защо не го е извършил.Тоест .Има ли съпричастност към прикриването на престъпленията за които той очевидно е бил осведомен.Това трябва да бъде мотивът да му щракнат белезниците веднъж завинаги.И да се върви напред.Доксто не се стигне до Сараите и Барселона.И ,,Туловището"
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 6 Отговор
    герб партия на мутрите с главната мутра БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ
  • 19 я пак

    2 2 Отговор
    И тоя плешивия ли е Ариец?

  • 20 Моканина

    4 5 Отговор
    Боже,колко много т-ъпанари и и-диоти има тук,Боже!
  • 21 ром от хумата

    3 3 Отговор
    батю иван батю бойко пази нази ромите дава ни помощи не плащаме нищи
    РАДИО АЛТАФ
  • 22 Кака Сийка

    6 3 Отговор
    Колкото и рано го махнат тоя, все ще бъде късно! Загрижил се инструментът на Господ за конституцията!
    Трябваше от САЩ да кажат нещо за Магнитски, та да се осефери! Защо нищо не каза за Шиши, не знаеше ли, защитнико на Конституцията? А за другия?
  • 23 Gowo

    4 4 Отговор
    Затова в нормалните държави има военен преврат .След като шайка цивилни мошеници, на които им е поверена държавата, си позволяват да се заиграват с националната сигурност и суверенитет , се намесват военните.Тези които са гарант за целостта на държавата.Неможе икономически и финансови да предаваш държавата на чужди интереси и да няма отзвук.

    Коментиран от #35

  • 24 питам само

    4 2 Отговор
    Вместо да приведат сталинисткия НК съгласно европейското право, ще искат още по- жестоки присъди?! Че то присъдите в НК са все по 5-10 год. затвор, до 8 год. затвор, 15 год. затвор... Както Сталин е раздавал наред по 10 год. затвор, същото е и в Бг през 2021год.
  • 25 Чичо Тони

    7 5 Отговор
    Гешев от проф.Янаки Стоилов може единствено и само да се учи. Това при положение, че има желание и най-вече интелектуална възможност.

    Коментиран от #26, #38

  • 26 Gowo

    7 4 Отговор

    До коментар #25 от "Чичо Тони":

    Той , Гешеф , ако имаше интелектуални възможности нямаше да го направят главен прокурор.Той и Десито Атанасова са пример как мафията управлява.И двамата са участвали по разследване казуса КТБ.
  • 27 Да,

    5 3 Отговор
    позовава се на КС от 1995г, но НС е над КС, а 1995г е от най-мракобесните

    Коментиран от #33

  • 28 Престъпник мазен

    4 4 Отговор
    Противоречи на конституцията, а?
    А твоите действия като гл. прокурор противоречат на законите в страната. Я леви, леви към софийския с наведена глава и празни джобове. Яслата затвори. Точка. Който пие си плаща, иначе.......
  • 29 факти

    6 5 Отговор
    Цървулите на промяната не знаят Конституцията.
  • 30 chi

    4 3 Отговор
    От туй нещо по нагло нема!
  • 31 фтрр

    2 3 Отговор
    Ааа дойде ли. Нали уж беше в отпуска. Нали уж нямали право да го викат. Ама щеше да стане твърде очевидно, че е недосегаем. И дойде.
  • 32 Гладна кокошка -

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГЕШО КЕЛЕШО":

    просо сънува !
  • 33 Никой

    2 2 Отговор

    До коментар #27 от "Да,":

    не е над Конституцията,най-малко пък дупетатите. Набии си го в главата !
  • 34 Който и да съм

    0 3 Отговор

    До коментар #10 от "Да,бе":

    Що за глупости, бе?
    Като в кварталната кръчма, приказвате небивалици!
  • 35 Няма военен

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Gowo":

    преврат в нормални държави . Самата мисъл за преврат е престъпление!
  • 36 българин

    4 1 Отговор
    От изслушването на Гешев пред правната комисия става ясно, че главният прокурор е доста по-добър юрист от Хаджигенов. Безсмислено изслушване. Като не знаеш как да водиш война, по-добре не я започвай. Не могат да се фокусират върху един смислен, ясен и конкретен въпрос с който да го заковат. А и той е доста по-подготвен от тях
  • 37 Конституционният съд

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Да,бе":

    не осъжда никого,троле, функцията му е да тълкува Конституцията и да преценява противоконституционност.
  • 38 уточнение

    0 1 Отговор

    До коментар #25 от "Чичо Тони":

    Това за Янаки Стоилов е грешка в публикацията на Факти.бг
    Фразата е произнесена от Гешев по повод действията на Рашков.
  • 39 някой

    2 2 Отговор
    Адвокатчето в злобата си вижте до какви висоти стига!
    И това са приказки в правната комисия на парламента?!
    "Хаджигенов заплаши Гешев, че скоро ще му се наложи да си наема частна фирма за охрана, защото ще му отнемат защитата от държавата"
    Много атаки срещу Гешев!
    Богати мазоли е настъпал!
  • 40 Бай Стою касапина

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "прав си":

    Не, на оня дето жена му купила деветнадесет имота и му оставила солидна сметка да има да си харчи.
  • 41 ЮРИСТ

    2 3 Отговор
    СТИГА БЕ ГЕШЕВ ПРАВНИТЕ КОРИФЕЙ ХАДЖИГЕНОВ И ДОНЧЕВА ГО ПРАВИХА НЯМА КАК ДА СА СЕ О РАЛИ КАТО РАДЕВ С МИНИСТЪРЧЕТО СИ
  • 42 ей тарикат

    2 1 Отговор
    Гешо , накрая ще намачкаш таралежа с оня , прословутия , орган.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове