Last news in Fakti

20 Август, 2021 20:46 3 707 53

Свиленски: Ако „Има такъв народ” ги няма, няма да има кабинет

  • георги свиленски-
  • бсп-
  • итн-
  • има такъв народ-
  • правителство-
  • народно събрание

И техните избиратели са гласували за това – да има промяна, да има променена съдебна система, да има индексирани пенсии, здравната криза да бъде овладяна, припомни зам.-председателят на парламентарната група на БСП

Свиленски: Ако „Има такъв народ” ги няма, няма да има кабинет - 1
Кадър: bTV

Неофициални разговори не водим, но виждаме желание за това да има редовно правителство във всички партии, включително в ГЕРБ и в ДПС. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV зам.-председателят на парламентарната група на БСП.

Той беше категоричен, че не биха приели подкрепа от последните две партии: „Партиите на промяната или на протеста трябва да излъчат кабинет, а ГЕРБ и ДПС трябва да бъдат отговорна опозиция.

„Ако „Има такъв народ” ги няма, няма да има кабинет и ще отидем на избори, и ще бъдат излъгани техните 600 000 избиратели, защото и техните избиратели са гласували за това – да има промяна, да има променена съдебна система, да има индексирани пенсии, здравната криза да бъде овладяна”, добави Свиленски.

Той припомни, че вече са заявили решението на колективния си орган, че ако третият мандат бъде връчен на БСП, ще предложат кабинет на базата на служебния кабинет.

„Вероятно след заявката на президента, който казва, че този кабинет не е наследство на партиите и не може да бъде така използван, вероятно ще трябва да преразгледаме това наше решение, но сме готови да направим всичко възможно България да има правителство”.

Очакваме президентът да връчи третия мандат, за да може да подходим отговорно към реализацията му, каза още той. Свиленски изрази притеснение, че една част от партиите, включително и „Демократична България”, през няколко дни дават различни сигнали.

„Аз не съм сигурен до следващия петък или сряда, когато бъде връчен мандатът, на каква позиция ще бъдат, дали наистина няма да подкрепят правителство с мандата на БСП или пък ще подкрепят такова правителство. България има нужда от правителство, ние не държим, ясно е на всички още от първия мандат, че нямаме претенции нито към министерски кресла, нито към някакви постове. Просто такава е ситуацията, няма как държавата да продължи с още едно служебно правителство.

И „Демократична България” и Изправи се, ние идваме” ги поканихме на разговори в предишния формат на първия мандат, за съжаление те отказаха тези разговори тогава. Тъй като чувам сега заявки, че следващата седмица щели да организират такива срещи, надявам се наистина мястото на диалога в парламента и това, което каза г-н Кутев, не някъде, някакво задкулисие”.

„Демократична България” в рамките на 10 дни си смениха поне два пъти позициите. Ако наистина са отговорни и държат на предизборните си обещания, и от 4 април, и от 11-и, че искат да променят модела, съдебната система, че искат ново правителство и Борисов, и борисовщината да я няма, няма как да не подкрепят, всичко друго е заблуждаване и лъжа към техните избиратели, защото няма как да промениш съдебната система с тези депутати, които са я създали тази система. Няма как да махнеш Борисов и неговите поставени лица навсякъде по министерствата, като ги оставяш още на власт", допълни Георги Свиленски.

По думите му, ако изборите не са 2 в 1, може да се наложи избирателите да ходят на избори 3 или 4 пъти: "Тъй като два тура президентски избори, един – парламентарни, а в голяма част има и частични местни избори, така че може би 4 седмици подред ще трябва да се гласува. От гледна точка на удобство на българските граждани, 2 в 1 са по-удобни избори, стига технически да бъдат възможни да се осъществят".


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРОБ

    12 10 Отговор
    МА ТЕ И ТАКА ГИ НЯМА

    Коментиран от #39

  • 2 Последния Софиянец

    31 16 Отговор
    Дайте изказването на турското мекере Борисов в Разград днес при чалмите.

    Коментиран от #40

  • 3 Сатъра на Хана

    18 6 Отговор
    Стига с тия полирани Тикви бе. До него статия с Туквигкав Дончев , ... Не остана политик който да не си полира половия орган ....
  • 4 Анджело

    50 11 Отговор
    ИТН никога повече няма да има шансовете, които изпусна поради простотия и инат

    Коментиран от #49

  • 5 БУДЕН ГРАЖДАНИН

    27 5 Отговор
    НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВАТ НИ КАБИНЕТ НИ ТЕЗ ЛУМПЕНИ КЪДЕ ГЛАСУВАХА ЗА ТЯХ!!ИНТЕРЕСУВА ГИ КРЕДИТОРИТЕ ИМ,БОКО,ШИШИ,АХМЕТ ДОГАН И КАВКА ЩЕ Е СЛЕДВАЩАЩА ЗАПОВЕД КОЯТО ЩЕ ИМ ИЗДАДАТ!!ПОСЛЕДНАТА Е ДА СЛОЖАТ ТЯХНА КАЛИНКА НА ЧЕЛО НА БНБ!!!ЗА ТОВА СЕ БОРЯТ СЪС ЗЪБИ И НОКТИ ДА УГОДЯТ НА ГОРЕ ИЗНРОЕНИТЕ!!!
  • 6 Ани

    25 8 Отговор
    Ами натиснете ги и стига са разигравали. Нямат опит, просташко, селско държание. Предложените им министри не стават, да се замислят. Не може ушатия шнорхел от село без поведение да ни показва по света, вече видяха простака Бойко.
  • 7 Активист на БКП

    23 16 Отговор
    ИТН и Изпразни се България са излишни партии !!!

    Коментиран от #41

  • 8 томка бикова

    4 7 Отговор
    Ми Те са си при нас!
  • 9 Сори БСП

    14 22 Отговор
    Трябваше да сте по активни в Подкрепата си към ИТН, а не да гледате Предателството на Изправи се и ДБ! Можехте доста да спечелите!
  • 10 истината

    23 9 Отговор
    Никаква промяна към по-добро за България не е възможна, докато партите на промяната воюват помежду си, вместо да се обединят в едно цяло - коалиция, като вземат още една партия, с която идеите им се доближават, наптимер БСП, като превърнат своите спорове и борби в едно ползотворно сътрудничество в името на народа на БЪлгария.
  • 11 искания

    10 16 Отговор
    Кирил Петков премиер!

    Коментиран от #38

  • 12 така така

    16 14 Отговор
    Свиленски, глупав ли си, какъв си?? От ГЕРБ казаха, че могат да подкрепят кабинета, ако човека избран за министър-председател "знаел какво прави". Много се правиш на компетентен нещо.. червен цървул. Отделно, да не говорим, че депутатите гласуват по убеждения и никой не е казал че трябва да се слушат лидерите при едно гласуване.
  • 13 мисъл

    27 5 Отговор
    В политиката е като в космоса. И там има
    неподвижни звезди и бързо избледняващи комети. На следващите избори ИТН ще бъде като избледняваща комета, а може би падаща.
  • 14 хахаха

    14 0 Отговор
    Лидерите на партиите в България стигнаха до това да бъдат като в лабиринт в царевично поле, търсят изход и не могат да го намерят.
  • 15 ММММ

    10 6 Отговор
    Смешник...
  • 16 среднощен

    13 14 Отговор
    БСП се очертава да бъде четвърта политическа сила при следващите избори... С какво самочувствие искат мандата в сегашния Парламент? Тези хора много са огладнели за власт... Ако Президентът Радев се съгласи на този вариант със "служебното правителство" - ще понесе много щети... ДПС ще "активира сателитите си" - "служебния кабинет" не са добър вариант за тях...
  • 17 реш

    23 4 Отговор
    ИТН не владеят изкуството на дипломацията, не умеят да се договарят и да правят отстъпки, затова не се получава нищо. А губещият от всичко това е народът, който пак ще дава милиони, пак ще ходи да гласува и пак ще е в патова ситуация.
  • 18 Свиленски, ако чуваш клаксон в главата,!

    5 21 Отговор
    На Избори ще ходиме, колкото пъти е наложително, не зависи от теб, а служебния кабинет е най качествения, кайта е имало в България пред последните 31год!!!Хората му имат пълно доверие на този кабинет, и нее задължително в близко време да има избори!!
  • 19 Васил

    9 20 Отговор
    А като забихте ножа на ИТН как се почувствахте червени паразити?

    Коментиран от #26, #31, #37

  • 20 ПУТИН

    17 16 Отговор
    ИТН СА ПЪРВИ НО НЕ ИМ ПОЗВОЛИХА ДА УПРАВЛЯВАТ. СЕГА БСП С 30 ДУПУТАТИ ЩЕЛИ ДА ПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО? КАК СЕ УПРАВЛЯВА САМО С 30 ДЕБИЛА И С МОЩНАТА ПОДКРЕПА НА КОКОШКАРИТЕ ДЕТО МЯТАТ ЯЙЦА, ПРОСТО НЕ ЗНАМ?

    Коментиран от #25

  • 21 Математика

    9 8 Отговор
    80.....43......36......при положение ,че сте опозиция октомври си изберете едно число от 10 до 35 и ще получите депутатите в 47 НС ...,...и то при 50процента активност .
  • 22 истината

    7 8 Отговор
    Политиката не е точна наука: с позицията, която човек има пред себе си, променя и своята позиция. Така, че Слави, още имаш шанс да промениш позицията си!!!
  • 23 Даде

    4 18 Отговор
    Ама ИТН са истинските а всички останали добри познайници от миналото с лоша история и гръб от олигарси
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 истината

    17 7 Отговор

    До коментар #20 от "ПУТИН":

    Кой не им позволи на ИТН да управляват? Те сами оттеглиха правителството си в последния момент. Хайде стига обвинения в другите за собствените им грешки. Аман от неудачници и обвинители. Все друг им бил виновен. На ГЕРБ им бил виновен Президента и протестните партии, на ИТН им били виновни други две партии, дето не били ги подкрепили. Ама я по-сериожно вече се вземете в ръце и си вижте гсобствените грешки. Вижте с какво разполагате и си сведете амбициите до това, с което разполагате. ИТН имаше половината от това, което беше нужно, за да управляват. Народа не им гласува доверие, за да управляват еднолично. В този случай единственото разумно решение беше да се коалират с ДБ, ИБНИ и БСП, да подпишат коалиционно споразумение, да си раделят министерствата и вече да управляват. Ама те си изпърдяха възможността. Сега има последен шанс с третия мандат, ама те пак като малки деца тропкат с краче и не, та не, те били обидени моля ви се. В политиката няма чувства, а дипломация, нищо не е последно и категорично, ако видиш нова възможност за договорка и разумно споразумение, могат да го използват.

    Коментиран от #30, #33

  • 26 пфуй

    20 3 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    ИТН сами си забиха ножа.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 ПУТИН

    12 3 Отговор
    СЕГА СЛАВИ ЩЕ КАЖЕ КОИ МИНИСТРИ ИСКА ДА СА ОТ НЕГОВИТЕ ХОРА , ДЕМЕК ТОЙ ЩЕ ИМ ИЗВИВА РЪЦЕТЕ И ПАК НИЩО НЯМА ДА СТАНЕ! АБЕ ВСЕКИ ИСКА И НОЖА И СИРЕНЕТО ДА Е У НЕГО!
  • 29 Кинжал

    8 5 Отговор
    Свиленски, вашият глас е глас в пустиня. Не разбра ли, че шефът на БНБ е по-важен за дпс и итн, иначе как ще фалират и приватизират необезпокоявано банки?! Искаха приватизация на ББР, която е най голям кредитор на шиши. Тоя ще я купи с парите, които е изтеглил от същата банка под формата на кредити. Но не съжалявайте, всички които гласуват против третия мандат даден на вас са обречени да загубят драстично от гласовете си. Мнозинството харесва служебния кабинет и всички ваши предложения срещат подкрепа сред хората.
  • 30 ПУТИН

    9 0 Отговор

    До коментар #25 от "истината":

    ИМА ЕДНИ ГЕНЕРАЛИ ОТ ДС, ЕДНИ ОЛИГАРСИ С МИЛИАРДИ, ЕДНИ КУПЕНИ ОТ ТЯХ "ЛИДЕРИ", ИМА И ЕДНИ ЧУЖДИ ПОСОЛСТВА - ТА НА ВСИЧКИ ТИЯ ИМ ВИКАТ КУКЛОВОДИ, А КУКЛИТЕ УЖ НИЕ ГИ ИЗБИРАМЕ!
  • 31 Д. Петров

    4 15 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Те още не осъзнават, че го забиват на себе си! Народът помни и вижда кой, какво прави! С компроматите си, станаха смешни! Всеки следващ ден, ИТН ще трупа повече позитиви, защото не са крадливи, обвързани кумурунгели черва, като бсп и герб!!!

    Коментиран от #35

  • 32 mi6osp

    9 2 Отговор
    ИТН е партия на промяната , а ръководство ѝ - на подмяната. Оттам се получи, че партиите на промяната не са в състояние да направят правителство.
  • 33 Д. Петров

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "истината":

    Лъжите ти не са истина! Схващаш ли!?
  • 34 ГЕРБ

    7 3 Отговор
    Може и да ги няма на следващите избори а вие смело крачите към 10%.
  • 35 ГЕРБ

    2 1 Отговор

    До коментар #31 от "Д. Петров":

    Измикяр
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ГЕРБ

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Васил":

    Аз се почувствах ПРЕКРАСНО .
  • 38 ГЕРБ

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "искания":

    На Канада
  • 39 ГЕРБ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРОБ":

    Ще ги видиш
  • 40 ГЕРБ

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Нещо яд ли те е гну. Мръсн...
  • 41 ГЕРБ

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Активист на БКП":

    БСП също
  • 42 3ФоНов-НеГотов

    8 2 Отговор
    Има Такъв Народ ма Нема Такъва Управия.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 М@нго преди 30 години

    7 2 Отговор
    Тука има,тука нема.....такъв народ
  • 45 Светослав

    6 2 Отговор
    Разбихте една държава! Кумонисти сте, вземате пример от Путин! Скоро ще е 20%безработица.Тогава никой няма да Ви спаси!! Бели автобуси на автогарата!!
  • 46 Къци

    6 4 Отговор
    Нашите талибани БСП и ДПС сега накъде?
    Вашите от ИТН се издъниха
  • 47 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    7 0 Отговор
    БРАВО СВИЛЕНСКИ...ТИ ОТКРИ СМЕРИКА
  • 48 Бай Ганди

    9 3 Отговор
    Досега не е имало по измислена партия от итн. Дай боже повече да няма, то не беше царя, Сидеров, бареков, все "месии" "спасители", Аман вече
  • 49 Слави Трифонов

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Анджело":

    Педерело само стои и гледай - ИТН ще ви бият пак.
  • 50 Народът БГ

    4 1 Отговор
    Свиленски,знаем,че си много г-лупав!Не забравяй,че има ДПС и ГЕРБ с които имате много допирни точки и с тях можете спокойно да направите Правителство щом е в интерес на българските граждани.Не се правете на идиоти като ония чалгарите с които мислите,че ще управлявате.
  • 51 мамун

    2 0 Отговор
    я велико народно събрание и боклуците вън
    вън бе пън
  • 52 мамун

    2 0 Отговор
    ще одите да копате на село
    я по една мотика че и без това са много
    пък и много ручат
  • 53 демагог

    3 0 Отговор
    Тоя баджанака на зеления чорап ли беше
    с к...тката Деси? Красавци! лика прилика
    са си.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове