Last news in Fakti

23 Август, 2021 22:16 4 455 22

С 10% по-ниска пенсия от НОИ от септември, ако получаваме и втора пенсия

  • пенсия-
  • втора пенсия-
  • нои

Повечето хора в заварено положение получават инвалидни пенсии, които са в минимален размер и шансът да получат увеличение, ако поискат преизчисляване, не е голям

С 10% по-ниска пенсия от НОИ от септември, ако получаваме и втора пенсия - 1
Снимка: Shutterstock

Хиляди българи с шанс за по-висока пенсия. Става въпрос за хората, които са избрали да получават и пенсия от частен фонд, съобщи БНТ.

От първи септември тяхната пенсия от НОИ ще се намалява само с 10 процента, вместо сегашните около 24 на сто. Над 170 хиляди души в заварено положение могат да поискат преизчисляване на пенсиите по новите правила. Не всички обаче ще получат увеличение.

Над 172 000 души с право на втора пенсия в момента получават с около 24% по-малка пенсия от НОИ. Те ще могат да поискат преизчисляване по новите правила от първи септември тази година.

"По новите правила - в сила от първи септември, очакваме редукцията да спадне наполовина. Тоест едно лице, за което е била около 20, да стане около 10", заяви Любомира Язаджиева, директор Дирекция "Пенсии" към НОИ.

Повечето хора в заварено положение получават инвалидни пенсии, които са в минимален размер и шансът да получат увеличение, ако поискат преизчисляване, не е голям.

"Когато тяхната пенсия е с намален индивидуален коефициент, но размерът ѝ е под минимално гарантирания от държавата - дори и след преизчисляването вероятността тази есен да остане в по-нисък от минималния размер и да се изплаща в размер приравнен на минималния е много голяма", допълни Любомира Язаджиева.

Шанс за по-висока пенсия имат около 15 000 души, ако пенсията им за осигурителен стаж и възраст е по-висока от минималната.

"Пенсиите, които са над 300 лева ще бъдат преизчислени", добави още Любомира Язаджиева.

Новите правила ще важат и за всички около 15 000 жени, които не са прехвърлили парите си в НОИ и след първи септември ще имат право на втора пенсия.

"Ще има хора, на които натрупаната сума няма да е достатъчна за пожизнена пенсия, но те ще си получат парите еднократно или разсрочено. Тези, които имат над 10-12 000 лева, би следвало да могат да стартират с получаването на един от трите разрешени от закона видове пожизнени пенсии", каза още Даниела Петкова, член на УС на БАДДПО.

Получаването на втора пенсия не е обвързано с изискване за стаж. Необходимо е да сте навършили годините за пенсиониране. Изплащането на втората пенсия може да започне преди да сте придобили право на пенсия от НОИ.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 13 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мнение

    49 6 Отговор
    Разбрахте ли за какво става дума?
    Ако си роден 12.1959 г получаваш 100 % от полагаемата се пенсия.
    Ако си 01.1960 г получаваш 76 %
    Но държавата е добра и омекотява удара на 90 %

    Така че - всеки роден след 01.1960 г.
    е прецакан.
    И още - Внасял си ДЗПО от 2000 г.
    Тотава литър олио струваше 1 лв примерно.
    Но сега при СП струва 3.50 лв
    Но твоя лев от 2000 г си е пак един лев към 2021 г.
    Така че ДЗПО е пълна измама.
    Проблема ще лъсне но много далеч поне след 15-20 години.
    Че зайка микова и иван нейков излъгаха поколението родено след 1960 г.

    Коментиран от #5, #8, #10

  • 2 Рекет

    47 2 Отговор
    Това с пенсиите и осигуровките е пълна измама
  • 3 Браво на Радев

    15 19 Отговор
    Дано вдигне цените още веднъж
  • 4 бесен

    15 3 Отговор
    абе все надолу нагоренямаааааа
  • 5 мнение

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    Допълвам

    Къде са пенсионните осигуровки на Радосвет Радев, Ваня Костова, Димитър Цонев примерно?
    Лека им пръст на починалите и недочакали пенсия...

    Та в момента техните вноски ги ядат зайка микова и нейко иванов..
    и плачат за още
    АНАДЪН МУ
  • 6 Един

    24 0 Отговор
    Е това ли беше идеята,стъкмистика в ущърб на хората или реално повишение на тези доходи-въпроса е реторичен .
  • 7 Перко

    32 0 Отговор
    Много важно е да се ревизират инвалидните пенсии.Много голям процент от тях са купени или уредени!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Киро Гела

    4 18 Отговор
    Пенсии, заплати, остатъци от социализма!
    Аз, как се оправям без заплата, излишни лиготии!
  • 10 Сатана

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "мнение":

    На Запад когато навършиш 55 можеш да си изтеглиш всичките пари от втората пенсия.В началото беше добра идея да внасяш за втора пенсия ,защото работодателят ти правеше двойни вноски.После дойде закон за намаляване на тежеста и си на фитка с чорбаджията.
    Както и да е,целта на цялата тази врътка е да отпаднат държавните пенсии след 20год.примерно и всеки да разчита на пенсионните фондове на старини.

    Коментиран от #12

  • 11 Един капитан

    15 1 Отговор
    И като фалира пенсионният фонд, к'во правим, ще работиш до смъртта си, ако искаш да ядеш.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аз имам 20+ втора

    2 0 Отговор
    и ми трябват още 20+ :( няма да дочакам пенция с тез години е невъзможно.
  • 14 Активист на БКП

    3 0 Отговор
    Капитализъм!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Доко

    8 0 Отговор
    Този, който иска да ти го набута винаги ще ти намери, къде и кога да го направи. През 2016г. Тиквун само даде старт старт на събитията в пенсионната реформа. А когато няма синдикати и гражданско общество, които да защитят правата на работника има ФЕОДАЛИ, които си плетат кошницата 1към 3.(наемат един да работи за трима а му плащат за един).Тояги трябват вече а не господари, както е по западна Европа.
  • 17 Гръч

    3 0 Отговор
    От рано се уча какво да консумирам от природата и как?Ще се учудите,колко много храна има в природата забравена от градските човеко пилета.Когато унищожат и природата тогава сме свършени искаме или не ще трябва да се вдигаме и на война.Понеже сега чакаме и се надяваме и това време ще дойде
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гръч

    1 0 Отговор
    С тази храна издържам на 2 часа усилени тренировки бокс,стълби и калестеник.Ям един път и половина на ден а сутрин не закусвам само кафе с козе мляко.Това го уча от 15 години след като започнах да вдигам кръвно и боледувам често.Казах стоп на всичко вкусно и лъжливо не беше лесно,но успях,не вярвах,но се получи.Сега съм доволен от себе си.Да,когато готвя на моите хора им смърди всичко диво мирише на диво,но те си останаха с проблемите.На пенсия в България не се надявам имам малко от чужбина около 300-400$ с тези пари ще живея и всичко останало от природата
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 СЛОНА

    1 0 Отговор
    АЗ ДА ПИТАМ ,ЧЕ В ПЕНСИОННИЯ ФОНД ИМАХ СЕРИОЗЕН КАПИТАЛ ОТ 1.50 лева ,ТА ВЪПРОСА МИ Е КОЛКО ЩЕ МИ Е УВЕЛИЧЕНИЕТО И ОТ КОГА И КЪДЕ И КАК ИЛИ ОТИВА ПРИ ПОПА....
  • 22 СЛОНА

    0 0 Отговор
    И ДА ВЪ ПРПОМНА ,ЧЕ СЪМ НАЙ МАЛКИЯ ВЛОЖИТЕЛ В К.Б С 0,05 ЛЕВА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове