1 Септември, 2021 20:45 28 547 40

Даниела Петкова: 15 000 души веднага трябва да подадат заявления за преизчисляване на пенсиите

  • даниела петкова-
  • преизчисляване на пенсии-
  • нои

Важно е всеки да подаде заявление за преизчисление, защото от НОИ не оповестяват кои са точно пенсионерите, които могат да се възползват от увеличението, а само дават тяхната бройка

Даниела Петкова: 15 000 души веднага трябва да подадат заявления за преизчисляване на пенсиите - 1
Даниела Петкова, снимка: Личен архив

Около 15 000 души веднага трябва да подадат заявление в НОИ за преизчисляване и увеличение на пенсиите по новата методика, за да не бъдат ощетени. Причината е, че от 1 септември редукцията, или така нареченото намаление на държавната пенсия, вече е наполовина. Преизчислението и увеличението се отнася за хора, които в последните няколко години са се пенсионирали и получават вече държавна пенсия, но са предпочели да си оставят парите в универсалните пенсионни фондове вместо да ги прехвърлят в НОИ, посочва Даниела Петкова, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване, пред БНР.

Важно е всеки да подаде заявление за преизчисление, защото от НОИ не оповестяват кои са точно пенсионерите, които могат да се възползват от увеличението, а само дават тяхната бройка. Освен това от ведомството няма да актуализират автоматично пенсиите, което може несправедливо да ощети хиляди души.

"Всеки един от тези 15 000 души е заинтересован веднага да си подаде документите, защото забавянето означава месеци, в които ще получава по-малка пенсия“, посочва Петкова. По думите ѝ промените ще гарантират по-висок размер на изплащаните от НОИ пенсии за осигурените и във втория пенсионен стълб. Така всеки, който отговаря на условията да получи трудова пенсия, натрупал е необходимите стаж и възраст и от днес насетне подаде заявление за пенсия в НОИ, ще се възползва от новата методика, когато е запазил и средствата си, трупани в частен фонд. Неговата държавна пенсия ще бъде намалена с около 10 на сто, а не с 20, както се случваше до момента.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 72 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Познавам ги

    51 2 Отговор
    Веднъж глупав, винаги глупав. Веднъж алчен, винаги алчен. И с молене няма да стане.
  • 2 666

    123 2 Отговор
    В тая държава да не си пенсионер ,заявление ,молби и какви ли не глупости на хартия ... държава в 18 век .

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Индулгенция

    48 5 Отговор
    Добри черти има дамата, но е от фараоните явно и щом те са се загрижили за вас, значи е и в техен интерес.

    Коментиран от #15

  • 4 Втори фонд

    14 36 Отговор
    Стига с тези пенции, парите ги няма.
  • 5 666

    105 5 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    От НОИ знаят колко са пенсионерите ама требвало да пуснат сите пенсионери заявления ... малиии ,пълна трагедия в таа държава на държавните чиновници .

    Коментиран от #7

  • 6 !!!?

    52 25 Отговор
    НОИ е кжодерска организация рожба на червената русофилска Мафия !!!
  • 7 с опашка

    33 0 Отговор

    До коментар #5 от "666":

    Първо прочетете заявлението и законодателството и после може да Ви се изясни защо НОИ го играе страничен наблюдател. Някъде в някои тъмен ъгъл на нормативната база стои изречение, примерно "... подалите заявление за преизчисляване тежестта, нямат право на..." Не случайно другарката Петкова е притеснена за пенсионерите.

    Коментиран от #10

  • 8 МЕСТНИЯТ НЕ ПОЛИТИК

    62 3 Отговор
    ДА НЕ СЕ ПРАВЯТ НА НЕЗНАЕЩИ И ЛУДИ АМИ ТИЯ ОТ НОИ ДА АКТУАЛИЗИРАТ ПЕНСИИТЕ ОСЪВРЕМЕНЯТ БЕЗ ИЗЛИШНИ ГЛУПОСТИ ДЕКЛАРАЦИИ ПОДАВАНЕ И ДР ПОДОБНИ . ВСЕКИ ИЗКА ДА ПОЛУЧИ НЯКОЙ ЛЕВ ПОВЕЧЕ А НЕ ОБРАТНОТО ПО МАЛКО. ИЗЧЕГЪРТВАНЕТО ДО КРАЙ НЕ СА СТОКА
  • 9 КАЛА

    30 1 Отговор
    Около 10%, вече е септември месец, а не знаят процентите. Да си подаваи заявление ............ за около 10% ли.

    Коментиран от #32

  • 10 666

    43 0 Отговор

    До коментар #7 от "с опашка":

    БЮРЮКРАЦИЯ ...всичко в тая държава е на изуй гащи ... все пак БЛАГОДАРЯ за инфото .
  • 11 психо

    67 3 Отговор
    не може ли да ги преизчислят сами а трябва всички да подават заявления? Тия от НОИ за какво получават заплати? Заплатите им сигурно са свързани с това колко заявления са накарали хората да подадат...
  • 12 Анонимен

    73 4 Отговор

    До коментар #2 от "666":

    Забрави ли че са дадени Цели ДВА милиарда за електронни услуги от Гробарите??? А нищо не работи и парите ги няма
  • 13 Адът

    79 1 Отговор
    Чудовищна администрация. Онова дребно създание Н. Василев преди доста години обещаваше обслужване на едно гише, а ГЕРБ преди години трябваше да създадат електронно правителство, за което бяха отделени и незнайно къде отишли 2 милиарда. Потискащата неука администрация продължава да ни мъчи с хартии, бюрократични фатки и разтакаване до откат. Държава още в миналия век. На светлинни години от Запада и развития свят. Само вижте НС, за другото да не говорим.
  • 14 Питащ

    74 4 Отговор
    А може ли да съкратят половината търтеи, а останалите да спрат да се " чешат"
  • 15 Гост

    16 1 Отговор

    До коментар #3 от "Индулгенция":

    Право!
  • 16 babaeski

    65 0 Отговор
    Како ма,.. защо и ти хвърляш прахоляк в очите ни,.. нали има регистри за всичко, или питайте ГУГЪЛ те знаят, .. на село кой ще ти знае, че трябва да подаде заявление, .. не е ли това грижа на държавата, в частност на Пенсионен отдел
  • 17 ХА ХА ХА

    33 8 Отговор
    ТИЯ ПАК ЛЪЖАТ ...НЕ КАЗВАТ КОЙ ДА ПОДАВА ДОКУМЕНТИ ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПЕНСИИТЕ , ЩЕ ИЗГОРЯТ ПАК ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ !!! ХАЙДЕ БЕ ФАТМАЦИ КАЖЕТЕ ТИЯ ДО ТОЛКОВА ....ОНИЯ ДА НЕ ПОДАВАТ ЗА ДА СА ОЩЕТЕНИ ...!!! АМА НАЛИ ТРЯБВА ПАК ДА ИЗГОРИТЕ ХИЛЯДИ ПЕНСИОНЕРИ , ЩО ДА НЕ ГО НАПРАВИТЕ ФАТМАЦИ ????

    Коментиран от #31

  • 18 Абе Петкова ти какво имаш в устата ???

    32 8 Отговор
    Що се правиш на фатмак ??? Или си се подквасила със тая ФАТМАШКА простотия ???? КАЖИ БЕ не е трудно .....тия И тия да подават молби за увеличения .....другите ако подадат ще им ги намалят пенсиите ! Пак ще пр"ееб"ете ПЕНСИОНЕРИТЕ МОШЕННИЦИ ФАТМАШКИ !!!!

    Коментиран от #30

  • 19 Да,бе

    49 2 Отговор
    Що не го направят автоматично и няма проблем,но идеята е да има проблем и бюрокрация.Незаминима и вечна бюрокрация...
  • 20 Да лев

    29 2 Отговор
    В Н.О.И. в Булгария РАЗКЛОНЕНИЯ И ФИЛИЯЛИ ДОСТА СЛУЖИТЕЛИ РАБОТЯТ. И СА СЪС ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ. НЕ А НЕ ТЕ СЪБОТА И НЕДЕЛЯ ПЪК НИКОГА НЕ СА РАБОТИЛИ ЖИВОТ КЕФ ДАНАКОЗАПЛАТАДЖИИ.13-ТА СТРАННА ЗАПЛАТА!?!ПРЕМИИ!?! И ОСЕТЛЕНИЕ ОТОПЛЕНИЕ ВОДА НЕ ПЛАЩАТ НЕ. ИЗЧЕГЪРТВАНЕ ТАКИВА КОЙТО НЕЩО ШАКЪЛКАВЯТ И НЕ РАБОТЯТ ЗА ДПБРОТО НА БГ ХОРАТА. ИЗЧЕГЪРТВАНЕ СЕРИОЗНО Е

    Коментиран от #21

  • 21 Да дааа

    27 1 Отговор

    До коментар #20 от "Да лев":

    Получават големи заплати и не плащат осигуровки.
  • 22 безпартиен

    34 1 Отговор
    България е една от малкото страни където със заплата от бюджета може да придобиеш няколко жилища,да изучиш деца и внуци в престижни ПЛАТЕНИ западни университети,да поддържаш висок стандарт на живот!Така и с пенсиите-високите пенсии са на тези получавали заплати от бюджета-политици,висши чиновници,висши военни,полицаи,съдебна власт,т.е тези от които е зависело развитието на държава и общество!От това положение в което се намираме на дъното на ЕС,логичното е тези да са с най ниски заплати и пенсии,защото нищо нормално не са свършили!Не са създали нито закони и правилници за прилагането им,нито са следили за спазването на сега съществувалите!Абе,сбъркана работа и излизане от блатото няма!
  • 23 КАП

    25 1 Отговор
    Какво значи "последните няколко години"? Пенсионирах се в средата на 2019 година и нямам вноски в допълнителен пенсионен фонд, защото не беше задължителен, фатки и чалъми пак. Нищо конкретно за кои пенсионери става въпрос.
  • 24 Петров

    20 5 Отговор
    Тая не беше ли до скоро шефката на НОИ.
    Гледам че сега е минала на страната на Частните фондове.
    Типична герберастка двуличница.

    Коментиран от #25

  • 25 Минаващ

    9 1 Отговор

    До коментар #24 от "Петров":

    Даниела Петкова, председател на УС на ПОК "Доверие" . Шеф на най-големия пенсионноосигурителен фонд...
  • 26 popi

    9 0 Отговор
    Хората от 80% на проф. Иво Христов са обърнали форума на Ганкиното кафене и го цапат просто така - чувстват се длъжни да изокат някоя глупост. Ами има си ред - първо прочети материал по темата, после помисли и ако ти роди шишарката нещо смислено, го публикувай! Тук става въпрос главно за млади пенсионери, който имат и вноски за втора пенсия в частните фондове и по тази причина пенсията от НОИ им е намалена с 20%. От вчера действа нов параграф 7, който казва 20-те процента да станат 10%. Става въпрос.с за 15000 човека в цяла България. Друг е въпроса защо в тези пандемични времена това не се направи автоматично, а трябва хората да ходят да си блъскат по опашки в тесните коридори на НОИ. Или за да се създаде работа на некадърните ,,калинки" , или се разчита, че народа е прост и някои ще гледат в ракията и чинията, други няма да обърнат внимание, трети ще отлагат защото ги мързи и така до изтичане на срока. И ето ти икономия в бюджета на НОИ, готови парички за усвояване чрез премии и повишаване на заплатите на незаменимите ,, калинки".
  • 27 Руснаков

    13 0 Отговор
    Много е трудно НОИ да изпрати СМС на пенсионера,ако трябва да плащаш сигурно ще има такъв.Няма ли кой да ги задължи...Бананова република...

    Коментиран от #29

  • 28 хари

    7 0 Отговор
    Това е каката с 200 000 месечна заплата от парите на бъдещите пенсионери!
  • 29 ААААААААААааа

    2 1 Отговор

    До коментар #27 от "Руснаков":

    Ако нямам SMS ко праим ааааааааа?
  • 30 ААААААААААааа

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Абе Петкова ти какво имаш в устата ???":

    Влезте в сайта на НОИ и ще разберете. То не може само да викаш АЗ СЪМ ПРОСТ и Вие ....
  • 31 ААААААААААааа

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "ХА ХА ХА":

    Аз съм ПРОСТ и ВИЕ сте ...........да сте чули, че НОИ има сайт????????
  • 32 ААААААААААааа

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "КАЛА":

    За всеки е различно (от 0 до 14%, затова е около 10%). В зависимост от това КОЛКО си дал на ФОНДА! и КОЛКО време си давал? Въпрос на СМЯТАНЕ!
  • 33 ААААААААААааа

    3 1 Отговор
    А като не харесвате нещо което Ви го дават. Скачайте. КОЙ НЕ СКАЧА Е червен. СДС СДС СДС УУУУУУУУУУУУУУУуууААААААААААААААААААааа ДЕМОКРАЦИЯ
  • 34 Когато ви се казваше

    4 1 Отговор
    Прехвърляйте тези" лични партиди" в НОИ,на все още бъдещите пенсионери,Ганъо зяпаше.По точно- чакаше да цица от две вимета.Е,сега ще яде теслата. Няколко истински експерти,ви показваха и доказваха с цифри и изчисления,че ще чакате да паднат на коча топките,при тази комбинация.Наляхте няколко десетки милиарди,в ръцете им,да си ги въртят.А за вас- среден! Ще дам личен пример.Роден съм преди 1959г.С колега постъпихме в един и същи ден,месец,година,на еднаква длъжност.Той е роден през 1965. Той " превежда" по закона,аз - не,защото съм само с НОИ.Пенсионирам се преди него 4 г. И той и аз със абсолютно еднакви заплати.Той се пенсионира също,но с разлика 4 г.При много по висока заплата.Какво се оказа: Аз от НОИ получавам със 184лв, повече от неговата пенсия.Заради втория стълб.И той трябваше да чака чак до сега,за да се включи във него.Сами сметнете 48 месеца по 184 лв разлика.Кога ще ги" компенсира" и как? Теглете и в НОИ.По сигурно от Държавата,като гарант няма.Бисмарк не случайно е вкарал този модел.Колкото- толкова! Но зад вас е Държавата.Фондове със 200-300 милиарда са гърмяли.Поне четете.
  • 35 пенс

    4 0 Отговор
    И що заявление, сякаш НОИ не знае кои са, а може някой да не иска, пък те насила да му увеличават?
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 НикогаВечеСДС-Чума

    4 1 Отговор
    Преди четвърт век СДСШайката начело със Си Га Нина от Драгалеци изкормиха държавата. Съдраха и изпразниха дори торбата на НОИ,но не на този,с Ноевия ковчег, а на българския,който държеше парите за пенсии .
    А сега задружно да извием с гняв:"АнатемаНаСДС-шайкаждиите!До девто !"
  • 38 Младенов

    6 0 Отговор
    Като от НОЙ знаят кои са тези 15 000 пенсионери защо не им ги преизчислят, а ги прецакват ?
  • 39 Alex

    2 0 Отговор
    Абе,госпожо,изказвайте си мислите докрай!За кои пенсионери става въпрос,моля?!Пенсионер съм от десет години и също не съм доволен от изчислената ми пенсия,която е просто смешна/а и трагична/от боговете на НОИ.До сега разните там 5%,120лв.подпомагане и минимална пенсия не ми се полагало,ама защо,няма обяснение.Та,бития си е бит...по нататък се знае от всеки!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове