Last news in Fakti

24 Август, 2021 15:31 6 784 36

Белобрадова: Няма да има присъствена учебна година

  • учебна година-
  • ученици-
  • обучение

На територията на други страни усилията включват дори задължителна ваксинация за учителите и останалите работещи в училищата, пише депутатът от ДБ

Белобрадова: Няма да има присъствена учебна година - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Нито лев не е предвиден в актуализацията на бюджета за тестване на педагогически и непедагогически персонал при евентуално присъствено обучение, защото никой въобще не се е готвил за присъствено обучение. Всички знаеха още юли много добре, че най-добре такова да няма. Никой не събра сили да бъде твърд за децата, защото те не гласуват. Няма деца в училищата, няма разходи за тестове, няма проблеми, няма коридори, няма намаляване на паралелките, няма обвинения, че "отворихте училищата и заразата плъзна". Дори няма жалък опит да задържим най-малките в училище. Училищата ще затворят не защото има пандемия, а защото не направихме нищо, за да останат отворени.

Това пише Елисавета Белобрадова, депутат от "Демократична България", на фона на твърденията, че се прави всичко възможно учебната година да започне присъствено.

Какво се крие зад формулировката "всичко възможно"?

На територията на други страни усилията включват дори задължителна ваксинация за учителите и останалите работещи в училищата. В България тя е с неясно съдържание. Но и без някой да е споменал дори хипотезата за задължителна ваксинация, ясно се казва, че учителите са готови на стачка. Данните за процента ваксинирани педагози е, меко казано, тревожно нисък, но не е и меродавен - показва се картината към началото на юли и се очаква в края на август ситуацията да се проучи отново.

Ето какво пише за ситуацията с предстоящата учебна година Белобрадова:

"Ние, като общество, предадохме децата си. Не ни е за пръв път, но сега го правим спокойно, обмислено и в национален план.

Искаме ли да си поговорим за истината около пълното примирение, че децата ни няма да започнат училище присъствено, а ще бъдат забодени пред компютрите, затворени вкъщи в самотата и притесненията си? Дайте да си поговорим искрено за това, без да се обиждаме, без да се засягаме и да се озлобяваме.

1. Нивото на ваксинация в България е катастрофално и никой не поема отговорност, защото "темата е чувствителна" и "обществото е разделено". Всички сме в истерия какви думички ще подберем, за да звучим националноотговорно и коректно, но няма коректни думи за това. Ние сме на дъното в Европа и обществото носи пълна отговорност за това, което се случва, заедно с всички политици. Заедно с мен самата.

2. Нищо не се направи, за да управляваме поне малко идващата вълна на пандемия. Никаква информационна кампания - нищо. Имаме 10 000 лева за кампания към МЗ, отделена от бюджета. Никакви мерки, за да не се разсърдят ресторантьорите, за да не се разсърдят хората, които не обичат да носят маски. Защото "обществото е разделено" и "темата е чувствителна". Никой не събра сили да бъде твърд в името на децата, защото децата не гласуват.

3. Нито лев не е предвиден в актуализацията на бюджета за тестване на педагогически и непедагогически персонал при евентуално присъствено обучение, защото никой въобще не се е готвил за присъствено обучение. Всички знаеха още юли много добре, че най-добре такова да няма.

Няма деца в училищата, няма разходи за тестове, няма проблеми, няма коридори, няма намаляване на паралелките, няма обвинения, че "отворихте училищата и заразата плъзна".

Дори няма жалък опит да задържим най-малките в училище.

Прибираме децата и нямаме проблем. Защото децата не гласуват. Гласуват всички останали.

А около нас държавите се готвят с пълна пара за присъствена учебна година и абсолютно твърда ръка, защото децата са най-важното.

Според изследванията, наред с всички психически проблеми, проблеми в развитието на общуването и депресивни състояния, с които децата ни се сблъскаха, родителите казват, че по време на дигитално обучение около една четвърт от децата между 12 и 15 години въобще не виждат друго дете.

Въобще не виждат друго дете, разбирате ли? Това при възрастните се нарича пълно нещастие, изолация и ужас.

Чувствам се изключително виновна. Проведох среща с министъра на образованието. Той ми каза, че всичко е в ръцете на Министерството на здравеопазването. Ми то тогава да прехвърлим училищата на подчинение на МЗ.

МЗ, от своя страна, не налага никакви мерки. Вие виждали ли сте мерки по улиците? Виждали ли сте някакво нещо, което леко да прилича на мерки?

Видях много клипове на фестивал с милиони посетители и хиляди постове на капризни хора, които си въобразяват, че някой им налагал насилствена ваксинация.

Всичко това децата ни ще го изстрадат.

В България в момента няма никакви мерки. Дори в магазините маските са под носа. Единственото, което се коментира отсега и всички мълчат, е че училищата затварят.

Всички мълчат, това е.

Защото "обществото било разделено" и "темата била чувствителна".

Разбира се, разбира се.

Училищата ще затворят не защото има пандемия, а защото не направихме нищо, за да останат отворени".


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жилет

    51 8 Отговор
    Тегли си една контра първо
  • 2 Майна

    72 11 Отговор
    ДС са проводник на ТРАНСДЖЕНДЪРСКАТА и сатанинска политика. МИСЛЕТЕ, БЪЛГАРИ!

    Коментиран от #3

  • 3 Майна

    51 9 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    ДБ, грешка
  • 4 един ден

    71 5 Отговор
    ще има поколение Ковид-неграмотни ,... те и като ходят на училище са полуграмотни
  • 5 честен ционист

    13 50 Отговор
    Алоо, присъствена учебна година означава 70+ % от педагогическият състав да е ваксиниран а останалите с по ПЦР тест на всеки 72 часа, Ганчо не е доживял за присъствено образовнаие още. Има и друг вариант неваксинирани даскали преподават на деца на неваксинирани в общи смесени паралелки с по 50+ деца
  • 6 Оффф

    91 7 Отговор
    Каква зараза плъзнала..Оставете децата да си ходят спокойно на училище.То бива простотия ама вече се оляха.
  • 7 Фуу

    47 4 Отговор
    А бе я си е...
  • 8 ха ха ха

    50 13 Отговор
    Тая белобрадова що не се самоубие и без тва и хлопат всички дъски!

    Коментиран от #25

  • 9 Ela

    71 6 Отговор
    Моля да ми обясните щом ваксинираните пренасят заразата, защо да се ваксинират учителите?

    Коментиран от #34

  • 10 CC086

    66 4 Отговор
    Думата "задължителна" не трябва да се употребява изобщо, не трябва дори и да си помисляте да я употребявате, камо ли да се пробвате да задължавате някой за нещо..
  • 11 123

    43 5 Отговор
    Да са ни честити бандитите от Демократична България!
  • 12 Псевдоним

    45 9 Отговор
    А ти, Белобрадова, няма да присъстваш в следващия парламент!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 SH BG

    43 6 Отговор
    Тия "червени зони" са почервенели от бактериалната пневмония, пръкнала се от бактериите под маските в това жежко време, от летните и н'ам си к'ви още нормални вируси...!!!

    Всяко заболяване се пише ковид, заради едни пътеки, пари, и по поръчка от СЗО...!!!

    Свободата, а не ограниченията ще ни спаси...!!!

    Казах...!!!
  • 15 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    34 2 Отговор
    Без протести няма да минеме
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Ехо..

    35 3 Отговор
    Стига с този психо- тормоз. Повечето деца, учители и семействата им го изкараха през изминалата учебна година. Може да се каже, че в БГ си имаме стаден имунитет. А повишаването на положителните резултати е от емигранти и туристи от затворените държави, които са тук и са задължени да си правят тестове, за да се върнат в затворените държави, с ваксинационен имунитет.
    ПП: Който го е страх да се ваксинра, който вярва в силата на човешката природа, благодарение на, която човечеството е оцеляло, сам да прецени.
  • 18 Учуден

    35 4 Отговор
    Вече стана ясно, че ваксинираните разпространяват заразата в пъти повече от невакснираните, значи тази госпожа иска задължителна ваксинация за да има повече заразени деца??? Може би ще поиска и бебетата да се боцнат?

    Коментиран от #21

  • 19 Грульо

    32 2 Отговор
    Белобрадова да не се прави на луда, много добре знае, че даже даскалите и дяцата да са 100% ваксинирани, пак ще ги затворят за дистанционно. :D
  • 20 Гост

    27 2 Отговор
    ИЗРОДИ.ЩЕ ОПРОПАСТИТЕ БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА И ТАЯ ДЪРЖАВА ЗАРАДИ ПРОДАЖНИТЕ ВИ ДУШИ...........................
  • 21 почти

    8 4 Отговор

    До коментар #18 от "Учуден":

    Ваксината унищожава налични имунитет към всички болести и развива рак на кръвта... печелившите все от нещо ще пукясат 😉
  • 22 Българин

    23 4 Отговор
    Прочетох "творението" на Белобрадова и разбрах, че е ядосана защото за кампания за препаратите са отделени само 10 000 лв и явно не достигат за нея. Останалото са пълни глупости - по време на онлайн обучение децата и учителите са събрани на куп по заведения и молове и никой нито учи, нито преподава, ако тя държи децата си заключени вкъщи е друг въпрос.
  • 23 Безсмъртен

    6 21 Отговор
    Адмирации за статията!
  • 24 Пастир

    3 24 Отговор
    Браво Елисавета, де да имаше повече хора в парламента с повече умствен багаж...

    Коментиран от #26

  • 25 Защо тази

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха ха":

    депутатка те поставя тези въпроси в Народното събрание, а лае по медиите? Ето - предстои обсъждане на актуализация ноа бюджета, мотивирай си мнението, изкажи се, предложи - и ако си достатъчно убедителна, ще те разберат - сред депутатите има учители, родители, хора с опит в системата на образованието, лекари, психолози... Явно целна е друга - да се оплюе някой , от когото най.малко зависи - и да се симулира активност и загриженост...
  • 26 Това браво тя

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пастир":

    сама ли си го написа или от някой близък роднина?
  • 27 Ивайло

    14 2 Отговор
    С тая неприсъствена учебна година какви "ученици" ще са, само те си знаят!!! Едно е в клас, друго е дом пред компа и да преписва директно от учебника на контролно или да дреме!!!
  • 28 Учител

    10 1 Отговор
    Доста странна логика имат и авторката, и обществото.
    Голямо мрънкане пада, ако ваксините станат задължителни, но за учители - може.
    Аз съм ваксиниран, но се дразня от логиката.
  • 29 Гошо

    15 2 Отговор
    Добре де, за 18 месеца не успяхме ли всички да се изпозаразим... ?!? Според мен за това време абсолютно всички сме имали досег с този вирус... всеки ходи на работа...колеги, градски транспорт..., отделно досег с роднини, деца....никой не знае другия с кой е имал контакт през деня, че да се предпази чак толкова.... За маските, моля, да не се лъжем, че са ни опазили! Според мен има няколко варианта: 1. Хората масово са го изкарали без да са разбрали. 2. Сега го карат повторно?!? 3. Няма как да го карат повторно, щот хората имат антитела-така бяха казали... 4. Децата не го карат... Защо??? Нали имат по-слаба имунна система ?!? Моето дете почти всеки вирус го ловеше в детската градина ?!? 5. Като се ваксинираш не може да се разболееш... После се оказа друго! Ама по-леко се карало... 6. Като се ваксинираш не може да го разпространяваш... После се оказа друго! 7. Като си го карал и имаш антитела, не ти трябва да се ваксинираш! Да ама не, по-добре се ваксинирай...
    Абе вие нормални ли сте изобщо ?!?!?
  • 30 историк

    4 1 Отговор
    Белобрадова!!!! Ти да не си роднина на червеноармееца Белобородов...убиеца на цар Николай 2?
  • 31 Учител

    8 1 Отговор
    На тази депутатка граматиката на роден език ѝ е чужда. От поставения в кавички текст не става ясно кой на кого какво прави. Логиката също ѝ бяга. Е, това е лицето на народа.
  • 32 ЧОБАН

    6 1 Отговор
    ЕЙ МРЪНКАЛО НАЛИ ЗА ТОВА СИ В ПАРЛАМЕНТА ДА УПРАВЛЯВАШ А НЕ ДА ВИСИШ В ИНТЕРНЕТ И ДА РЕВЕШ /РАБОТАТА ТИ Е ДА НАМЕРИШ ПАРИ АДЕ МЪРДАЙ ВЗЕМИ ОТ БОГАТИТЕ КАТО ПРОКОПИЕВ
  • 33 Мама

    4 3 Отговор
    ГЛУПАВИ РАСЪЖДЕНИЯ И ОБВИНЕНИЯ . ДЕТЕТО МИ ЩЕ СЕ ВЪРНЕ В УЧИЛИЩЕ , КОГАТО АЗ ПРЕЦЕНЯ , А НЕ МИНИСТЪРА .
  • 34 Льотчик на F-16/скица с акварел/

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Ela":

    На тъпи въпроси не се отговаря, но... Трябва да се ваксинират учителите, не че няма да са заразопреносители, А ЗА ДА НЕ СЕ РАЗБОЛЯВАТ, ИЛИ ДА БОЛЕДУВАТ ЛЕКО!! Защото 70 % от тях са възрастни хора и НЕ ТРЯБВА ДА УМИРАТ!! Ако не ти е ясно, мога да повторя!!
  • 35 miro

    0 0 Отговор
    аман от глупости,въпрос към медията защо публикувате болните видения на такъв човек.
  • 36 Сатана

    0 0 Отговор
    Чумата да те тръшне дано , белобрадо руспио!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове