Last news in Fakti

25 Август, 2021 14:45 2 819 20

Три години от трагедията край Своге. Виновни няма

  • ецтп-
  • европейски център за транспортни политики-
  • своге-
  • катастрофа край своге

Има опасност шофьорът Григор Григоров да остане единствен обвиняем за пътния инцидент, а всички транспортни шефове да "отърват кожата"

Три години от трагедията край Своге. Виновни няма - 1
Снимка: БГНЕС

На 25 август 2018 година автобус полетя по склон на пътя край Своге, а при инцидента загинаха 20 души. И до днес обаче няма произнесени присъди, а през май тази година Софийският апелативен съд върна на прокуратурата делото за доразследване с мотива, че по него са ясни обвиненията само за шофьора Григор Григоров, припомнят от Европейския център за транспортни политики.

Така изглежда напълно реална възможността той да остане единственият обвиняем, въпреки че допреди 3 месеца те бяха повече. По-точно петима - всички, отговорни за качеството ремонта на пътя, за който пътни експерти доказаха, че не е отговарял на стандартите и също има вина за тежкия инцидент. Петимата обвинени бяха изпълнителният директор на "Трейс София" Бисер Иванов, техническият ръководител на ремонта Иван Иванов, началникът на асфалтовата база в Костинброд Светослав Трифонов, строителният инженер от фирмата за надзор Михаела Томова и Стела Попниколова, шефка на дирекция в агенция "Пътна инфраструктура" по време на ремонта. Размисъл предизвиква и фактът, че само преди месец бе прекратено разследването срещу Светослав Глосов и Дончо Атанасов, шефове в АПИ по време на катастрофата.

Благодарение на активността и професионалната работа на експерти по пътна безопасност се появи надежда, че подходът при разследване на пътни инциденти ще се промени така, че да може да се установява до каква степен състоянието на инфраструктурата има съучастие в даден инцидент. А не по навик вината да се прехвърля единствено върху водача.

За съжаление, на този етап резултат от усилията на тези независими експерти няма, както няма утеха и справедливост за близките на загиналите. Силно притеснително е, че три години след катастрофата все още няма цялостен анализ, или поне намерение да се изготви такъв, на състоянието на пътната безопасност. Липсва и оценка на риска по българските пътища въпреки появилата се надежда покрай разследването за станалото край Своге.

А това е въпрос на политическа воля, точно както и напредъкът в сътрудничеството между експертите от държавната администрация и тези от неправителствения сектор.

"Надяваме се, че тези, които разполагат с властта да взимат решения в полза на обществото, няма да чакат поредната трагедия, за да предприемат епизодични действия. А веднага ще припознаят като приоритет гарантирането на безопасността по пътищата, както и на адекватна пътна инфрастуктура. Защото всички се движим по едни и същи пътища и не желаем 2-ри епизод на "Своге", "ТИР преминал мантинелата на АМ "Тракия" и погубил шестима" и т.н.", зоват от ЕЦТП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    13 4 Отговор
    някога роби виновен от Герб??? Не бяха катастрофи наводнения село Бисер и тн някой виновен??? Не!! Гласувайте за ГРОБ!! Партията на крепостните селяни!
  • 2 бегето на лески святата република

    6 2 Отговор
    Куче влачи рейс
  • 3 Григор

    19 2 Отговор
    Няма и да има...Важното е че Тиквата и приближените му крадци напълниха чекмеджетата. Миналата седмица в модерно заведение на плажа Лилето Павлова плати над 1000лв. сметка за един обяд с домочадието си. Вие им бачкайте за без пари. Плащайте данъци и глоби.
  • 4 глоги

    12 2 Отговор
    Виновни няма. КАКТО С ВСЯКО ДРУГО НЕЩО В БЪЛГАРИЯ. ЗА СКЪПИЯ ТОК СЪЩО ВИНОВНИ НЯМА. ЗА ТОВА,ЧЕ НИ ПРЕВЪРНАХА В КЛОАКАТА НА ЕВРОПА ПАК ВИНОВНИ НЯМА.ЗА ТОВА,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА ВОПИЮЩО БЕДНИ,ВИНОВНИ НЯМА. БЪЛГАРСКА РАБОТА.
  • 5 Табаков

    4 0 Отговор
    Кучето не влачи рейс,а "Боинг-747".
  • 6 анализ

    2 8 Отговор
    Поредния пасквил с предизборна цел, за сметка на загиналите и техните близки.
    И за какво по-точно са виновни "всички транспортните шефове"?
    Провокации и манипулации. Спрете да ровите костите на загиналите.

    Коментиран от #9

  • 7 Аргонавт

    4 1 Отговор
    Гешев къде си? Алооооо
  • 8 Достената

    3 2 Отговор
    Има един доста убедителен начин, всички тези изредени имена, барабар с адвокати и съдии, наредени до стената и с картечницата. След това да видим дали няма да се променят нещата.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иванов

    5 5 Отговор
    Реално погледнато, най-голяма вина носи шофьора. Когато возиш хора, трябва да си на максимална концентрация, носиш огромна отговорност. Трябва да следиш много зорко пътната обстановка. Пътя може да има косвена вина, но не и пряка. Това е все едно да обвиниш пътя до Триград, ако там на тясната част се сблъскат 2 коли. Това е пътя и всеки психически нормален човек се съобразява и намалява до колкото трябва. Шофьора на рейса не е преценил и е излетял от пътя. Носи пряката отговорност.

    Коментиран от #11

  • 11 Сестра Галева

    3 2 Отговор

    До коментар #10 от "Иванов":

    Много точно казано и във закона го пише не съобразяване с пътната обстановка това че ония месир си е правил моабет и не е гледал пътя и завоите и сега всички са виновни ако е проблем пътя след него всички коли и рейсове щяха да падат в дерето
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Смех

    2 0 Отговор
    Няма и да има.. сега стига ми писахте глупости и гледайте да не се случва пак... а и малко трябва да ви се понабие канчето на журналята кое е важно кое не и кое е пропаганда и кое не...
  • 14 Рошко

    1 1 Отговор
    Кога е имало че да има
  • 15 Разбира се,

    1 1 Отговор
    Че виновникът е водача,т.нар. задкормилно устройство!!!!Ганю Балкански нарушава правилата гьотуре,после и все другите му виновни!С ограничение 40 км/ч тоя е шофирал автобуса с 49 км/ч.Ако беше карал с 39 км/ч,тогава 100% "транспортните шефове" нямаше да отърват кожата!!!!
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Съгласен за основна вина на шофьора.Но,ако шофирате ще видите ,че на много места в софия,пътя София-Годеч асфалта е от така наречения бърз!При дъжд и особенно лек сняг става много хлъзгав и хора,които управляват автомобила със силно натискане на спирачката ....имат много възможности да ...излязат от пътя!много от пътните платна в софия са с такъв асфалт.В горната част на последния слой трябва да се слата филц,асфалта става леко грапав и има добро сцепление през зимата!Също износването става много по бавно!Там съм минавал неведнъж!Говоря за Своге.При сух път не е проблем да го преминеш с по висока скорост.Макар за автобус...При дъжд трябва много внимателно,особенно с автобус!
  • 17 Гошо

    0 1 Отговор
    Няма, няма и да има, все пак сме в България /Шоушенк/ тук всички са невинни!
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Как да не е виновен шофьорът, та там непосредствено преди катастрофата са минали стотици коли, а и доста след нея - докато КАТ се натутка и безсмислено спря движението. Другите шофьори да не са някакви богове в шофирането. Прав път, скорост около 40, път без дупки, а бай-Григор се фърлил у дерето... Да, съдейки по всичко, шофьорът-собственик на транспортната фирма, бай Григор е бившо ченге, устроило се в автобусния бранш. Бившите са големи фуклюфци..., особено при шофирането в женска компания... Важното за опечалените е да се изкара виновна държавата, защото така обезщетенията ще са солидни, а ако виновен е бай Григор ще вземат малко повече от "на босия цървулите"....
  • 19 Marinov

    0 1 Отговор
    БОЖЕ,
    НЯМА ли НЯКОЙ НОРМАЛЕН Специалист Който да КАЖЕ на ОБЩЕСТВОТО ГОЛАТА ИСТИНА че НЕЗАВИСИМО от Мократа НАСТИЛКА- Асфалт, Скорост ДОРИ 60 км/час, и Въпросния Радиус на Завой , Автобуса е ИМАЛ ДОСТАТЪЧНО СЦЕПНО Тегло и СЦЕПНА СИЛА за НОРМАЛНО ДВЖНИЕ и ПРОБЛЕМА за Тази Катастрофа МОЖЕ да е САМО и САМО или във ТЕХНИЧЕСКИ Проблем Възниканал в Автобуса, Или в НЕГОВОТО ОПЕРИРАНЕ???
    НО НЕ и във НАСТИЛКАТА -Асфалта!
    ДИВ ЦИНИЗАМ е Некой групи да Използват и Спекулират с Тая ЧОВЕШКА Трагедия, за да си УРЕЖДАТ Други ЛИЧНИ ПРОБЛЕМИ и ИНТЕРЕСИ!!!!
    БОГ да ПРОСТИ УМРЕЛИТЕ и Лека им ПРАСТ!
    ПОЗОР за Хората коитои Искат да Извлечат Лични Ползи от Смърта на тези НЕВИННИ Жертви!!!
  • 20 фАНТОМасс

    0 0 Отговор
    Не разбрахте ли , че Борисов и ШАЙКАТА му НИКОГА не са виновни ? Те носят само хубавото , а лошото е за другите !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове