Last news in Fakti

30 Август, 2021 17:01 1 063 6

Омбудсманът поиска от МОН мерки за подкрепа на психическото здраве на децата

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • мон-
  • психическо здраве-
  • ученици

Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката проф. Николай Денков

Омбудсманът поиска от МОН мерки за подкрепа на психическото здраве на децата - 1
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на образованието и науката проф. Николай Денков, в която поиска да бъдат изготвени засилени мерки за психосоциална подкрепа на учениците в контекста на предстоящата нова COVID вълна и евентуалното преминаването на децата отново в дистанционен режим на обучение. Според омбудсмана е необходимо училищните психолози да имат проактивна роля за ранно идентифициране на проблемите при учениците, включително и чрез онлайн срещи и консултации.

Повод за препоръката са десетки жалби до омбудсмана, в която разтревожени родители споделят, че след продължителното онлайн обучение децата им са показали по-ниска мотивация за учене, по-ниски резултати в края на годината, трудности с концентрацията, проблеми с езиковото и физическото развитие, разсеяност, липса на желание и интерес за учене, загуба на училищни навици.

Припомняме, че доц. Ковачева инициира кампания за подкрепа на психичното здраве на учениците под мотото „Синьо лято“, в рамките на която от 1 до 18 юни т.г. психолози консултираха деца и родители как да се справят с последствията от дистанционното обучение. Кампанията потвърди факта, че учениците, прекарали дълго време в ситуация на онлайн обучение, трудно се адаптират към връщането в клас. Бе констатирана появата на паник атаки, слаб интерес към образователния процес, по-трудно разбиране на учебния материал по време на дистанционното обучение.

„Ролята на училищните психолози за осигуряване на навременна психологическа подкрепа на учениците е от изключително значение и затова е необходимо да се предприемат действия в тази посока“, категорична е Диана Ковачева.

В препоръката си омбудсманът припомня изследването на УНИЦЕФ България, което констатира, че над 35 % от родителите са преценили, че психичното здраве на техните деца е влошено, а повече от 90%, че децата им се чувстват раздразнителни, самотни, тревожни и тъжни.

Резултатите от проучване на Европейската мрежа на омбудсманите за деца, в което участва и българският омбудсман, също показват, че психичното здраве на децата и учениците е особено притеснително поради ограниченията в движението, задържането в къщи, отсъствието на училището и намалените възможности за игра и срещи с приятели. Констатира още, че нивото на депресия, тревожност и емоционален стрес се е увеличило при децата и учениците, както и необходимостта от достъп до услуги за психично здраве.

„Проблемите с психичното здраве на децата и учениците не са адресирани адекватно, липсва национална, училищна и междусекторна политика за подкрепа на учениците при травматични събития, кризи и психично-здравни неблагополучия. Откроява се ясно потребността от психосоциална подкрепа в образованието за ученици, учители и родители, особено необходима в началото на учебната година. Специалистите съобщават и за пряка връзка между спадащата мотивация на ученици и на учители, което налага мерките да бъдат насочени не само към децата, но и към учителите и родителите”, допълва доц. Ковачева.

Тя подчертава, че е наложително всички ученици да могат да се възползват от подкрепа за психичното си здраве, която да бъде базирана в училище, като за това се използват интегрирани подходи.

„Намирам, че са необходими спешни действия за целенасочена подготовка на психолозите преди началото на учебната година за работа с последиците върху учениците от ограничителните мерки. Има нужда от въвеждане в практиката на училищен механизъм за ранно идентифициране на възникналите проблеми при психичното здраве на учениците”, посочва още омбудсманът.

Доц. Ковачева е категорична, че предвид новите предизвикателства е необходимо да се изготви специален план за действие за следващите две години, със заложени мерки и активи, чрез които да се гарантира, че децата и учениците ще преодолеят натрупаните психоемоционални дефицити от онлайн обучението и последиците от пандемията.

В тази връзка омбудсманът отправя конкретни препоръки, сред които:

  • Да се създаде възможност за онлайн професионална помощ и онлайн поведенческа терапия с учениците.
  • Да се обмислят мерки за подкрепа на училищата, в които няма назначени психолози.
  • Да се създаде училищен механизъм за ранна и текуща оценка на психосоциалното състояние на учениците при връщането им в училище.
  • Да се обсъдят мерки за психична подкрепа за училищния персонал.

Да се подобри връзката на училището с родителите за преодоляване на предизвикателствата, пред които са изправени децата след продължително онлайн обучение.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    6 0 Отговор
    Кварталните дилъри ученици, ще трябва да минат на промоция ли? Щото друг начин няма.
  • 2 честен ционист

    2 1 Отговор
    Тази Дианчето гербаджийската калинка съм я забелязал, че все в края на месеца се изцепва с някоя ненужна инициатива. Така миналия месец се застъпи за преболедувалите Ковид, да могат да влизат и те в БГ, сега за психичното здраве на дечицата се е загрижила, все едни такива привилегии ви извоюва, малко като последна цигара и превръзка на очите.
  • 3 Слаба

    3 0 Отговор
    ракия !
  • 4 4747

    3 0 Отговор
    ИНИЦИАТИВА КОЛКОТО ДА НАПОМНИ ЗА СЕБЕ СИ, УЖ, ЧЕ ВЪРШИ НЕЩО- препоръки и кампании, вероятно брошури и диплянки са раздавали. Колко по- сериозни и тревожни проблеми има пред хората, за които институциите остават слепи и глухи, вкл. омбудсманът.
    В Бг е пълно с кухи институции.
  • 5 Мислещ

    0 1 Отговор
    Мерките са прости: Без маски, без социална дистанция, без домашен арест.
    Това е всичко. Когато тези неща са налице, нищо "мерки" срещу "мерките" не могат да компенсират. Официално никъде няма да извадят статистика, но съм убеден, че повече деца умират от самоубийства, отколкото от ковид.
  • 6 хъм

    0 0 Отговор
    Като ги чета, се чудя, какво са правили навремето децата като е нямало или не са ходили на училище... Трябва всички да са психясали според написаното. Просто родителите престанаха да носят отговорност за развитието и добруването на децата, а са само спонсори, това е проблемът. То затова и израстват осакатени откъм внимание деца, никой не може да ви замести родителите, колкото и опитват да си прехвърлят отговорността.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове