Last news in Fakti

1 Септември, 2021 14:25 5 537

Николай Тонев: ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" подобри живота в Гълъбово

  • гълъбово-
  • тец контурглобал марица изток 3-
  • николай тонев

Тази година компанията ще закупи за болницата респиратор, който ще даде още по-добри шансове на тежко болните пациенти

Николай Тонев: ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" подобри живота в Гълъбово - 1

Николай Тонев е кмет на Община Гълъбово. На територията на общината се намират по-голяма част от компаниите в комплекс „Марица – Изток“. Близо две трети от бюджета на общината е от концесионните такси и данъци от централите. Отделно тя разчита и на помощта на компаниите за реализиране на важни социални проекти. По какъв начин сътрудничеството с ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ е помогнало за подобряване на живота на хората разказва Николай Тонев пред divident.eu.

-Господин Тонев, бихте ли припомнили от колко години работите като кмет с ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ за реализирането на значими социални проекти в общината?

-Ангажиментът, който пое централата да помага на общината финансово за изграждане на социални обекти, ремонт на съществуващия сграден фонд, важни проекти, е от 10 години, тоест откакто компанията е на наша територия. Ако върна времето назад, винаги сме били в много добри отношения с този инвеститор.

-Помогнаха ли съвместните ви проекти за подобряване на живота на хората от Гълъбово?

-Винаги съм казвал, че Община Гълъбово няма да е това, което е, без помощта на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Те са съдействали за решаване на всякакви проблеми в общината през годините -наводнения, пожари, здравните проблеми около ковид кризата. При това сами ни търсят при нужда, за да помогнат. Нашата практика е такава –правим обществено допитване до населението на Гълъбово и хората относно това кои са належащите проекти, които трябва да реализираме. Представяме искането на хората на ръководството на ТЕЦ„КонтурГлобал“ и те поемат финансирането и осъществяването им. Правят обществената поръчка за отделните обекти, от нас се иска само да предоставим обекта за ремонт или за ново строителство.

-Кои са най-значимите проекти, реализирани в Община Гълъбово с помощта на централата през годините?

-Значимите проекти са много. Няма как да не спомена ремонта на спортната зала, на детските градини, изграждането на парк “Eзерото“, обновяването на кметствата в общината –Обручище и Медникарово, подпомагане на ковид отделението в общинската болница в Гълъбово. Сега тече сериозен ремонт и на ОУ „Паисий Хилендарски“. Мога смело да кажа, че тази компания живее с проблемите на хората от Община Гълъбово.

-Един от големите проекти е ремонтът на спортна зала „Енергетик“. Защо беше важно той да се направи?

-Тази зала е била построена преди повече от 30 години. Беше видно, че има спешна нужда от ремонт. На едно от общинските мероприятия –турнир по футбол, някой беше казал на ръководството на централата, че залата има спешна нужда от ремонт. Тук искам да подчертая, че ръководството на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ не предприе, както обикновено се прави в такива случаи, козметичен ремонт. Те направиха основен ремонт на залата и днес тя изглежда като нова. Ръководството на компанията винаги е решавало на 100% проблемите, без да пести средства.В резултат на направеното,сега в зала „Енергетик“ провеждаме турнир по борба на световно ниво, турнир по футбол на малки вратички на закрито,турнири по бадминтон. Включени сме в графика за провеждане на републикански първенства по бадминтон. Всяка година от „КонтурГлобал“ провеждат спортен турнир за хора с физически увреждания, който е републикански.

-Как се отрази ковид кризата на Община Гълъбово?

-На първо място, независимо от трудностите, като общинско ръководство направихме всичко възможно, за да запазим болницата си. Тя е една от малкото общински болници в страната, които функционират както трябва. Тук е мястото да благодаря на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, че поеха ангажимента да оборудват ковид отделението по такъв начин, че то да стане едно от най-добрите в страната. Това отделение по време на най-големите пикове на ковид кризата обслужваше няколко съседни общини. Ръководството на болницата осигури място в отделението на всички нуждаещи се от лечение. Когато ТЕЦ„КонтурГлобал“ тръгна да оборудва отделението, не е ставало въпрос за конкретна сума.

Целта беше оборудването да бъде професионално и всичко да е на ниво.През отделението по време на втората и третата вълна на ковид минаха около 300 човека –това са средно тежки и тежки случаи. При нас 90% от лежащо болните имаха нужда от кислород. До всяко легло има кислородна точка, ротарметър и централна кислородна инсталация, направена по всички правила. Тя беше обновена по новите европейски стандарти с чисто нова кислородна станция от „КонтурГлобал“. Компанията оборудва и интензивните сектори в болницата с 6 монитора, които имат мониторна станция в сестринска стая, където се приема информацията. Закупиха също ЕКГ, дефибрилатор, мобилен рентген,защитни облекла, шлемове и други консумативи.

Спешен център -Раднево транспортираше до болницата в Гълъбово всички болни от ковид пациенти от миньорския град. Благодарение на „КонтурГлобал“се справихме с ковид кризата! Подготвени сме за новата вълна.

-Предстои ли и тази година да се инвестират средства в болнично оборудване?

-Тази година компанията ще закупи за болницата респиратор, който ще даде още по-добри шансове на тежко болните пациенти. Ще оборудват още една мониторна станция. Ще закупят болнични легла за интензивна грижа, допълнителни пациентски монитори и друга апаратура, в това число и още един ЕКГ апарат.

-Наложи ли се да спрете някои проекти в общината заради ковид кризата?

-Ковид кризата попречи най-вече на социалния живот в общината. Прекратихме много мероприятия, включително и празника на града, спортни събития.Всички обекти, които изискваха ремонт и строителство,обаче,бяха осъществени. Последните проекти, които изпълнихме са ремонт и рехабилитация на пътя до село Априлово и село Великово. Ремонтирахме ги по програмата за развитие на селските райони. Успяхме да ремонтираме и стената на язовир „Хайдушко кладенче“, която беше скъсана при наводнение.

-До колко е зависим бюджета на Община Гълъбово от енергийните компании в региона?

-Нашият бюджет е изключително зависим от комплекса „Марица изток“. Концесионните такси, които получаваме, заедно с данъците и таксите на компаниите, покриват 2/3 от бюджета на община Гълъбово. ТЕЦ„КонтурГлобал“ правят така, че успоредно с данъците и таксите, които внасят в общината, осигуряват допълнителна помощ за значими проекти и подобряват живота на хората.

-Какво включват ремонтните работи в ОУ „Паисий Хилендарски“ и кога ще приключат те?

-Първият етап на ремонта на това училище беше финансиран от МОН и касаеше вътрешния ремонт на сградата. Сега „КонтурГлобал“ пое като ангажимент за пълна подмяна на фасадата на училището. Целта е като цяло да запазим вида на това 100-годишното училище. Компанията ще направи и цялостен ремонт на физкултурния салон,на двора и ще изгради спортната площадка в училището. Това е поредната спортна площадка, изграждана от компанията в Гълъбово–най-голямата е спортен комплекс “Енергия”.

-ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ отбелязва тази година 10–годишен юбилей от идването си в България. Какво ще им пожелаете?

-Пожелавам на всички служители и на ръководството на централата на първо място да бъдат живи и здрави –те и семействата им. Онова, което искам да кажа е, че винаги съм се възхищавал на дисциплината и начина на работа в тази компания. Винаги съм казвал, че ако едно предприятие иска да функционира добре, трябва да взима техния пример. Не се нагърбват с неща, които не могат да направят. Правят нещата професионално и качествено. Искам да пожелая на ръководството винаги да са така отзивчиви към проблемите на хората в Гълъбово. Надявам се, че добрите ни отношения ще продължат и занапред.



Свързани новини


Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове