2 Септември, 2021 06:26 5 274 15

Не приеха законопроекта на Христо Иванов за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт

  • христо иванов-
  • законопроект-
  • правна комисия-
  • съдебна власт

Причината е изискването законопроектът да бъде публикуван на сайта на Народното събрание, поради което гласуването се отложи за следващото заседание в петък

Не приеха законопроекта на Христо Иванов за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт - 1
Снимка: БГНЕС

След четиричасов дебат правната комисия не прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, внесен от Христо Иванов, предаде "Офнюз".

Причината е изискването законопроектът да бъде публикуван на сайта на Народното събрание, поради което гласуването се отложи за следващото заседание в петък.

В законопроекта се предвиждат промени за избора на членовете на ВСС, както и закриването на специализираните съдилища и прокуратура.

В текстовете се предвижда, че делата без разпоредително постановление ще бъдат разгледани отново, а останалите ще започнат отначало. В комисията беше предложено съдиите от спецсъдилищата да се възстановят на длъжността, която са заемали преди, или на друга равна по степен длъжност, каквато хипотеза има в Закона за съдебната власт.

Има и трета хипотеза, която се отнася конкретно за закриването на съдилища, според която съдиите следва да бъдат назначени в друг орган.

В момента в спецсъдилищата са назначени 33 съдии.

Законопроектът беше приет на първо четене в правна комисия по време на предишния парламент. Това беше и причината да бъде предложена втора точка - гласуване на законопроекта. На това опонира Хамид Хамид от ДПС, който определи промяната на дневния ред като "незаконен и престъпен начин", след което напусна заседанието на комисията.

Цветан Енчев от ДПС призова гласуването да не се провежда сега, тъй като се предвижда голяма законова промяна, която не било редно да се прави от парламент, чийто край е скоро. Предложението му не събра подкрепа и втората точка от дневния ред - гласуването на законопроекта, не беше премахната.

По повод обсъждането на законопроекта в комисията, от Прокуратурата изпратиха становище срещу него. Според магистратите приемането на предложенията, заложени в законопроекта, "ще засегне в негативен аспект сътрудничеството с Европейската прокуратура и ще доведе до регрес в противодействието на организираната престъпност, корупцията по високите етажи на властта и тероризма".

Според становището благодарение на специализираните съдилища и спецпрокуратурата "ЕК прекрати наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка, отнасящ се до противодействието срещу организираната престъпност".

В становището се посочва още:

"Действията на Специализираната прокуратура (СП) доведоха до рязък спад на т.нар. "телефонни измами", които ощетяваха годишно стотици и дори хиляди български граждани. По разследвания на СП за първи път се стигна до произнасяне и на осъдителни присъди за тероризъм."


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ццц

    30 17 Отговор
    Щом не приемате законите на Ристю сте от ДПС. Дайте му нещо да гризе на това куче, стига е лаяло. Завчера щеше да преговаря с БСП, вчера не. Щеше да прави промяна с ИТН, вече не. От вчера щял да управлява с ГЕРБ ако се дистанцират от Борисов, от снощи не. Изобщо Манолова го каза- обещайте му пост да стане работата, пък после го излъжете. 1 седмица ще обикаля да казва, че сте от ДПС, пък ще спре.
  • 2 МУКЛЕС

    9 10 Отговор
    Я ше га приема Ицката . Убавица е
  • 3 Doni Brasko

    26 14 Отговор
    С тези промени ще се отреже дясната ръка на мафията в съдебната власт. Така че, е много добре да бъде приет час по-скоро. Не случайно ДПС се дърпат така усърдно.

    Коментиран от #5

  • 4 Жоро

    18 8 Отговор
    Докога мафията ще я управлява тая КОнЧИНА .. Един съвестен закон и всички избрани от народа гледат да се мотат включително и ИТН. Внимателно гласувайте на следващите избори или си стягам куфарите и децата и 5 данакоплатеца по-малко..
  • 5 Нинов

    16 7 Отговор

    До коментар #3 от "Doni Brasko":

    Как точно? Съда, винаги е бил в ръцете на Червената Мафия и Соросите

    Коментиран от #11

  • 6 124

    24 14 Отговор
    Закривайте спецзвената, бухалките на крадците от ГЕРБ-ДПС.
  • 7 Активист на БКП

    18 8 Отговор
    Що така??? А Ицката е толкова добро момче!!! От семейство на АБПФК...
  • 8 ДПС И ГЕРБ ЗА ЖАЛОСТ СА МАФИЯА И АКО Н

    11 5 Отговор
    Дпс на съд
  • 9 Крис51

    8 6 Отговор
    Това хубаво, но защо няма нищо в този закон за институцията "главен прокурор"? Някак странно е проектозакон на формацията, която се заявява като основен опонент на каскетурата, да не включи никакви текстове за това. Как очакват да се промени нещо в дейността й като бухалка без законодателни промени?
  • 10 ДРУГАРЮ БОЙКИКЕВ

    22 4 Отговор
    КАКЪВ ЗАКОН, КВИ ПЕТ ЛЕВА....ПАРЛАМЕНТА СИ ЗАМИНАВА ЩОТО НИЩО НЕ СВЪРШИХТЕ И СЕ ОКАКАХТЕ ЗДРАВО....ЩОМ И БСП С НЕЙНИТЕ 36 ДЕПУТАТЧЕТА ТРЪГНАХА ДА ПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО.......ЦИРКА СТАНА ОЩЕ ПОГОЛЯМ
  • 11 Съда

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Нинов":

    е с този, който даде повече?
  • 12 Сск

    7 3 Отговор
    ДПС-то ревнаха веднага, ПИК-нята взеха да хвалят Славиту. Който има нещо между ушите, да си прави изводите.
  • 13 Нещо Изчегъртването зацикли !...

    1 7 Отговор
    Влязоха в некви цикли....
    Затова ще гласувам за партията на Кирил Петков и Василев !
  • 14 Докато има дъпъсъ.....

    3 1 Отговор
    Все ще ни е в г..ъ....
  • 15 ПЕНКО

    4 1 Отговор
    ПРОВАЛ ЗА ПРОСТОТЕСТО УРИНИРАЩИТЕ : МЯУАЙА ; ГАНЬОВ ХАДЖИ; НЕДОКЛАН БАМБУКЯН ; СЛАВОВ ; ГЛИСТЬО ИВАНОВ ; МИС ПИГИ И СЛАНИНКАТА ; РОУМЕН - ГОТИН - И Т.Н. - БОЖКОВИСЧЕТА !?!?!?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове