ФАКТИ.БГ
  • нси-
  • преброяване-
  • електронна карта

Ето какво ще попълваме в картата за преброяването

Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население

Публикувана: 5 Септември, 2021 09:35
28 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5514
Ето какво ще попълваме в картата за преброяването - 1
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 1.7 от 16 гласа.

Електронната преброителна карта съдържа въпроси в четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Петият раздел – временно присъстващи лица, се попълва единствено в случай, че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например гости за няколко дни. Образец на картата в хартиения ѝ вариант можете да видите на следния линк. Електронната карта съдържа същите въпроси, с изключение на информацията за сградата. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

С една преброителна карта се брои едно жилище и всички хора, които обичайно живеят в него. Повечето въпроси са затворени – отбелязва се само верният отговор.

Събират се данни какво е жилището – държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудно подвижни и т.н. Разделът за жилището се попълва без значение дали сте негов собственик, наемател или ползвател.

В следващия раздел се попълва информация за броя на лицата и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде едно лице, което живее само или повече лица, които живеят заедно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство, например двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи.

Трябва да попълните данни и за всяко едно лице в жилището. Добре е да започнете с главата на домакинството или друго пълнолетно лице. Попълват се имената на хората и техните ЕГН, трябва да се определят отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството – напр. ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба, и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата – син/дъщеря, на бабата – родител (ако му е майка) или друго неродствено лице (ако му е тъща).

Следват въпроси за етническа принадлежност, майчин език, религия. При отговорите на тези въпроси човек се самоопределя. Има и възможност да посочи „не мога да определя“ или „не желая да отговоря“. В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището или работното си място.

Всички данни, които попълвате в преброителната карта, са защитени и по закон могат да се използват само за статистически цели, не се предоставят на други институции и не могат да бъдат използвани за доказателство в съда.
Как да попълните сам електронната карта, можете да видите тук.

София / България

Поставете оценка на статията:
Оценка 1.7 от 16 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
глоги
1 Отговор
адрес, жилище, домакинство и население. НА ЕДИН АДРЕС В ЕДНО ЖИЛИЩЕ ЖИВЕЕ ЛИ ГОЛЯМО НАРОДОНАСЕЛЕНИЕ?

Оценка:
-2 +20

Ще попълнят
2 Отговор
Един по дебел

Оценка:
-0 +30

Конспиратор
3 Отговор
От общините не могат ли да подадат тази информация...или колкото повече лична информация,толкова по добре... ????

Оценка:
-0 +52

гадно
4 Отговор
Поредната глупост. Размера на жилищата и броя на стаите ги има в плановете за строеж, дали жилището е санирано не е тяхна работа освен, ако държавата го е санирала, но това би трябвало да се знае. Единственото което може да се промени с течение на времето това е собственика и броя на живеещите там.

Оценка:
-0 +46

Азазел
5 Отговор
Те опитват да въведат Родител 1 и Родител 2, а сега пък мъжа е глава на семейството.
И изобщо що за глупост, глава на семейството!?

Оценка:
-2 +36

Любопитен
6 Отговор
Тези в катуна как ще ги броите, и като какви? На тях им сложете и няколко въпроса в повече! 1-: колко вода ползвате на ден? 2-: колко киловата ток си ползвате безплатно? 3-: кога за последен път платихте глоба? 4-: плащали ли сте някога данък? Тъй хем ще ги броите, хем ще ви стане ясно докъде сте я докарали! Щото повечето граждани знаем докъде ни докарахте! А, питайте и политиците! Този мезонет с един или с два подписа го прилапа!

Коментиран от #9


Оценка:
-0 +56

666
7 Отговор
Май трябва да се усвоят едни парички !

Оценка:
-0 +36

Преброяване на дивите зайци
8 Отговор
Чудят се за кво да харчат пари .........

Оценка:
-1 +33

гадно
9 Отговор

До коментар #6 от "Любопитен":


В катуна повечето къщи са незаконни и не плащат нито данъци, нито вода и ел. енергия, но са избиратели и затова кметовете по места се правят на ощипани

Оценка:
-0 +39

бял Х ляб
10 Отговор
Един вид - допълват ни досиетата , при това доброволно !

Оценка:
-0 +32

БАЙ Х@Й ‼️
11 Отговор
С тези въпроси за жилището и броя на живеещите, да не решат къде колко "нуждаещи се брадати майки" да настанят 😡😡😡😡😡

Оценка:
-1 +28

Смех !
12 Отговор
А,колко макари имам под салама,ще броят ли ?

Коментиран от #22


Оценка:
-2 +25

ЛегнаЛангеЛ
13 Отговор
Някой знае ли Борислава Мис Бикини къде ще я преброяват ? В къщата в Барселона ли или в тази в Банкя ? Майтап бе , хора , усмихнете се !

Оценка:
-2 +23

ЕВАКУИРАН
14 Отговор
А евакуиралите се от 12 годишен генозид на ОПГ ГЕРБ-ДПС кой ще ги преброи? Всяка година 35 хил се евакуират, от тях близо 6 деца.

Оценка:
-3 +21

Гошо
15 Отговор
Аз като се самоопределям като извънземен и живея в друго измерение кво да пиша?

Оценка:
-0 +26

Буха ха
16 Отговор
Трябва въпрос “Принадлежите ли към групата на т.нар. 80 процента на проф. Иво Христов?” Силно подозирам че вече са повече от 80%.

Оценка:
-0 +17

Курти Курдов
17 Отговор
Липсват важни въпроси
за мъжете:Колко ви е дебел? Къде предпочитате да го вкарвате? Колко често? Бихте ли създали семейство от двама татковци?
за жените: Ползвате ли силикон? Къде? Колко грама? Случвало ли ви се е да гълтате през последния месец? Безплатно? Ако отговорът е “не”, срещу каква сума?

Оценка:
-2 +18

от рая
18 Отговор
няма нищо за бъдещето,например, кога смятате да отидете в по-добрия свят?

Оценка:
-0 +8

Рьоне Артоа
19 Отговор
Всичките данни си ги имат в общините. Навсякъде ти искат разни удостоверения, бележки и т.н. като всичката информация си е при тях. Една служба не си говори с друга и трябва да им носиш документ от стая 2 до стая 3 и после пък до стая 4 на горния етаж. До кога няма да имат връзка държавните учреждения и гражданите ще им вършат работата? Очаквам да почнат да ни лепят стикери по челата като на автомобилите, въпреки е всички стикери са излишни. Щом камерата разчете номера на колата и излиза всичко - собственик, застраховка, преглед и т.н.

Оценка:
-0 +18

ЧОЧО
20 Отговор
Пак са намислили някоя глупост,да оберат хората.Навремето заради здравните осигуровки накараха старите хора по селата да си продадат животинките.И какво като плащаме здравни,като отидеш в болница всичко си плащаш.

Оценка:
-0 +21

Гост
21 Отговор
Еми бегаи за Карлуково там щети дадат постоянно жителство и ще те обгжват денощтно

Оценка:
-3 +1

Кую
22 Отговор

До коментар #12 от "Смех !":


Номера на обувките, дата на първо сефте и още куп простотии.

Оценка:
-0 +8

В махалите и копторите
23 Отговор
Е интересно, как ще стане преброяването....!

Оценка:
-0 +14

37739210147
24 Отговор
То като анкетата за работа в разузнавателни институции,ква площ обитаваш,колко хора живеят,кой е тартура в жилището,подвижни -неподвижни бройки хора,де работиш с какво одиш до там с какво се връщаш.Излиза ми само едно в главата там където може да иземват жилища,да видат кой с какви имоти разполага,колко бюджет имаш,няма нищо изказано в статията ,че точно се интересуват от числеността на хората ,а точно какво имат.

Оценка:
-0 +9

Грульо
25 Отговор
160 лева глоба ако откажеш да учавстваш. :D Ако няма никой в къщи, 10 пъти ли ще ходят на същия адрес? :D

Звъни домофонът:
- Кой е?
- Добър ден, преброителят съм.
- Няма ме.

Оценка:
-0 +16

Бай Стою касапина
26 Отговор
Глупости на търкалета. Стремглаво влизаме в четвъртата вълна на пандемията, а някои умници ще ни преброяват. Това ли е най важното сега? Що не броите още колко извънредни избори ще има и колко пъти няма да има правителство? Гълмотията е пълна!

Оценка:
-0 +16

истината
27 Отговор
Какво значение за преброяването на жителите на страната има санирано ли било жилището??? Санирането играе ли някаква роля за броя на жителите? Странен въпрос!

Оценка:
-0 +8

Карантина
28 Отговор
Аз няма да допусна преброители , на основание пазене на карантина . Няма как навън да върлува смъртоносен вирус , целият работещ бизнес да бъде поставен в стойка партер , а по къщите ни да шетат разни преносители на вируси , щъкащи от къща на къща . Кога управниците ни са принципни , когато затварят цели сектори на икономиката с цел опазване от заразяване , и в същото време да подпомагат масовото заразяване между хората . Аз имам правото да решавам , кога и с кога да се срещам , и какви рискове да поемам .

Оценка:
-0 +6

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове