Last news in Fakti

13 Март, 2013 17:09 3 473 12

Нови разкрития за "чадъра" срещу Марков

  • георги марков

Поне петима са участвали в атентата срещу Георги Марков през 1978 година. Филмът "Накаран да замлъкне: Георги Марков и убийството с чадър", дело на германския режисьор Клаус Дексел, представя нови разкрития по случая, съобщава Дойче веле.

Световната премиера на филма е на 14 март в рамките на документалната програма на София филм фест. Антоанета Ненкова разговаря с германския продуцент, режисьор и сценарист Клаус Дексел.

35 години след убийството на Георги Марков има нови разкрития по аферата. Какво беше известно до този момент? Писателят-дисидент Георги Марков е убит на 7 септември 1978 г. на път за Би Би Си. Той върви от дома си към автобусната спирка на моста "Ватерло" над Темза, когато внезапно усеща силна болка в десния си крак. Марков умира три дни по-късно. Скотланд Ярд започва следствие. Патолозите откриват метално топче, забито в прасеца на българина. Намерени са и следи от отровата рицин.

През 90-те години агенти на британската МИ-6 идват в София и влизат в архивите на Държавна сигурност. Според МИ-6, физическият убиец се казва Франческо Гулино, агент на ДС, известен под псевдонима "Пикадили". След 1989 г. двама висши офицери от КГБ - Олег Калугин и Олег Гордиевски, заявиха публично, че убийството на Марков е подготвено от КГБ по поръчка на българската ДС. Тези факти влизат в британския документален филм от 2006 г. "Убиецът с чадъра", както и в разследванията на българския журналист Христо Христов.

Новите разкрития

Клаус Дексел филмира някои нови разкрития по случая Георги Марков. Снимачните работи стартират през есента на 2011-та. В България Дексел разговаря с ген. Коста Богацевски, бивш зам.-директор на Националната следствена служба. По-късно документира и срещите си с Анабел Маркова и с бившия шеф на охраната на радио "Свободна Европа" Ричард Къмингс. Дексел проследява и следата "Пикадили" и така Франческо Гулино става ключов участник в документалната лента.

Италианецът с датски паспорт Франческо Гулино е единственият официално заподозрян в убийството на Георги Марков. Разследването на Клаус Дексел казва друго: Гулино е само един от участниците в атентата. Най-вероятно е бил ангажиран екип от поне пет човека.

Аргументите в полза на това твърдение са представени по категоричен начин в документалното разследване. По всяка вероятност използваното оръжие е не чадър, а малък предмет, който при допир с жертвата инжектира отровата рицин. Филмът дава и нови доказателства за това, че убийството е извършено от българската Държавна сигурност, подпомогната технически от КГБ. Германската документална лента за първи път обстойно аргументира и хипотезата, че британските и датските тайни служби са предпочели да бездействат, въпреки че са имали достатъчно информация, за да предотвратят атентата.

Изчезването на "Пикадили"

Франческо Гулино е вербуван от българските тайни служби през 1971 година. По онова време той е 25-годишен и има зад гърба си две обвинения за трафик на наркотици. Гулино е подпомогнат от ДС да започне самостоятелен бизнес като търговец на антикварни предмети и картини в Копенхаген. През 1977-ма посещава четири пъти Англия. Винаги отсяда в близост до жилището на Георги Марков, документират архивите на Скотланд Ярд. Документирано е също, че след покушението Гулино напуска Англия. И никога повече не се завръща.

Едва след промените от 10 ноември, и по-точно в края на 1991-ва, българското разследване за убийството на Георги Марков започва да търси улики по следата "Пикадили". Гулино е издирен и арестуван в Копенхаген. Девет часа е разпитван от българския следовател Богдан Карайотов, както и от британски следователи, в присъствието на датските власти. Седмици след това Франческо Гулино е освободен, след което напуска Копенхаген. И изчезва.

Клаус Дексел открива Гулино в австрийския град Велс в провинция Горна Австрия. "Първо се лутахме по следа в Чехия, после в Унгария и така стигнахме до Австрия", разказва Клаус Дексел. "Позвънихме на вратата на внушителен дом. Отвори ни мъж на около 60-годишна възраст с приятна външност. Ние казахме, че сме екип от АРТЕ и искаме да разговаряме с него за бизнеса му с картини."

Разговорът на Дексел с Гулино продължава около час и половина. "Направи ми впечатление на много обигран човек. Попитах го направо дали той е убиецът на Георги Марков. Отговорът беше: не", споделя Клаус Дексел. А уточнението на Гулино било: "Дори не знам кой е Георги Марков. Искаха да го изкарат като Пастернак или Солженицин. Но той не беше като тях."

Най-прочутите заговори

Никой не е очаквал, че Гулино ще си признае за участието в атентата. Но в процеса на заснемане на лентата си Дексел намира потвърждение на един от изводите, които характеризират "дълбоката природа" на тайните служби - както на Запад, така и на Изток. А именно, че "тайните служби не желаят в никакъв случай да осветляват дейността си. Те възприемат всеки опит за проникване в техните тайни като акт на враждебност".

Заключението на Дексел, че спецслужбите ревниво пазят тайните си, едва ли може да учуди някого в България. Следите от "мокрите поръчки" на ДС и КГБ се замитат дори и в годините след промените.

В броя си от 18 февруари 2010-та американското списание "TIME" поставя покушението срещу Георги Марков на пето място в класацията на десеттте най-прочути заговора. Преди него се нареждат атентатът срещу Хитлер, убийството на Троцки, покушението в Сараево, довело до Първата световна война, и убийството на военния командир на Хамас Махмуд ал Мабхух през 2010-та в Дубай.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сульо

    0 0 Отговор
    А убийството на Кенеди на кое място е?
  • 2 Бай хой

    0 0 Отговор
    Евтина реклама на посредствен филм. Двойните и тройни агенти обикновено свършват зле и накрая не се знае кой и защо. Някой чел ли е нещо от Марков изобщо. По посредствени писания от неговите несъ срещал никъде.

    Коментиран от #8

  • 3 Gai Baniu

    0 0 Отговор
    Списък на произведениятаИздадени на български език

    Цезиева нощ - приключенски роман 1957 Победителите на Аякс - научнофантастичен роман 1959 Анкета - новели 1961 Между нощта и деня - разкази 1961 Мъже - роман 1962, 1990 Последният патент - комедия 1965 Портрет на моя двойник - роман 1966, 1996 Кафе с претенция - комедия 1966 Асансьорът - пиеса 1967 Калай - комедия 1967 Жените на Варшава - разкази и новели 1968 Атентат в затворената улица - пиеса 1968 Задочни репортажи за България - публицистика 1980 том 1 и 1981 том 2 (Фонд "Георги Марков", Цюрих), 1990 (София) Литературни есета - 1982 (Париж), 1990 (София) Архангел Михаил - пиеса 1990, 1997 Когато часовниците са спрели. Нови задочни репортажи за България - публицистика 1991 Пиесите на Георги Марков - 2001 Покривът - роман 2007 Достопочтеното шимпанзе /Г. Марков, Дейвид Филипс/ - 05.10.2009 Издадени на френски език

    Коментиран от #5

  • 4 Илхан Халид

    0 0 Отговор
  • 5 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Gai Baniu":

    Чел ли ги е някой.

    Коментиран от #6

  • 6 МММ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Бай хой":

    @5
    Ами и ти ако ги беше прочел сега щеше да мразиш баща си,
    ма като гледам драпаш за кокала наследен ти от тати и ДС.
  • 7 МММ

    0 0 Отговор
    Единственото хубаво което направи ДС е ЦСКА
    ама те синчетата им и това опропастиха.
  • 8 МММ

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бай хой":

    @2
    Факта , че говориш за двоен и троен агент ми е ясно с какво си закърмен.
  • 9 СССР

    0 0 Отговор
    типичен б....к за малко валута и майка си ще нат....ва хубаво че го утепаха че взе много да смърди тогава
  • 10 муспи

    0 0 Отговор
    МММ, - най голямото зло което е направило ДС е ЦСКА. Защото репресираните и разтреляните си отминаваха, а този тумор върху България, създаден като символ на робството, още стои, защото си стои и същото ДС и същата бандитска партия. А що се отнася до този Марков, той е човек на това ДС, бил е облагодетелствен, но се е полакомил за Запада. Комунистите такива неблагодарници най мразят. Покрай другото е и некадърен писател, можещ да минава за такъв само в комунизма.
  • 11 Човекът с чадъра

    0 0 Отговор
    Подкрепям въпроса на Сульо - какво място заема убийството на американския /!/ президент Кенеди в тази десетка на световни заговори на американското /!/ списание "Тайм", която авторът рекламира? Въпросът ми е и към тези тук, на които все ДС и "бандитската партия" са им устата.
  • 12 муспи

    0 0 Отговор
    ДС и бандитската партия, както и тяхното ЦСКА, са главен въпрос за поробена България, а не шоутата на убийства по света, служещи на нашите медии да отклоняват вниманието от ДС, червената банда и тяхното ЦСКА.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове