ФАКТИ.БГ
  • валентин терзиев-
  • георги панайотов-
  • миг-29-
  • шабла-
  • терзиев панайотов

Това е причината за трагедията с МиГ-29 край Шабла. Няма пилотска грешка

Разчетената информация от черната кутия на разбилия се изтребител

Публикувана: 24 Септември, 2021 11:31 Обновена: 24 Септември, 2021 12:16
155 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 16051
Това е причината за трагедията с МиГ-29 край Шабла. Няма пилотска грешка  - 1
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 21 гласа.

Министерството на отбраната извърши всички дейности, свързани с разследването с катастрофата с МиГ-29, при която загина майор Терзиев. Не беше лесно. Особено откриването и изваждането от морското дъно на черната кутия. Бяха проверени всички нормативни документи от учението. Това обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Той посочи, че министерството на отбраната е водила разследването при пълна прозрачност.

Причината за катастрофата е "загуба на пространствена ориентация", стана ясно на пресконференцията.

Министърът на отбраната Георги Панайотов представя отчет на резултатите от всички действия, предприети от Министерството на отбраната и неговите структури, за изясняване на обстоятелствата, свързани с инцидента с падналия МиГ-29, при който трагично загина подполковник Валентин Терзиев.

В пресконференцията участват началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров, директорът на Служба „Военна полиция“ бригаден генерал Ивайло Сотиров, представители на 3-та авиационна база „Граф Игнатиево“ и на Дирекция „Правно-нормативна дейност в отбраната“.

Присъства и съпругата на подполковник Терзиев г-жа Димитрина Попова. Министърът на отбраната заяви, че с г-жа Попова вече са провели среща на четири очи. "Това, което аз изразих пред нея, е че сме направили всичко, което можем и истината е най-важната. Разследването на прокуратурата продължава", каза пред БНТ той.

Панайотов заяви, че Министерство на отбраната е приключило с всички дейности, които по закон трябва да се извършат във връзка с катастрофата. Последно са разчетени данните от черната кутия, направено със съдействието на руския производител, в присъствието на наши представители - полк. Василев. Той е и ръководител на екипа, изготвил доклада във връзка с катастрофата.

"Министерство на отбраната и служба Военна полиция свършиха, всичко, което беше по наша юрисдикция. Не беше лесно. Особено изваждането на черната кутия, разчитането ѝ. Всички решения, бяха правилните и затова сега разполагаме с всички факти и обстоятелства", каза Панайотов.

Проведени са беседи с всички участници, разчетени са радарите, които са се намирали в района на учението.

"През цялото време действахме в условия на максимална прозрачност", каза още министърът.

Той изказа искрени съболезнования за кончината на майор Терзиев.

В пресконференцията участва и съпругата на загиналия офицер, която зададе няколко въпроса във връзка с доклада за причината за катастрофата - ако не е човешка грешка и няма техническа неизправност, какво означава загуба на пространствена ориентация и защо в такъв случай това не се води пилотска грешка.

Полковник Василев отговори, че това е заради специфичните психофизически условия, при което пилотът не осъзнава навреме ситуацията и до последната секунда не я осъзнава, защото след това започва стандартен доклад.

При разчитането на черната кутия станало ясно, че Валентин Терзиев не е привел самолета в хоризонтално положение при маневра вдясно и се е стигнало до илюзията, че се намира в такова положение.

При маневрата вдясно е бил с висока скорост от 900 км/ч в режим на снижение, което води до неправилна преценка от групата за наземно насочване.

Съпругата на загиналия пилот поиска документите, които са били представени и поискани от народния представител от ГЕРБ Христо Гаджев.

Припомняме, че преди седмица станаха ясни данните, извлечени от черната кутия на падналия през юни месец край Шабла изтребител МиГ-29, чийто пилот майор Валентин Терзиев загина. Кутията беше разчетена в Русия и по думите на служебния министър на отбраната Георги Панайотов потвърждава първоначалните заключения на Военна полиция, а именно загуба на пространствена ориентация. Какви са фактите по темата до момента.

Разчетената информация от черната кутия на разбилия се изтребител МиГ-29 показва, че първичната причина за катастрофата е "загуба на пространствена ориентация", обяви военният министър Георги Панайотов. Вторичната - "някакви неща, които са ставали на земята". Изводите потвърждават доклада на Военна полиция, оповестен в средата на юли, припомня БНТ.

Няма човешка грешка при инцидента с изтребителя МиГ-29. Категоричен е военният министър Георги Панайотов, след като информацията от черната кутия беше разчетена в секретна лаборатория в Курск.

"Никога не съм казвал, че е човешка грешка и не е човешка грешка", заяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

Основната причина е "загуба на пространствена ориентация". Изводът потвърждава заключението на доклада от разследването на "Военна полиция".

"Загубата на пространствена ориентация не е толкова лесна за обяснение ситуация и състояние на човешкия организъм", допълни Георги Панайотов.

За катастрофата, обясни Панайотов, обаче, има и вторична причина.

"Има някакви неща, които са ставали на земята, които е можело да бъдат направени по по-добрия начин", добави Георги Панайотов.

Коя точно е засечката в организацията на учението "Шабла 2021" е неясно. Ясно е, че самолетът e бил технически изправен. Същевременно няма човешка грешка.

"Всичко е ясно, но отново искам да кажа - не са приключили следствените действия по случая. И единствената структура, единствената институция, която може да ги оповестява, това е съдебната", подчерта служебният министър на отбраната.

Българин е командвал полета, но името му може да оповести само и единствено прокуратурата.

"След като са възстановени всички параметри на полета, траектория, действия на пилота, курс на самолета, позиция във въздуха, всичко това е възстановено - потвърждават се заключенията на "Военна полиция", които са известни", коментира още Георги Панайотов.

Докладът на "Военна полиция" установи, че фаталният полет в нощта срещу 9 юни продължава 29 минути.

Подполковник Терзиев излита от авиобазата в "Граф Игнатиево" 11 минути след полунощ.

34 минути след полунощ МиГ-29 на подполковник Терзиев минава под ръководството на ръководител полети "Бойно управление", 15 километра преди Добрич.

"Намалявам скоростта, 720, курс 94, 7000 метра".

В 00.38 часа пилотът получава указания да намали височината до 3000 метра и отговаря:

"Разбрано, наблюдавам целта, 3600 в момента".

Минута по-късно ръководител полети указва:

"Дистанция 18, плавно снижение до 2000".

"Снижавам".

Самолетът снижава под 2000 метра височина. Става ясно, че мишената пада по-бързо.
Терзиев увеличава скоростта.

Продължава да получава указания от ръководител полети. Достигайки 1433 метра височина и скорост от 948 км/час, подполковник Терзиев изстрелва ракетата. Три секунди по-късно докладва:

"Ракетата сходи, излизам надясно".

Самолетът е на 1310 метра височина и се движи със скорост 948 км/ч. Секунди по-късно подполковник Терзиев получава указания:

"Излизай надясно с 270 и изключи "Главен".

Седем секунди след пуска на ракетата целта е поразена, а последната реплика на подполковник Терзиев е:

"Главен...".

Което вероятно е начало на стандартния доклад за изключване на главния включвател на системата за управление на въоръжението.

След това връзката с екипажа е изгубена, самолетът изчезва от радарите и среща водната повърхност в 40 минути и 29 секунди след полунощ.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 21 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ГРАД КОЗЛОДУЙ
1 Отговор
лъжете свален е но си е за съвеста ви БОГ да прости господин ТЕРЗИЕНВ

Коментиран от #20, #37


Оценка:
-55 +72

ГРАД КОЗЛОДУЙ
2 Отговор
МАЙОР ТЕРЗИЕВ е бил свален и сега МО
се оправдават но си е за тяхна си сметка

Коментиран от #27, #145


Оценка:
-51 +78

ГРАД КОЗЛОДУЙ
3 Отговор
УБИЛИ са го

Коментиран от #79


Оценка:
-42 +69

Панайотов
4 Отговор
Самолета е получил една американска ракета и е загубил тотално ориентация кое парче къде е

Коментиран от #98


Оценка:
-42 +83

Търновец
5 Отговор
Ръкoвoдитeлят нa учeниeтo пoдгoтвя плaн и инcтруктaж и е трябвaлo дa прeцeни кaк дa ce пocтъпи aкo пaрaшутa нa мишeнaтa дeфeктирa. Имaл ли e мaйoр Тeрзиeв трeнирoвкa и инcтруктaж зa eкcтрeмaлнa cитуaция кaтo тaзи? Aми caмoлетa тeхничecки гoдeн ли е бил – щoм пaрaшутa нa мишeнaтa дeфeктирa – мoжeлo e дa има други прoблeми.

Коментиран от #8


Оценка:
-11 +29

Шехерезадници
6 Отговор
Това да не е Втората световна война, бе Панайотов? Пилотът в това положение, лети по прибори, не гледа небето. Каква пространствена ориентация?

Коментиран от #12


Оценка:
-20 +106

7
Този коментар е премахнат от модератор.
8
Този коментар е премахнат от модератор.
Истината
9 Отговор
Не четете ли 1310 метра със скорост 948 км/ч започва излизане от атака. Няма нищо необичайно в това. Той просто не е заходил правилно. Или е пренебрегнал височината или най-вероятното както пишат пространствена дизорентация. Това не е първият нито последният такъв случай. Това е еволюция и човешки мозък, той се доверява най-вече на очите си и визуалните ориентири. Вината на командирите му е че са надценили уменията му.

Коментиран от #13, #15


Оценка:
-32 +43

случаен
10 Отговор
Опит за елегантно замазване на случая.Времето лекува-условно казано.И не случайно е казано-ние каквото направиме и поп което погребе рекламация няма.Лека му пръст на пилота.Идните поколения няма и да са чули за него.Живеем в идиотски времена.

Оценка:
-7 +59

Сатъра на Хана
11 Отговор
Всяка професия си идва с РИСКОВЕТЕ .. ДАЙТЕ НА СЕ СЕ ГАВРИМ СЪС СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА ЧОВЕКА ... ... Единствено Тея дето седят на диванчета НЕ ГРЕШАТ, но пък и живеят непълноценни животи

Оценка:
-4 +55

Реалист
12 Отговор

До коментар #6 от "Шехерезадници":


Не смятам че нашите самолети имат възможност : Лету по приборам!" във всяка ситуация! Техниката ни не е особено съвременна. Меко казано! Лека му пръст на човека! На всички останали здраве и живот! Амин!

Коментиран от #17, #28, #33


Оценка:
-31 +9

Това
13 Отговор

До коментар #9 от "Истината":


състояние, не е до тренираност! В пространствена дезориентация са изпадали изключително добри и натренирани летци! Това е причината, навремето да забранят да се изпълнява свредел!

Коментиран от #23


Оценка:
-6 +30

смех
14 Отговор
Квото кажат това ще приемем за истина

Оценка:
-10 +12

4745
15 Отговор

До коментар #9 от "Истината":


Така е! Ама, по-добре без коментар!

Оценка:
-8 +5

Ще има и още
16 Отговор
От момента на изстрелването на ракетата нататък нищо не става ясно. "Пълна прозрачност " на разследването.......ама за това и това можела само Прокуратурата да каже, за друго път било нужно съдебно оповестяване, а за онези " някои неща на брега" съвсем не става ясно. Прозрачно е само изгубеното време на тази пресконференция

Оценка:
-3 +33

Шехерезадници
17 Отговор

До коментар #12 от "Реалист":


Самолетите имат възможности от преди поне 60 години, но дали с тази подготовка летците действат уверено и аз не знам. Прекалено малко летят.

Оценка:
-2 +23

Centyrion
18 Отговор
Не ви вярвам!Всичко е стъкмистика.Искам да чуя Руската страна и нейното заключение!Мисля ,че сте манипулирали материяла.Няколко секунди преди изчезването е бил на 1200/1300 метра височина.В този самолет има висотомери и авиохоризонт.Пилота е опитен.Загубил пространствена ориентация!Това е обяснение за деца,или за американци ( пословични глупаци)Защо останките са пръснати на голям периметър???Защото разпада на машината е започнала във въздуха!

Коментиран от #31


Оценка:
-13 +64

Прозрачен
19 Отговор
Всичко е напълно прозрачно, но потулено. Няма човешка грешка, за "загуба на пространствена ориентация". Пилотът е виновен, но не е виновен. Командващите със сигурност не са виновни. Виновни няма. Изобщо - скалъпна история, съшита с бели конци.

Оценка:
-5 +55

TтТ
20 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Комунисти винаги лъжат!!!!
Ако не вярваш влизаш в пандела !!!

Оценка:
-28 +11

Саабри
21 Отговор
Сто пъти му обясни ,то си е програмирано ....свален ,та свален ...

Оценка:
-18 +10

Руски експерт
22 Отговор
Първите три коментара са на " много умен" човек .

Оценка:
-7 +13

Истината
23 Отговор

До коментар #13 от "Това":


Напротив това се тренира, да работиш само по прибори. Не е до въпроса да можеш да го правиш. Въпроса е да пренебрегнеш инстинктите от еволюцията, където се оглеждаш постоянно дали те дебне някой. И изведнъж да се фокусираш само на приборите като имаш пред себе си стъкло и виждаш нещо не е за всеки.

Коментиран от #38


Оценка:
-0 +20

Експерт
24 Отговор
Тая банда от отявлени мошенници-генерали и адмирали, са директно за затвора. Барабар с тоя министър. Приказки от шипковия храст. Не им стигнаха два месеца, за да извадят кутията от един изключително лек район на десетина километра от брега. Всички кутии -без значение дали са граждански или военни самолетите, имат радиомаяк. На такова близко разстояние и малка дълбочина, е въпрос на часове да бъде намерена. Това -първо. Второ- от дълбочина 70 метра дори за начинаещ аквалангист е детска работа да извади кутията. Остава да разберем, че тия два месеца са преееедостатъчни за манипулация на кутията. Ама предостатъчни. Като добавим и времето, през което мотаха изпращането на кутията за разчитане, въпросите стават твърде много. Интересен е другия факт- как така останките от самолета са пръснати на голяма площ, след като се представя версията за директен удар с водата...При такъв удар, останките биха били по-големи и групирани по протежение на траекторията на самолета..Абе лъжат, та се кинат тия..Светла му памет на майорът...а тези отрепки да си живеят със съвестта, ако имат такава.

Коментиран от #29, #32, #41


Оценка:
-9 +47

Ередивизия
25 Отговор
Има шанс различни слоеве въздух да са го завихрили и ошашавили ,а наляво ,а надясно ...и у къпините

Оценка:
-15 +8

В е л и к и я
26 Отговор
Дори да е така а то е съмнително как е възможно да му се дават команди изключи това и онова при такава висока скорост и толко ниско, това води до разсейване в момент в който трябва да мисли за набиране на височина а не за търсене на този и онзи бутон за изключване ..

Оценка:
-7 +15

Зайо
27 Отговор

До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Ами не,не свален.Ю
Мой близък който работи във ВВС, каза че най-вероятно си е грешка на пилота.Тъй като имат малко кюлетателни часове,особени нощни,той е рискувал защото за ткива полети се полагали точки за които им се плащало.Може и да не съм разбрал всичко точно,но в общи линии е това.А и друго нешо,можел е да откаже атаката,не е наказуемо.Но както и да е,човека си загина,за съжаление.

Оценка:
-12 +13

mi6osp
28 Отговор

До коментар #12 от "Реалист":


Тези Миг29 имат система, която не позволява удар в земната повърхност. Друг е въросът дали не е била изключена или повредена. Но фаталната грешка е в ръководителя на стрелбата, който не е спрял овреме упражнението, когато е станало ясно, че мишената пада много бързо.

Коментиран от #30, #77


Оценка:
-1 +31

29
Този коментар е премахнат от модератор.
Воден
30 Отговор

До коментар #28 от "mi6osp":


Е ,той са е хакнал във езерото..

Оценка:
-9 +1

Ориентир
31 Отговор

До коментар #18 от "Centyrion":


Колко пък да е опитен, дали има и 100 часа. А колко са биле вечер. А колко в изпълнение на мисия. Има десетки катастрофи на изгубена пространствена ориентация и то на пилоти с хиляди часове. В критична ситуация те просто се паникьосват и не искат да вярват на приборите а на ориентири навън.

Коментиран от #76


Оценка:
-7 +9

Глупости
32 Отговор

До коментар #24 от "Експерт":


Хехехе нали ттябва да я намериш или водолаза плуеа по дъното и търди. Да не говорим че само рекордьори се спускат на такава дълбочина и то с триста зора. Говорите простотии.

Коментиран от #115


Оценка:
-8 +8

Бивш пилот
33 Отговор

До коментар #12 от "Реалист":


Не е така. Навремето летях на МиГ-17, и имахме упражнение "Баба Яга". Което се състоеше в слагане на черна завеса в кабината, след това - излитане, полет по зададен маршрут - задължително с пикиране, тоно, боен завой, и кацане. Само по прибори! И то - с примитивна (по днешните представи) техника! Така че - не нам тия, не ядем доматите с колците!

Коментиран от #42


Оценка:
-1 +36

РЕАЛИСТ
34 Отговор
Голяма тъпотия. Загуба на пространствена ориентация, ама няма човешка грешка. Утре някой тираджия, като влезе в насрещното, може да каже, че е имал загуба на пространствена ориентация и грешката не е негова.

Оценка:
-2 +24

Тъжно
35 Отговор
038 Мин,до 040,29 Мин,са две минути и
половина???

Оценка:
-1 +6

СПОР НЯМА
36 Отговор
ВИНАТА И ОТГОВОРНОСТТА СА НА КОМАНДВЩИЯ ВВС И ЛИЧНО НА ФАТМАКА!
ВОЕНЕН СЪД И ТЮРМА

Оценка:
-19 +10

Боко 🎃
37 Отговор

До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


България ще закупи двадесет и девет вертолета Boeing co ah 64e Apache на стойност три и половина милиарда лева.

Оценка:
-11 +1

Че се
38 Отговор

До коментар #23 от "Истината":


тренира, тренира се! И със сигурност ще е по натрениран от мен и теб! Има експеримент преди години и правят симулация на 20 пилота в подобна ситуация, на тъмно, без видим хоризонт и никакъв ориентир и завъртане на 180 градуса и спускане! От 20 пилота, 19 изпадат в такова състояние и разбиват самолета! Двайсетият излиза от ситуацията, но при влизането във следващата, се проваля! Доказано е, че в такова състояние, пилота дори вижда приборите различно от показаното и съобразно чувствата си! Има много катастрофи както на изтребители, така и на гражданската авиация, именно поради такова състояние! Друг е въпроса, че тук е имало всички условия затова! Без хоризонт, без ориентир, даже и следенето на мишената е било влошаване на ситуацията, тъмно, рязко снишаване, завъртане, висока скорост, ниска височина и за капак изстрели, изключвания на системи за стрелба и дори може и приборите да не е успял да види! А и да види, в подобно състояние, може да види, това което усеща! Бил е прекалено ниско, с прекалено висока скорост! Ако е бил с по малка скорост, на по голяма височина, е можело и да има шанс да излезе от това състояние! Тук буквално го е деляла секунда от грешната реакция и събитие!

Оценка:
-4 +13

ОСТАВКА,СЪД, ЗАТВОР ЗА ФАТ'МАКА
39 Отговор
ВЕДНАГА

Оценка:
-15 +3

Кремена
40 Отговор
Защо ми се струва, че м. Валентин Терзиев е бил свален, за да се използва като предтекст да се прекрати договора за закупуване на Миговете за 20 милиона.

Коментиран от #43


Оценка:
-7 +17

Говориш
41 Отговор

До коментар #24 от "Експерт":


пълни глупости! Първо радио маяк има в пътническите самолети, не и в изтребителите! Това означава ако те свалят и врага да те открие! Второ по никакъв начин не може да манипулираш такава кутия, която отчита параметри на двигателя във всяка секунда, барабар с действия на пилота!

Коментиран от #104


Оценка:
-6 +2

Конрта
42 Отговор

До коментар #33 от "Бивш пилот":


Пилоте едно е да НЕ виждаш нищо навънка и да летиш по прибори!!! Това всеки пилот го може. Друго е като имаш алтернатива. В случся имаш прибори и видимост навън макар и нощ. Тогава мозакът е така устроен, че той е свикнал да гледа навън да анализира да се оглежда. Има десетки примери, полота не вярва на приборите дори когато му дават вярна информация и става бела, щото мозакът не е съвършен.

Коментиран от #71


Оценка:
-16 +3

43
Този коментар е премахнат от модератор.
Пилот
44 Отговор
"Вторичната - "някакви неща, които са ставали на земята""

И защо не кажете какви са тези "някакви неща" - той е летял над водата. Май тези "някакви неща" са изстрелване на ракета от краварите.

А "загубата на пространствена ориентация" в авиацията си е пилотска грешка и първото което което се учи да не я допускаш и да вярваш на уредите ако все пак се получи. Но вие казвате че не е пилотска грешка.

Второ ако самолета е бил здрав до удара във водата как ще обясните разхвърляните на километър останки.

Трето самолета е следен от наземен радар и наземен екип и никой не му казва да се издигне от 1300 метра когато е поразил мишената. Даже и със 100м в секунда да се е снижавал което си е много голяма вертикална скорост са имали 13 секунди - хоризонталната му е 250м в секунда. Но обикновено след поразяване на мишената следва завой в изкачване. Според тези, седем секунди след като е бил на 1300 метра се разбива - това са близо 200м в секунда или той трябва да е лятял почти вертикално надолу (250м/сек са 900км/час)

Така че бог да го прости човека но за мен стана жертва на "приятелски огън".

Оценка:
-1 +17

В е л и к и я
45 Отговор
Лъжат мажат само и само да си спасят жалката кожа и тлъстите заплати а и пенсии , аз ако бях близък на Терзиев щях да загубя пространствена ориентация и да се озова близко до ръководителя на полета и да му разбия мутрата ...!

Оценка:
-1 +12

Бля,
46 Отговор
Съболезнования, при тази скорост “пролет” на
1 000 метра са достатъчни 3, 79746835443038
секунди.
“ Продължава да получава указания от ръководител полети. Достигайки 1433 метра височина и скорост от 948 км/час, подполковник Терзиев изстрелва ракетата. Три секунди по-късно докладва:

"Ракетата сходи, излизам надясно".

Самолетът е на 1310 метра височина и се движи със скорост 948 км/ч. Секунди по-късно подполковник Терзиев получава указания”

Коментиран от #55


Оценка:
-1 +1

Аз не ви
47 Отговор
вярвам! Точно пък тези да ми говорят за "пълна прозрачност" ми идва малко в повече. Такава арогантност и наглост на всички нива проявявате, че не ми говорете за прозрачност и честност. И случая в Чешнигирово и убийството на ст. лейтентат Манчев, който се опитахте да ни го прикриете като самоубийство ли сте напълно прозрачни товарищ Панайотов? Не знам какви точно далавери върти хунтата на Радев, но знам, че накрая ще платим ужасна цена.

Оценка:
-6 +7

Иванова
48 Отговор
Това което гледам от един час е пълна
Гротеска една добре информирана домакина събрала целият Гщ на МО И СЕ
Опитва да докаже колко и наясно с трагичният с случай .Жалка гледка

Оценка:
-2 +5

мани мани
49 Отговор
Вина има ръководител полети долу на радара...
Мишената е можело и много по-горе да я унищожи, но са искали ниско защото горе са лесни за сваляне и да се натегнат пред натовци... Оттам и нащо пилотче се подвежда и рискува, знаейки кво го чака и разчитайки на късмет... допуска грешка... В случая се касае за наземна грешка и пилотска, защото във въздуха решава само пилота и никой отдолу не може нищо да му казва! Пилотът решава! Натегнал се е да се доказва и рискува на тъмно с 1000км/ч да се плъзга на няма и 2000м височина. Тия от радара дори не са го виждали.

Оценка:
-6 +3

Бля,
50 Отговор
Съболезвания.
“ "Излизай надясно с 270 и изключи "Главен".

Седем секунди след пуска на ракетата целта е поразена, а последната реплика на подполковник Терзиев е:

"Главен...".

Оценка:
-1 +2

ПИЛОТ ОТ ПЛЕЙ СТЕЙШОН
51 Отговор
ВИКАЙТЕ СЪДЕБЕН СЪБОР ШАРО ИГНАТОФ ЧЕ РАЗНИШТИ ЦЯЛАТА СИТУАЦИЯ ДАЖЕ ШЕ ИДЕ ДА НАПРАВИ ВЪЗ ТАНОВКА НА СЛУЧИЛОТО СЕ....АМА МОЛЯ ВИ СЕ НЕ СЕ БЛЪСКАЙТЕ🤔

Оценка:
-1 +6

JEFF
52 Отговор
Такива неща се случват, още повече с военни персони. Не разбирам цялата злоба , която изля съпругата му. Не мога да си представя, че дни след нещастието , тази жена започна да обвинява и търси виновници, знаеки професията на съпруга си. Моите съболезновани, но според мен тя не иска истината , а по-голямо обезщетение.

Оценка:
-9 +5

Драгомир
53 Отговор
Така представено, разследването съвсем очевидно показва словесна стъкмистика за прикриване пред обществеността на нещо, което не е за казване. Терминът е „Загуба на пространствена ориентировка”. Загуба на пространствена ориентация е смешна измишльотина на неграмотни хора. Пространствена ориентировка може да се изгуби в облаци, когато не се вярва на приборите. Последната репликата „Главен....” очевидно е начало на редовния доклад и е много, много трудно да се повярва, че пилотът ще го започне в условия на загуба на пространствена ориентировка, а и 1130 м. е голяма височина.

Коментиран от #58


Оценка:
-1 +10

мани мани
54 Отговор
Удря мишената и захожда надясно ама заход след поразяване се прави по принцип надолу та да се измъкне бързо, а тук в случая надолу е в морето. Определено е сгрешил пилота. Трябвало е да откаже да пропусне толкова ниска мишена.

Коментиран от #56


Оценка:
-5 +3

Пилот
55 Отговор

До коментар #46 от "Бля,":


Ами той да не би да я преследва тази мишена вертикално надолу.

Според тези 7 секунди след като е на 1300 метра той се разбива. Това са близа 200м/сек вертикална скорост а той се е движил с 900 км/час което е 250м/сек. Това е почти вертикално снижение надолу - никой не стреля така по мишени. 50м/сек си е много стръмно снижение.

Прочети пак какво са писали в доклада.

Оценка:
-1 +5

Пилот
56 Отговор

До коментар #54 от "мани мани":


Кой ти каза че заход след поразяване се прави надолу - пълни глупости и от кого да се измъкне.

Коментиран от #62


Оценка:
-1 +3

Перо
57 Отговор
Виновните сами се разследват!

Оценка:
-0 +5

мани мани
58 Отговор

До коментар #53 от "Драгомир":


Не е високо. Хипер ниско е. За обикновено самолетче е добре. За реактивен е самоубийство. А когато и поразява обект е направо гибел. Захожда се настрани и надолу. Ня време да се захожда нагоре. Отсколките ще поразят самолета. Допуснал е грешка да се съгласи на толкова ниско да атакува. Още по- трудно е в море. Уредите може и да сгрешат за височината.

Коментиран от #67


Оценка:
-2 +6

В е л и к и я
59 Отговор
Колкото и да е бил ниско той все пак е бил достатъчно високо за да отговаря на командите от ръководителя на полета , при последната да изключи Главен той тръгва да казва Главен изключен .. но на Главен спира .. това е само ракета ...! Или искате да ми кажете че толкова е загубил пространствена ориентация че самолетът му лети с над 1000 км ч вертикално към водата но той не усеща и отговаря на диспечера .... ! Смешници ...! Убийци ...!

Оценка:
-1 +12

Диамантената ръка
60 Отговор
"Обяснението" демек - малшанс, случва се. Ако е загуба на пространствена ориентация, не е ли грешка на пилота? Каква е причината за загубата на ориентация? Или някой е загубил ориентация на земята при водене на полета...? Като дойдат и Ф-16 не ми се мисли кой ще ги пилотира и води от земята...

Коментиран от #63, #82


Оценка:
-1 +9

Дани
61 Отговор
Никой не Ви вярва.

Оценка:
-1 +4

мани мани
62 Отговор

До коментар #56 от "Пилот":


От отсколките бе пилоте. И за земна гравитация не си ли чувал. По-бърже ше се измъкнеш надоле. Инак тря прайш форсаж. Тва отнема мно време.

Коментиран от #74


Оценка:
-5 +2

63
Този коментар е премахнат от модератор.
5577
64 Отговор
Защо загубата на пространствена ориентация не е човешка грешка? Чия грешка е. Така ли няма диалог в това министерство. Престъпно отношение и поведение.

Оценка:
-0 +9

Като не се ориентирал в пространството
65 Отговор
То уредите какво са показвали ?

Коментиран от #72


Оценка:
-0 +4

В е л и к и я
66 Отговор
Самия факт че го казват загуба на пространствена ориентация което си е пилотска грешка но твърдят че не е грешка на пилота означва че са го свалили но са прекалено гузни и да обвинят клетника ....! Явно американците ги напътстват как да лъжат , а защо не и руснаците ...!

Оценка:
-2 +7

Не знам ко атакува ама
67 Отговор

До коментар #58 от "мани мани":


Требва да види целта на радара и отдалече да пусне ракетата без изобщо да захожда ами ракетата сама да направи маневра и порази целта....тва не е истребител от войната да прави захождане и да се цели в целта и я да стреля с автомати щот е немало ракети

Оценка:
-0 +7

Питанко
68 Отговор

До коментар #8 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":


Първа Атомна да не е изпуснала нещо, или по рождение си такъв кукомицин?

Оценка:
-0 +4

69
Този коментар е премахнат от модератор.
Пилот
70 Отговор
"Достигайки 1433 метра височина и скорост от 948 км/час, подполковник Терзиев изстрелва ракетата.
Три секунди по-късно докладва:
"Ракетата сходи, излизам надясно".
Самолетът е на 1310 метра височина и се движи със скорост 948 км/ч."

Значи за три секунди самолета е снижил от 1433 до 1310м което е 123 метра което е 41 метра в секунда. Съвсем нормално.

"Седем секунди след пуска на ракетата целта е поразена, а последната реплика на подполковник Терзиев е:
"Главен...".

Значи след още 4 секунди се чува последната му реплика а той се е снижил и ударил във водата вертикално със свръхзвукова скорост 330м/сек но въпреки че се удря вертикално останките му са разпилени на 1 км.

Коментиран от #85, #149


Оценка:
-0 +10

3769
71 Отговор

До коментар #42 от "Конрта":


Каква видимост буквално посред нощ и над морето? Дори и да е ясно, да има пълна луна и т.н. когато си НАД МОРЕ всичко е толкова измамно в тъмнината, че се гледат уредите и се лети по тях.

Технически това е 100% пилотска грешка- няма средно положение.
Фактически обаче е ПРЕДУМИШЛЕНО УБИЙСТВО и виновни са ВСИЧКИ военни министри и друга политическа паплач които доведоха пилотите ни до 8-10-12 часа нальот НА ГОДИНА. За справка- санитарният минимум у НАТО е около 60-70 часа, под тези часове пилотът е НЕГОДЕН да лети. С тези 10-на часа нальот годишно пилотите буквално забравят кое копче за кво беше и процедурите ги изпълняват едно към гьотере- те просто губят навиците си на работа ВЪВ самолета. На тренажор и на теория НЕ Е СЪЩОТО, вервай ми...

Коментиран от #87


Оценка:
-2 +10

5577
72 Отговор

До коментар #65 от "Като не се ориентирал в пространството":


В черната кутия всичко трябва да е документирано до последния момент какво е виждал на уредите. Но няма кой да каже. Няма диалог. Комунистите действат като през комунизма. Това е. Съд за отговорните.

Оценка:
-4 +4

Бля,
73 Отговор
Аз мога да ти направя “възстановка” на това което се случило по фактите представени в статията, но не това е моя работа. Десет Секунди са под въпрос. Това е.
Съболезнования. “Файър енд Форгет”
Г-жа Димитрина Попова трябва да се вземе в ръце и да гледа напред, подполковник Валентин Терзиев е загинал в изпълнение на войнският си дълг, правейки това което искал да направи със пълно съзнание за ситуацията.
Респект, Съболезнования.

Оценка:
-1 +8

Пилот
74 Отговор

До коментар #62 от "мани мани":


Това да не ти е ВСВ - какви осколки те гонят - знаеш ли за тези 7 секунди на колко километра от теб е ракетата. Хайде скрий се със глупостите си.

И какъв форсаж ти трябва - от 900 км/час докато падне на 500 даже и в завой ти ще си набрал още поне 3000м.

Когато не ти е ясно нещо поне не коментирай че се излагаш

Коментиран от #75, #88


Оценка:
-1 +5

Ами
75 Отговор

До коментар #74 от "Пилот":


спри да коментираш тогава!

Оценка:
-2 +0

Centyrion
76 Отговор

До коментар #31 от "Ориентир":


Нощем няма ориентири на вън,има авиохоризонт който ти показва какво е положението на самолета спрямо земята,или плоскостта, която е базата.има и висотомер,който ти показва и разстоянието от повърхността.Аз не съм пилот,щото имам вистиболарен проблем,иначе със сигурност щях да бъда гражданската авиация!

Коментиран от #90


Оценка:
-0 +5

мани мани
77 Отговор

До коментар #28 от "mi6osp":


точно така! вината е в тъпаците долу и разбира се на пилота, че не е отказал! винаги той определя! долу на радарите са тъпаци и с ниски чинове! а главното командване с големите си заповеди са надалеч и после ако пилота оживее винаги може да си се оправдае защо е постъпил еди как си! никой не е бил горе та да види! ама нащо момче е решил да се прай на великият пилот, ама с 2 летенета в годината това е невъзможно да си голям специалист! все едно аз да кодя без комп и да се кюпна пред комп 2 пъти в годината и да съм айти специалист...

Оценка:
-5 +5

ПОТУЛИХА ВСИЧКО
78 Отговор
НИКОЙ, НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРЕ ИСТИНАТА. ВСИЧКО ПРИКЛЮЧИ В РУСИЯ ВСИЧКО Е НАРЕДЕНО, ЗАЩО НЕ БЕШЕ ИЗПРАТЕНА КУТИТА В УКРАИНА, ТЯ Е ЧЛЕНКА НА НАТО.

Оценка:
-7 +4

79
Този коментар е премахнат от модератор.
В е л и к и я
80 Отговор
Препоръчвам да се създаде гражданска организация която да се нагърби да изисква от военните само една подробност която е има в черната кутия - на къква височина Терзиев казва Главен ....!

Оценка:
-2 +6

Нагласена работа
81 Отговор
Мълчат както мълчи и Радев за Руските шпиони, боклуци долни.

Оценка:
-7 +2

Спрете се
82 Отговор

До коментар #60 от "Диамантената ръка":


Да пилотска грешка е. Това ли искаш да ти кажат директно??? Естествено че пазят честа на пилота. Вие и жена му тикате натам, ОК да излезе един западен специалист и да ви обясни данните. И тогава какво, като ви кажат че пилота е виновен ще ви стане ли по добре, спрете се.

Коментиран от #86


Оценка:
-0 +5

Е как да кажат истината
83 Отговор
Нали ще нарушат спокойствието на Радев, всички са впрегнали сили в президентската кампания. Ами военния дето прикриха че е застрелян по време на учение, не е било случайност.

Оценка:
-3 +3

Шаран БГ
84 Отговор
Тази "загуба на пространствена ориентация" при скорост 950 км/ч и на височина 1300 метра не е ли от страна на пилота, не я ли губи той, пилота ..? И не е пилотска грешка ? Не разбирам .....казаното..
От въздухоплаване / още по-вече военно/ нямам и понятие. Но точно такова едно "усукване по килифарски" в изказа на отговорните лица, кара хората да се съмняват в истинността на казаното от тях !!! И това от нощта на 9-ти юни, та до днес !!

Коментиран от #96


Оценка:
-0 +5

Пишман пилот
85 Отговор

До коментар #70 от "Пилот":


Абе пилоте нали има течение малките части се носят. Ти отиде да видиш на 70 метра дълбочина какво е цяло и какво не. Със сигурност от удара крилата и опашката е счупена. Ако има удар от ракета черната кутия щеше да покаже.

Коментиран от #91, #154


Оценка:
-3 +2

Антитрол
86 Отговор

До коментар #82 от "Спрете се":


Лошото е че пилота не е виновен а се мъчат да прикрият "приятелски огън".

Просто в обясненията им много неща не се връзват. Няма как за 7 секунди да се забие от 1433м височина във водата.

Коментиран от #95, #97


Оценка:
-1 +4

Звезди
87 Отговор

До коментар #71 от "3769":


Глупости на търкалета при ясно време може и да летиш по видимост. Приборите само помагат. Понякога обаче морето лъже и се виждат проблясъци като звезди. Който е кацал вечер на летище близо до море знае за какво става на въпрос.

Оценка:
-5 +2

мани мани
88 Отговор

До коментар #74 от "Пилот":


няма да е на километри ракетата от самолета, а ще е на стотици метри ... самолетът и той се движи напред :) ти си захождай нагоре като будала тогава ... ясно е, че на нищо не ви учат... то години наред нямаше училище, а тия дето бяха там летяха с макетче в ръка...
дава се форсаж, а не само да опениш елерончето и да разчиташ на спойлери, задкрилки-микрилки като будала, а се прави як форсаж да се изтеглиш максимално надалеч от мишената... инак гибел и за тебе! ей така като тоя тъпан право в морето... в случая той е трябвало да заходи нагоре много ясно, ама без форсаж е право в осколките и надоле после... трябвало е просто да каже отказвам! простичко е! пропускам, отказвам... да си избере кратка думичка :) той решил да се прай на гранд мастер ...

Коментиран от #102


Оценка:
-5 +2

В е л и к и я
89 Отговор
Пилотът най спокойно отговаря на диспечера , ако има загуба на ориентация едва ли няма да го усеща.... вместо да отговаря спокойно той ще мълчи , ще пъшка .... а той отговаря спокойно , няма никъква загуба на ориентация ....!

Коментиран от #101, #110


Оценка:
-2 +8

Има има
90 Отговор

До коментар #76 от "Centyrion":


Как да няма всеки е кацал на летище до море. Говорим за 1300 метра.

Коментиран от #133


Оценка:
-0 +2

Пилот
91 Отговор

До коментар #85 от "Пишман пилот":


И как черната кутия показва удар от ракета може ли да попитам такъв "специалист" като теб. И кои са тези малки части от боен самолет които теченията разнасят на един километър при дълбочина 70 метра.

Оценка:
-0 +6

ИЗБОРИ ! КОЖИ ! ИНТЕРЕСИ ! ПОЛИТИКА !
92 Отговор
От разчетената информация става ясно , че няма НАРУШЕНИЯ в управлението от страна на ПИЛОТА ! Режима на полета също е виден от Разчета на ЗАПИСА получен Русия - КУРС, СКОРОСТ , ВИСОЧИНА ! Отново съмненията се насочват към Мутодиката, Замисъла, Планировката и Решението по провеждането на СТРЕЛБИТЕ ! Тук мирише на Груби НАРУШЕНИЯ в УСЛОВИЯТА за провеждането на упражнението ! Ръководителя дава указания за снижение До - 2000 м. А майора снижава до 1,310 м. КАК ТАКА ? Къде е реакцията на Ръководителя ?Разследване причините за УБИЙСТВОТО - Тепърва трябва да ЗАПОЧНЕ с радио разговорите на ръководителя , КАЛКИТЕ от РЛС , и ВРЕМЕТО на СТРЕЛБА по мишената на СЛЕДВАЩИЯТ ГО ПИЛОТ ! Доклада на аматьора Министър и др. трубадурни ПИОНКИ е жива ПОЗОРНА ГАРГАРА и Подигравка ! Цялата страна слуша, гледа и Възмущава - командването въобще иматели КВАЛИФИКАЦИЯ за заеманите длъжности ? Намирисва да делитантност, небрежност и престъпно нехайство в армията ! А държавните институции бранят ПОЛИТИЧЕСКИТЕ позиции ! Българин - звучи Гордо или Срамно , Жалко , Унизително и ПОЗОРНО ! Защо е тъй ? Защото РИБАТА мирише от ГЛАВАТА ! Но ножа винаги тръгва от към ОПАШКАТА ! Някога Ред трябва да се въведе и този РЕЗИЛ да спре !

Оценка:
-0 +6

мани мани
93 Отговор
но вие пилотите сте невероятни, красиви, умни, никога не грешите, нали така!? мацките много си падат по вас :) на какво ви учат в даскалото там? как да си носите красивото пилотско якенце ли? яке бомбер ли беше :) големи сте бомбери ахам

Оценка:
-4 +4

мани мани
94 Отговор
вие на миговете не можете да летите, те ше ви дават след години ефки хахахах ептен ще се разбивате :)

Оценка:
-5 +3

Има как
95 Отговор

До коментар #86 от "Антитрол":


При грешна реакция, когато си мислиш, че се издигаш, а ти натискаш надолу!

Оценка:
-1 +1

Герой
96 Отговор

До коментар #84 от "Шаран БГ":


Казва ти на човешки език, не ровете кокалите на пилота. Как да ти го каже по разбрано. Да сгрешил е и други са грешили оставете го нека бъде герой.

Коментиран от #121


Оценка:
-4 +3

Спрете се
97 Отговор

До коментар #86 от "Антитрол":


Има като не е заходил правилно и е объркал къде е горе и долу. Оставете пилота да бъде герой, спрете се.

Коментиран от #113


Оценка:
-3 +2

98
Този коментар е премахнат от модератор.
Експерт
99 Отговор

До коментар #29 от "Саабри":


Ами елемнтарно е бе, гл..ако. Пеленговат сигнала, застава плавателен съд над него, АКВАЛАНГИСТА (по нашему -водолаза)закачва едно най-обикновенно въже и ония от горе го изтеглят. По почти същия начин вадя риба от лодката ми, с тая разлика че са от по-дълбоко и в пъти по-тежки.Анадън му..гл..ако? Между другото- тази дълбочина не е проблем и за добре трениран гмуркач на апнея, камо ли за армейски водолаз!!!...или искаш сега да те ограмотявам какво е апнея? Що си не пасеш овсете по родопските баири, ми се ръгаш дето не ти е работа,а?

Оценка:
-1 +6

мани мани
100 Отговор
ше ми лети ниско и ше излиза нагоре без форсаж ли бе пилоте? хахаха ше разчита на задкрилки и спойлери :) и кво ше стане? ше полети нагоре ли? за колко време? бил с висока скорост и хопалянкааа ще дръпне щурвалчето, и самолетът ще иде нагоре :) да бе, виждаме как се е надънил баш в мишената дето е трябвало на мнооо км да е от него :) той щот е хеликоптер и си виси във въздуха и пуска ракета :) учат ви на дръжки... да държите макета в ръка и така летите

Коментиран от #111


Оценка:
-3 +1

Загубата
101 Отговор

До коментар #89 от "В е л и к и я":


на ориентация не е състояние от претоварване, за да пъшка! А просто илюзорно заблуждаване къде се намираш в пространството! Кое е горе, кое е долу, ляво дясно! Всичко ти изглежда нормално, но реално не е!

Оценка:
-2 +1

Пилот
102 Отговор

До коментар #88 от "мани мани":


Абе вземи се скрий бе - ракетата ти лети със скорост 4 МАХ а ти си със 900 км/час - след 7 секунди тя е на 7.5 километра пред теб. Теб ти трябват 30 секунди за да стигнеш до тях - съвсем лек завой и ще минеш на километри от тях. През тези 30 секунди отломките падат надолу така че никога ама никога не се излиза след стрелба надолу.

Не знам кой ти е казал че е така но много те е излъгал - струва ми се че познанията ти по авиацията са само от компютърни игри.

Оценка:
-2 +3

Ме.ки за БЕЗОПАСНОСТ !
103 Отговор
До каква ВИСОЧИНА на Мишената , упражнението може да се ПРОВЕЖДА ? И на каква следва да се ПРЕКРАТИ ? Пишего в Указанията и Планконспектите на всички участници на учението ! Как и на каква височина е изпълнил задачата следващият пилот ? Повредата е в нашият ТЕЛЕВИЗОР ! Гафа е във ГРАФА ! Рано или късно ще стане известно всичко !

Оценка:
-0 +5

Експерт
104 Отговор

До коментар #41 от "Говориш":


Ти верваш ли си наистина на глупостите, дето си написал. Ако да..на гола кука щта къцам!!!!

Коментиран от #107


Оценка:
-1 +1

мани мани
105 Отговор
пилот няма как да каже, че е била вината в пилота! тва ми е ясно!
колегиалност... ама вината си е на пилота! той определя и никой друг!
тия долу радарите ше си измиват ръцете все... прехвърляния на грешките и тем подобни... жена му ше вика как са го убили... герой ше го прайм после... посмъртно чин ше му даваме... а самолета дето изгубихме? тва са наще пари ей! мно самолети щото имаме ахам
мно по-скъпо било да се създаде пилот, отколкот самолет... таратанци... пилоти бол, самолети йок! кандидати бол! за 5-6г. все ше се понаучи... самолети? къде са ни самолетите? алоу, пилотите питам, дето се правите все на много важни и можещи, и умни, красиви, пазещи ни и т.н. та вие станахте по-нисши от шофьорите на тирове бе тъпанари!

Коментиран от #109


Оценка:
-6 +3

Министър Панайотов !
106 Отговор
Всичко стана у нас толкоз обезценено и отчайващо до толкоз , че си задаваме въпроса за кого утре трябва да влизаме в окопа да защитаваме и да се мре ! За вас ? Едва ли !

Оценка:
-0 +4

Ами като си бос
107 Отговор

До коментар #104 от "Експерт":


кво ще разбираш? И не на гола кука, а без кука си се окюцъл!

Оценка:
-2 +0

мани мани
108 Отговор
ракетата летяла с 4000км/ч хахахахха а бе момче, тва къде на някоя игра стелт играта ли... дето я играех в средата на 90те :)
или по филмите ги гледаш тия ракети :)

Коментиран от #116


Оценка:
-2 +2

Абе
109 Отговор

До коментар #105 от "мани мани":


стига ръси глупости! Твои пари били! Имали самолет без застраховка? Айде стига си чеса пръстите по клавиатурата!

Оценка:
-2 +4

Пушкане
110 Отговор

До коментар #89 от "В е л и к и я":


Какво пъшкане бе човек при това състояние ти няма нищо. Просто вярваш на очите си и разпознаваш долу като горе и обратното.

Оценка:
-2 +2

Пилот
111 Отговор

До коментар #100 от "мани мани":


Казах ти не се мъчи че ставаш смешен:
- първо самолета няма никакви спойлери
- второ научи се че задкрилки в полет не се ползват а само за кацане или излитане
- трето скоростта е височина и височината е скорост в авиацията.
- четвърто форсаж се ползва много рядко и главно за движение със свръхзвукова скорост
- пето двигателите са достатъчно мощни за да изкачва и без форсаж и то с голяма вертикална скорост.

Нещо явно много мразиш пилотите и се мъчиш нещо да коментираш което не ти е ясно.

Оценка:
-0 +5

Реалност
112 Отговор
Вината си е само на пилота! Относно малкото летателни часове не вярвам да се е оплаквал докато си е клатил краката по цял ден и си е взимал заплата за това.

Коментиран от #122


Оценка:
-4 +3

мани мани
113 Отговор

До коментар #97 от "Спрете се":


е да де, те искат да са все герои, ама се вижда какви тъпани са :)
искат да са все величани и се виждат резултатите... мрат като мухи... те и мухите летят инак де :) ама не ги прайм герои

Коментиран от #120


Оценка:
-4 +1

Четерима Командващи ВВС днес са
114 Отговор
ПОЛИТИЧЕСКИ трубадури ! Умишлено ли БАВЕХА анализа на КАТАСТРОФАТА , разчитайки че правителство вече щеше да има ? Кой знае , на никой днес неможе да се вярва ! Аз знам едно - авиатора е професионален ОПЕРАТОР на комплекс от механизми , НО НЕ И Ръководител нито ПОЛИТИК !

Оценка:
-1 +2

Експерт
115 Отговор

До коментар #32 от "Глупости":


Абе, овчарю. Що не си направи труда да се осведомиш какви са рекордите за потапяне на апнеа и със акваланг. Па тогава да се цепиш като чамова летва. СВЕТОВЕН РЕКОРД НА ТРЪБРИДЖ БЕЗ ПОМОЩНИ СРЕДСТВА-124м И БЛИЗО 5 мин АПНЕА. СВЕТОВЕН РЕКОРД С АКВАЛАНГ- МАЙОР АХМЕД ГАБР ОТ ЕГИПЕТСКИЯ ВОЕННОМОРСКИ ФЛОТ-332,5М ...НЕЩО ДА КАЖЕШ БЕ, РАЗБИРАЧО? 100метра са за закуска за един добър армейски водолаз. Ай у лево, па ако сакаш-може и у десно? Откъде ви метат с лопатат тука бе...

Коментиран от #123


Оценка:
-1 +4

Пилот
116 Отговор

До коментар #108 от "мани мани":


Казах ти ставаш смешен - поинтересувай се ракети въздух-въздух с каква скорост летят - ти как мислиш че поразяват самолети които могат да летят с 3 МАХ или според теб те са недосегаеми.

Ставаш смешен

Оценка:
-1 +2

Кратко !
117 Отговор
Гафа е във ГРАФА !

Оценка:
-0 +1

мани мани
118 Отговор
пилоте, чини ми се, че и тебе ще те погребваме някой ден :)
щом така летиш все нагоре, дори и след стрелба :)
ти за гравитация обаче не си чувал, стана ми ясно :)
няма как да не идеш надолу след маневрата бе тъпан прост!
аз да не ти плямпам за км надолу... дърпаш рязко щурвала настрани ... ти си избираш посоката :) не чакаш тия долу да ти казват :) вече обаче летиш НАДОЛУ! щеш не щеш!!! за форсажи ня ти говоря, че все ви учат да пестте горивото и карате на задкрилки и така ходите нагоре :) като хвърчилца :) ко да ти плямпам за форсажи пф ... ти пак си твойта ... искаш на ниска височина с ръчка само да излетиш нагоре :) той и майора тъй си е помислил :)

Коментиран от #124


Оценка:
-4 +0

ИСТИНАТА не е ЖЕЛАНА !
119 Отговор
Н И К О Г А !

Оценка:
-0 +3

Пилот
120 Отговор

До коментар #113 от "мани мани":


Явно имаш някаква неприязън към пилотите ми се струва и ръсиш глупостите и плюеш по тях но освен да ставаш смешен друго не постигаш.

Оценка:
-1 +3

Учуден
121 Отговор

До коментар #96 от "Герой":


И защо трябва да е герой??? Сега трябва да накарат жена му да плати самолета.

Оценка:
-4 +2

мани мани
122 Отговор

До коментар #112 от "Реалност":


точно това е! лентяи! и докат не стане белята...
карат го да направи нещо, за което обаче той не е трениран...
дори и 1 път навярно не го е правил това!
щеше да е жив, ако си беше казал на себе си: "хм, аз това не го мога. не съм обучен за това нещо. отказвам!" и той да даде нареждане отгоре, а не някакви си тъпаци отдолу на радара да му казват кво да прави... толкова е просто, ама нашият е решил да се прай на майстор... и това е най-добрият ни пилот... представям си ги другите :) обикновените граждани дето летят като туристи, летят повече от наще тъпани...

Оценка:
-5 +2

Водолаз
123 Отговор

До коментар #115 от "Експерт":


Ама за колко време стои там а? Това са някакви простотии дето говориш водолаз ще се спуска да търси черна кутия на 70 м вие вред ли сте? Тези водолази дето правят рекорди са добре обучени те се спускат до въже знаят как постепенно да се потапят да изравняват налягането. Вие наред ли сте да пращате водолаз за тая работа.

Коментиран от #141, #150


Оценка:
-5 +2

Пилот
124 Отговор

До коментар #118 от "мани мани":


Казах ти ставаш смешен - самолет си карал само на някоя компютърна игра а военен си виждал само на снимка - моля те не ме учи кое е правилно и кое не е.

Какви задкрилки те тресат с 950 км/час - те ще се изкъртят ако ги пуснеш на тази скорост.

Пак ти казвам ставаш смешен - нямаш си и понятие от авиация и самолети а се мъчиш нещо да коментираш.

Играй си компютърните игри и не се мъчи да коментираш реалната авиация.

Оценка:
-0 +6

мани мани
125 Отговор
пилоте, като летиш ниско, разчиташ ли на тия от долу да ти казват кво-що? :) ми те не те виждат бре :) има ли разлика при отчитането на висотомера при суша и вода :) и руските самолети дали са надеждни да летят над вода :) и ще летиш ли нощем толкова ниско, знаейки за грешките в уреда ... той и майора още не мое си отговори и се чуди, ама късно вече за чуденка... просто щях да изфорсирам и да си литна нагоре като пич, отказвайки на тия глупендри долу! тва му е грешката, коствала живота му! след време и тебе така на заколение ше те пратят с ефките :)

Коментиран от #128


Оценка:
-3 +2

Бля,
126 Отговор
Да се изпрати “кутията” да за разследване и възстановка в Русия е истинското падение, това показва колко Доверие има в Българската Армия и от двете страни, НАТО/Руски Военно Въздушни.
За съжаление това са фактите и те не са в полза на Българското Командване!
Пфу,Бля…

Оценка:
-4 +1

127
Този коментар е премахнат от модератор.
Пилот
128 Отговор

До коментар #125 от "мани мани":


Казах ти изобщо си нямаш понятие от авиация и освен че ставаш смешен вече си и досаден.

- над 1000 метра изобщо не е малка височина - малка е под 50
- тези отдолу много добре те виждат на радара когато си на 1000 метра височина и 200 километра от тях.
- няма разлика при отчитането на висотомерите над суша и вода и теса два на два различни принципа.
- руските самолети са по-надежни да летят над вода най малкото че имат два двигателя
- летял съм нощем на 100м височина над суша което е по опасно от вода защото има препятствия
- няма грешки в уреда и пилота винаги взема решения сам относно пилотирането но напътствията от земята помагат.

Казах ти спри с глупостите - пилота не е виновен и рано или късно истината ще излезе.

Оценка:
-0 +5

мани мани
129 Отговор
е, ква неприязъм да имам към пилотите? не ми дреме :)
повече ме е яд, че останахме с 1 самальот по-малко... тиквеници като теб има бол! по-добре ходи в гражданската авиация :)
е, то само с двигател не се завива бре :) хеле пък на толкова ниска височина дето е бил баш майсторът пилот ... дет и радар не го лови ... бах тоз спойлер дет се чупи на скорост няколко стотин км/ч :)
с двигателите си завивай горе в небето... долу само с тях ня стане!

Оценка:
-5 +0

130
Този коментар е премахнат от модератор.
131
Този коментар е премахнат от модератор.
мани мани
132 Отговор
истината е, че тия отдолу са виновни и пилота, че им се е вързал на акъла... нали вече го написах :) ама такива като теб все казвате, че нямало пилотска грешка :) е, все сте безгрешни бре, пууу как така сте родени безгрешни се чудя :) преследвал е много ниско мишената и е трябвало да се откаже...забил се е във водата...

Оценка:
-4 +1

Centyrion
133 Отговор

До коментар #90 от "Има има":


Това са различни неща,мнооого различни.Целта се стреля в посока на морето от съображения за сигурност там е тъмно,няма градски светлини които ти си виждал,скоростта на пътническият лайнер е много ниска при заход за кацане,самолета е конфигуриран за скорост до 350 км/ч и долепя пистата с 260 км/ч или в близки параметри.Ти се возиш и имаш време зяпаш през илюминатора ,но пилота е зает.Жална му майка на този пилот дето ще гледа нощем през стъклото за да се ориентира за позицията в която се намира самолета му.Може да спуска,може да се издига,може да е в крен.Лети се по уреди и точка!

Оценка:
-1 +3

мани мани
134 Отговор
а относно тва, че съм се излагал... хахаха аз моа си го позволя, споко :) летял съм само на игрички - така е! имам страх от летенето :)
ся кат ва качат на ефките, ще разбереш, че имало и по-добро от миговете :)

Коментиран от #137, #142


Оценка:
-5 +1

Бля,
135 Отговор
:) Не съдете за неща които са далеч от вас, утре ще слезете от “бордюра” на пътя и ще счупите двата глезена.
Айде по, по, лека.

Оценка:
-0 +2

В е л и к и я
136 Отговор
Искате да го изкарате че се е изгубил в пространството но въпреки това и изгубен е свалил мишената и е доложил за това и продължил да приема заповеди и да отговаря ... ! Това да не са ви Междузвездни войни ..!

Оценка:
-1 +8

Пилот
137 Отговор

До коментар #134 от "мани мани":


Остави на пилотите да решават кои са по-добри и кои по лоши самолети.

Ти си играй игричките и не се мъчи да коментираш неща които не разбираш. Не знам на кое казваш "спойлери" ама самолетите нямат такива неща.

Пилота не е виновен и истината ще излезе някога.

Коментиран от #140


Оценка:
-2 +2

Бля,
138 Отговор
До борда , най добрият начин да се замъгли даден случай е да се четат коментари в некъф сайт, за спорта, фейк новините и най - вече за,
“клик - бейт” сайтове е Ок.

Оценка:
-0 +2

Хи хи хи
139 Отговор
ВЯРВАТЕ ЛИ НА ТВЪРДЕНИЯТА НА ТИЯ ФАТМАШКИ ДЖЕНДЪРИ ???

Оценка:
-2 +4

мани мани
140 Отговор

До коментар #137 от "Пилот":


самолетите имат спойлери!

Оценка:
-3 +0

Експерт
141 Отговор

До коментар #123 от "Водолаз":


За каква работа бе , т..анар. Това даже не е и работа, дали ще са му необходими и 10 минути за да закачи една такава кутия? Абе, Онуфри, що се праите на луди бе..или наистина сте лаици в тая работа. Не съм казал че трябва да търси, а само да закачи кутията след като бъде пеленгована . В края на краищата има и подводни дронове, с които до огледат района, след като прехванат сигнала и установят района, в който се намира. Даже аз имам такъв, елементарен разбира се, с който си правя снимки когато съм на морски риболов . Еий, ма верно сте събрани много диви селяни тука бе...Колкото до рекордите, давам ги само като база за да разберат някои хора с едната гънка, която разделя задните им части на две, какви глупости говорят.

Оценка:
-2 +3

Малко
142 Отговор

До коментар #134 от "мани мани":


си се позаблудил! Миг 29 е еквивалент на Ф16! Но доста от характеристиките на мига са по добри! Два двигателя, срещу един! По маневрен, по голяма тяга, скорост и т.н.! Принципно двата самолета са създадени за бой един срещу друг! Та не сме купили някакви ефки от ново поколение, че да намерим нещо по добро!

Коментиран от #148


Оценка:
-0 +5

фгтрр фхгкпп
143 Отговор
Човекът е загинал, нищо няма да го върне. Професията военен пилот си е рискована и те са наясно като стават такива. Има процент смъртност. И да ровите и да си измисляте конспиративни теории, няма да го върнете. Животът продължава за живите.

Оценка:
-0 +2

Докато се е навел да изключва "главния"
144 Отговор
И се е ударил във водата. А Ния кога ще изключим главния ....или ще стоим наведени и през втория му мандат?

Оценка:
-4 +2

145
Този коментар е премахнат от модератор.
Шаран БГ
146 Отговор
На № 96 " Герой "
Не коментирам нещо, от което нямам представа!
Нищо човешко няма в казаното от политическите лица по случая. Стремят се да говорят "езоповски", т.е. "казваме ти дъще, сещай се снахо ! " Това казвам !!
Вие го казвате кратко и ясно !! Възрастното поколение мъже в тази държава, които са служили под пагон / да не говорим за офицери и старшини, за които това бе професия, изпълнявана с чест и достойнство/ се отвращават от приказките на политиците. А те , понеже са уверени , че нечий зад...к е оср..н, не смеят да накърнят
един-другиму "имиджа" си и "доброто" име, плямпат глупости, или много глупаво ни ги поднасят журналистите. Това казвам !!
Мнозина от политиците ни, за да кажат нещо по някакъв повод, говорят без да влагат мисъл и знание. Подхождат с презумпцията - "тулупите са прости, защото ни избраха -- ние сме умните, защото сме тук !!" Това казвам !!! И не се отмятам !!

Оценка:
-0 +1

Гената
147 Отговор
Тая самолетна дъвка не се ли изхаби вече ?! Изтребители са падали, падат и ще падат - това е бойна машина, а не транспортно муле. Да освежа тона : Попитали генералния конструктор на бюрото "Микоян и Гуревич" -Защо вашият изтребител гори двойто повече от американските ? - Аз съм проектирал самолет, който да побеждава в бой, а не въздушно TAXI. -отговорил той.

Коментиран от #152


Оценка:
-1 +2

The Pest
148 Отговор

До коментар #142 от "Малко":


Широко разпространена заблуда е че МиГ -29 е аналог на Ф-16 , но това просто не е вярно . По габарити , маса , тягови и маневрени характеристики , както и по предназначение , МиГ е аналог на ЕФ Тайфун . Или по скоро обратното . Наистина първоначално Ф-16 е конструиран като лек самолет за маневрен бой , но още първите серийни варианти са с над 30% по тежки от прототипа , което е цената за многофункционалността . Самолетът се използва главно като многофункционална ударна платформа , носител на много голяма номенклатура оръжия , като воденето на въздушен бой е второстепенна задача . МиГ-29 , както и ЕФ Тайфун са платформи предназначени основно за въздушен бой и ПВО , всички други задачи са второстепенни .

Оценка:
-0 +1

Първите съобщения
149 Отговор

До коментар #70 от "Пилот":


Бяха,че останките на самолета са разпилени на 5 км...не на 1.
Ако си пилот,разбираш за какво говоря колега.

Оценка:
-0 +0

Нещо бъркаш колега
150 Отговор

До коментар #123 от "Водолаз":


Ако си колега,трябва да знаеш,че има air diving и SAT diving.
Така,че...

Оценка:
-0 +0

Някой
151 Отговор
Излезе информация, че майорът летял на Миг 29 от 2015г. Грубо 5 години са това. Знаете, какъв малък нальот имат на година. За мен той не е бил Първи клас летец на Миг 29. Имал е общо 5 изстреляни ракети за тези години. Като само една от тях е по падаща мишена ПРЕЗ ДЕНЯ. Това му е била първата НОЩНА СТРЕЛБА. Това му е била едва втората ракета по падаща мишена...И ПЪРВАТА НА НОЩЕН ПОЛЕТ и то над вода. И за да не се изложим пред чужденците, са изпратили абсолютно неподготвен летец, и една такава ситуация с развалена, падаща бързо мишена. Плюс никаквия му опит по стрелба нощно време над вода по падаща мишена. И желанието на целия наземен екип и на летеца да не се изложат пред чужденците. Е довела до рискова ситуация(слизане на ниско). А той е нямал опита да излезе от такава. И щом този не достатъчно трениран пилот се води за един от най-добрите в България. ПЪРВИ РАНГ. Представете си по-младите от него. На какво ниво са. Имал е 5 изстреляни ракети на Миг 29. И само една по падаща мишена, през деня. Никога не е летял и стрелял по падаща мишена нощем над вода. А те го юрват да си прави сефтето на международни учения. Като не го е правил нито веднъж на тренировка преди това.

Оценка:
-0 +2

Саабри
152 Отговор

До коментар #147 от "Гената":


И той са счупи да побеждава ,Генчоо Генчо

Оценка:
-0 +0

Бойко
153 Отговор
"загуба на пространствена ориентация" е пилотска грешка...

Оценка:
-0 +0

Йо Несбьо
154 Отговор

До коментар #85 от "Пишман пилот":


Не знам какво се е случило наистина. Просто разсъждавам - ако "приятелски" огън свали наш самолет, какви ще са отзивите в България. Защо самолетът се е пръснал на парчета и не означава ли това експлозия преди досега с водата? Самолет, сблъскал се почти вертикално с морската повърхност се смачква. От физиката знаем, че вестник, плаващ върху водата при вертикален удар е твърд като бетон. Кой пише доклада, защото не сме чули официално изявление от Русия, а само доклад от заинтересовани лица. Има ли интерес властта у нас да каже, че натовски самолет е свалил нашия (не твърдя, че това е така)? Нали ще настанат протести, вълнения, хората ще искат изгонване на американците и излизане от НАТО? Ето ви един добър сюжет военните и властта да не казват истината... Можем ли да направим нещо? Нямаме доказателства.

Оценка:
-0 +1

а50
155 Отговор
Загуба на ориентация може да се получи над море в светлата част на деня или сумрак. През ноща когато няма никаква видимост едва ли си губи ценното време да се взира навън, летял е по прибори и воден от ръководител полети. Самолетите имат систем за предупреждение при достигане на опасно ниска височина , така че остават много въпросителни и също така дали е имал право да изпълнява такъв полет при тези условия.

Оценка:
-0 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.