Last news in Fakti

24 Септември, 2021 17:25 1 660 33

Доц. Гломб: Децата могат да бъдат източник на вторична инфекция на COVID-19

  • covid-19-
  • любомира николаева – гломб

Не можем да направим разлика само въз основа на клиничната картина дали сме болни от COVID-19 или някоя от другите популярни настинки

Доц. Гломб: Децата могат да бъдат източник на вторична инфекция на COVID-19 - 1

Децата могат да бъдат източник на вторична инфекция на COVID-19. Това каза доц. Любомира Николаева – Гломб, ръководител на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ пред „Фокус“.

„Децата се заразяват лесно и могат да бъдат източник на вторична инфекция – вече те заразени, могат да пренесат, особено Делта варианта. Все още източникът в повечето случаи е възрастният човек и това много ясно се вижда от едно изследване на епидемичен взрив, който се случи в САЩ преди около месец в едно тяхно училище, при което леко симптомен учител с много минимални оплаквания, но в последствие оказал се, че е положителен на COVID-19, е преподавал без маска и се вижда начинът, по който се заразяват децата в класовете, в които той е преподавал. Най-голям е процентът на децата, които са седели на първите чинове, и много по-малък е назад“, обясни тя.

След това децата, връщайки се вкъщи, много по-малко са броят на вторичните заразявания в семейството от тези деца, обясни Гломб.
Тя отбеляза, че не можем да отличим настинка от коронавирус по симптоматиката.

„Не можем да направим разлика само въз основа на клиничната картина дали сме болни от COVID-19 или някое от другите популярни настинки. Знаете, самият COVID-19 в по-голямата част от разболелите се преминава като общо неразположение и настинка. В никакъв случай не може да се правят и някакви генерализирани съждения за това, че Делта вариантът се различава в клиничното си протичане от останалите варианти“, категорична беше тя.

По отношение на нуждата от третата доза от ваксината доц. Гломб обясни кои са групите, които превантивно трябва да си поставят трета игла.

„Третата доза се разделя условно на трета допълнителна доза и на трета бустерна. „Бустерна“, преведено на български език, означава „усилваща“ доза“, каза вирусологът.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Попов

    36 3 Отговор
    ГЕРБ принуждаваха хората насилствено да се ваксинарат под заплаха от уволнение. Нека всеки сам да направи избора си. Лично аз от всичко, което съм прочел съм на мнение, че е по-добре да не се ваксинирам. Който иска нека го направи - пунктове има достатъчно. Но моля ви, не натрапвайте мнението си на останалите. Да не говорим, че много хора не трябва да се ваксинират по здравословни причини. Например тези с Автоимунните заболявания. За тях ваксината е сигурна смърт.

    Коментиран от #30

  • 2 ……….

    26 0 Отговор
    Не се спряхте !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Роберт Кох

    3 34 Отговор
    Всички деца на възраст 1+ година трябва да бъдат ваксинирани.

    Коментиран от #6

  • 5 Майна

    24 2 Отговор
    Кацаров, ти , Кантарджиев и всички други ,които УПРАЖНЯВАТЕ ТАЗИ УБИЙСТВЕНА ПОЛИТИКА ВИ КАРТОТЕКИРАМ С ИЗКАЗВАНИЯТА ВИ...ЩЕ ВИ ДАМ НА Райнер Фюелмих и ще бъдете СЪДЕНИ...ТРЕПЕРЕТЕ ОТСЕГА....ЩЕ ДОЙДАТ ДРУГИ ВРЕМЕНА
  • 6 сила

    16 0 Отговор

    До коментар #4 от "Роберт Кох":

    Роберт КУХ....ама много КУХ
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ТОДОР СТОЯНОВ

    29 1 Отговор
    ОСТАВЕТЕ ДЕЦАТА НА МИРА!!!
    ЩЕ ИЗТЕЧЕТЕ В КАНАЛА ВСИЧКИ!!!
    ОЩЕ МАЛКО ЩЕ ВИ ПОТЪРПЯ И ЩЕ ВЛЯЗА В ХРОНИКИТЕ...
    ШЕ ВИ МАРИЗЯ, АМА ЯКО ШЕ ВИ МАРИЗЯ...ВСИЧКИТЕ!!!
  • 9 Sssss

    33 1 Отговор
    Тази простакеса е за смъртна присъда.
  • 10 big

    24 0 Отговор
    Стига с този Ковид бре хора! По-малко от 10% хора, които са податливи на този вирус, малтретират останалите и с мерки и с ваксини и с локдауни! Оставете го този вирус, както е дошъл, така и ще си отиде! С "гениалните" мерки, ваксини и лекарства само го стимулирате да си създава нови и нови мутации, съответно по- трудно ще си "тръгне".

    Коментиран от #32

  • 11 Кицо Беге

    13 0 Отговор
    "а който съблазни едного от тия малките, които вярват в Мене, за него е по-добре да му надянат воденичен камък на шията и да го хвърлят в морската дълбочина" Матей 18:6
  • 12 Хахаха

    13 0 Отговор
    Вече не трябва да се притесняваме !!!!!!!!! Професор Муфтаджийски е получил трета ваксина !!!!!! Дано и другите от Шайката да са се боцкали....също и Гологлавия с Тошака

    Коментиран от #20

  • 13 Гост

    18 0 Отговор
    Щеше всичко да е лесно, АКО беше само в България, но за съжалявам, това е в целия свят, побъркаха хората, сега се опитват да правят същото и с децата, дано НИЕ родителите НЕ ПОЗВОЛИМ ГЕНОЦИД ВЪРХУ ДЕЦАТА НИ!
  • 14 Дозата Дозов

    5 3 Отговор
    За децата не мога да кажа какво ще правят но аз си чакам третата доза ваксина дайте ми я дайте я сега!Дозата айде дайте я тази доза!Още искам още!
  • 15 Фани

    11 0 Отговор
    СПРЕТЕ СЕ ВЕЧЕ КОЙТО ИСКА ДА СЕ ВАКСИНИРА КОЙТО ИСКА НА БАР ДА ХОДИ ВСИЧКИ ГО ПРАВЯТ И БЕЗ ТОВА В АВТОБУСИТЕ СМЕ ЕДИН ВЪРХУ ДРУГ В МАГАЗИНИТЕ А НА РЕСТОРАНТ СЛЕД 23 НЕМОЖЕ СТИГА ТЪПОТИЙ
  • 16 Дозата Дозов

    8 0 Отговор
    Дозата дозата дайте ми дозата!Четвърта пета шеста колкото имате!
  • 17 Българин

    16 0 Отговор
    Вчера шефката на Центъра за паразити - наследничката на Кантарджиев каза, че децата не заразявали, сега пък тая друго плещи, защо не се разбрете предварително какво да лъжете вместо да се излагате....вече е късно между другото.
  • 18 Остави

    10 0 Отговор
    Децата на мира, Гломб!
  • 19 Езичник

    13 1 Отговор
    Децата ли взехте на мушка вече, като видяхте, че възрастните не ви се връзват?
    ДЕНЯ, В КОЙТО ИМ ПОСЕГНЕТЕ ПО КАКЪВТО И ДА БИЛО НАЧИН, ЩЕ Е ПОСЛЕДИЯТ ВИ ТУК И ПЪРВИЯТ ВИ В АДА.
  • 20 Мутафчията

    9 1 Отговор

    До коментар #12 от "Хахаха":

    Мутафчийски и цялата шайка дистрибутори на Биг-Фарма си слагат плацебо (физиологичен разтвор). Те не са толкова тъпи и много добре знаят за какво точно става дума в тези "ВАКСИНИ", знаят също и каква е истинската цел но ОВЦЕНАЦИЯТА. Само за информация - в Румъния всички центроме за ОВЦЕНАЦИЯ, с рещение на правителството, са закрити - шайката нищо не казва по въпроса.
  • 21 123

    8 0 Отговор
    Ясно и точно към цялата шайка ваксинаторска измет:
    ДАЖЕ НЕ СИ ПОМИСЛЯЙТЕ ЗА ДЕЦАТА!!!!! Да не кажете после, че не сте предупредени.
  • 22 Просветен илюминат

    3 0 Отговор
    Защо не раздават така и пари както ваксини,да се сравни кое от двете има по-добър лечебен ефект?
    Без пари под стрес и страх от липса на сигурност е доста нездравословно отколкото една ваксина от която не се знае какви са последствията .
  • 23 Нов Световен Ред New World Order

    6 0 Отговор
    Малко се раждат вече от нашите красиви и умни деца. Не ги заглеждайте с тези алчни и продажни очи. Освен собствените ще браним и чуждите, но пак наши, деца!
  • 24 Иванов

    7 0 Отговор
    Мам ка ти докторице и на децата посягате само да си изкарате процентите, продажници.
  • 25 Абе ей

    9 0 Отговор
    Я млъквай, пак ли зачекнахте децата? Как не ви е срам? Продажни доценти и професорчета, за съд сте !!!
  • 26 Анонимен

    5 0 Отговор
    За ваксината КОМИРНАТИ /иРНК/ на Пфайзер в информационната листовка одобрена от българската изпълнителна агенция за лекарствата си е писано, че е предназначена за над 16 годишни! Също си е писано, че е и под наблюдение! Да продължавам ли?! Пусната в употреба поради "форс мажор"! Затова отказваха ваксиниране на онова 12 годишно момче, дето баща му го беше замъкнал в изнесен ваксинационен център, че и до РЗИ-то!
  • 27 ivan

    4 1 Отговор
    статистика за в4ера от 1800 новозаразени 230 ваксинирани,от 99 по4инали 6 ваксинирани,250 в болница от тях 59ваксинирани,и тези искат и 3 доза,то се вижда ,4е няма никакъв смисъл от ваксините,да не говорим,4е доказано ваксинираните пръскат от вируса
  • 28 ЕВРО НЮЗ

    7 1 Отговор
    Хора във война сме. Въоръжавайте се с кирки, лопати, мотики, вили, чукове. Кой с каквото може. Допуснем ли да се приближат до децата, внуците, семействзъата ни това е краят.
  • 29 Локо-Сф

    0 0 Отговор
    Доц ли си пломба ли си не знам,но съм на 61г и всеки петък до неделя внука ми който ходи на градина и е на 4 г е с мен и съпругата ми!Стига психо атаки към този хубав наш народ!Един ден дали си доц или пломба ще те съдят!Запомни го!

    Коментиран от #31

  • 30 Вие също не натрапвайте мнението си

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Попов":

    и не насаждайте страхове. И стига с този ГЕРБ. От месеци не са на власт. Преди ваксина всеки да си направи кръвни изследвания. ПКК и коагулационен статус. И ако е с влошен коагулационен статус и висок риск от тромбози да не се ваксинира. Но и изключително много да се пази в такъв случай от заразяване. Защото би било много по-рисково и от ваксинация.Не виждам в държавите с малко ваксинирани да са прокопсали. Давам пример с Русия. Вече всеки ден месеци наред имат официално по 770 - 850 жертви на ковид.Предполагам,че действителният брой е още по-висок, защото имат голямо нарастване и на общата смъртност.Но те са 146 милиона, а не под 7 както сме ние. А имаме по средно 80 жертви на ден вече. Антиваксърите се опитват да ни убеждават колко било зле в Англия и Израел. Ами не е толкова зле като у нас определено. Ние сме вече с над 3000 починали на милион население, а в Англия са с под 2000 все още.
  • 31 Ами радвай се, че още не ти е лепнал

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Локо-Сф":

    внукът ти заразата, за да я предаде на теб и жена ти. Една моя позната едва прескочи трапа след като се зарази от 5 годишната си внучка, посещаваща детска градина. А в статията ако не си разбрал се казва, че по-често възрастни заразяват децата, а не обратно. Но при по-дълъг контакт и обратното е абсолютно възможно. Ако внучето ви недай си Боже се разболее и ви го оставят да го гледате си имайте едно на ум. Маски, дезинфекция и т. н. За да не остане без време детето без баба или дядо.

    Коментиран от #33

  • 32 селтак

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "big":

    Ми то тва е целта!
  • 33 Цитат

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ами радвай се, че още не ти е лепнал":

    " Знаете, самият COVID-19 в по-голямата част от разболелите се преминава като общо неразположение и настинка"
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове