Last news in Fakti

27 Септември, 2021 05:33 4 653 37

Транспортният министър за собственика на заседналия кораб: Безотговорно поведение!

  • кораб-
  • заседнал-
  • министър-
  • заповед-
  • христо алексиев-
  • товар-
  • камен бряг

Христо Алексиев издаде заповед за незабавно разтоварване на плавателния съд

Транспортният министър за собственика на заседналия кораб: Безотговорно поведение! - 1
Снимка: БГНЕС

Транспортният министър Христо Алексиев обвини собственика на заседналия край Камен бряг кораб в безотговорно поведение и подписа заповед за незабавни действия по безопасното му разтоварване, извеждане и задържане до пълното възстановяване на направените от държавата разходи, предаде БНТ.

"Пробойните са най-вероятно в носа, но аз не ги видях, понеже от изтичането на препарата нямаше видимост. Беше минимална видимостта, една педя", каза водолазът Найден Недев.

"Там видимостта беше изключително лоша, значи следва, че има теч на препарат”, обясни той.

Резултатите от пробите, които в събота взе бившият военен водолаз Найден Недев, се очаква да станат готови във вторник. Проби от водата взеха и експерти от Изпълнителната агенция по околна среда, но все още не е ясно какво е количеството на азот в тях. Учени от Института по океанология заявиха, че ако намиращите се на борда три хиляди и триста тона азотни торове попаднат във водата, това ще доведе до екокатастрофа.

"Корабособственикът и застрахователят имат отношение и би трябвало да реагират, но при положение, че те не реагират и явно има пробойни, за мен означава, че държавата би следвало да се намеси спешно, без да губи нито ден", коментира капитан Богдан Богданов от Българската морска камара.

От вчера на мястото на инцидента е командирован изпълнителният директор на ИА "Морска администрация" капитан Живко Петров, за да координира и контролира акцията, съобщиха от министерството. Граждански организации вече изразиха недоволство от липсата на бързи действия и поискаха оставката на ръководството на изпълнителната агенция.

От министерството уверяват, че са предприети необходимите действия и всички отговорни институции са ангажирани през последните дни да намерят най-доброто решение. В прессъобщението цитират министър Христо Алексиев, че няма да толерира безотговорно отношение към здравето на хората, околната среда и нерегламентирани и непрозрачни търговски интереси.

В Турция, откъдето е собственикът на кораба "Вера Су", при такава ситуация държавата се намесва след 48 часа. У нас обаче законът не предвижда конкретен срок.

"Бих създал веднага една група от специалисти и на базата на техния опит и знания да намерим най-доброто решение за облекчаването на кораба", категоричен бе капитан Богдан Богданов.

"В понеделник вечерта времето се влошава, което ще вдигне голяма вълна, наричат го мелтем рибарите и в рамките на три-четири дена този вятър няма да спре”, каза още водолазът.

Морските експерти са единодушни, че при силен североизточен вятър шансът корабът "Вера Су" да се запази цял, са минимални. Единственият шанс за успех според Найден Недев е, ако в спасителната акция се включат и Военноморските сили.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    25 5 Отговор
    ЕКИПАЖА на КОРАБА е бил във видимо неадекватно състояние тоест
    ПИЯНИ

    Коментиран от #3, #34, #37

  • 2 Бойко

    11 34 Отговор
    НОВОТО СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО САМО СЕ ЧЕШЕ ПО КОРЕМИТЕ. Никакво действие, никакви глоби!
    РАДЕВ Е ВИНОВЕН!

    Коментиран от #36

  • 3 Gringo

    24 11 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    По скоро властта в България е в неадекватно състояние, защото повече от седмица вече седи и гледа, вместо да действа. Отдавна трябваше този товар да се разтовари и да се издърпа кораба
  • 4 TRIF

    20 1 Отговор
    Всичко може да се е случило за да стигне до инцидента. Нека разследващите органи се произнесат по - късно. Сега е важно да се деиства. Да се предотврати евентуална еко катастрофа.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ??????

    12 1 Отговор
    И каква е истината, веднъж пишете за екокатастрофа от азотните торове, а в друга статия, че нямало опасност защото се разграждал веднага във водата.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 психо

    13 1 Отговор
    Значи за нищоправене на морска администрация командироваме шефа !?
  • 9 прррц

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "??????":

    Те само преписват а не пишат...
  • 10 Tron

    13 1 Отговор
    А какво е правил този кораб до брега?

    Коментиран от #11

  • 11 Разтоварвал е

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Tron":

    кока, бял прах.
  • 12 Анонимен

    8 5 Отговор
    Тези изчегъртан всичко! Безумни марионетки!ОБЕЗОПАСИ КОРАБА И ЗАВЕДИ ДЕЛО СРЕЩУ ФИРМАТА!АКО ТРЯБВА НАПРАВИ ЗАБРАНА ДА НАПУСКА БЪГАРСКИ ВОДИ! ДРЕМНАХТЕ СИ!ПРАЗНУВАХТИ!Е ТОВА Е РАЗЛИКАТА МЕЖДУ РАДЕВИ СПЕЦИАЛИСТИ И СПЕШНА РЕАСЦИЯ НА ЕДНИ ДРУГИ, КОИТО ПЛЮЕТЕ!

    Коментиран от #27

  • 13 Да видим сега

    4 0 Отговор
    като почнат да го разтоварват,само чували с тор ли возят тия морски лисици..
  • 14 Рошко

    3 1 Отговор
    Сега ще ядем и риба с нитрати, не ни стигат зеленчуците
  • 15 big

    4 1 Отговор
    Всички тези заповеди са юридически импотентни! По-скоро са за публиката, отколкото имат някаква реална стойност. Просто никой не може да се качи на кораба, още повече да върши някакви действия без разрешение на капитана, респективно собственика! Единствения начин това да стане е държавата да отнеме кораба, но няма такава причина. Другата причина, за която никой не говори и показва: имаме ли техническа възможност да се извърши това?
  • 16 стефан

    8 2 Отговор
    Хайде г-н Гешев , самосезирай се и повдигни обвинение на ТУРЧИНА собственик на кораба , ако ти стиска . По-лесно беше с руските "шпиони" нали?!
  • 17 Студопор

    5 1 Отговор
    Според мен - просто никога не сме имали адекватни закони или процедури за нещо такова. Никога не се е случвало, никой не си е направил труда да го предвиди и на никой не му е пукало. Сега всички ще го издухаме, най-вече екосистемата.
  • 18 📌:) Бля

    5 1 Отговор
    От началото до днес общо взето са 168 часа, или 120 часа бездействие, при идеални метео-условия за спасителни действия! Метео-условията в района Яйлата/Камен бряг няма да са толкова добри в следващите 168 часа. За разтоварителни работи на Контейнеровоза са нужни минимум 30 до 40 часа при условие че се работи нон-стоп! За цялата “Салведж” операция ще са 100/120 часа, това при изработен план и налични мощности и персонал! В Турция макс 48 часа е периода който е определен за Собствениците на Плавателни Съдове, след първоначалните 48 часа, нещата преминават в компетенцията Държавната Турска Администрация. Представете си същата ситуация в Босфора, дали някой ще чака Собствениците 168 часа да се наумуват дали да спасяват товара и плавателният съд или не?
  • 19 Bar

    8 6 Отговор
    Това само показва какви "капацитети" има в правителството на Радка Пиратка. Вместо да арестуват кораба, да го разтоварят, да го изтеглят до сух док и да напишат фактурката. Като отиде турчина до банката да направи превода , тогава му връщате кораба. Толкова е елементарно, но няма кой да поеме отговорност. Смешници, ако беше бат Бойко, до сега лично да е изтеглил кораба :-)
  • 20 📌:) Бля

    6 0 Отговор
    🐞Живко Петров/ГЕРБ - от 7 г. шеф Изпълнителна агенция морска администрация.

    🐞Валентин Енчев/ГЕРБ - от 11 г. шеф Морска администрация Варна.
  • 21 📌:) Бля

    1 0 Отговор
    Политизирането на ситуацията нека бъде оставено след като “Салведж” операцията приключи, сега трябва да се направи “Щаб” и максимално експедитивно нещата да се случат! Тук състезанието е единствено със времето, часово и като метео обстановка, тези два фактора мултиплицирани с пробойната или пробойните на Контейнеровоза/Шлеп са динамиката на това което ще се случи в близките седмица две!
  • 22 big

    2 2 Отговор
    Аз не се занимавам със спасяване на кораби, но съм гледал много документални филми, където се повдигат потънали кораби и т.н. Там се използват балони, които се запълват с въздух и се повдига кораба. Един влекач на кърмата и въпроса се решава веднага! Въпроса е: дали имаме такива балони; дали имаме плаващ и работещ кран; дали имаме подходяща баржа в техническо състояние; Има и друго по-просто решение: на кораба е правен подводен оглед, т.е. знае се в коя част по дължината на кораба е заседнал, знае се и дълбочината в кърмовата или бордова част. С други думи, с помощта на баласта кораба може да се раздвижи и излезе на собствен ход или с минимална помощ от страна на влекач. На времето това предложих на един "гений" капитан и свалихме 38000 тонен натоварен кораб, седнал на скалата на входа на пристанище Бургас благодарение на "гениите" капитан и пилот - кой е по-велик! 3-4 часа всички влекачи на пристанището дърпаха, бутаха, а главния двигател се претоварваше. Тогава влекачите се "изнесоха" и с приемане на малко баласт във форпика, кораба се освободи и на собствен ход застанахме на кея!

    Коментиран от #23

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 📌:) Бля

    4 1 Отговор
    Реалноста е че със всеки изминат час, ден носовата час на Котейнеровоза/Шлеп уляга все повече на скалите, също пробойната/пробойните се разширява/т. Това е.
    Собстениците на коритото е възможно да са преценили че цената на операцията по спасяването на Кораба и Товара е непосилна неприемлива за тях, затова нещата са оставени в ръцете на случайноста, морето и времето да довършат своето.Тук е мястото Българската Дъжава/ Администрация да извърши своите задължения, всичко друго е история с негативен край.

    Коментиран от #28

  • 25 📌:) Бля

    1 0 Отговор
    Пробитото корито, бавно но сигурно се пълни с вода, бля :)⚓️
  • 26 Всеки съд

    2 0 Отговор
    който пребивава без разрешение или в повече от даденото му разрешение в териториалните води на БГ, трябва да се води като закононарушител. На собственика да се предявят сумите за престоя на съда, да му се даде срок да го изведе след който при неспазване съдът да бъде конфискуван. Кви за тия тъпни безотговорно поведение. Такова поведение можеш да имат на соствения си имот или територия, кво му се кланят на тоя.
  • 27 Куку

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Е, другите, дето ги плюем, направо се опитват да КРАДАТ кораби...Питайте оня евродепутат Емил Радев как стават тия работи...
  • 28 big

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "📌:) Бля":

    Явно напълно целенасочено си си измислил този ник, т.е блябосване! С други думи приказване на глупости, непотвърдени от нищо! Случайно да си журналист от някоя ТВ или друга медия?

    Коментиран от #29

  • 29 📌:) Бля

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "big":

    📌 Не, не съм :) “журналист”, “ Ай джъст сет реалити уер съпоуз то бе ин майндс лайк юррс, бля :) 🏴‍☠️🌸
  • 30 📌:) Бля

    0 2 Отговор
    Това че Контейнеровозът/Шлепа се наклонил
    /вижда се просто око/ , означава че има изместване на товара- малко вероятно, другото в нахлуване на морска вода в /компартментс/ на плавателният съд и от там изместване на теглото централно, бля :)

    Коментиран от #32

  • 31 Бай Стою касапина

    4 1 Отговор
    Транспортният министър да хване една тумба лилави индивиди и за нула време ще го разтоварят. Даже ще го нарежат и за скраб.
  • 32 стария моряк

    4 0 Отговор

    До коментар #30 от "📌:) Бля":

    Личи си , че си бля , бля. Контейнеровоз виждал ли си дори и на снимка! Щом на този самоходен шалан , тип море -река казваш контейнеривоз , сигурно празен контейнеровоз ще го кръстиш самолетоносач!
  • 33 Морски

    1 1 Отговор
    1 седмица чакаха и се ослушваха.Накрая с неправилна техника изсипаха половината в морето.А времето ще се влошава , поне до средата на другата седмица ще има 2-3 метра вълна.Поредното неадекватно представяне на интитуциите ни..
  • 34 Васик атанасова

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Стига писа. Глупости и ти ве
    На. Всеки Кораб се. Пие
    Дори капитана продава алкохол
    Но не излизат всички кораби на скалите
    Качи се един път на кораб и да видиш какво е и тогава пиши
    Причината този кораб да е там не е алкохол
    То. Не. Кола и да има катаджия и да те проверява с дрегер колко си пил
  • 35 БОКОКРАД

    0 1 Отговор
    КОРАБА МИ Е ЗАСТРАХОВАН , ЩА МЕ БРИГА КЪДЕ Е ЗАСЕДНАЛ
  • 36 Прочете ли

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко":

    горенаписаното? Ако не си, прочети го; ако да , не пиши простотии.
  • 37 А50

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Това е удобната, официална версия. Само да не почнат да изплуват скоро време по бреговете едни вързопчета с бел прах
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове