3 Октомври, 2021 11:10 6 671 44

Вицето на Лозан Панов: Нямам и не съм имала чуждо гражданство

  • мария касимова-
  • вицепрезидент-
  • лозан панов

Не съм била емигрант - със съпруга ми живяхме на остров Менорка и после във Франция по лични причини и поради факта, че той не е българин

Вицето на Лозан Панов: Нямам и не съм имала чуждо гражданство - 1
Снимка: Фейсбук

Скъпи приятели и читатели!
Дължа ви няколко думи. Днешният ден беше (а и все още е за мен) дълъг, емоционален и наситен със събития като за месец. Има такива дни в живота. И такива решения има - бързи и може би неочаквани.

Тези, които ме познават, знаят, че не съм имала политически амбиции. Днес обаче приех да тичам по пистата в надпреварата за президентската институция като кандидат за вицепрезидент в тандем с един изключителен човек и професионалист, когото ценя и чиято работа и позиции познавам и уважавам - г-н Лозан Панов. Сигурна съм, че много от вас се питат това за какво ми е. Веднага ще ви кажа. Защото с викане и оплакване в социалните мрежи не стават големи промени. И ако не приема такова важно предложение за тотална смяна на трибуната, рупора и лостовете (случва се веднъж в живота!), означава, че се примирявам с това. И след това продължавам да пиша статуси и да се вайкам, че всяко чудо у нас е за три дни и всяка буря е в чаша вода. Не се виждам в тази роля - не е сериозно и не е честно. Да откажа би означавало още и че ме е страх. Защото, когато си казал "А", трябва да можеш да кажеш и "Б". И да, разбира се, че малко ме е страх, но аз обичам този мой страх, защото ме кара да мисля и да действам. Преодолявала съм го много пъти и знам, че не той е страшен - страшно е да му се оставиш. Е, няма да му се оставя.

Знам също, че институциите придобиват смисъл чрез хората. Иска ми се да се помни, че позицията, за която се кандидатирам, е позиция, която трябва да е свободна и достъпна за всеки български гражданин с желание за работа. Не се кандидатирам за принцеса. Знам коя съм и какво нося със себе си. Длъжността е публична, видима. И независимо дали спечелим или загубим изборите, аз искам преди, по време на и след цялото това предизвикателство да съм същия човек, майка, съпруга, приятелка, пишещ човек, разказвач, артист.

Сигурна съм, че ще спечеля много нови ценни познанства и приятели, както и нови врагове. Наясно съм какво ще ми коства, но имам силните рамене на съпруга си, на децата си, на близките ми хора, на толкова много други познати и непознати, които с нещо съм докоснала. Днес всички те ми засвидетелстваха толкова много обич и подкрепа! Знам къде мога да съм полезна - в областите, които силно ме вълнуват по принцип. Това са социалната политика, насилието, образованието и културата, свободата на словото. Сигурна съм, че когато си от вътрешната страна на институциите, можеш да влияеш и променяш много повече. Не съм член на никоя партия и не бих приела да съм. Не съм имала желание да се кандидатирам за депутат, не бих приела министерски пост, защото не съм човек за партийни обвързаности. Никой никога не ми е предлагал подобно нещо - нека да уточня, че сега всяка дума се чете под лупа.

Предложението от инициатива "Правосъдие за всеки" и г-н Панов за мен ВЕЧЕ е огромно признание за моята лична работа и публично присъствие. Днес то се превърна и в моя голяма лична отговорност. Ще направя всичко по силите си, за да не се срамувате от мен. Ще уча много, защото има много какво. Ще чувам и ще говоря.

Да кажа и чисто практически някои важни неща:

Нямам чуждо гражданство, не съм имала и не съм правила опити да имам. В обединена Европа не съм усещала необходимост да го правя.
Не съм била емигрант - със съпруга ми живяхме на остров Менорка и после във Франция по лични причини и поради факта, че той не е българин. Всеки месец от тези пет години от лятото на 2015 г до октомври 2020 г) аз прекарвах в България минимум по две седмици, тъй като работата ми е била винаги тук. Тук са децата ми, малкото ми останали роднини, тук плащам осигуровките си. Не съм изпускала нищо от обществения, културния и политическия живот.
Имам си всичко необходимо от моите родители, работата си и семейството си и нямам нужда да си променям стандарта и да придобивам, усвоявам или както там се казва.

Смятам да продължа да правя нещата, които правя, защото аз съм същият човек. Кандидатирам се да върша важна обществена работа за следващите пет години, но аз имам живот преди, а надявам се, и след тях.

Ще играя представленията си. Първо, защото това е част от работата ми и не виждам причина да се отказвам от нея. Второ, защото хората са си купили билети, а това е договор на доверие между нас и аз няма да го наруша. И трето, защото обичам това.
Ще преподавам на студентите по същите причини.

Ще пиша историите си (тези за шатото също!), макар и вероятно през нощта. Въпрос на организация е. А и това е моят начин да почивам.

Вероятно няма да съм толкова активна тук, но това е обяснимо и, надявам се, разбираемо. Ще се уча от големите, които са правели подобни крачки преди мен. Ще се старая всичко предстоящо да не накърни името, което съм създала пред вас. Тук съм.
Благодаря ви от цяло сърце!

И лягам, защото днес пренасяхме с дъщеря ми багажа ѝ от една студентска квартира в друга и освен всичко друго, влачихме кашони, мъкнахме чанти и в крайна сметка успяхме с всичко, благодарение на приятели! Дидо, Вики, Мартина, Ники, благодаря ви! Като с обществената работа и политиката е - сам няма как да се справиш! С хора обаче се вдигат планини. Е, този конкретен път във вид на кашон, куфар и няколко супер тежки торби.

Мария Касимова, кандидат за вицепрезидент


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 българин

    65 16 Отговор
    Писна ми да ни оправят само :умни: ,от запад , с висока Халтура !

    Коментиран от #30, #32, #42

  • 2 ПАНАГЮРСКИЯ БИК

    45 14 Отговор
    КОЯ ТАА БЕ , ОТ КЪДЯ НА КЪДЯ , ОТ ДЕК НА ДЕК БЕ , ТОВА НЕ Е ИСТИНА , ТОВА НЕ Е ИСТИНА !.

    Коментиран от #28

  • 3 срамно е

    42 8 Отговор
    Ама тези кандидати използват медиите за 5 минутки слава !!По4ти вси4ки са като луната -лудата !
  • 4 гарга

    48 14 Отговор
    От Дай България, въобще не са в час.
  • 5 ДъБъ

    39 12 Отговор
    Психодесни!
  • 6 БОЛШЕВИК 🌟

    35 8 Отговор
    Собираме от кол и въже, белкем некой да се върже! Всеки драпа за държавен пост и разправя на простолюдието колко хубаво е капитализма и да има чорбаджия да ти прави клизма!
  • 7 Некой

    43 8 Отговор
    Те хора живеещи тука не мога да се справят, та какво остава за някой от години в чужбина дето въобще не знаят как се развива живота в страната последните години.
    С чуждестранна фамилия с джендър ориентация - традиционно хора симпатизанти на Джендърска България.
  • 8 Кочо

    26 9 Отговор
    Илиана Йотова на първи тур, за останалите - .... ура!
  • 9 Пучо Капучо

    30 10 Отговор
    Те на тва викам родолюбци, истински патриоти. Ще се върне от ма.йната си за благото на народа. Оставила тая криводжукестата рахата си и дошла тука вице да става, белким хора ни направи...кат нея. Кирчо и той, зарязал Канада та и гражданството си, вместо да си присъди косичка, че керемидите му опадали. Ше ревнем от умиление, ей...
  • 10 чакали

    33 5 Отговор
    Айде сега и тая ?! И тя била не знам къде си и изведнъж ... силно залюбила България ?! Когато се опре до власт и пари - много родолюбци се извъдиха ,бе ?! Спомняме си и "родолюбивия" ни цар и "родолюбивите" му министри (дето така ни закопаха с дългове ,че и внуците ни ще ги плащат). Не - благодарим (не на нас тия).
  • 11 щаб за честни избори в България

    28 5 Отговор
    Борисов е откраднал 4 милиарда и другите и те по толкова Доган, Домусчиев, ПЕЕВСКИ, Марешки към 400 милиона.. И другите по веригата, Валери Симеонов 200 милиона Волен Сидеров 200 милиона

    Коментиран от #33

  • 12 Брайсън ДеШамбо

    26 4 Отговор
    Трябва да имаш не БЪЛГАРСКО , а БАНКЯНСКО гражданство , за да успееш у нас !
  • 13 Абе кво става тук

    32 7 Отговор
    Само чужденци !! Стига!!
  • 14 рибарче

    30 7 Отговор
    Хи ,хи - и тая кака е тръгнала на лов за шаранчета. Абе моме ,шаран не кълве на бастун ,не знаеш ли?
  • 15 Мекитков

    27 7 Отговор
    Като и гледам джуките на тая се чудя - кой е по голям саксофонист - тя или Лозанката Панов?
  • 16 зевзек

    25 4 Отговор
    госпожо Моасе, не можеш да биеш рекорда на Румяна Угърчинска, дето е живяла само девет години в България
  • 17 Патриот

    8 30 Отговор
    Хубав пост. Харесаха ми обикновените и човешки думи, нищо високопарно. На светлинни години от цоциалистката Йотова. Успех!
  • 18 Откъде

    26 7 Отговор
    ги вадите тези вицета и тези кандидат президенти не мога да разбера. То бива, бива "Все някого трябва да издигнем", ама чак толкова не бива!

    Коментиран от #40

  • 19 Веси

    23 5 Отговор
    Изхвърлените, дето ни ги връщат от целия свят ли правим политици. 1 година само оправдания от завърнали се, нереализирани герои. Няма нужда имаме си достатъчно политическа пасмина.
  • 20 Бамбука

    24 1 Отговор
    Казваш да отиваме да гледаме представленията и после да помагаме с багажа ? Благодаря, но предпочитам да продължа да не ви познавам.
  • 21 Георги v.

    16 1 Отговор
    Тия всичките с конкурс ли ги избират. С подбора си партиите и обиждат всички, които са живяли и живеят в България,градили са кариера, образовали са се и развивали у нас. А другите са се спасили, а сега имат претенции без да имат реална представа какво точно се случва. Да си гласуват българите от чужбина за тях.
  • 22 Шоп

    4 11 Отговор
    Като не я харесвайте гласувайте за Радев и Йотова.Тя си е от вашите.
  • 23 зрител

    19 1 Отговор
    "и поради факта, че той не е българин"

    а-ха! и тая е осъществила националната идея!
    барем афро-американец ли е? (не знам прието ли е да се казва афро-французин. примерно.)
    друм!
  • 24 Шоп

    1 15 Отговор
    Другарете комунисти русофили да не забравят че в началото на светлия социализъм ни управляваше човек прекарал по голяма част от живота си в Москва и който трудно говореше български.

    Коментиран от #26

  • 25 Иво

    16 3 Отговор
    Мафиотските тролове сега се чудят кой път да хванат.Срущу кого да плюят.С Радев лошо с Лозан Панов още по лошо.
  • 26 пешо

    11 1 Отговор

    До коментар #24 от "Шоп":

    а ти дали си забравил, че не по свое желание е живял в масква? че след като прави любимите ви дойчета на ситна салата и те няма как да покрият историята и са принудени да го пуснат, правителството на борето третий отказва да го приеме? или просто тролиш?
    четете, бре! и не дращете дивотии!

    Коментиран от #29

  • 27 бойчо

    15 2 Отговор
    Няма да чета излиянията на някаква никаква, нито пък на никаквеца дето ще се бори за баницата. Аман от анонимници със самочувствие до небето. И защо е пропуснала фамилията си с терето? Или е според случая и както й е угодно. Ама много нахални тия бе.

    Коментиран от #31

  • 28 Мендоса

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "ПАНАГЮРСКИЯ БИК":

    Дъщерята на актьора Хиндо Касимов! Туркиня!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Алфа херинга

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Викаш, друго си е Боко Тиквата, гешеф, Цвъки, Пеевски и Доган де те оправят.
  • 31 Мендоса

    6 0 Отговор

    До коментар #27 от "бойчо":

    Разведе се и е с бащина фамилия!
  • 32 Пеям

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Не е от Запад, нашенска туркиня.
  • 33 кви 4 млрд

    9 2 Отговор

    До коментар #11 от "щаб за честни избори в България":

    Сорос има 7 млрд,а наш Бочко е казал,че има повече от него!
  • 34 В грешната

    15 1 Отговор
    партия си драга! В партията на продажници, задкулисници и подлеци! Това автоматически ме кара да не ти вярвам на добрите слова! Исками се да вярвам, че просто си заблудена, а не част от тях! Но това пък не те прави особено умна! Но е по добре от подла и продажна!

    Коментиран от #41

  • 35 Сатъра на Хана

    13 2 Отговор
    ВРЪЩАМ СЕ ОТ АМЕРИКА И СЕ ХВЪРЛЯМ ДА СТАВАМ ПРЕЗИДЕНТ .... НЯМА ЗНАЧЕНИЕ ЧЕ НИКОЙ НЕ МЕ ПОЗНАВА ....
  • 36 ДА ВИ Е ЯСНО

    14 4 Отговор
    НА КОЛКО НИзКО НИВО ПАДНА ПРЕЗИДЕНТСТВАНЕТО КАТО ИНСТИТУЦИЯ С ТЕЗИ УЖ МНОГО .....ИНТЕЛЕКТУАЛНИ НОВИ КАНДИДАТИ СЪБРАНИ ОТ НЕМАЙ КЪДЕ .........НЯМАТЕ ШАНС СРЕЩУ ЕДИН ДОКАЗАН ИСТИНСКИ БЪЛГАРИН ......ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ...............!
  • 37 Нито плач , нито смях

    6 1 Отговор
    Не кураж, глупост трябва за такова поведение ...
  • 38 Реално

    4 1 Отговор
    ужас, то поне един читав човек има ли в тая държава бе ............ужас
  • 39 Шопо

    1 1 Отговор
    Западна гюв€ндия🎃🇱🇷
  • 40 ами

    1 2 Отговор

    До коментар #18 от "Откъде":

    не са от вашия комунистически чувал. И по-големия проблем на продажните комунити би трябвало да е Герджиков, а не Лозан Панов, защото Панов за 7 години направи 70 пъти повече за опазването поне на един от стълбовете на съдебната система ( ВКС ), а БСП пробута хора във ВСС одобрени лично от Винету и Доган паша.
  • 41 ГЕРБДПСБСП

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "В грешната":

    Да ни светнеш малко , коя е ПРАВИЛНАТА партия.
    Дато само да не е една престаряла и износена партия , подкрепяща ГЕРБ с някой е друг недостигащ глас, която избра от квотата си членове на ВСС посочени от ГЕРБ и ДПС , която оплюваше министрите на служебното правителство , а иначе с половин уста каза че подкрепя Радев .

    Коментиран от #43

  • 42 въпрос

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "българин":

    Какво стана с изискването, последните 5 години кандидатът да е живял в Българие - не по две седмици?
  • 43 В грешната

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "ГЕРБДПСБСП":

    партия си драга! Затова и не ти хареса истината в коментара! Но това не ти попречи да почнеш да плюеш! Дб за това плаща! Да плюете, лъжете и манипулирате! Да това е истината и дб е грешната партия, не зависимо дали ти изнася или не! И да присламчваш бсп към герб, вие с какво се различавате? Нямате разлика от герб! Вие сте копие на герб! Задкулисие, лъжа, подлост и лицемерие! Вие сте пълна подмяна, та може и с герб да е по добре, отколкото с вас!
  • 44 ДЕЯН

    1 1 Отговор
    Изключителна жена! Дай боже повече такива "от кол и въже"но такива са тези,които хулят,без нищо да разбират.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове