13 Октомври, 2021 12:15 1 481 31

Нейнски: „Досиетата Пандора“ трябва да са начало на сериозен дебат за офшорните зони

  • надежда нейнск-
  • досиетата пандора

Много държави приемат инвестиции от офшорните зони и тук започва голямото НО - трябва да се докаже произходът на тези пари, защото има съмнения, че през тях се перат пари или се крият доходи, каза Нейнски

Нейнски: „Досиетата Пандора“ трябва да са начало на сериозен дебат за офшорните зони - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Смятам, че темата с „Досиетата Пандора“ би трябвало да бъде началото на един много сериозен дебат за съществуването на офшорните зони. Това коментира в студиото на "Денят започва" на БНТ Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи и бивш посланик в Турция.

В крайна сметка, офшорните зони са законно създадени с идеята да подпомагат икономиката. Много държави приемат инвестиции от офшорните зони и тук започва голямото НО - трябва да се докаже произходът на тези пари, защото има съмнения, че през тях се перат пари или се крият доходи, които не са декларирани. Въпросът е много чувствителен, обясни Нейнски.

Нейните наблюдения са, че по-голямата част от имената в "Досиетата Пандора" са от Латинска Америка, Русия, Източна Европа, там където институциите са по-слаби.

Нейнски коментира и темата за отношенията ни с Република Северна Македония.

Смятам, че България и РС Македония са стигнали до една точка, в която е станало възможно подписването на един двустранен договор през 2017 г. Ние на практика няма какво повече да си кажем, смята дипломатът.

Според нея, това, което в момента трябва да бъде тема, е доколко и как този Договор трябва да бъде гарантиран от ЕС. В декларацията от Бърдо ЕС призовава РС Македония да спазва договорите си с Гърция и България, допълни тя.

В момента се готвят двустранни протоколи и ако те отговарят на нашата национална позиция, ние ще настояваме да се изработи Пътна карта и тя да залегне в нашата позиция за преговорите на РС Македония за присъединяване към ЕС. Така че, има вече извървян път, имаме един договор, който ЕК трябва да настоява да бъде спазван, смята Нейнски.

Големият въпрос е, че РС Македония не спазва Договора, това е.

Но в крайна сметка, членството в ЕС означава спазване на международните договори, друг тип политическа култура, допълни дипломатът.

Нейнски коментира и политическите трусове в Австрия след корупционния скандал, довел до оставката на канцлера Себастиан Курц.
Вероятно в австрийското общество очакването е политик, към когото има съмнения за корупция, да се оттегли. Според мен политическата традиция на Запада включва много повече подадени оставки при съмнения, отколкото в Изтока.

Във всички случаи оттеглянето на канцлера винаги носи последици в политически план. Според мен за един дълъг период от време, той ще влезе в една система на доказване, на реабилитация, смята Нейнски.

Корупцията е тежко и разяждащо обществото явление, но трудно се доказва, допълни тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Бойко Разбойко

    15 0 Отговор
    Аз съм закопал кутията на Пандора в зайчарника и кучето Борко я пази.Най сигурно.

    Коментиран от #7

  • 3 отвратен

    22 0 Отговор
    Това п-се скоро не бяха го рекламирали !!

    Коментиран от #17

  • 4 КОТарАК

    25 0 Отговор
    аре бягай и ти бе..срам нямате ли вече
  • 5 Дрън дрън

    22 0 Отговор
    Надьо,не разбра ли че си средна хубост селска пръчка,мина ти Епохата.Кат на Слави Дългото..
  • 6 И тя

    20 0 Отговор
    реши да се пообади , след като кой ли вече не от забравените нагаждачи не се появи ! С лъх на стар дрешник с нафталин !
  • 7 A телешка

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бойко Разбойко":

    пържола купи ли му?
  • 8 Перо

    10 0 Отговор
    Даде ли се зелена светлина на РСМ,не само нищо няма да се изпълнява и контролира,но ще станем за подигравка на македонистите. Тя се опитва да ни вкара в един капан,от който няма измъкване,соросистка гювендия!
  • 9 Covid

    8 1 Отговор
    Мечтата на глобалистите. Пълен контрол на всеки цент по света. За това е и Пандора. Поредната инсценировка за пред очите на овцете, за да си прокарат аджендата.
  • 10 5454

    14 0 Отговор
    Какви дебати за милиарди левове или евро в офшорни фирми?!
    Хората за 10 лв. ги вкарват в затвора, и съсипват живота им, Неински дебати предлага за милиарди с неизяснен произход!!!
    Омръзнаха ни кухите дебати и бутафорните комисии.
    Какъв беше ефектът от комисиите на Мая Манолова? НИКАКЪВ!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 момент

    7 0 Отговор
    Слушайте внимателно! Нахранихте ли журналистите?
  • 13 СДСЧумата

    13 0 Отговор
    Както всички членове от СДС-Шайката,които активно участваха в изкормването на държавата, в якото ядене и крадене, и в продаването на Родината, и тази Чу..а с братчето и с мъжа си изпраха паричките си и нито лук яли и мирисали.
    А Каскетът се силеше и биеше в косматите гърди как щял да"разследва" Прехода.
  • 14 тони

    10 0 Отговор
    Тая пенсионирана шафрантия къде па се обажда
  • 15 Аз избирател

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    СЪМ гласувал на избори в НРБ за съдебни заседатели в районните съдилища по съдебен район.
  • 16 Българин

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Айде, ползвал си ника ми. Ама защо си пропуснал, че главния прокурор също трябва да е назначен с всеобщи избори ?
    А не да го назначава лейди Мустафа от анерикснското посолство.
  • 17 Да, точно тя, дето що пари

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "отвратен":

    Открадна…И хотел си построи срещу НДК…
  • 18 пешо

    7 0 Отговор
    боклук
  • 19 СЛОНА

    5 0 Отговор
    КОЯ СИ ПА ТИ ТА ЩЕ КАЗВАШ КВО ША СТАВА В БГ....
  • 20 Седесар

    11 0 Отговор
    Надежда ти си за сливенския.Продажна доносничка
  • 21 Варна

    8 0 Отговор
    Когато видя Надежда- Тази конкретно,
    Се връщам назад в спомените за групичката, които стартираха разсипването на страната. - Десни- Месни- Демократи...
    - Всичките до един се навряха на държавната хранилка, а иначе уж радетели на частната инициатива и бизнес. - Един от тях не отиде в частният сектор. - Уж бяха десни, пък политиката им разсипия! - Разпродажба на имущество и дългове. - Това е наследството им! - Разсипия, наглост, безхаберие и разбира се услуга в полза на чужди интереси. - Това ми напамня тази от снимката...
  • 22 Язе Сам

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Да ти вече го имаш,като гледам колко си грамотен.
    (съвецко да се чете съветско)
  • 23 Серж

    5 0 Отговор
    Тая мастия ли намерихте да прави разбор на политическите катаклизми вБългария и ЕС.Тая интригантка е най големия тумор за състоянието на бедната ни държава!!!.....
  • 24 влакамина

    3 0 Отговор
    никой не я бръсне за нищо, нека си говори, ако си нема друга работа
  • 25 иванчо

    1 0 Отговор
    радетелите за статуквото безсрамно хулят и лъжат от всички страни, през устата на всевъзможни довчерашни ....
  • 26 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ТЯ /ПО ДИПЛОМА / Е ДЕТСКА УЧИТЕЛКА --- КАК МИСЛИТЕ С ПОЛУВИСШЕ ОРОЗОВАНИЕ ЛИ Е ИЛИ С ВИСШЕ Е - ИНСТИТУТЪТ И Е ПОЛУВИШ !!!!!!!!!!!!
  • 27 Да много

    2 0 Отговор
    държави приемат инвестиции от офшорки като България от Бахамите,изпират си парите нашите мошеници и пак ги вкарват у нас.Колко хора има за бесило идея си нямате.Ти предателко на идеите на СДС и алчна за власт нямаш работа във властта,кой ти иска мнението,какво ни напомняш за себе си.сИГУРНО МАНДАТА ТИ ИЗТИЧА И РЕВЕШ ЗА НОВА СЛУЖБА.
  • 28 Ялово изказване

    0 0 Отговор
    Никаква аналитичност, стари манджи, демократична демагогия отпреди 30 години. Толкова си може жената. Нямаше нужда водещата да и спестява въпроса за седесара Младенов и въобще що само десниполитици са в списъците? С кого се бори това дясно със себе си ли?
  • 29 СЛОНА

    0 0 Отговор
    НА ТАЗИ ЦЕЛАТА И ПОЛИТИКА Е ЯЛОВА ,А НЕ В ПОЛЗА НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...!!!
  • 30 Йеронимус БОШ

    0 0 Отговор
    Този призрак откъде изпълзя ?
  • 31 ЛегнаЛангеЛ

    0 0 Отговор
    Дъхаща на нафталин фигура , СЛОЖЕНА от ВОЖДА-тиква за посланик ! Да даже и опитваща да говори !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове