20 Март, 2013 18:21 1 166 4

Не стана ясно за какво са похарчени парите по казуса Хохегер

  • парите-
  • казуса-
  • хохегер-
  • димитър главчев

Благодарение на анкетната комисия по случая „Хохегер” е сезирана Държавна финансова инспекция и тя даде препоръки 500 000 евро по договора с Пловдивския панаир да бъдат върнати в държавния бюджет, защото не е извършена обществена поръчка. Работата на комисията беше да установи за какво са похарчени 1,5 млн. евро от парите на данъкоплатците по казуса „Хохегер” и какво са получили те срещу това. Не стана ясно за какво са похарчени тези пари. Това заяви на пресконференция народният представител от ПП ГЕРБ от 41-то Народно събрание и председател на „Временна анкетна комисия за изясняване на изнесените в медийното пространство факти и обстоятелства относно лобисткия скандал свързан с управлението на Тройната коалиция и предоставените 1,5 милиона евро на австрийския лобист Петер Хохегер”, Димитър Главчев по повод дейността на временната парламентарна комисия „Хохегер”.

Той припомни историята на случая с договорите с Петер Хохегер от 2006 и 2007 година за изчистване имиджа на България. „Ние не сме се занимавали в комисията със социално битовите проблеми, а с това как са изхарчени публичните финанси. Единият договор с Пловдивския панаир е за 500 000 евро. През 2007 г. Министерски съвет възлага на Петер Хохегер да изчисти образа на България за 1.5 млн. евро”, припомни Главчев. По думите му на 20 юли 2006 г. Министерски съвет обсъжда дали и как да освободи Пловдивския панаир от дивиденти. „Взима се решение от 1 август панаирът да бъде освободен от дивидент. Много от министрите не са били подготвени. Учудващо е как Хохегер е бил подготвен ден преди обсъждането. Моника Йосифова е сключила договор с Хохегер за юридическо обслужване на 15 май 2006 г., т.е. два месеца по-рано”, обясни Главчев.

Той уточни, че Моника Йосифова е получила по договора с Пловдивския панаир 239 000 евро като подизпълнител по договора. „Не ни е било работа да се занимаваме с дейността на Моника Йосифова, а с това как са били изхарчени парите на данъкоплатците, какво е свършено срещу 3 млн. лв. Най-простият начин беше Моника Йосифова да свали данъчната тайна, както направи Цветан Цветанов и да се види какво се е случило”, коментира Димитър Главчев. Той бе категоричен, че не е защитен финансовият интерес на държавата по договорите с Хохегер.

Според народния представител от ГЕРБ в 41-то Народно събрание Румен Иванов, по време на управлението на Тройната коалиция публичните финанси на държавата са се раздавали от близкото обкръжение на премиера Сергей Станишев – Моника Йосифова и Росен Карадимов. „Отправихме искането до НАП, за да се види дали Карадимов е в конфликт на интереси. Той е запазвал земи по Северното Черноморие за Моника Йосифова, за което е получавал пари. Той е бил консултант в комисията, която е трябвало да проведе обществената поръчка и на базата на неговата препоръка комисията е избрала Петер Хохегер. Цялата афера Хохегер се оказа страница която явно бившият премиер иска много бързо да затвори", коментира Иванов. По думите му цялата афера е започнала с една лъжа на Моника Йосовофа, която първоначално е казала, че не познава Хохегер, а после се е извинила за това. „Каза, че не е имала никакви бизнес отношения с Росен Карадимов, после се оказа, че е имала”, добави Иванов.

Бившият народен представител от ГЕРБ Петър Петров посочи, че са били публикувани фактури от плащания между Моника Йосифова и Росен Карадимов. „Близо 200 000 лв. са изплатени на Росен Карадимов от Моника Йосифова. Фирма „Пи ар консултинг”, е на жената на Росен Карадимов. Фирмата няма персонал. Жената на Карадимов, с която той няма брак, но живеят заедно, е учител по балет. 500 000 лв. са били преведени от фирмата на Моника Йосифова на „Пи ар консултинг”, а Йосифова заявява, че не знае тази фирма”, коментира той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 pacoran

    0 0 Отговор
    Ех колко още години ще има да се говори за краденето на тройната коалиция в частност на тоя станишев жена му и после да ми се прай на социално зайнтересован чак се напъва да земе пак властта заедно с тоя местан.
    Няма как да стане драги ми станишев и местане Българите разбраха че не струвате нищо и сте крали, крали като невиждали
    То не случайно ви спряха фондовете
  • 2 Трибал

    0 0 Отговор
    Да ама вече са тръгнали да купуват гласове!Та май пак ще си кротят на топло в парламента!?
  • 3 Сеньор

    0 0 Отговор
    Човека е учил как се говори, и въобще не му пука, кой какво казал, кучетата лаят кервана продължава, и те го знаят.
    И ще има още наивни хора да искат старото време, когато всеки некадърник получаваше повче и имаше повече права, защото бил партиен член.
    Няма ли икономика която да произвежда няма да има и заплати или по точно ще има заплатки, само че когато се краде и има шуро-баджинащина няма начин икономиката да тръгне нагоре.
  • 4 Стопанин

    0 0 Отговор
    Споко бе Другари властта на парите се крепи!
    Парите на икономиката!
    СИВ съвета за икономическа взаимопомощ се разпадна!
    А кой прави икономика/стопанство днес? Само кражби и лъжи! Някои се пробват ама трябват пътища и други работи то не е толкова просто като да приватизираш. Почва се от някъде но бавно става, а хората са гладни и недоволни!
    Само зяпат к'во казал тоя ония ще ли се наядем най-после?
    Ще ли и ние да поживеем добре?
    Ама трай коньо за зелена трева, па сега е лято и суша и паша нема, а зимата дали ще има под снега да си ровнеш и суха?
    Трябва някакси да се издържи, но идеи за стопанство всеки трябва да има иначе ще му се стори дълга зимата.
    Може да ги сподели така на всички ще помогне, има и идеи и всичко. Повече споделяне трябва и от управляващи и от управлявани, и без иронизиране, че сериозна е работата.
    И отговорно всеки трябва да се отнася към действията си, той ги прави и отговор да даде защо върши злини!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове