20 Октомври, 2021 12:59 4 227 68

Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID-19 - едногодишен

  • проф. радка аргирова-
  • зелен сертификат-
  • ваксини

Предстои издаването на такава заповед

Сертификатът за ваксиниран - безсрочен, за прекарал COVID-19 - едногодишен - 1
Снимка: БГНЕС

Новите мерки и ограничения са закъснели. Ако през лятото бяхме направили това, което сега се прави, щяхме да сме по-свободни. Това каза пред БНР вирусологът проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на здравеопазването.

Тя отново припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване или от тежко прекарване на болестта:

"Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици. В болницата го виждаме всеки ден - от 60 души на легло двама са ваксинирани".

В предаването "Хоризонт до обед" проф. Аргирова допълни:

"Постковид синдромът - сърдечни усложнения, белодробните са сериозни, начало на бъбречни заболявания, рядко усложнение на ендокринните органи, увреждане на централната нервна система. Някои от смущенията сами отминават, но има хора, при които не отминават".

Проф. Радка Аргирова посочи, че сертификатът за ваксиниран ще стане безсрочен, а за прекарал Covid-19 - едногодишен. Предстои да бъде издадена такава заповед.

"Бустерната доза не е задължителна за всеки освен специалните случаи - хора над 65 години, хора с трансплантации, хора с имунологични страдания. Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика".


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 39 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 математик

    78 6 Отговор
    А за умрял две седмици !

    Коментиран от #37

  • 2 СТЕНА

    101 6 Отговор
    Голяма артилерийска подготовка днес. Всички псевдолекари са решили да се изкажат за някой лев. ТОВА НИЩО НЯМА ДА ПРОМЕНИ!
  • 3 CoV TV

    135 4 Отговор
    прекарал Covid-19 има безсрочен имунитет, факт!
  • 4 Киро

    93 6 Отговор
    Чака ви нещо страшно докторчета!!!
  • 5 мноо глупост

    63 4 Отговор
    Абе то единици , единици , ама секи гледа да не е той. Статистиките се праат от тулупи дето не им дреме за отделния човешки живот.
  • 6 GGG

    107 4 Отговор
    То трябва да е обратното защото след 6 месеца ваксините издишат?!
  • 7 Некой си

    103 3 Отговор
    Изследванията на ваксинирани се извършват от година и половина.
    Как прецени тая, че ваксинираните имат изграден безсрочен имунитет?
  • 8 ЧУДЯ СЕ

    115 3 Отговор
    За пребуледувал-1 година, за ваксиниран -безсрочен????????? Е що така?Или ние сме по-велики от Твореца?

    Коментиран от #46

  • 9 Българка

    113 4 Отговор
    Стига ни заливахте с откровени лъжи и натиск за ваксиниране. Вече е доказано, че ваксинираните се заразяват и пренасят заразата. Освен това като наркомани трябва през месеци да се бодем, защото видите ли ваксината отслабва действието си или по-скоро не действа, ама ще даваме безсрочни превилигии на набодените. Имайте поне малко чувство на срам!

    Коментиран от #17

  • 10 провинциалист

    75 2 Отговор
    В ЕМА още се чудят колко дълго е действието на ваксата и не смеят да обяват нищо, нашите изпраскват смело "безсрочен"... Безценно!
  • 11 И прекаралите

    62 2 Отговор
    вируса , всяка година да ходят за нов сертификат ли според теб , професорке ? Хайде стига , я по - сериозно , моля !2249
  • 12 3333

    55 2 Отговор
    Е тогава за кво са тез бустерни дози мъ лельо, или сега да замажеме на хората очите да се излъжа да се боднат, а после ще смениме песничката, аааа за толкова тъпи ли взимате хората?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Защо за ваксинираните

    55 2 Отговор
    Да е безсрочен, а за преболедували една година! Тогава всички които се ваксинират да го правят на всеки шест месеца до живот! Защото ваксините са с ефект до около шест месеца зависи от вида ваксина! И преболедувалите имат антитела докато ваксинираните едва ли имат!
  • 15 Гост

    70 1 Отговор
    "Прoф. Рaдкa Aргирoвa пocoчи, чe ceртификaтът зa вaкcинирaн щe cтaнe бeзcрoчeн, a зa прeкaрaл Соvid-19 - eднoгoдишeн. Прeдcтoи дa бъдe издaдeнa тaкaвa зaпoвeд." и "Клетъчният имунитет е достатъчна гаранция да не се прави трета игла. Спадането на антитела е нормална тяхна динамика".
    Две взаимноизключващи се твърдения! Само преболедувал може да има клетъчен имунитет, защото организма се е срещал с вируса и има памет да му се противопостави при нова среща с него, с целия набор от антитела! При ваксина се слага само спайк протен, който изчезва след време и не знам как създава същия "вечен имунитет", при положение, че организма не се е срещал с вируса! Същевременно тввърди, че сертификата е безсрочен за боцнати, независимо че същите могат да се заразяват, пренасят зараза, дори да боледуват тежко! Тази леля и е време за пенсия и да си изяде дипломата!
  • 16 Илия

    36 3 Отговор
    Тая нещо се бърка.
    Клетачен имунитет при ваксина няма. Ваксината прави само антитела и като свършат трябва пак да се ваксинираш ?
    То ако е така както казва. хората няма всяка есен да си бият противогрипна ваксина.
    Най-добре е да си ваксиниран и да го искараш, защото така шанса от лошо преболедуване и смърт ще са много малки.
  • 17 ахааа

    46 2 Отговор

    До коментар #9 от "Българка":

    Такива утайки нямат чувство за срам. Това са алчни .................и за някой лев са готови на всичко. И точно такива, ще бъдат прегазени и смазани много лошо.
  • 18 БАЙ Х@Й‼

    31 1 Отговор
    НАРОДЕ????

    Коментиран от #52

  • 19 Край

    48 1 Отговор
    докато не дадете разумно обяснение на въпроса защо не се признават тестовете за наличие на антитела - не ме занимавайте с ваксинационни глупости.
    Прекарал съм го миналата година без ПСР - имам антитела само че системата не се интересува от това иска да ме ваксинира.
    Тази жена е от малкото хора които разбира от вируси но и тя на може да го обясни.

    Коментиран от #27

  • 20 БАЙ Х@Й‼

    41 1 Отговор
    Дори нямат срам да Ви лъжат в очите ‼️
  • 21 честен ционист

    25 4 Отговор
    Преболедувал 1г.. Ахахахах, то системата изкарва сертификат и си пише долу срока 180 дни..
  • 22 кокиче

    27 2 Отговор
    на м....ви пу...ката,тая ваксина да не е като за морбили.аз го изкарах и сега страдам от хроничен ку....родръв.елате пилинца при батко...
  • 23 мафия

    37 1 Отговор
    Геноцид, евро комунизъм, диктатура.

    Каква е разликата между ваксиниран и преболедувал? Нима ваксинираните не се разболяват и не умират?
  • 24 Дончо Мамбов

    30 2 Отговор
    Ха,ха, не вярвам, искат да се ваксинират хорицата и после ще се почне минимум веднъж на година (или дори 6 месеца). Аз съм с Джонсънка и вече се опитват да ме изнудват да си трясна Пфайзерка, е нема да стане, с един път гей не се става, срамно е малко, но ще ми мине
  • 25 ТаУмВзе

    20 1 Отговор
    ЗАТВОР БЕ ИЗГУЧЛЕЦИ УЛАВИ!
  • 26 БАЙ Х@Й‼

    38 1 Отговор
    Не им пука за Вас и Вашия живот ‼️ Който иска нека се ваксинира ‼️ Чудно само защо дори за една ютия иска отговорност/гаранция , а за ваксината НИКОЙ НЕ ДАВА ТАКАВА ‼️
  • 27 Биг Большой Идьотукрат

    14 2 Отговор

    До коментар #19 от "Край":

    Срещу какво антитела? Като ти каже някой може и да получиш отговор и на своя въпрос
  • 28 Коко

    22 2 Отговор
    Само да кажа болниците са пълни с ваксинирани никой не обелва и дума колко са починалите с ваксина никой не говори и за урудливите тестове от който 70% излизат полужителни никой не провери кой ги е вкарал и с каква цел иначе който иска да се ваксинира право на избор всеки си носи кръста
  • 29 Некой си

    29 1 Отговор
    Тая да обясни защо в Израел вече са невалидни сертификатите на ваксинираните с две дози!
    Задължително условие за валиден сертификат вече е ТРЕТА ДОЗА.
    Нещо, май, а?
  • 30 Фичо Славчев

    26 2 Отговор
    Другарко, а нещо за ПОСТКВАКСИННИТЕ заболявания да кажеш??? Или не се знае какво ще са??? Не само тромбози, диабет, безплодие, какво още друго?
  • 31 111

    26 2 Отговор
    Не ставайте смешни! Имунитетът при преболедували е по-дълъг от година.
  • 32 Учуден

    25 2 Отговор
    Тя отново припомни, че маската, дистанцията и ваксината предпазват от заразяване...значи Кунчев и Фандъкова като са болни или са с фалшифи сертификати или не спазват мерките, защо тогава не са в затвора?
  • 33 QWERTY

    21 2 Отговор
    Обяснете ми защо Кунчев е ваксиниран и изолиран!

    Коментиран от #39, #40

  • 34 📌🇧🇬

    3 15 Отговор
    📌🇧🇬

    00ОТГОВОР
    Аве, този Стойчо Кацаров как може да е такъв звършен ид!от? Погледни Румъния ве, като не можеш да правиш сметки и виж потенциала за също толкова зле да се развият нещата в България ве, чоджум! Имам познати Антиваксъри, със зареден пистолет да им опреш в челото, пак няма да се ваксинират! Кацаров е същият Антиваксърски “мозък” но с една разлика, този господин/бюрократичен плъх е Министър на Здравеопазването. 📌Радев ти си го избра!

    Коментиран от #36

  • 35 Реалност

    17 3 Отговор
    Тия вече почнаха да лъжат на поразия, ЕС вече прие, че срока на сертификата е 9 месеца след първата игла и после ще се подновява на всеки 6 месеца, най вероятно след нова доза

    Коментиран от #43

  • 36 Въпрос

    21 3 Отговор

    До коментар #34 от "📌🇧🇬":

    Как определи кои са антиваксъри? Аз например съм си сложил всички необходими ваксини + още две при командировките ми в Азия, това че не искам да се набода с неефективен експериментален препарат антивакър ли ме прави? Ако смяташ, че съм значи и ти си антиваксър защото за момента има 1674 различни видове ваксини, а предполагам не си се боцнал със всяка една от тях.
  • 37 По скоро

    5 2 Отговор

    До коментар #1 от "математик":

    40 дни .
  • 38 хахаха

    17 4 Отговор
    тая женица не е добре в главата...
  • 39 Тра-ла-ла

    11 3 Отговор

    До коментар #33 от "QWERTY":

    А бе и аз се чудя! Нали като се ваксинираш пазиш другите??? Или пък не???🤔😂😂😂
  • 40 Тра-ла-ла

    11 2 Отговор

    До коментар #33 от "QWERTY":

    Не смея да си го мисля..... ,но да не е и неговия сертификат фалшив?😂😂😂

    Коментиран от #44

  • 41 Един

    12 3 Отговор
    Маймунизация! Маймунизация и пак маймунизация му е майката!
    "ПЕЙТЕ РОБИ! ЖЪТВА Е СЕГА ...!"
  • 42 Аз от БЕХ

    13 2 Отговор
    Радка: Ваксинирайте се, и ще станете красиви като мен!!!
  • 43 111

    9 1 Отговор

    До коментар #35 от "Реалност":

    Значи изобщо не трябва да се въвежда. Ти би ли се ваксинирал на всеки 6 месеца с експериментална ваксина, за да можеш да ходиш на работа?
  • 44 QWERTY

    8 2 Отговор

    До коментар #40 от "Тра-ла-ла":

    А да си си помислял, че ваксината не струва?
  • 45 До Стена

    3 5 Отговор
    Стено,да си чул някога дивак да се промени?? Няма такова животно!
  • 46 Провинция

    13 2 Отговор

    До коментар #8 от "ЧУДЯ СЕ":

    Тези каква медицина са учили, по кои учебници точно, къде го пише това? Абсолютно обратно трябва да бъде. На всичкото отгоре, ваксинираните се разболяват, въпреки ваксината, от къде на къде ще имат вечен сертификат? Дискриминация отвсякъде!!!! Моментално да си прецизират заповедите!
  • 47 Това бабе...

    6 1 Отговор
    ...облечено в синьо ми говори за "зелен сертификат"! Клоунадата е пълна!
  • 48 Копипасте

    12 1 Отговор
    Кантарджиев пък преди година каза, че от преболедуване по добър имунитет няма! И го пенсионираха зорноволно! Кой лъже Кантарджиев или тази 76 годишна експертка още неповдигнала глава от копанката на фармагигантите!!
  • 49 Копипасте

    13 1 Отговор
    17.09.2021г. Не вярваме в конспирации - вярваме на очите си. Ако преди две години някой ми беше казал, че ще ходим с маски по улиците, ще ни трябва тест да влезем в мола, някой ще се пробва да ни набие някакви продукти, които не са тествани, а на всичкото отгоре ще иска аз да поема отговорността за това, а като откажа ще ме наказват с разни смешни разпоредби, щах да си кажа - поредният научнофантастичен филм. Къде е конспирацията, когато всичко се казва директно?
  • 50 88888

    9 2 Отговор
    ПО КАКВИ НАУЧНИ И МЕДИЦИНСКИ КРИТЕРИИ?! ЕТО ВИ ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ УПРАВЛЯВАТ ПСИХОПАТИ НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА. И ТО СЛЕД КАТО СЕ ДОКАЗА, ЧЕ ВАКСИНИРАНИТЕ ПРЕНАСЯТ ЗАРАЗАТА И НЕ СА ПРЕДПАЗЕНИ ОТ РАЗБОЛЯВАНЕ! ЕТО ВИ ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ НИКОГА НЕ Е СТАВАЛО ВЪПРОС ЗА МЕДИЦИНА, А ЗА ТОВА ДА СЕ ЗАКЪЛНЕТЕ ВЪВ ВЯРНОСТ НА НОВИЯ САТАНИНСКИ КУЛТ!
  • 51 факт

    12 0 Отговор
    Поредната глупост антителата при прекаралите са много повече отколкото при ваксинираните.
    Подкупите на шайзер си личат от километри
  • 52 88888

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "БАЙ Х@Й‼":

    НАРОДА Е НА УЛИЦАТА, ПРЕД МС!!! ТИ ЗАЩО СИ ТУКА, А НЕ ПРИ НЕГО?!

    Коментиран от #59

  • 53 М а н а ф оглу

    9 2 Отговор
    Абе изкуфел бабишкер. Нали фашистите от Файзер казаха 6-месеца бе. Шест месеца и после бустер, 3-ти, 33-ти, ...333-ти. А и нали онова нещо мутирало бързо, та си мисля за ежемесечен бустер че идва време.
    Д-е-е-а бабето ти, що не си гледаш пенсията и внуците бе рептил такъв.

    Коментиран от #56

  • 54 Котарак

    12 1 Отговор
    До днес заразата се разнасяше от всички. От утре ще е същото, обаче част от разнасящите я ще са със зелени книжки.
  • 55 ЕДИН ОТ МНОГОТО

    11 2 Отговор
    В МОМЕНТА В ЮК ИМА ПО ПРОЦЕНТ ПОВЕЧЕ БОЛНИ ОТКОЛКОТО В БГ,ТАКА ЧЕ ТИЯ ВАКСИ КОМПОТИ ПО 20£ СИ ГИ ДАРЕТЕ НА НЯКОЙ ,И ТИЯ МИСИРКИ С ТЕОРИЙТЕ ГИ СКРИЙТЕ ЗАЕДНО С МАТЕМАТИЦИТЕ ЧЕ ПАДНАХТЕ ГОЛЯМ РЕЗИЛ
  • 56 Анонимен

    16 1 Отговор

    До коментар #53 от "М а н а ф оглу":

    Точно заради внуците е станала и тя да се изказва и прави на компетентна. За някой лев душичката си продават. Подритват си дипломите, срам ме е че сред лекарите има толко долниипродажни същества.
  • 57 Котарак

    8 1 Отговор
    Преди време пеехте друга песен. Нали по добрият имунитет се добивал след боледуване.
  • 58 Анонимен

    17 0 Отговор
    Докторите станаха като чалга певиците - за каквото им платят, това пеят! Чест им прави....
  • 59 БАЙ Х@Й‼

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "88888":

    Ами не знаех , че само софиенцити сти народа ! Ние от Морето явно не сме !
  • 60 Гого

    7 1 Отговор
    Тая съвсем е изкукала!!!
  • 61 не учуден

    7 1 Отговор
    "Госпожо професор" скрий се в дупката си докато имаш още време. Народа ви предупреждава вече цяла година. И търпението има предел. Всичките "професори" + "математиците" си насилвате късмета. Започва се....
  • 62 Абе

    4 2 Отговор
    с две думи....идва фашизъм...
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Баба Яга

    1 0 Отговор
    Напишете в тубата ивашка из дворца пионеров за да видите филмче за радка.
  • 65 Демек

    6 1 Отговор
    ....насочват ни към определена ,,КОШАРА.Некой има план за света и е твърдо решен да го изпълни.
  • 66 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    3 0 Отговор
    и тая измисли нова медицина!
  • 67 Да се опомним!

    4 0 Отговор
    Ако някой ми обясни защо хората с високо ниво антитела трябва да се ваксинират, тогава ще повярвам в добрите намерения на тия, дето искат да ни бодат, а самите те си вадят кой знае какви сертификати, нали целта на ваксината е точно това УЖ антитела и имунитет Аз имам антитела, защо не го признават. Когато ваксинираните станат мнозинство, тогава ще го направят задължително и ще ни дупчат с каквото си поискат
  • 68 Пълни глупости

    1 0 Отговор
    "Много редки са случаите на зарязване след ваксиниране, дори и да има, симптомите минават леко, няма тежки усложнения, а смъртните случаи са единици"
    Това са пълни глупости и вече всички го знаем
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове