27 Октомври, 2021 14:32 5 063 103

Вижте мотивите на КС по казуса "Кирил Петков"

  • кирил петков-
  • кс-
  • конституционен съд

Решението e прието с 11 гласа

Вижте мотивите на КС по казуса "Кирил Петков" - 1
Снимка: БГНЕС

Указът, с който президентът Румен Радев е назначил Кирил Петков за министър на икономиката в първото служебно правителство, е противоконституционен. Това реши днес Конституционният съд (КС).

Решението e прието с 11 гласа, като Георги Ангелов е подписал решението с особено мнение относно допустимостта. Докладчик по делото е Таня Райковска.

В решението се затвърждава виждането от предходната практика на КС, че забраната за двойно гражданство на министрите е абсолютна. Отхвърля се тезата, че в случая Петков е нямало какво повече да направи след като на 21 април 2021 г. е подал заявление за отказ от гражданство и КС за първи път изрично заявява: „Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство“.

Мотивите на Конституционния съд

В решението си КС първо подчертава абсолютния характер на избираемост на министрите, едно от които е да са само български граждани и посочва, че липсата на друго гражданство се декларира при кандидатирането.

„Гражданството представлява трайна политическа и правна връзка на съпринадлежност между физическото лице и държавата, от която възникват права и задължения за двете страни. …И днес е приложимо класическото правило, че само лицата, трайно свързани с държавата чрез своето гражданство могат да заемат висши държавни длъжности“, пише КС и заявява: „Това конституционно изискване произтича от мисията на съвременната национална държава да се запази единството на народа на държавата“, отбелязва lex.bg.

Освен това КС подчертава, че след присъединяването на България към ЕС въпросът за отпадането на забраната за заемане на определени длъжности от хора с двойно гражданство е бил обсъждан, но той изисква промяна в Конституцията.

В решението се сочи и друг аргумент –

България е ратифицирала Европейската конвенция за гражданството с резерва,

която гласи: „Република България няма да прилага по отношение на гражданите на Република България, притежаващи друго гражданство и които пребивават на нейна територия, правата и задълженията, за които Конституцията и законите изискват само българско гражданство.“

КС напомня решението си по казуса на Жорж Ганчев от 1995 г. И заявява: „Въпросът, дали българската Конституция в настоящата си редакция в цитираните по-горе текстове, относими към преценката за избираемост/назначаемост на определени висши държавни длъжности на български граждани, притежаващи и друго гражданство, има предвид само отсъствие на друго гражданство като завършена процедура по освобождаване от чуждо гражданство или е достатъчно тази процедура да е започнала, е безпредметен, с оглед съдържанието на конституционния текст, който смислово е ясен, не поражда двусмислия и неясноти, а съществува и установена, обвързваща всички субекти на правото практика на Конституционния съд по него“.

Освен това цитира заявлението на Кирил Петков за отказ от канадско гражданство, в което той е декларирал: „Разбирам важността на своя отказ от канадско гражданство, както и това, че ако той бъде одобрен, ще загубя всички права и привилегии на канадски гражданин и вече няма да имам статут в Канада“.

„Това писмено потвърждение до съответните компетентни власти на Канада с дата 21 април 2021 г. насочва към еднозначния извод, че кандидатът за служебен министър Кирил Петков Петков е бил наясно към посочената дата, че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие – освобождаване от това гражданство, а следва да бъде одобрен от съответните власти на Канада, което логически изисква определен от съответната държава период от време“, заявява КС.

Той пише, че ако Конституцията зачиташе започналата процедура за отказ от гражданство за отсъствие на такова, „това би било изрично и ясно посочено“.

И пак се връща към решението си от 1995 г., според което „разпоредбата на чл. 65, ал. 1 от Конституцията изисква кандидатите за народни представители да нямат друго гражданство към момента на кандидатстването им за участие в изборите и лицето …е трябвало да направи постъпки за освобождаването си и да бъде освободено от американско гражданство преди да подаде документи за народен представител…“.

„По настоящото дело Конституционният съд развива своята позиция и посочва, че не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство. Ирелевантни са произнасянията на Европейския съд по правата на човека по повод спорове във връзка с практиката на някои държави, поставящи непреодолими пречки за ефективен отказ от гражданство. Законодателството на Канада, отнасящо се до отказа от канадско гражданство не поставя такива пречки, както се вижда от приетите като доказателство представени документи и процедурата за отказ от гражданство е съвместима с разумните очаквания, гарантирани и от българската Конституция“, пише в решението. И се подчертава, че

процедурата в Канада отнема 6 месеца.

Така стига до извода, че заявената на 21 април 2021 г. от Кирил Петков воля да бъде освободен от канадско гражданство, както и обстоятелството, че е отговарял на материалноправните предпоставки да бъде освободен от него, не са били достатъчни той да престане да бъде гражданин на Канада. От официалния документ, издаден от компетентния орган на Канада е видно, че освобождаването от гражданство на Канада е настъпило едва на 20 август 2021 г., заявява КС и така заключва, че указът за назначаването на Петков за министър е противоконституционен.

В решението има специален коментар по отношение на отговорността президента. Ето какво заявява КС: „Съдът отбелязва, че по отношение на така подписаната декларация от Кирил Петков Петков при издаването на Указа за назначаване на служебното правителство не е предвидено извършване на проверка относно отразеното в нея. Декларирането на изискуемите от Конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности и те биха носили юридическо отговорност за неверността им, за което декларират, че са уведомени“.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вълк единак

    143 56 Отговор
    Конституционният съд изпълни желанието на Борисов и Доган.
    Предстои решението на Нар...я съд, народа е настръхнал от безобразията на Тулупа и Гешев.

    Коментиран от #9, #36, #61, #77

  • 2 Майна

    45 73 Отговор
    Този дето ще доведе ТРИТЕ МОРЕТА С ПФАЙЗЕР И МОДЕРНА Е АУТ...ПОВЯРВАЙТЕ, БОГ ,се грижи за българите..щото вие сте достатъчно залухани да го харесате...БОРИСОВ Е ЗА ЗАТВОРА, но този беше новото ЗЛО...

    Коментиран от #22

  • 3 Ялчин

    78 34 Отговор
    КС- Мафия!

    Коментиран от #30, #89

  • 4 Вие убивате

    31 8 Отговор
    МВР Перник и ДАНС убиват и изтезават Българи!Нарушават всички конвенции за правата на човека!Тези подкрепят Пернишки терористи!
  • 5 FEFE

    72 35 Отговор
    Правим Кирчо премиер и ще се възстановят нещата ;)
  • 6 Шопо

    113 27 Отговор
    Луд страх тресе Престъпника от Банкя 🎃
  • 7 Зелен сегрегат

    48 13 Отговор
    А тоя "съд" нещо по Зеления сегрегат да каже ?
  • 8 Бай Шили

    28 53 Отговор
    Кирчо излъга Радев. И сега Кирчо че требен да бега бързо, защото при назначаването Кирчо е подписал разни работи които Радев не е длъжен да проверява.

    Коментиран от #37

  • 9 гербаджия

    34 76 Отговор

    До коментар #1 от "Вълк единак":

    Като гледам, май народа е настръхнал от управлението на Радев.

    Коментиран от #17, #33

  • 10 Последния Софиянец

    76 29 Отговор
    Там под колоните пред вратите на Конституционния съд еничарите на Бойко и Доган биха студентите и събличаха и се гавреха с момичета и се снимаха с голите момичета като хитлеристи.Още не могат да измият кръвта пред вратите на Конституционния съд.

    Коментиран от #46

  • 11 choko

    72 13 Отговор
    А тези дето гласуват от Турция какви граждани са?

    Коментиран от #16

  • 12 Лост

    40 10 Отговор
    Винаги ми са били интересни решенията и мотивите. Вижте на колко дела са изнесени мотивите и решенията в един и същи ден. Понякога мотивите излизат след няколко месеца.
  • 13 Георги И

    67 15 Отговор
    А за Мишо бирата, осемте джуджета, пачките евра, пистолета, Барселона, Ало Танюо, Суджук гейт, битите деца под колоните?

    Коментиран от #31

  • 14 Бай Шили

    16 38 Отговор
    Сега у ареста като чуят че ще идва Киро Моркова, че има да се чудят голям ли му е или големи ги поема
  • 15 Смех

    25 39 Отговор
    Слабо ме интересува вече... ако ще да го пратят в канада, той е ЗА ЗЕЛЕНИТЕ СЕРТИФИКАТИ.. както Радев както всички фашисти да ходят къде щат... няма да е за тях гласуването...

    Коментиран от #51

  • 16 гербаджия

    32 34 Отговор

    До коментар #11 от "choko":

    Става въпрос за виш ръководен пост в държавата, не за обикновен гражданин.
    Толкова ли сте глупави или се правите на такива?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Бой Бате Киро

    45 33 Отговор
    Кирил Петков е победител на изборите. Дръжте му патката, тролове. Номер 25!!!
  • 19 Бай Шили

    17 38 Отговор
    Е затуй навремето на балотажа Радев-Цачева не гласувах. Още тогава ми бе ясно че той и тя са еднакво умни.

    Коментиран от #45

  • 20 Фатки

    20 21 Отговор
    Прилагани ОТП факти няма да помогнат на тиквата
    Всяка втора статия днес ще е за случая
    Кирчо ще смени Янев в новото правителство
  • 21 баба Злата

    26 11 Отговор
    Какво пак не разбрахте!?
    Законите са за това - да се спазват!
    Хапчетата са за това - да се пият, и след 15 мин, като подействат започваме да пишем по форумите, ОК!?
  • 22 Бой Бате Киро

    28 32 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Кирил е победител. Номер 25 - Бой Бате КИРО!

    Коментиран от #57, #103

  • 23 право

    24 25 Отговор
    Мисля че това може успешно да се атакува в съда. В кой случай по света държавна администрация е връщала отказ на отказа от гражданство в съответната държава? Какво има да му се одобрява? Иска се само печат и подпис. Процедурата е с ясен положителен край при самото приемане на документа за отказ от гражданство. Необходим е само входящ номер от институцията.

    Коментиран от #34

  • 24 Пипи Чорапчето

    38 21 Отговор
    Абе, що ми се струва, че с това решение братиньовците от КС вместо да му извадят очите на Кирето, ще му изпишат веждите;)
  • 25 сигурно

    35 18 Отговор
    Ако наистина съда работеше по законите , до сега боко щеше да е от 10 години в затвора !!
  • 26 Бай Шили

    18 30 Отговор
    Боклука Радев трябваше да сложи Ренета Инджова за министър на икономиката и тя да посочи министъра на финансите. А Мангъров трябваше да е здравен министър или Шеф на нов НОЩ.
  • 27 Важно е

    31 23 Отговор
    какво ще се произнесе НАРОДНИЯ съд.На бас,че Петков ще спечели.
  • 28 1234

    29 23 Отговор
    Дръж се кире, ние сме с теб, бедните размажи башибозука герб
  • 29 Бай Шили

    22 28 Отговор
    Гешев кога ще го прибира тоя Киро. Няма какво да го бави.

    Коментиран от #101

  • 30 Бой Бате Киро

    28 21 Отговор

    До коментар #3 от "Ялчин":

    Да, затова Продължаваме Промяната - номер 25!!! Удряй Бат Киро!!!
  • 31 XYZ

    14 5 Отговор

    До коментар #13 от "Георги И":

    Там не се пипа - нали все пак е "братиньо" ....
    В някои структури "братята" не се предават по никакъв начин - вярност до гроб !
  • 32 потребител

    26 12 Отговор
    Прочетете поименно състава на Конституционния съд и ще ви станат ясни мотивите и присъдата и цялата галимация!
  • 33 Doni Brasko

    24 9 Отговор

    До коментар #9 от "гербаджия":

    Това е защото си кьорав и не виждаш. Само нещо да се случи и ГЕРБ и ДПС да се опитат да съставят правителство ще разбереш истинските мащаби на народното недоволство.

    Коментиран от #53, #63

  • 34 Бай Шили

    21 14 Отговор

    До коментар #23 от "право":

    В случай на извършено престъпление или непогасени задължения Канада може да откаже на Киро молбата му за отказ от Канадско гражданство. Един фиш да има затова че не е спрял на знак стоп и готово. А нашия закон е много ясен, Без двойно гражданство, а не с декларация за отказ.

    Коментиран от #94

  • 35 марионетки

    21 17 Отговор
    За да угодят на шепа разбойници които са ги пратили да грухтят на копанята за големи заплати, съдиите погазиха конституцията. Въпрос след като сме независима държава, защо зависим от решенията на чужда държава? По конституция България е независима държава и в духа на конституцията не може да зависи от решенията на друга държава, в случая да зависи от решението за гражданството на един българин. Така наречените конституционни съдии погазиха конституцията и независимостта на България.
  • 36 алооо

    16 19 Отговор

    До коментар #1 от "Вълк единак":

    Това е решение на Конституционния съд!
    Не е решение на събраните пред блока пенсионери!
    Какви ми ги дрънкаш за Тулупи и Гешевци?
    На някои хора, нещо като не им хареса трябва все Борисов и Гешев да са виновни, а?
  • 37 бъркаш са

    23 13 Отговор

    До коментар #8 от "Бай Шили":

    Кирчо, както го наричаш е постъпил достойно, като нарочно е подписал декларация- нотариално заверена, че се отказва от канадско гражданство. Така че момчето е свястно и не бива да се хвърля помия върху качествени хора. Колко бай Ганьовци познаваш дето ще направят като Кирил?
  • 38 ШЕКЕРЧО

    5 2 Отговор
    СТАНА„ БРАУН ”ШУГАР👌
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 случаен

    19 5 Отговор
    а за партията дпс която също не трябва да я има според същата конституция,кога ще се вземе решение,много избирателно решавате,не сте съд а поръчкова бухалка
  • 41 jorj

    14 12 Отговор
    По-нагло елепок не е влизало в политиката, през новата ни история!!!!! Да потъпчеш Конституцията на Република България и след единодушно решение на КС, че този е потъпкал, да се изрепчиш "не ме е страх", ТОВА Е ВИСША ФОРМА НА ИДИОТИЗЪМ,С КОЙТО ТОЗИ НАГЛЕЦ ЖЕЛАЕ И ДА УПРАВЛЯВА БЪЛГАРИЯ.
  • 42 Бeлeнe

    10 13 Отговор
    Фaшиcтa фaтмaк щe cи пaлти зaeднo c пpecтъпнaтa xyнтa, кoятo ни нaтpece cлeд пpecтъпницитe нa тиквaтa! Зaтвop, бe вaщa мaмa!
  • 43 Българин

    14 11 Отговор
    подал е декларация с невярно съдържание, за такова се нещо отива на съд.
  • 44 На България са нужни големи ....

    12 9 Отговор
    Стадиони!В който на игралното поле да се изсипят всички конституционни съдии,главни прокурори и собственици на шкафчета с кюлчета и пачки....И тогава народа като единствен суверен на ДЪРЖАВАТА БЪЛГАРИЯ да си покаже силата,волята и да отсъди кой прав кой крив за тези 32 години мракобесие и грабеж....
  • 45 мата без хари

    10 6 Отговор

    До коментар #19 от "Бай Шили":

    Ако всички българи като теб бяха прости, сега чичо Цецка щеше да е президент на държава в която не живеят българи. Това бай пред името си защо въобще го слагаш?
  • 46 неразбрал

    7 2 Отговор

    До коментар #10 от "Последния Софиянец":

    Ми, американците що бият негрите, бе?
  • 47 Абсурдна държава

    10 11 Отговор
    Овчите главички и ДС агенти се опитват да открият някаква жалка връзка между решението на КС и Борисов, но дори и слабите юристи знаят, че конституцията е ясна по случая. Замяната на един вреден политик, с друг също толкова вреден не е решение. Факт е, че зеления чорап се провали в тези си усилия.
  • 48 войводата

    11 5 Отговор
    А СЕГА ДА ВИДИМ КАКВО ЩЕ КАЖЕ НАРОДИЯ СЪД НЕ ТИКВАТА ДОГАН И ПЕЕВСКИ ЩЕ СЕ ЗАДИМИ ЕЙЙЙ
  • 49 aнтикoвидиoт

    12 15 Отговор
    Kиpo мyшмypoкa гo нaeбaxa пpeз гaщитe oт вoлe! Bpeмe e и зa oнзи гaщник нa Дoндyкoв 2! Oлe-oлe-oлe!
  • 50 ПРЕСА

    15 9 Отговор
    ЗАТВОР ЗА ШАЙКАТА НА СУДЖУЦИТЕ
    И ПОМНЕТЕ ГЕРБ И ДПС СА МАФИЯ

    Коментиран от #58

  • 51 Бибитко

    11 6 Отговор

    До коментар #15 от "Смех":

    А кой не е, бе герберско тролче, твоят цар Толуп е най-отявленият привърженик на пълния локдаун и сертификатите.
  • 52 добре

    12 13 Отговор
    "Oт oфициaлния дoкумeнт, издaдeн oт кoмпeтeнтния oргaн нa Кaнaдa e виднo, чe ocвoбoждaвaнeтo oт грaждaнcтвo нa Кaнaдa e нacтъпилo eдвa нa 20 aвгуcт 2021 г., зaявявa КC и тaкa зaключвa, чe укaзът зa нaзнaчaвaнeтo нa Пeткoв зa миниcтър e прoтивoкoнcтитуциoнeн." Хубавото е , че Гешев го чака на гюме и на Кирчо няма да му се размине, защото продължава да лъже. На 14 . 09 Кирчо продължава да е канадски гражданин по думите на правосъдния министър. Май ще се окажа прав, че Кирчо си е подал документите за отказ август месец , април ги е подписал и прибрал в чекмеджето , със идеята да мине мандата . Както беше писал някой , Харвард е голяма дупка или Кирчо е дупката на Харвард ?

    Коментиран от #56

  • 53 избирател

    12 0 Отговор

    До коментар #33 от "Doni Brasko":

    Има си Конституция на България!
    Всяка партия, на която президента връчи мандат, може да предложи правителство!
    Ако го гласува парламента- става законно!
    Ако на теб не ти харесва това, оди при бай Ставри или в Северна Корея или Афганистан!

    Коментиран от #59

  • 54 K. Съд

    8 10 Отговор
    Президентът Радев и назначеният от него Кирил Петков за министър, са основните виновници за
    Милиардите, които Мутрата борисоф Открадна от Българският Народ
    И дведе България до поредната Национала Катастрофа!
  • 55 Бибитко

    8 11 Отговор
    "Бракиньо" Борис Велчев на Бойко Борисов добре си свърши работата, като изпълни поръчката по очернянето на Кирил Петков "по законов конституционен начин". Но сега за Кирил Петков ще гласуват още повече избиратели, отколкото преди, защото знаят, че искат да ги направят пак на глупаци и послушни овчици!
  • 56 Бибитко

    10 5 Отговор

    До коментар #52 от "добре":

    Бойко, айде молим ти се не се прави на юрист, защото всички знаем, че ти си кофпомпаджия!

    Коментиран от #64, #80

  • 57 Не се напъвай

    7 4 Отговор

    До коментар #22 от "Бой Бате Киро":

    Надявай се! Излитате към Канада.
  • 58 реплика

    11 6 Отговор

    До коментар #50 от "ПРЕСА":

    Ако ГЕРБ и ДПС са мафия, ПППП са достойни кандидат-мафиози!
    Единият лъжец, другият-крадец и то международно признати!
  • 59 Doni Brasko

    5 6 Отговор

    До коментар #53 от "избирател":

    То си има така говорят крадците 12 години. И тъй като не разбират, че вече е време да се откажат народа, целокупният български народ ще махне кърлежите по другият начин. Изчакахме изборите миналата година, но явно проблема е много сериозен и все по- очевидно е че демократичните начини при Ганьо не работят. Е какво остава тогава?
  • 60 Абсурдна държава

    11 8 Отговор
    Инициативния комитет на зеления чорап га защитава, твърдейки че не е негава работа да проверява декларациите на кандидат-министрите. Напротив, негова работа е да познава Конституцията и да я спазва. Но чорапа не спрял до тук, а дори е писал до КС за прекратяване на делото. Чорапа умишлено е погазил Конституцията и трябва да бъде съден за това!

    Коментиран от #65

  • 61 Глупака по ОТПАДНАЛОСТ

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Вълк единак":

    Да си навре главичката със канадеца ,мини бански на спецов,,крадеца на интелектуална, чекмеджан, КОНЯ,....стоянов... ,първанов, петков1 шадравана, доганя, гораня, малък мук ,яхтата, маджуна, илиефци и децата им маргарини, мечки и клечки, бренди и симеонов, и симеон, каракачанки, костофски роми ,надежди ненски, пирински, и т...н........................!!!!!!!
  • 62 Бибитко

    8 8 Отговор
    Какъвто е съставът на Висшия съдебен съвет, такъв е и съставът на конституционния съд - съставени от личности, напълно зависими от Борисов, Пеевски и Доган, които назначиха и милиционера Гешев за главен прокурор.
  • 63 гербаджия

    8 13 Отговор

    До коментар #33 от "Doni Brasko":

    Надявам се ГЕРБ да съставят правителство. Тия заканки ги пробутвай в някой форум с малчугани.

    Коментиран от #68

  • 64 млад юрист

    10 8 Отговор

    До коментар #56 от "Бибитко":

    Той, май фатмака се направи на голям юрист, че написа на КС какво решение да вземе, ама не хвана дикиш!

    Коментиран от #99

  • 65 Искам ОСЪДЕН ЧОООРАПОГАЩНИК!!😡👿👿👿

    6 3 Отговор

    До коментар #60 от "Абсурдна държава":

    Затвор за такива и конфискация до десето коляно на мутрите от СИК и ВИС!! И чорапогащите!!
  • 66 Стоянов

    7 12 Отговор
    В България е престъпление да си умен и образован и да си завършил Харвард (университет №1 от Бръшляновата лига и в Света).
    В България се котира да си про ст, лъжец, крадец и да си завършил милиционерския развъдник в Симеоново, при това с тройка.

    Коментиран от #78, #79, #81

  • 67 tato

    6 7 Отговор
    Ако толкова компетентно и професионално се отнасят и към престъпниците и корумпираните народни представители ще сме цъфнали. Явна този БЪРКА с пръстче някъде на много хора едновременно, като многопръстия Шива е.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Казуса

    5 7 Отговор
    Бацо с шкафче кога или само мисирчо прадсадатала е недосегаем
  • 70 То край няма бе? Що не се върнат в Афган

    7 7 Отговор
    Гербажии в затвора!!!
  • 71 Пак

    5 7 Отговор
    Ще гласувам срещу гепипачкибанкянския и за Радев, а сега и за Кирчо, да ги е яд гепнипачковците
  • 72 Подкрепа за Борисов

    8 6 Отговор
    Бацо с шкаф позор да ходи у затвор при Ставри ииии
  • 73 Иванов

    16 8 Отговор
    Излъга ли Кирил Петков, ИЗЛЪГА!
    След като го хванаха в лъжа, продължи ли да лъже пред журналистите или си призна?
    Знаете отговора: ПРОДЪЛЖИ да ЛЪЖЕ!!!
    Какво доверие може да се има на човек, дето го хващаш в лъжа и той продължава да лъже, ето и Конституционния Съд доказа лъжите му!!!
    Този Кирил Петков е позор, а Радев много ясно е знаел, но си е траел, както разбра за Спецов, че дължи милион на държавата, но го остави на пост и то не на какъв да е, а да следи за данъците... УЖАС!!!
    Това е служебното правителство на Радев, цените скочиха многократно на всичко - ток, газ, вода, храни... напомня на Жан Виденовото управление...
    Чака ни Радевия ГЛАД!!! Жалко за бедния български народ!!!
  • 74 избирател

    14 9 Отговор
    Айде, айде поддържници на Радев и почтенните крадци и лъжци!
    Конституционния съд се произнесе!
    Точка!
    Наведете глави и се засрамете!
    Ако не ви харесва Конституцията, свикайте Велико НС и я променете!
    Но, всичко по законен път!

    Коментиран от #76

  • 75 ГЕРБ може да са крадци

    3 9 Отговор
    Но са честни!!! Не лъжат като Чорапа!!Крадат честно!!
  • 76 Не знам дали брадата на белобрадова е бя

    6 1 Отговор

    До коментар #74 от "избирател":

    Но Чорапа е пран!!! Гласувах за него но мирише вече !!! Затвор за такива и конфискация до десето коляно на мутрите от СИК и ГЕРБ!!! И ВИС СЪЩО ДА НЕ ЗАБРАВЯ!! ДЕЦАТА ИМ КРАДЕНО ИМУЩЕСТВО СА НАСЛЕДИЛИ!!!
  • 77 Хахаха

    9 9 Отговор

    До коментар #1 от "Вълк единак":

    Говори за себе си, не за народа. Аз настръхнах от безобразията на Радев и наглостта на Кирчо лъжливото канадче, и най - вече от тяхната "почтеност".
  • 78 по точно

    11 5 Отговор

    До коментар #66 от "Стоянов":

    В България е престъпление да пишеш неверни неща в клетвена декларация пред държавния глава!
    В България явно се котира, да си лъжец и крадец и да се представяш пред хората, че си почтен!
  • 79 Четете иначе как

    11 5 Отговор

    До коментар #66 от "Стоянов":

    Кирчо никога НЕ Е учил и завършил Харвард, карал е КУРС там!!!! Надявам се да намираш разликата!И ти ако искаш можеш,изпит няма,само няколко хиляди паунда на семестър,това е,все пак е курс!!!
  • 80 добре

    8 3 Отговор

    До коментар #56 от "Бибитко":

    Не съм юрист бе човек ,цитирам КС и разсъждавам на глас и май ще се окажа прав . Това , че Факти не публикува всички документи събрани от КС не е моя вината .Всъщност тази идея за скритите документи ми я подхвърли юрист, прав си . Чакам мнението на прокуратура и съд по казуса Кирчу , интересен ми е .А и искам да видя Кирчо до кога ще продължава да лъже.Хи, хи !
  • 81 Хахаха

    7 2 Отговор

    До коментар #66 от "Стоянов":

    Но все още се толерира и да си честен, и да не лъжеш, при това толкова нагло и безочливо, че и да натякваш, че си прав в лъжата си.
  • 82 Бургас

    10 5 Отговор
    Не мога да разбера, идва някой си от някъде и ни обещава,че ще на оправи... Той и Царя, горкия ни обеща... И ние му вярваме безпрекосновенно ,само защото искаме да махнем някой от сегашната сцена. То е много хубаво това,ама не се прави така!!! Нима не виждате накъде сме тръгнали с тези цени на тока,газта,горивата и хранителните продукти ??? Омразата няма да ни храни и топли през тази зима. Бъдете разумни,че повечето от вас,които пишат,не знаят къде с...т гладните,защото мама и тати досега са ги хрантутили... Сори,ама това е истината!!!
  • 83 Че си некодърник, нищо ...

    2 8 Отговор
    ... важното е да не си с двойно граждонство. Резултат - по жизнено важни показателжи, България ТВЪРДО и с гордост е на последно място в ЕС. И "Конститтуционен" съд да си има.
  • 84 ППионер

    8 4 Отговор
    👍ДНЕС Е ЕДИН ДОБЪР ДЕН ЗА БЪЛГАРСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ!👍
    (Но НЕ Е за онези ЛИДЕРИ, които подкрепят ПОДОЗРИТЕЛНИ ПП-проекти!)😜
  • 85 Гео

    3 8 Отговор
    Като знам кои бяха и сега са в КС, жална ни конституция. Ползват я като труженичко от околовръсното

    Коментиран от #86

  • 86 ЦИТАТ

    6 1 Отговор

    До коментар #85 от "Гео":

    КОНСТИТУЦИЯ на РБ
    Чл. 149. (1) Конституционният съд:
    1. дава задължителни тълкувания на Конституцията;
    2. произнася се по искане за установяване на противоконституционност на законите и на
    другите актове на Народното събрание, както и на актовете на президента;
  • 87 Иван

    4 9 Отговор
    Тези вместо да му извадят очите , ще му изпишат вежди. Може би и това е била целта на КС да го превърнат в герой!

    Коментиран от #97

  • 88 ППионер

    7 3 Отговор
    😃Даже и президента се въздържа от КОМЕНТАР на решението на КСъд.
    КОГАТО ФАКТИТЕ ГОВОРЯТ И БОГОВЕТЕ МЪЛЧАТ!😜
  • 89 мнение

    4 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ялчин":

    Сега за всички стари случаи трябва да се сезира КС от кобурга до съдията от соф. съд, вкл. и всички министри и зам. министри/имаше поне за двама в медиите/ както да се провери и дали ББ има израелско гражданство. Заслужава си.
  • 90 ШЕФА НА СГС НЕ Е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН

    8 2 Отговор
    И КАК ТАКА Е ШЕФ,БЕ ГРОБАРИ?
  • 91 ШЕФА НА СГС НЕ Е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН

    6 2 Отговор
    И КАК ТАКА Е ШЕФ,БЕ ГРОБАРИ?
  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 ППионер

    8 2 Отговор
    😜Добре, че имаме КСъд и Конституция (добра или не), та да ни защитава от САМОЗВАНЦИ.
    От НАГЛЕЦИ няма отърваване!
    😜 На ход е ПРОКУРАТУРАТА. ЯСНО стават една по една причините да се смени ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР дори с цената на ХАОС в държавата. ОБАЧЕ ще бъде ОБВИНЕН в бухалка на ГЕРБ. Ето схема за ИЗБЯГВАНЕ на ПРАВОСЪДИЕТО.😜
  • 94 обаче

    2 2 Отговор

    До коментар #34 от "Бай Шили":

    Че той няма ли да светне в системата и изобщо ще му се даде ли възможност да входира подобен документ?
  • 95 РАДЕВ СА СПИЧА

    7 4 Отговор
    ПАК МИ НАБИХА....КАНЧЕТО
  • 96 Абе,

    7 8 Отговор
    КС защо не се произнесе за толкова противоконституционни актове на Гешев и крадеца от Банкя ?!
  • 97 мение

    9 4 Отговор

    До коментар #87 от "Иван":

    Никой не е тръгнал да вади на Киро очите!
    КС се произнася за противоконституционност на указа на президента за назначаване на служ правителство, в частност назначаване на министъра на икономиката!
    Проблемите за Киро тепърва ще започнат! Не, че се радвам!
    Какъв герой ми го изтипосваш?
    Лъже президента и цялото общество!
    Лъже и избирателите си и те се подмокрят от кеф!

    Коментиран от #100

  • 98 ПРЕДЛАГАМ

    4 3 Отговор
    АРЕ СЕГА ДА ИЗЧЕГЪРКАМЕ КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД /АБЕ НЯМА ЛИ ДА Е ПО ЛЕСНО ДА ВИ ИЗЧЕГЪРКАМЕ ВАС ОБЛИ МИСИРИ БАРАБАР С ПИНГВИНА НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ КО ШИ КАЙШ /МИСИРИ ВЪН/
  • 99 Бибитко

    2 6 Отговор

    До коментар #64 от "млад юрист":

    Не президентът Румен Радев е написал на Конституционния съд какво решение да вземе, а твоят цар Толуп Борисов! Много бързо излязоха с решение, като се има предвид колко се бавят делата иначе, с цел на Кирил Петков да бъде попречено да набере още повече привърженици на изборите на 14-ти април. И разбира се, главният удар е насочен към Румен Радев, за да не бъде преизбран за втори мандат!
  • 100 Бибитко

    2 7 Отговор

    До коментар #97 от "мение":

    Аууу, какъв смешен плач до небесата, че Кирил Петков лъжел! Я погледнете първо лидера си Борисов, който е доказан световен шампион по лъжене!
  • 101 Пипи Чорапчето

    4 4 Отговор

    До коментар #29 от "Бай Шили":

    Каскета сега е зает - бори се за имуществото на бюрото за охрана и е ангажирал с този "кейс" братиньовците си от КС;)
  • 102 112

    3 2 Отговор
    Има си юристи и то много умни. Един от многото е Благовест ПУНЕВ. Кирчо, да бяхте се допитали до него или Куцкова и сие.
  • 103 БАЩА ТИ

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Бой Бате Киро":

    Е, СТИГА СЕ ИЗЛАГА ДЕЕЕЕ....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове