11 Ноември, 2021 12:08 3 383 29

Панчугов: България е заложник на служебни правителства, които пазят имиджа на Радев

  • христо панчугов-
  • българия-
  • заложник-
  • служебни правителства-
  • имиджа-
  • радев-
  • пазят

„Имате много проблеми, които, ако не са ясни от години, поне от началото на тази година можеше да бъдат предвидени. Вместо това видяхме едни правителства, които бяха фокусирани да правят предизборна кампания“, каза със съжаление политологът 

Панчугов: България е заложник на служебни правителства, които пазят имиджа на Радев - 1
Снимка: БГНЕС

България се е превърнала в заложник на служебни правителства, които не искат да вземат решения, защото пазят имиджа на президента Румен Радев. Това каза в интервю за БГНЕС политологът Христо Панчугов. Той посочи, че в България от години се говори за проблемите. „Не беше необходимо служебното правителство на Румен Радев, за да си представим колко разпаднали са се държавните институции в България. То направи необходимото и цялото общество да говори за този разпад. Невъзможността на някои да преодолее тази тема, да излезе отвъд показването на разпада, показването на проблемите и да си представи ясните решения е доста притеснителен феномен също в българската политика“, каза политологът.

„Управлението на България стана заложник не толкова на това, че през последната половин година има служебни правителства. Управлението на България стана заложник на нежеланието на тези служебни правителства да вземат решения, пазейки имиджа на един или друг човек, предимно на един човек“, подчерта Панчугов.

Анализаторът посочи, че още в началото на лятото можехме да предвидим как ще се развие кризата с коронавируса. Още в началото на лятото можеше да започнем да водим разговора за икономическите мерки свързани с предстоящото влизане в сила на Енергийната сделка на ЕС, на проблемите, които са свързани с топлоцентралите работещи на въглища.

„Имате много проблеми, които, ако не са ясни от години, поне от началото на тази година можеше да бъдат предвидени. Вместо това видяхме едни правителства, които бяха фокусирани да правят предизборна кампания“, каза със съжаление Панчугов.
Той посочи две причини българските граждани да не отидат да гласуват.

„Едната причина е свързана с липсата на ясно послание, т.е. политическите формации, които участваха в тази предизборна кампания така и не успяха да произведат алтернативен модел на политиката в България. Те не успяха да кажат на българските граждани какво ще е различно след тези избори, което води до естественият извод, че по-голяма част от гражданите очакват да не може да бъде съставен кабинет отново, т.е. да няма смисъл да отидат до урните. Вече два пъти имаше възможност за политическа промяна, за стабилно управление, надежда, която не беше оправдана от тези политически играчи. Но по-големият проблем е, че липсва промяна на стратегията, липсва желанието да се излезе от тази ситуация. Една част от българските граждани не вярват, че нещо ще се промени. Това е тенденция в българското общество от последните 5 години“, каза политологът.

Втората причина българските граждани да решат да не отидат до урните са опасения, свързани с COVID кризата. Последните месеци тази криза се управлява доста несигурно, смята експертът. Имало и притеснения за начина, по който ще се реализира и машинният вот.

„Сега отново чуваме за скандали с машини, за начина, по който ще се броят бюлетините, неуредиците около изборния процес. Опасявам се, че една част от българските граждани ще решат, че това усилие просто не си струва или че е заплаха за тяхното здраве и това ще намали избирателната активност в сравнение с предишните избори“, допълни той.
Експертът изрази мнение, че на политическите проекти в България липсва въображение. Той даде пример със Слави Трифонов, който минал през всички послания, които ние чухме и от царя през 2001 г. ПП „Продължаваме промяната“ се опитват да запълнят някакъв вакуум в електоралното тяло, каза Панчугов.

„Има избиратели, които още не са решили за кого ще гласуват, не намират своето представителство в сега съществуващите политически формации и ПП „Продължаваме промяната“ се опитва да говори на тях, не защото тя ги представлява истински, просто защото се опитва да напипа посланията. Т.е. виждаме ситуацията, в която новите политически играчи са се фиксирали да кажат правилните неща на конкретни групи хора, за да ги привлекат, а не за да създадат смислен и ясен модел на политическо представителство, т.е. смислено послание за това кои са те, какво искат да постигнат в българската политика и къде си представят България в средносрочен и дългосрочен план. Конкретика по отношение на това в какво вярват определени хора е доста трудно да се намери. ПП „Продължаваме промяната“ също не казаха с кого биха управлявали, т.е. ние не знаем какъв е дневният ред, кои са стъпките, които ще доведат до едно стабилно управление и до начина, по който те си представят променена България“, каза още Панчугов.

Политологът сподели, че политическите формации изпитват неспособност или нежелание за комуникиране с българските граждани, което е съществен проблем в политическата ни сцена въобще. Според него това е една много тъжна констатация на фона на желанието на българските граждани да видят някаква ефективна промяна.

„Истинският проблем е невъзможността да се задава дневния ред, невъзможността на политиците да изразят ясно следващите стъпки, т.е. разговорът може да се води и на едно абстрактно ниво, и на ниво клишета. Българските политици не могат да дадат ясно изражение на тези клишета – да кажат „Ок, утре правим правителство с тези и тези, първото нещо, което ще направим като правителство е това и в дългосрочен план еди кое си“. Всъщност това доведе и до провал на възможността за съставяне на правителство в предишните 2 парламента. За пореден път видяхме опит на партиите да се позиционират добре на следващите избори или да излязат с по-малко щети от разговорите или в крайна сметка видяхме едно партийно его, което направи правителството заложник на самото себе си“, обясни анализаторът.

Според него единственият начин, според който бихме могли да видим работещо правителство, би бил ако някой начертае 10 стъпки на промяна, с ясен дневен ред, с необходимите за това мнозинства. Ставало въпрос за това кой е искал да види тези 10 неща реализирани.

„Клишето за това кой е промяна и кой е статукво минаваше през разделителната линия между тези, които искат промяна и онези, които са пазители на статуквото. Това, че никой вече 6 месеца не може да състави такава разделителна линия, но и да започне да търси коалиции около нея, като тук не говорим за трайна и постоянна коалиция, става дума за плаващи коалиции, които биха могли да си представят различни политики. Едни партии да подкрепят една, други партии да подкрепят друга политика, но в главата на един човек това да води към една цялостна промяна. Аз не мога да повярвам, че това е толкова сложно на този етап“, уточни Панчугов.


Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 г. ще е уникален ден, когато ти ще гласуваш едновременно за конкретен човек (мажоритарен избор на президент) и за списък от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    56 21 Отговор
    Тъпунгеров и той се изходи по въпроса...
  • 2 гост

    13 26 Отговор
    Тоя откри топлата вода браво спиши красавици
  • 3 любопитен

    44 14 Отговор
    Кой беше ти пуфкаф?
  • 4 А ... Гербаджииеки магесник

    47 15 Отговор
    Вижте му преялата муцина. Лапнал пачка и плещи.
  • 5 БАЙ Х@Й‼

    27 11 Отговор
    От 1989г България е заложник на презокеанския брат 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 6 Зле са

    32 8 Отговор
    То па, щото неслужебните с мед да ги мажеш.
    Професията пожизнен политик се оказа доста доходоносна.
    Пъпчиви младежи ги помнем, а сега пенсии с бели коси.
    Не пускат Кокъла, хасиенди, офшорки, чужди гражданства, Ханой е в Пекин, кюлчета, злата, дупки за 40 милиона, токове-борси-далавери.
    Ливади Банкя, Кажи си Иване, Царя Горите, Боко Еврото, Киро Ментата, Асенчо Офшорката, Кунева Атомката, Надето Банята.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ЯЛ ПИЛ хайде

    19 28 Отговор
    Другаря Радев-Живков да си вземе самолета и към Москва!
  • 9 Чичо Тони

    34 16 Отговор
    Ние в продължение на 12 години имахме редовни правителства, които пазеха простотията на един случаен човек в българската политика, сега хбленч за служебното правителство, което осигурява прилични изборни условия. Що се отнася до "липсата на послания" те са пределно ясни - има партии с послания да се върне държавността и правото, да се махнат "калинките" от управлението и да се спрат кражбите и партии, които искат тези кражби, простотията и беззаконието да продължат.
  • 10 Бай Симо

    25 17 Отговор
    Аз досега по читаво правителство от служебното не съм виждал. Нека останат те и да разкрият всички схеми и измами. Депутатите за нова ги е страх и ще искат правителство на всяка цена за да не им извадят на показ кражбите и далаверите
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Шяйката се активира

    25 11 Отговор
    По заповед от Тулупа.
  • 13 3.14К

    26 8 Отговор
    Панчугов, Стойчев и Харизанов са еманация на политическата проституция ширеща се у нас. Достойни партньори са им Буруджиева, Коларова и Христова.
  • 14 политслуги

    17 3 Отговор
    България е заложник на некадърната и крадлива политическа класа и задкулисието. Които не успяват да съставят редовно правителство в два парламента, а може би и в трети. И това е съвсем естествено взимайки нагласите в обществото за промяна и за борба с корупцията. Както и на търсене на отговорност за извършените грабежи от последните 31 години на мъчителен преход, или подмяна. Важното е сега да не се допусне поредната подмяна уговаряна на Цигов Чарк.
  • 15 Иванов

    25 9 Отговор
    Ха-ха-ха. Браво на младите министри - спряха ви кранчетата. Възмездието предстои.
  • 16 На челото

    20 5 Отговор
    ти пише що за стока си !
  • 17 !!!?

    16 18 Отговор
    България е заложник на Радев и хунта !!!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 И този лапа

    19 8 Отговор
    от трапезата в Банкя…
  • 20 боко мутанта

    16 9 Отговор
    Панчугов,твоята фамилия ромска ли е или пожарникарска?
  • 21 Възмутена

    16 9 Отговор
    Панчугов, от кой отбор играеш? Много жалко! А искате да ви се доверем...
  • 22 свидетел

    19 4 Отговор
    този пак е поел нещо весело !
  • 23 В ЗАТВОРА ФАТМИ

    11 7 Отговор
    СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ- АНТИКОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ!
    ЛУСТРАЦИЯ! НОВ НАРОДЕН СЪД!
    ДОЛУ Ч€РВ€НАТА $ГАН Г€РБ$П и ДП$!
    НОВА КОНСТИТУЦИЯ!
    ЗАТВОР ЗА ФАТМАКА! ЗАТВОР ЗА ФАТМАКА! ЗАТВОР ЗА ФАТМАКА!
  • 24 11666

    13 6 Отговор
    ПАНЧУГОВ????? Това какво е ,каруцар си ти ГЕРБАВ!
  • 25 Надзирател от ЦСЗ

    9 5 Отговор
    При бай Ставри има едно свободно място!
    Пази го за свой човек! Не иска никой друг!
  • 26 Болярин

    7 9 Отговор
    "Някой" беше казал "- Не народ, а мърша ! Това ще кажа и ще свърша ... !"
    Хак ка им е на всички, които се застанаха зад хунтата на Пиночет и вдигнатото му юмруче !!!
  • 27 Реалист 1

    8 4 Отговор
    Нищо вече не е същото и няма да е каквото беше. С БМБ, ще си отидат старите муцуни, казионните му партии с които правеше уж коалиции и ги отглеждаше като патерици, прокуратурата, ще заработи обективно.. Ще се възстанови разделението на властите, т.е. ще се възроди Демокрацията.
  • 28 фбр

    2 3 Отговор
    Поредният герберски малоумник!
  • 29 Мая

    0 3 Отговор
    Жалко, харесвах този интелигентен човек и смятах да гласувам за тези, които подкрепя- Демократична България.
    Включването му в хора на оплюващите президента и павитеството е много, много жалко!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол