Last news in Fakti

18 Ноември, 2021 14:52 6 403 35

Почина синът на Пенчо Кубадински

  • пенчо кубадински-
  • пламен кубадински

Погребението на Кубадински е било в началото на октомври тази година

Популярният архитект Пламен Кубадински почина на 65-годишна възраст.

Това съобщава "България Днес" , позовавайки се на свои източници. Синът на соцвеличието Пенчо Кубадински си е отишъл след заболяване, но не от коронавирус. Вестта за кончината му умишлено е запазена в тайна от най-близките и роднините му. Те не са искали да се афишира публично за семейната трагедия. Погребението на Кубадински е било в началото на октомври тази година.

Пламен се ражда на 22 февруари 1956 г. в Русе. Завършва архитектура във ВИАС. Първо започва с партийна кариера в БКП като секретар на Ленинския районен комитет в София. След това се ориентира към строителство. Работи в "Главпроект" до неговото закриване, след което основава своя проектантска фирма. Той е съсобственик на "Арх арт" и "Максим 1996", показва справка в Търговския регистър. Пламен Кубадински бе и един от собствениците на ресторант "Кипарис", пред който беше пребит журналистът Огнян Стефанов. Там той бе съдружник с оръжейния бос Младен Мутафчийски.

Пламен става страстен ловец покрай баща си Пенчо, който се слави с някои от най-впечатляващите ловни трофеи у нас. Архитектът от близо 30 години членува в ловната дружинка на село Тополово, Асеновградско. Обожавал лова на пъдпъдъци, яребици и патици. Освен това бил гъбар и рибар, като особено ценен рекорд е уловеният от него костур с тегло 2,700 кг от яз. "Благата вода". Участвал е в проектирането на множество ловни домове, сред които и този в стопанството "Студен кладенец".

През последните години архитект Кубадински работи по проекти, свързани с опазване и популяризиране на културни паметници, много от които тракийски. Той и сестра му Боряна са много близки приятели с Евгения Живкова - дъщерята на Людмила Живкова.

Интересното е, че след смъртта му ловната страст в семейството се предава на неговата дъщеря Мария. Внучката на Пенчо Кубадински е луда по преследването на дивеча. Неслучайно тя наследява пушката на дядо си. "България Днес" научи, че само преди дни Мария е започнала работа за ловно-рибарския съюз като юрист. 37-годишната внучка е завършила право в Софийския университет. Твърди, че се гордее с фамилията си и със своя дядо. Макар да е била само на 11 години, когато членът на Политбюро на БКП умира, тя пази доста спомени с дядо си Пенчо.

"Когато сме ходили на поход с него в гората, ни показваше кои листа стават за ядене и кои не. Ако случайно се изгубиш, по какво да се ориентираш в екстремни ситуации. Аз съм единствената му внучка, много се обичахме", признава Мария Кубадинска.

За ловните подвизи на Пенчо Кубадински се носят легенди. На сафари в Танзания той поваля грамадански лъв. Тогава се стреляло от кола, а партийният лидер бил с още двама водачи. Видели лъвове, стреляли, но не уцелили. Тогава две от животните нападнали джипа. Водачите изпразнили автоматичните пушки, но без никакъв ефект, тъй като били уплашени и ръцете им треперели. В момента, в който лъвът главатар скочил върху джипа, за да разкъса ловците, бай Пенчо го гръмнал. След това трябвало да мият с маркуч задниците на двамата водачи...

Трофеят на Кубадински от вълк, отстрелян през 1980 година в ловно стопанство "Воден", дълго време е световен рекорд. Черепът от дива котка също се счита за рекорд номер 1 на планетата. От благороден елен БКП величието има 5-6 капитални трофея. Често ходи на излети заедно с писателя Емилиян Станев, с когото обичали да ловуват зайци.

"Веднъж бяхме на лов за глигани. Тогава баща ми ходеше с автоматичен браунинг 12-и калибър. Пред нас излезе огромно прасе над 200 килограма. Глиганът тръгна към нас. Баща ми гърмя пет пъти. След всеки изстрел животното падаше, ставаше, гледаше все по-лошо и продължаваше към нас. След петия изстрел беше на 10 метра. Баща ми хвърли пушката и двамата като хукнахме... Намериха глигана след час, ударен с петте патрона. Страшно яко животно. Оттогава баща ми се отказа от тази пушка", разказва приживе най-драматичната си ловна история Пламен Кубадински.

Бай Пенчо учи на стрелба не кого да е, а лично държавния лидер Тодор Живков. За Тато Кубадински е верен съратник, който обаче на последното решаващо заседание на Политбюро се обръща срещу него. Ден-два преди 10 ноември 1989 г. при обсъждането на оставката на Живков гласовете се оказват поравно - четири на четири. Нужен е само един глас, за да падне Живков от власт. Кубадински вдига ръка и Тато възкликва: - "Ясна е работата, прекратявам заседанието, ще си подам оставката!".

Създаването на богати ловни стопанства е делото на живота за Пенчо Кубадински. В края на комунизма печалбата за държавата от ловен туризъм у нас възлиза на 6 милиона долара годишно. Бившият първи секретар на ЦК на БКП умира от рак на панкреаса във ВМА през 1995 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 11 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГЕРБ

    18 28 Отговор
    Браво един кому...а по малко

    Коментиран от #11, #16, #35

  • 5 165

    41 14 Отговор
    ТАКА БЕШЕ ПРЕЗ СОЦА, САМО КУБАДИНЧЕТА ХОДЕХА НА ЛОВ, ИМАТ И МНОГО ХУБАВИ ИСТОРИИ, СИГУРНО И МНОГО МОМИ Е ОНОЖДАЛ, КАКТО И ДРУГИ КУБАДИНЧЕТА СИ КУПУВАХА ОНОЖДАНЕТО.

    Коментиран от #12

  • 6 В Мир

    34 20 Отговор
    Лека им пръст!
    Когато е можело са помагали....
    А сегашните - дерат по 10 кожи!

    Коментиран от #23

  • 7 Моралиста

    26 4 Отговор
    Е , отиде си един човек през последните години без корона вирус.
  • 8 Неловец

    27 19 Отговор
    В настоящият век хората се обявяват в защита на животните.Тия пък се хвалят с убийството на животни.Кръвожадни убийци!
  • 9 Българин

    13 22 Отговор
    Дали Румен Решетников ще отиде на погребението? Мисля, че да!
  • 10 Верно ли

    21 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Вестта за кончината му умишлено е запазена в тайна от най-близките и роднините му. Те не са искали да се афишира публично за семейната трагедия. Браво, ма, Маро!!! Хич не си "афиширала"!
    Лека му пръст на човека!
  • 11 БАЙ КУРТИ

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ":

    А велик водач от къде тръгна . Защо не го благословиш , та да се отървем и от него .
  • 12 Bai...

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "165":

    Глупак!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 АРТО

    21 3 Отговор
    Отличните трофеи добити от Кубадински са дело на отличните кадри в ловните стопанства по него време.Когато се появи добър екземпляр,първо на него са докладвали .Ловното ни стопанство по него време е на световно ниво.
  • 16 ГЕРБ

    12 3 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ":

    Дай боже и кому….а чекмеджан съвсем скоро
  • 17 Чичо

    10 1 Отговор
    Туй с Лъва може и да е пресилено. Когато Леонид Илич е на гости отиват на лов и той пт раз застрелва Елен, да ама със помоща ма снайперист
  • 18 „ГРАМАДАНСКИ” ПЛЪХ

    10 4 Отговор
    И КВО ....ИЗБОРИТЕ НАЛИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ,ВЪПРЕКИ ЗАГУБАТА НА ЕДИН НАСТОЯЩ МЕНТЕ „ГЕРОЙ”!
  • 19 танкист

    19 14 Отговор
    Соцът си беше хубав,хората живееха спокойно,имаше работа за всички,нямаше пандемии,цените на стоките бяха ниски. Можехме да завършим висше образование,без дебелите такси,които са сега. Ходехме на дискотеки,забавлявахме се,никой не беше видял силикони и пластмасови еднакво-изглеждащи кукли. Храните бяха истински,море,почивки,през зимата ски,кънки,игри,веселие. А сега е оле-мале!

    Коментиран от #22, #31

  • 20 АнатемаНаАлФашагата

    13 10 Отговор
    Да попива в мир душата му !
    Отиват си велики хора,дали нещо на България,а СДС-Шайкаджиите все още не са потеглили за Ада и все още мърсят Света.
  • 21 русенец

    16 3 Отговор
    Разбрах да ловджийските му успехи и че има ресторант, ама като архитект нещо да е направил?
  • 22 шшш

    14 7 Отговор

    До коментар #19 от "танкист":

    Не ви е жал за социализма, а за младостта.... Е, няма да се върне..... Така че свиквайте.....
  • 23 РЕАЛИСТ

    15 5 Отговор

    До коментар #6 от "В Мир":

    Пенчо Кубадински посочи къде да се строи НХК - Бургас, върху
    плодородна земя, вместо в Странджа Сакар.
    Хората на Бургас го ненавиждат, защото отрови въздуха, унищожи
    земята и езерните води, а броят на онкоболните расте непрекъснато..
    Такива заводи в СССР се строяха далеч от населените места
    в Сибир и в тях работеха само затворници с доживотни присъди, а у
    нас??!!
    След наште комунисти - потоп.....
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Служил в БНА

    12 3 Отговор
    Искам да попитам и сайта -на ,който от години съм привърженик ,както и модератаратора ,ЗАЩО ми изтрихте коментара от 16:06 ,след, като нито обидни, нито нецезурни думи съм упетребил ... ЗАЩО бре ... НА КОГО СЛУЖИТЕ ???Просто изказах съболезнования ...все пак сме набори и служили заедно с тоя човек в БНА ,за разлика от Волен и Джамбазки ... Това ли ви обиди ?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Хайде,хайде

    10 1 Отговор
    Цял народ дами гледа и пази трофейте и аз ще съм рекордьиор моля моля.И аз мога да тичам по света за народна сметка.Не че днешните са по убави крадат стократно повече
  • 28 Точка

    7 0 Отговор
    Абе хора как не раврахте, че за починал човек не се пише или нищо или само се казва:БОГ ДА ГО ПРОСТИ!

    Коментиран от #34

  • 29 Активист на БКП

    3 1 Отговор
    ГЕРБ са го убили !!!
  • 30 Turchin

    1 5 Отговор
    и той в дъното на пъкъла,при баща си...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Георги v.

    3 1 Отговор
    Е това! Децата и внуците на партийните величия и малко под тях партийни другари ще ни управляват и ще ни дерат кожите и в бъдеще, защото са ненаситни.Това е така, защото нямаше лустрация заради боклуците от СДС начело с "честните" Жельо, Костов, Ф. Димитров....
  • 33 Шердан Българов

    1 1 Отговор
    АЛКОХОЛА НЕ ПРОЩАВА И НА НАЙ-ДОБРИЯ СИ ПРИЯТЕЛ!
  • 34 Киро от Расово

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Точка":

    Абе това хора ли са ???
  • 35 ПЪГУОШ

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "ГЕРБ":

    Ще кажеш ли същото и за Борисов ? Когато......? Че и той е бил член още 18 годишен и то доброволно ! Само питам де ! Нищо лично........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове