Last news in Fakti

24 Ноември, 2021 14:49 7 030 40

Страхил Делийски: "Офертата" на Кирил Петков и Асен Василев е просто да се спрат кражбите

  • страхил делийски-
  • оферта-
  • кирил петков-
  • асен василев-
  • спрат-
  • кражбите

Не е трудно да направиш добро впечатление на фона на наследството от Борисов, казва политологът 

Страхил Делийски: "Офертата" на Кирил Петков и Асен Василев е просто да се спрат кражбите - 1
Снимка: БГНЕС

"Преговорите за коалиционно управление влизат на фона на високи очаквания, каквито се произвеждат обикновено по време на кампания, в която по принцип има много обещания. Заедно с това има ниски критерии, наследени от предходното правителство - и по отношение на правене на политики, и по отношение на начин на вземане на решения. Не е трудно бъдещите кандидати за власт да адресират тези ниски критерии и да управляват естетическите впечатления, т.е. да направят добри впечатления". Този коментар направи пред БНР политологът Страхил Делийски.

По думите му заявките за прозрачно провеждане на преговорите със сигурност работят в контекста на наследството от Бойко Борисов, но е друг въпросът дали това е ефективно.

Според политолога "офертата" на Кирил Петков и Асен Василев е просто да се спрат кражбите:

"Пътят е ясен, няма да пипаме данъци, единствено ще спрем кражбите и ще плеснем с ръце и ще се прегърнем. Върнахме се в началото на Милениума - с появата на НДСВ, когато смисълът на политическото беше някакви добре подготвени мениджъри да управляват някакви процеси, които е ясно на всички докъде ще доведат. Подобен тип прагматична оферта би могла в краткосрочен план да свърши работата по формиране на изпълнителна власт".

Страхил Делийски обобщи, че това, което наблюдаваме е заменяне на политиката с мениджърството:

"Това го играхме при НДСВ, но не само ние, целият свят го игра това. Проблемът е защо отново решаваме да го играем, след като голямата криза от 2008-а тотално промени това разбиране и политиката отново стана политика. В глобален мащаб има реполитизация на политиката, но ние имаме интелектуален мързел".

Делийски подчерта, че има хроничен дефицит на българската политическа система в нейната представителна част:

"Има свръх представителство на интересите на едно икономическо малцинство и почти никакво представителство на интересите на огромното социо-икономическо мнозинство. По силата на тази диспропорция ще виждаме лесно формиране на кабинети и ще имаме все по-натрапчивото усещане у много хора, че когото и да изберем, ще бъде едно и също. Затова избирателната активност пада и хората се хвърлят все на появилия се нов".


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 41 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Деян Икебаната

    37 12 Отговор
    Страхо, вече е време да си обираш крушите.
  • 2 истина е

    50 12 Отговор
    На фона на тиквенското управление ,тези направо са шампиони още на старта
  • 3 Ръмпези

    31 15 Отговор
    ИСКАМ БАРЦЕЛОНСКИЯ ТАРАЛЕС С БУКАИ...САМО ТОГАВА ЩЕ СИ ПОМИСЛЯ, ЧЕ НЕЩО ДОБРО СТАВА...
  • 4 Ръмпези

    16 8 Отговор
    РЕСПЕКТИВНО ТАРАЛЕЖ...
  • 5 въпросче

    20 9 Отговор
    Кой трябва да ги спре тези кражби? Бочко няма да е.
  • 6 Пич

    23 21 Отговор
    Видимо маломощтни да горките... За половин година нищо друго не им родиха главите , освен гореспоменатото... Не ми е приятно да го кажа , но от тия всичките , само БСП има реален управленски капацитет...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 алоо

    18 11 Отговор
    Страхилчо, вече не се говори за кражбите и корупцията, а за задължително ваксиниране!
  • 9 Цялата

    31 14 Отговор
    Сган комунистическа изплува от гроба и чака постове.Тези ли черва който изгонихме преди години, който се целуваха с Местан, който издигнаха Пеевски , който няколко пъти фалираха държавата , ще направят нещо друго освен да я фалират пак
  • 10 proi4o

    16 11 Отговор
    "Имa cвръх прeдcтaвитeлcтвo нa интeрecитe нa eднo икoнoмичecкo мaлцинcтвo и пoчти никaквo прeдcтaвитeлcтвo нa интeрecитe нa oгрoмнoтo coциo-икoнoмичecкo мнoзинcтвo.....gerberskite keleshi prosti!
  • 11 Българка

    25 15 Отговор
    Спирането на кражбите не е така лесно и не е "просто да се прегърнем" В мафията ГЕРБ- ДПС са парите, местната власт , съдебната власт. Хищни калинки са на всички нива и във всички структури. Така че демонтиране на бойковия модел си е трудна работа. И то на фона на мерки за излизане от кризи

    Коментиран от #17, #24

  • 12 Този

    22 12 Отговор
    Е такава тъпа шматка.
  • 13 какво чудно

    11 6 Отговор
    Дясното и политиците в България и външните дирижьори и ЕС кукловоди и неолибералните икономисти, ИМАТ САМО ЕДИН ДОВОД ЗАЩО БЕДНА ДЪРЖАВА Е БЕДНА ВЪПРЕКИ ТЯХНАТА ПОМОЩ И ТЯХНОТО ЛЕЧЕНИЕ. КОРУПЦИЯ. Корупция е оправданието на калпавите десни неолибералните лечители. корупция, тяхната система е супер не я сменяйте има корупция всичко е наред но има корупция. ОПРАВДАНИЕТО КОРУПЦИЯ, ИЗМИВАНЕТО НА РЪЦЕТЕ С КОРУПЦИЯТА и си компетентен щом казваш - че си честен и почтен. Не мислете за икономика и преразпределени. Техните бащи са жертви на комунистическата и на лявата идея, а дясната идея е правият път - само хората по този път са грешните. Говоренето за корупция, че това е проблемът, всъщност е истинският проблем - ПРОБЛЕМЪТ. Това привлича към политиката хора без ясни идеи, без идея за ясни решения и визия. Политици които са само самовлюбени в своят образ, и само тази самопреценка им дава идея - че са способни и че са супергерои. Такива нито се учат нито разбират къде са и за какво служат и на кого.
  • 14 ТаУмВзе

    12 6 Отговор
    Всичко са Празни приказки! Мутропитека, каскета и шиши не са в панделата.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    8 5 Отговор
    Не да се спрат,а да се пренасочат!
  • 17 И БСП няма

    6 6 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    пари, местна власт, съдебна власт?
  • 18 Али бегай

    10 2 Отговор
    Далиорманов иди и се подстрижи зарезил си.
  • 19 gost

    14 1 Отговор
    Абе, те че не могат да се спрат е ясно, ма ако може да се краде по-малко ще е добре. Да вземат пример от друготе държави, там също се краде но е доста по умерено!
  • 20 Кънчо

    9 7 Отговор
    Този пич по принцип си беше изперкал, ама като гледам-сега съвсем.
  • 21 АМОН

    17 5 Отговор
    Не може да се говори за никаква промяна в една система в която ПРАВОТО и неговото ПРИЛАГАНЕ са в ръцете на тези които ЕЖЕМИНУТНО , ЕЖЕЧАСТНО , ВСЕКИ ДЕН налагаха и продължават да налагат системата на клиентелизъм в полза на едно оцеляло във времето ЗАДКУЛИСИЕ.

    КРАЙНО ВРЕМЕ Е В БЪЛГАРИЯ ДА БЪДЕ ВЪВЕДЕНО ВОЕННОВРЕМЕННО ПОЛОЖЕНИЕ, С ТРИБУНАЛИ СЪСТАВЕНИ ОТ ЧИТАВИ ХОРА.

    Илюзията наречена ДЕМОКРАЦИЯ ни доведе до състояние на пълна национална катастрофа.

    БЪЛГАРИЯ ОТДАВНА СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА В НИЧИЯ ЗЕМЯ.

    Пред Радев има два пътя - или този на ВОЕННИЯ или пък този на ШОФЬОРА НА ПАДАЩ САМОЛЕТ.

    Избора е негов.
    ИЛИ ТРЯБВА ДА ВЪРВИ ПРЕД ВЪЛНАТА ИЛИ ТЯ ЩЕ ГО ПОМЕТЕ.

    НАРОДА ЧАКА НЕ ХЛЯБ , А ВЪЗМЕЗДИЕ КОЕТО ОЩЕ ГО НЯМА!!
  • 22 Да,бе

    18 2 Отговор
    Че да не е малко да се спрат кражбите,даже да се намалят драстично пак ще дръпнем напред.
  • 23 Кинжал

    14 5 Отговор
    Сега наистина не е време за политики, Страхил, достатъчно е наистина като за начало да се спрат кражбите и да се направят дребни реформи, за да се постави стабилна база за по-нататъшно развитие на истински политики. Сега хората имат натрупани за 30 години други очаквания и не вярват в момента на никакви политики, а на конкретни прагматични действия, които да върнат чувството за справедливост и свобода. Момчетата от ПП действат правилно според мен, защото само от ограничаване на мащабната корупция и кражби, които се ширят навсякъде ще се извлекат сериозни ползи за повечето хора, които искат да бъдат съвестни граждани на тази държава и не на последно място, ще се възстанови доверието в държавните институции. Това е достатъчна предпоставка за разгръщането на инициативност, предприемачество и креативност в последствие. Последните 12 години ни върнаха във феодализма, така че пътят е само един в момента!

    Коментиран от #25

  • 24 Мнение

    7 10 Отговор

    До коментар #11 от "Българка":

    Не разбирате ле,че основната задача на новото управление ще е вдигане на собствените заплати....Байдънската цветна революция има своите верни кучета-Радеф,харвардската група лектори и старттъпи.........само че,революцията изяде децата си....Галева,Барбикян,Хаджигенян....Следва кривият проект на Славито,и накрая бенефициентите на Хамерика за България дойдоха като спасители....от какво,

    Коментиран от #31

  • 25 Правилно

    6 2 Отговор

    До коментар #23 от "Кинжал":

    действат,но зависи какво ще им наредят......Според вас,защо нямаше протести,преди да се смени властта в САЩ....

    Коментиран от #27

  • 26 Ти па ква си

    9 1 Отговор
    Е твоята ,, оферта,, като слушам е да си седиме на досегашното дередже, много умно, ае бегай
  • 27 Кинжал

    9 7 Отговор

    До коментар #25 от "Правилно":

    Ами протести можеше и въобще да няма, ако мафията не си беше позволила брутално да нахлуе в президентството и да го поругае. БСП многократно искаха вот на недоверие към старото управление, дори напускаха парламента, но тогава никой не ги подкрепи с протести, а трябваше още тогава да се случат нещата. Реално президентът свърши тежката работа първо като сне доверието от правителството и открито го обвини в измами и корупция и второ като излезе на площада, така той се оказа двигателя на промяната!

    Коментиран от #30

  • 28 Поредният

    7 5 Отговор
    празнодумец .
  • 29 JEFF

    11 5 Отговор
    Това момче не прави добро впечатление.Ей такива хорица залуждават останалите . Той няма да изпъкне никога на никакъв фон , но му е кеф да говри за другите. Игнорирам !
  • 30 Правилно

    9 7 Отговор

    До коментар #27 от "Кинжал":

    Най.вероятно имате предвид,че в президенството битуват ангели и светии,чисти като сълза,и бяха поругани...за своята честност, ....все едно президенството е манастир ....без Узуновци,Бобоковци,и други,пълнейки с чисти помисли България с италиянски и европейски токсични отпадъци....
  • 31 Храмът

    10 10 Отговор

    До коментар #24 от "Мнение":

    На президенството не трябва да се поругава,само от Козяк знаят истината,и държат Зеления Чорап здраво за топките......я не слуша,я изплувала истината,че превърна страната в боклуджииско кошче.
  • 32 ФЕЙК

    11 2 Отговор
    При долния и просташки СОЦИАЛИЗЪМ нямаше политолози, социолози, антрополози и всякаква подобна сган. Народът ги наричаше Гъ...зЛИЗЦИ. Но много грубо и отвратително звучеше. Сега при префърцунената ДЕМОКРАЦИЯ те вече са АНАЛ...ЛИЗАТОРИ! Някякси по-нежно и демократично звучи. Пък и гали ушите на изяваващите се с пачки от съответното чекмедже!
  • 33 Василева

    11 2 Отговор
    Парите са в децата ,внуците,племенниците на бивши величия от БКП.
  • 34 За другите добави, делийски

    1 0 Отговор
    Отнася се за другите, за тях нееее
  • 35 Боги такежиев

    5 6 Отговор
    Абе мушмули, не съм гербери ст но тая пушилка около Б. Б., чували с пари, Испански палати, кюлчета, патлаци и какви ли не други бла-бла-бла щуротии. Извадете доказателства, има съд и го осъдете да Мирясате че сте ми писнали нещастни карикатури да ви слушам всеки ден по ТВ и пространството..
  • 36 Прах в очите

    2 4 Отговор
    Кражбите няма да спрат, напротив, сега започват. Онези големите, на кръговете, които поставиха харвардските смешници на тези постове.
  • 37 Българин

    3 1 Отговор
    Те ще спрат кражбите за техен интерес и после те ще крадт
  • 38 Истинският

    3 2 Отговор
    Само да не се окаже че докато умните се наумуват и лудите налудуват, някой с милярдите да си замине необезпокоявано на някой екзотичен остров и от там да ни обяснява колко лош материал сме.
  • 39 Сл. Георгиев

    4 4 Отговор
    Аман от недоучили политолози! Ако не си тотално заблуден, само след няколко месеца ще запееш друга песен! Харвардските дупета вече започнаха кражбите!
  • 40 Тото

    1 0 Отговор
    Ами то като спрат кражбите, ще фалира държавата. Тя схемата така е направена- да се краде.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол