Last news in Fakti

30 Ноември, 2021 12:46 2 903 52

Денков: Само 10% от новоназначените учители остават в системата

  • николай денков-
  • новоназначени-
  • педагози-
  • остават-
  • системата

След третата година сменят професията още 56% от новопостъпилите педагози, съобщават от МОН

Денков: Само 10% от новоназначените учители остават в системата - 1
Снимка: БГНЕС

Едва около 10% от новоназначените учители в страната остават трайно в образователната система. Повече от половината напускат още след първата си година в училище. Най-критична е втората година – след нея си тръгват средно 60% от тези, които са се задържали там до този момент. След третата година сменят професията още 56% от новопостъпилите педагози. Данните съобщават от МОН.

Това сочат данните от проучване на Световната банка (СБ) за периода 2014-2018 г. През 2019 г. отпадналите преподаватели след първата година са по-малко - 23%. Това вероятно е резултат от кампанията за привличане на млади хора към учителската професия и повишаването на заплатите в образователната система. Този ефект обаче може да е временен, ако не се вземат допълнителни марки за задържане на специалистите в системата, посочват авторите на изследването.

Естествено, най-многобройна е групата на напускащите педагози поради пенсиониране. На второ място са учителите във възрастовата група 31-40 години. За 2019 г. те са били 18,7% от всички, излезли от училище. Това означава, че системата губи специалисти в най-активната възраст, които имат най-голям потенциал да се развиват и да въвеждат иновативни практики, коментират експертите на Световната банка.

"По-малко от десет процента от учителите, които са навлезли през 2016 г. в нашата образователна система, са останали след четири-пет години в системата. 2016 г. вероятно е екстремна година, защото не беше започнало още увеличението на учителските заплати и директорите на училищата си позволяваха да уволняват учители в края на учебната година, за да си спестят средства и да ги назначават отново през есента", каза министърът на образованието Николай Денков на кръгла маса на тема "Пътна карта на политиките за учители".
Може би този пример е най-изостреният случай, който може да се покаже, но е факт, че пристига информация, че за новопостъпилите учители е изключително трудно, защото не успяват да получат достатъчна подкрепа и заплатата им не е достатъчна, а им е трудно когато са в училища, в които някои от децата не знаят добре българския език. Други ученици са изостанали повече в училище, а ситуацията с коронавируса затруднява ситуацията в образованието", заяви министър Денков.

"Младите преподаватели в училище казват, че имат нужда от подкрепа и затова целта на днешния форум е да се види как изглежда пътната карта, свързана с политиките за учителите у нас", каза министър Денков.

По поръчка на Министерството на образованието и науката (МОН) и с финансиране от Европейската комисия банката изготви „Пътна карта на политиките за учители“. В документа са разписани краткосрочни мерки за квалификация на педагозите спрямо нуждите им и тези на учениците. СБ предлага програма за въвеждане на начинаещи преподаватели в учителската професия. Тя ще се основава на наставничество през първите две години в училище и ще включва различни мерки за тяхната подкрепа. Заложени са също обучения за учителите-наставници, за да бъдат максимално полезни на по-младите си колеги. Целта на друга програма е постоянното повишаване на квалификацията на учителите с цел преподаването да стане по-ефективно. Тук фокусът е поставен върху повишаване на четивната грамотност на учениците.

Дългосрочните мерки, предложени от СБ, включват подобряване на управленския капацитет и преосмисляне на модела за професионално развитие на педагогическите специалисти. Ще бъдат апробирани партньорства между различни училища, в рамките на които учители и директори ще обменят добри практики за обучение и за управление на образователните институции.

От Световната банка препоръчват да се създаде звено за събиране на данни за работната сила в образователната система, както и механизъм за измерване на компетентностите на база на уменията за преподаване по даден предмет, на дигиталните умения, мотивацията, авторитета, ефекта върху ученето на децата и др.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Изпращач

    21 5 Отговор
    Академично изчезни с 200.

    Коментиран от #14

  • 2 Обективно

    27 5 Отговор
    И само 0% от твоето Министерство имат мозък .
  • 3 Незначителен

    24 4 Отговор
    Г - н Денков, тестовете за ковид се правят със слюнка, а не с плюмка / цитат от него/!!!

    Коментиран от #8

  • 4 Факт

    17 4 Отговор
    Ми то с тази организация на образователната система....
  • 5 ФОНЧО 1

    12 21 Отговор
    След 12 години възход, успехи, много пари и щастие при ГЕРБ... днес учителите напускат, защото се страхуват от диктатурата, репресиите и режима на Радев! Изберете пак нас, не съм откраднаЛ и стотинка!

    Коментиран от #26, #50

  • 6 Фил

    20 1 Отговор
    Е да де ама кастрева не напускаи оая бабичка такева
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 5832

    6 2 Отговор

    До коментар #3 от "Незначителен":

    Пак забрави да каже резултатите...
  • 9 тикви

    17 2 Отговор
    Така е, не могат да пишат и четат...напускат!
  • 10 тиква

    13 1 Отговор
    След ГЕРБ, ДПС и БСП кражбите, всичко се проваля-изядено е!
  • 11 А ЗАЩО БЕ

    11 5 Отговор
    ДЕНКОВ САМО 10% ОСТАВАТ. ЗАМИСЛИ СЕ?!??!??. НЕ САМО БЛЯКАЙ. И ПАК МАЙ ЩЕ БЪДЕШ.
    ГЛАСУВАХ ЗА ВАС.,НО ПРОМЯНА НЯМА. НЕ ТЪРКАЙ САМО СТОЛА. А РАБОТИ С УМ И МИСЪЛ.
  • 12 Роки

    12 6 Отговор
    Този безсрамно се самонаправи академик. Позорище!
  • 13 а яяя

    23 1 Отговор
    Е как бе Дянков, всички коментиращи във Факти искат да са учители. Да получават 5000лв. заплата, по половин година отпуска, другата онлайн, за нищоправене получават пари. Назначи ги на работа!
  • 14 Трагично и

    18 1 Отговор

    До коментар #1 от "Изпращач":

    Така е, и така ще бъде, когато ,
    висшето образование в България
    е само за имидж, без покритие!
    Учител , е една трудна професия ,
    и затова, никой не се наема!
  • 15 Guest

    7 4 Отговор
    Този вече няма ли да го махате че не мога да го гледам вече
  • 16 Съпруг на учителка

    22 1 Отговор
    Да ти имам и мерките. Кво ще постигнете с тях? Ами аз ще ви кажа. Ще натоварите още повече преподавателите с ненужни курсове и глупости от които няма полза в реалният работен ден на педагога. Обърнахте ги на канцеларски плъхове, директори по 40 години стоят без да мръднат на никъде освен в акъла. Въобще не искам да почвам да говоря за тая задължителна квота от малцинствени групи, които освен да пречат в час друго не правят. Просто нямат капацитета и желанието за да учат на равно с българчетата. Повече от половината не говорят български !?! Как да се работи в такива условия за 1000 лв след удръжки?! Ами работете си и си ги учете златните дечица. И без това фейсбук родителите все знаят най-добре и се месят с откровено малоумни и ненужни забележки и предложения. Ами да си ги учат те.

    Коментиран от #22

  • 17 истина

    17 3 Отговор
    Абе тъпак нов учител съм, със заплата 1040лв кажи с тези пари как човек да живее!

    Коментиран от #19, #20

  • 18 Огнян Балкански

    16 2 Отговор
    Денков пак не е в час.
    Много точно мога да му обясня защо новоназначените учители напускат системата.
    Защото са нежелание от мафията в системата. Тази ситема работио на династичен принцип - отроците на фамилиите, които са я завладели завършват с 6+ колкот и да са тъ-пи, поисле стават даскали в най-добрите и желани места и там не мърдат до пенсия, вземайки по 2 заплати минимум на месец и получавайки похвали сякаш са айншайновци.
    Външните лица в системата биват мачкани и това е м ного дълга тема. Не е поискал Денков, не съм му написал точен доклад какво как и защо!

    Стига пропаганда и мижитурстване!
  • 19 Дъртия

    8 1 Отговор

    До коментар #17 от "истина":

    То от документация и разправии с родата на Хасанчо от маалата, въобще остава ли ти време да живееш? За пари няма да питам, защото знам,че пари за живот няма.
  • 20 истината

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "истина":

    Да, даскал си- назначен мижи-=тур от ГЕРП, който е длъжен да плуе по новите министри. И никак не си зле с 1040 лв базова заплата - при положение, че за годината ще вземеш 16 заплати и нищо няма да правиш (бидейки калинка)

    Коментиран от #24, #42

  • 21 Пълни небивалици

    11 0 Отговор
    В Кърджали никой от бабичките не напуска. ,, Учителствуват,, по стария умрял начин. Гледат в компютъра като теле в железник , ченетата им тракат ,НО!!!! Получават и заплати и пенсии щото са МНОГО ценен кадър! Директорите и те изтрещели и стари алкохолици се хилят и отпращат младите да поработят Манол като сервитьори за да усетят как се вади хляба. А бе луда работа. Нека министъра не приказва измислени приказки! Моля!
  • 22 Огнян

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Съпруг на учителка":

    Ужасно едностранчив и клиширан постинг си написал. Много е далече от истината.
    Колкотои да са зле учерниците, давам ти инфо от първа ръка, даскалите (90% от тях) са много по-зле!
    И не не е вярно че се търсят даксали. Пробжвай се - кандидатствай на 100 места, ако те вземат къдерто и да е, ела ми пиши.
    90% от даксалите бачкат там къдетро са работили майките им и бащите им до пенсия!

    Коментиран от #28

  • 23 Огнян Балкански

    10 1 Отговор
    Хайде кажете ми, защо тези, които остават в системата са все деца на даскали и полицаи?
    Те били най-мотивирани?
    Айде бе! Съвсем за други реалности сата дума.

    Пуснете им тест за пригодност и ще ви падне шапката. Доста от тях не биха могли да завършат без връзки и осми клас!

    Знам много добре какво говоря!
  • 24 Пффффф

    10 1 Отговор

    До коментар #20 от "истината":

    Поредният разбирач, който си мисли, че да му гледаш издънките е манна неебесна е едва ли не трябва да сме му благодарни. Ами, не! Предпочитам да работя в частният бизнес и да вземам двойна заплата, без излишният стрес на който родители и хлапетии подлагат учителите. Задръж си 1000 лв и си учи внуците,децата,племенниците или каквото имаш.

    Коментиран от #33

  • 25 Комон Сенс

    6 1 Отговор
    Цялата система е измама, корупция и непочтеност (да, товно НЕ ПОЧТЕНОСТ). А Денков не си мръдна пръста да промени и една йота от статуквото.
    Не е по-лош от предишните, просто не е и по-раличен. Това е положението.
  • 26 Ехааа

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "ФОНЧО 1":

    Поредната идиотска простотия!
  • 27 дърт даскал

    15 1 Отговор
    Г-н Министър, как няма да напускат след като са подложени на постоянен терор от нахални ученици, баби стръвници, майки - усойници, бащи - побойници. Директорите издевателстват над тях, и като се появят едни разследващи всяко оплакване "Експерти", човек се чуди престъпник ли е или е отишъл да работи върху бъдещето на РОДИНАТАV
  • 28 Съпруг на учителка

    12 1 Отговор

    До коментар #22 от "Огнян":

    Аз от личният опит ли ще съдя или по това какво ми е казал някакъв илитерат, имащ се за неповторим капацитет. Лично с очите си гледах,как съпругата ми години наред се мъчеше и товареше с тази професия. Без капка лично време, все изнервена, притеснена, изморена. Колко много ми коства за я накарам да напусне само аз си знам,защото не искаше да предава детската си мечта. Най-после се реши и сега печели чувствително повече и няма и следа от стреса. Това ми стига. Каза,че никога повече не иска да се връща към преподаването, защото е разбрала,че това е най-неблагодарната професия. М/у другото, не знам какъв ти е проблема,че говоря едностранно, след като това си ме вълнува и е част от живота ми. Баща и е таксиджия, а майка и е продавачка в магазин. Тук също стереотипа ти удари на камък....

    Коментиран от #31, #36

  • 29 стига глупости

    4 3 Отговор
    Постоянно за интересите на даксалите говорите.

    Лично имах задачата да обработвам документи на кандидати за работа две поредни години. Това беше една от най-труидоемките административни задачи.
    Колкото и да ви е странно имаше средно по над 100 (сто) кандидати за едно място. Някои напълно подходящи кандидати се оплакаха, че са кандидатствали на по 200 (двеста) места за 2-3 години без успех.................. За какво въобще си оворим тука?

    Просто реланостите са едно, а пропагандата по медиите съвсем друго.
    Докато нме съсдадем систъема от частни училищша, всичко ще е миже да те лажем - лапане на бюджет и мижави образоватлени резултати. В частното училище ще привлечем елита сред преподавателите и ще им предоставим евроепйски зплати. А в общинските - като назапад - социалното им нбиво тррябва да е под средата, защото и услугата им е много под средната.
  • 30 Машала

    11 3 Отговор
    Защо напускат? това е най неблагодарната професия. Цяла Българи плюе учителите. Забогатяли, нищо не работят, стоят си в къщи. Който дойде все ги оправя. А тоя дето приказва простотии за възход при ГЕРБ да беше станал даскал! При ГЕРБ учителят е наврян в миша дупка. Директрите са окопани ГЕРБери и колят и бесят! Съсипах всичко. Най-вече образованието. Трошат се милиони за какви ли не глупости, но не и за заплати на учителите. Още Ленин го е казал "В една държава в която полицаят взема повече от учителя, не е държава"!
  • 31 Огнян

    1 5 Отговор

    До коментар #28 от "Съпруг на учителка":

    Илитерат си ти, мижи-турко. Балаллай-ка, повтраряща добре познати опорки, пълни с неистини.

    ПС. Като заслужиш диплома от Сорбоната, ела ми говори за илитерати. Всички връзкари в тази система се имате за голяма работа, ама сте НУЛИ, че и отрицателни величини.

    Коментиран от #35

  • 32 ха ха

    3 6 Отговор
    "Съпруг на учителка", демек скапан милицжионер или бюрократ в Обшина.
    Верваме ти :)))
  • 33 Истината

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Пффффф":

    Хайде де, давай! На приказки в анонимен форум си силен, ама си натискаш парцалите там, където имаш роднини.
    Хайде, тръгвайте масово към "частния" несъществуващ сектор. Току виж съм видял през януари по-малко молби за назначаване и повече свободни позиции.
    Както казах съотношението е 1 към 100 средно. Пък ти си дрънкай алабализмите как ще ходиш в частния сектор ;)
  • 34 Дедо

    6 0 Отговор
    Ще разбереш,ще тразбереш-отнехте всякакви права на учителите,дадохте ги на т.н.родители,които уж са задължени да наложат дом. Възпитание на децата си.....но уви.Родителския натиск в/у учителите,ниското заплащане и куп обвинения спрямо тях ги карат да сменят ужким хубавата професия.
  • 35 Съпруг на учителка

    9 1 Отговор

    До коментар #31 от "Огнян":

    Аз не съм учител. Нямам нито нервите, нито капацитета за тази обществено важна професия. Просто инженерче съм. Въпроса е,че аз си знам лимитите и посоката на развити възможности и не се мъча да ставам нещо, което ми е невъзможно. За разлика от теб, на който космоса ти е крив, че не са те взели на работа. Виж, съпругата ми ще те сложи в малкият си джоб по интелект и етикет на изразяване. Все пак е свикнала да работи с деца, които говорят,без да мислят хаххаах

    Коментиран от #43

  • 36 БХОРТЕИ

    8 1 Отговор

    До коментар #28 от "Съпруг на учителка":

    Българина няма да те разбере защото очите му спрямо учителя са изкривени.Който иска да върви учител и после да говори неподготвен.
    Само нерви и мижави пари.Ако 1200 лева за учител са пари да я работят тази професия.

    Коментиран от #39

  • 37 Анонимен

    5 1 Отговор
    Във Варна е пълно с кашлящи деца. Днес в аптеката, пак случай- майка с дете на около 10 год., имаше няколко човека чакащи и това дете,без маска, се спука да кашля ама точно срещу хората, а майката нула внимание, дебилщина и отврат на макс!! Поне като е болно, маска да слага, а и хукнало да заразява на воля, ама отде две гънки в черепната кутия.
  • 38 Огнян

    3 1 Отговор
    Прростичко е - Имаме серия лъжи (грешни твърдения), които перманентно получават медийно покритие, макар че че на всички в системата им е ясно ,че са лъжи.

    Напимер лъжата , че се били търсели даскали под дърво и камък. Уникално непочтено твърдение, в пълен дисонанс с истината.
    Не, не се търсят даскали. Нбапротив - има прекомерно много кандидати за едно място.
    От тази лъжа следва грешното заключение, че трявба още привилегии да им даваме на даксалите, вместо зкалючението, че трявба да осигурим охлаждане на пазара (да предложим и друга работа на кандидатите със съответните профили) , да осигурим БАЗОВА ПОЧТЕНОСТ при подбор на кадри и дори да намалим даксалските привилегии (за да спадне натиска от кандидати).

    Следващата лътжа - че се правят някакви си конкурси за назначения. Няма такова нещо. С тези делегирани бюджети и правата, дадени на директорите (права като на собственици на частни фирми), шефовете си назначават когото искат и като цяло или се облагодетелстват лично от подбора или си бетонират тила с роднини, а в обшия случай правят и двете едновременно.

    Лъжа номер три - на някого нещо му пка за образователните резултати и те са водещ критерий. Точно напротрив - образователниоте резултати не са никакъв критерий! За едни и същи знания един осмокласник може да получи двойка и да повтара, а един студент да получи отличен и да се яви в ролята на "специалист".
    За едни и същи резултати на учениците един учиутел може да получи премии, повишения

    Коментиран от #40

  • 39 айде бе

    0 2 Отговор

    До коментар #36 от "БХОРТЕИ":

    БългаринЪТ нямало да разбере ченгето, съпруг на даксалица.
    Ми отивайте да обучавате други народи. Напълно сте излишни тук и дори ВРЕДНИ! Свят широк и възможности бол - стига да ставате за нещо.

    Коментиран от #41

  • 40 Огнян

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "Огнян":

    ... а друг даскал да бъде уволнен.


    ПС. Извинявам се за лапсусите, но не мисля, че се редкатирам в някакъв си форум.
  • 41 жената на мъжа на даскалката

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "айде бе":

    стига рева бря огняне. Разбраха те всички че не са те взели да даскал и по добре като те гледам. Егати реването с педесе различни ника. Отивай на лидъла. Там дават много пара и цял ден стоиш на касата. Даже не се иска да можеш да смяташ тя машината ти ги смята сама

    Коментиран от #47

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Огнян

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Съпруг на учителка":

    Като не си учител/преподавател във ВУЗ/ значи нямаш опит в системата и нямаш ни най-малка представа за какво говориш!

    Поизнавам много добре даскалските клишета и знам, че те не са едностранчиви и непродуктивни, а просто са удобни за колегията.

    Аз предлагам един старомоден утилитаристки поглед на нещата. Научил съм се да игнорирам дори собствения си интерес за да бъда обективен.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Истината

    0 0 Отговор
    Проверил съм, анализирал съм и съм стигнал до извода, че конкурсите в системата са пълна про-нография без исключения.

    Коментиран от #46

  • 46 Пффффф

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Истината":

    тряя те анализира някой психоаналитик ясно е защо не те взимат на работа

    Коментиран от #48, #49

  • 47 Огнян

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "жената на мъжа на даскалката":

    Не Госпожо, напротив. Имах шанса да видя нещата от позиция, от която и вие не сте ги виждала.

    А колкото до хората, които на са били взети за даскали, тук настъпахте мотиката. Предвид данните за броя завления за назначение, индиректно влизате в конфликт с хора които са поне 10 пъти повече от колегите ви.
    Някои от тях са доста фрустриурани . Случи се да видя не един цирк, предизивкан от заблудени от медийните мантри кандидати :)
    ....

    Голям Батак!
    Назначенията са едно на ръка. Но отворим ли и темата за качеството на преподаване и оценяване ше стане мазало...
  • 48 истината

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пффффф":

    Продължаваш да не схващаш нищо от написаното.
    Или просто ти е неудобно?
    В прав текст ти казах, че аз съм бил част процеса на подбор на кадри, бе каун!

    Истината е на моя страна. Ясно е, че тя ви е крайно неудобна.
  • 49 истината

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Пффффф":

    Не разбрах само кога ше напускаш работата която ти е толкова тежка и зле платена?

    Хайде да го видим това масово напускане, за което всеки говори, ама само си говори.
  • 50 Антигербер

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "ФОНЧО 1":

    Смени дилъра.
  • 51 Два примера

    3 0 Отговор
    Познавам две новоизлюпени учителки. Едната е домоуправител във входа. Всеки път поправям с червен химикал правописните грешки и препинателните знаци в съобщенията и към съседите. Другата винаги , ако не чуе какво я питаш , отговаря с въпроса ,,Ко каза....,,, и вместо ,,Добре,, казва ,,Хубу,,....? Та да попитам с какво биха насърчили такива отявлени малоумници и неграмотници....? Кой им позволи да имат ,,ВИШУ,, образование и на какво ще научат децата ни? На правопис-едва ли, на правоговор-едва ли, на възпитание -ни най-малко. Горко ни от такива даскали
  • 52 Мариета Стоянова

    1 0 Отговор
    Не разбират ели, г-н министър? Ами помислете!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол