2 Декември, 2021 04:13 2 298 19

2 декември 1375 г. Киприян става митрополит на Киев

  • киприян-
  • епископ-
  • киев

Откърмен от България, дарен на Русия

На 2 декември 1375 г. – Българският монах Киприян е ръкоположен за митрополит на Киев и Литва.

Той е роден във Велико Търново. “Откърмен от България, дарен на Русия” – е казал за него племенникът му, Григорий Цамблак, преди шест века, в Успенския събор. Роден е през 1330 година. Произхожда от рода на Григорий Цамблак. Своя път започва в Килифаревския манастир на св. Теодосий Търновски, след това отива в Константинопол, а по-късно – в Света Гора. Като монах на Атон, Киприян се отличава със своя свят начин на живот, за което свидетелствува посланието на св. патриарх Евтимий до инока Киприян – “Еуфимия”.

Неговите добри качества забелязва константинополският патриарх Филотей, който привлича инока и го прави свое доверено лице – “приближен монах”. Патриарх Филотей е един от най-енергичните защитници на идеите на Свети Григорий Палама, провеждащ политика на обединяване на всички православни, прекратяване на междуособиците, постигане на единство в руската и въобще в православната църква.

Първото появяване на Киприян в Русия е през 1373 г., в качеството му на патриаршески пратеник. Той е разследвал отношенията на митрополит Алексий със западноруските църкви. Патриарх Филотей ръкополага на 2 декември 1375 г. Киприян за митрополит Киевски, Руски и Литовски и решава след смъртта на митрополит Алексий, Киприян да стане митрополит на цяла Русия.

На 23 май 1381 г., на празника Вознесение Господне, митрополит Киприян е посрещнат в Москва с особена тържественост. Скоро обаче, през есента на 1382 г., той изпада в немилост и е отстранен в Киев. По-спокойни времена за него настъпват в края на 1387 г., когато в Константинопол съборно е определено, че “митрополит Киевски и на цяла Русия ще бъде и ще се нарича кир Киприян, който до края на живота си ще заема този пост”. Това решение на патриарх Нил е потвърдено през февруари 1389 г. от неговия приемник, патриарх Антоний.

През есента 1390 г., през четвъртата седмица на Великия пост, митрополит Киприян тържествено влиза в Москва. След 14 години на усилия и премеждия, той получава повече, отколкото е желал някога – митрополит Киприян успява да обедини разделените части на Московската митрополия и до самата си кончина я управлява в качеството си на митрополит на цяла Русия.

Свети Киприян е погребан в Успенския събор през 1406 година.

На 1 октомври 2006 г. с божествена света литургия, отслужена Успенския събор в Кремъл, беше отбелязана 600-та годишнина от смъртта на руския свети митрополит Киприян Българин.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Софиянец

    16 13 Отговор
    Пратете го текста на мутрафонова, вигенин, копейкин и малинката.

    Коментиран от #2

  • 2 Жоро

    17 2 Отговор

    До коментар #1 от "Софиянец":

    Е то се знае, навсякъде в интернет може да се намери тази информация, а и не само там. Всички световни историци са наясно с това, няма какво да се праща.
  • 3 Така е

    7 0 Отговор
    НЕЗНАЕХ !!!

    Коментиран от #5

  • 4 гадно

    19 9 Отговор
    Що само на Киев не е ли на Украйна нали укрите като макетата все се дърдорят, че имат държава от време оно.

    Коментиран от #11, #14

  • 5 Сивата чапла

    0 4 Отговор

    До коментар #3 от "Така е":

    А аз знаех
  • 6 Лелее.., и ко стана сега,

    21 6 Отговор
    Той не само Крим, ами и Киев бил руски, че май и цялата така наречена “ украйна”!
    Факти, изтрийте статията, че утре мустафата ще ви привика…
  • 7 Дамммммм

    20 4 Отговор
    Още едно потвърждение за силната ни и обща история с русите.Общите човешки ценности,манталитет,мироглед и т.н....дори и вековното турско робство не може да изтрие тези наши черти...дори и всичките НПО-та с пропагандата им в днешно време не може да промени същността на Българският Народ!!! И руси и Българи знаят,че Киприяновите Молитви са най-силни и защитават от злото православният народ.И ако ние у нас сме позабравили за Свети Киприян-то руснаците го почитат изключително много.Бог да пази Българите и всички православни люде по земята!!!!

    Коментиран от #13, #15

  • 8 Уикипедия

    19 3 Отговор
    "В решение на патриархата (6 октомври 1379) се намира подписът на Киприан, „митрополит на цяла Русия“ (Ό ταπεινός μπτροπολίτης πάσης Ρωσίας Κυπριανός)." В историческите форуми може да се види целия текст на гръцки. За съжаление на укрите, тях ги няма никъде упоменати! Абеее, нещо като македонската работа!

    Коментиран от #9

  • 9 Масковит

    7 9 Отговор

    До коментар #8 от "Уикипедия":

    Укрите ги няма защото по онова време са руснаци а днешните ушанки са московци! Понимаеш товариш?

    Коментиран от #10

  • 10 Уикипедия

    3 4 Отговор

    До коментар #9 от "Масковит":

    Ами не понимаю! Когато Киприан отива през 1381 г. в Москва, източниците пишат-че е заминал от Цариград в Рус, цитат-"прийде изо Царяграда на Русь пресвяшенныи Киприан на митрополию свою ис Киева на Москву"! Не в Московията!!! Когато през 1376 година назначават в Москва за митрополит един руснак-Пимен, източниците казват-митрополит на Велика Рус! Не на Киевска, не но Московията! Хайде без македонски напъни! Има византийски /ИРИ/ източници, не приемайте московските за верни!!!

    Коментиран от #12

  • 11 ювиги

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    То се оказа , че макетата не само нмат хилядолетна държава на бълг. територия , ами България била създадена 1878г. А тия нашите в парламента , все едно нищо не са чули ...мили , любеззни. Ще ми преговарят те със Скопие ...ами направо да им се ивинят , че България съществува и им пречи да си фантазират на воля за индентичност и история .
  • 12 Масковит

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Уикипедия":

    С комунисти не може да се спори по църковни и исторически въпроси, защото знанията им са свише(от петолъчката на Кремъл)!
  • 13 Историк

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "Дамммммм":

    Киприяновите молитви са на друг кирпиян който е бил магьосник и после приел християнството.
  • 14 нервен ( разбивача на тролове )

    4 8 Отговор

    До коментар #4 от "гадно":

    Само дето Киев е литовски ... много интересно ...става част от руската кочина чаак в края на 17век..... тук явно и автора и коментиращите са от школата "чел ,не дочел "

    Коментиран от #17

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 ОБРАЗОВАЙ СЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "нервен ( разбивача на тролове )":

    Първият известен владетел на Литва е Миндовг (Миндаугас, 1238 – 1263 г.) който е приел християнството през 1251 г. и е бил коронован на 6 юли 1253 г. (национален празник на Литва). През 1261 г. обаче се върнал към езичеството. През 13 – 14 век територията на ВЛК стремително нараства и достига бреговете на Черно море. В същото време литовските князе водят тежка борба с Тевтонския орден, който е разбит в 1410 г. в Грюнвалдската битка от обединените войски на Литва и Полша.
    Кревски договор.През 1385 г. Великият литовски княз Ягайло подписва Кревския договор, с който се задължава да обедини Литва и Полша, при положение, че бъде избран за полски крал. В 1386 г. той е коронован, а в 1387 г. официално покръства Литва. От 1392 г. Литва фактически се управлява от великия княз Витаутас (Витовт), братовчед и формален наместник на Ягело. По време на неговото управление (1392 – 1430 г.) Литва достига върха на своето могъщество. От края на неговото управление за държавата окончателно се е закрепило името – „Велико княжество Литовско, Жемайтско и Руско“.
    16 – 18 век
    Кажимеж IV Ягелончик (1440 – 1492) разширява международното влияние на династията Ягелони – подчинява Полша, Прусия, слага своя син на чешкия и унгарския трон.ПОСЕТИ ТРАКАЙ НЕУКИЯ И ТАМ ЩЕ ВИДИШ ЦЪРКОВНИ ЛИТОВСКИ ДОКУМЕНТИ НА СТАРОБЪЛГАРСКИ. ЛИТОВЦИТЕ СА БИЛИ ПРАВОСЛАВНИ И ПОСЛЕ СА СТАНАЛИ КАТОЛИЦИ. ВЪВ ВИЛНЮС ИМА МНОГО ПРАВОСЛАВНИ ЦЪРКВИ. ЯГАЙЛО Е ИМАЛ НАД 50 000 ЛИЧНА ГВАРДИЯ ОТ ПОДБРАНИ КАВКАЗЦИ ПРЕСЕЛ

    Коментиран от #19

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 нервен ( разбивача на тролове )

    1 2 Отговор

    До коментар #17 от "ОБРАЗОВАЙ СЕ":

    Много хубаво , учил си ... само не става ясно дали си съгласен или несъгласен с мен по въпроса в чии предели е Киев по времето на Киприян
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове