1 Декември, 2021 14:11 2 103 23

КПКОНПИ изпрати на прокуратурата материали от проверката на Община Варна

  • кпконпи-
  • варна-
  • разследване

Действията на Комисията са по сигнал

КПКОНПИ изпрати на прокуратурата материали от проверката на Община Варна - 1

С решение на КПКОНПИ от 1 декември 2021 г. материалите от проверката на обществена поръчка в Община Варна са изпратени по компетентност на Прокуратурата на Република България с оглед данни за извършено корупционно престъпление от лица, заемащи висши публични длъжности. Част от придобитата информация е в хода на осъществено взаимодействие на КПКОНПИ с ГДБОП – МВР.

Действията на Комисията са по сигнал относно процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв. Поръчката е от 2021 г., а средствата за нея са отпуснати по Оперативна програма „Околна среда“ като безвъзмездна финансова помощ за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях, припомня БНТ.

На 18 ноември 2021 г. служители на Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършиха действия на място в Община Варна – изискване на документи и снемане на обяснения от длъжностни лица в сградата на общината. Впоследствие в хода на проверката бяха снети обяснения от всички членове на комисията по избор на изпълнител за закупуването на електрическите автомобили, от кмета на общината Иван Портних, както и от двама от заместниците му. Снети са обяснения и от управителите на фирми, които в хода на процедурата са били отстранени от участие, от изпълнителния директор на общинското дружество „Градски транспорт“ ЕАД и от служители в същото дружество.

Установени са неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при определяне на състава на екипа за управление на проекта. Установено е също, че е оказвано въздействие на член на комисията по избор на изпълнител в полза на конкретна фирма. В резултат на това, кандидатите не са били обективно оценявани и е допуснат само един от тях.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    28 3 Отговор
    А защо Портних не го прибрах, като Иванчева‼️‼️‼️

    Коментиран от #3

  • 2 Много тъжно

    32 4 Отговор
    Във Варна управлява герб , пълна скръб е градът , а преди да дойдат тези беше най-добрия град за живеене.

    Коментиран от #11, #13, #18

  • 3 БАЙ Х@Й‼

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й‼":

    ПРИБРАХА / ред.
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    19 3 Отговор
    Бул. ШЕСТДЕСЕТ И ДВЕ ХИЛЯДИ ЛЕВА ЗА ЛИНЕЕН МЕТЪР‼️
  • 5 гадно

    18 3 Отговор
    Двойни пасове между гербавите креатури. Прокуратурата най-много да замете каквото може и Сийка да изломоти, че няма данни за престъпление.
  • 6 Българин

    16 3 Отговор
    А дано , ама нада ли! Кьор фишек на прокурратурата, за да докаже чи нещо прави! Пак СМЯХ в залата!
  • 7 Орчо Струмския Орел

    17 3 Отговор
    Това бързане предполага замитане на следи и унищожаване на доказателства... Има защо.
  • 8 корупция 0

    14 3 Отговор
    900 000 прекратени по давност преписки? Ограбваш и укриваш и оневинен по давност. Срам! Да се извърши възобнояване на преписките и придвижването ѝм до положителен завършен, оъдителен.
  • 9 768

    17 3 Отговор
    Местните избори са чак след две години , Фандъкова и Портних до тогава как ще ги изтърпят , те са хора на БиБитКо.

    Коментиран от #12

  • 10 Прокуратурата

    11 3 Отговор
    Няма къща няма къща и шкафове няма
  • 11 глаеуса

    12 6 Отговор

    До коментар #2 от "Много тъжно":

    Никога не е бил най добрия град за живеене но е факт че и Потника и предишния мушмурок са от едно котило . Не превъзнасяйте излишно Варна след като знаете че от време ОНО си градът с най голяма корупция (и между другото няма случайни неща , просто обитателите са такива ).
  • 12 Изпорних

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "768":

    Май от друго чясто стана кмет за сефте, време е пак да сменя де да праща чувалите
  • 13 Кирил Йорданов

    6 4 Отговор

    До коментар #2 от "Много тъжно":

    Ли е добрият кмет при който Варна е процъфтявала! Как можеш да говориш такива глупости. Този пропаднал човек и пияница раздаде цяла Варна на ТИМ, на които бе марионетка, и я разсипа. То и Портних не е стока, но да казваш, че преди него всичко е било наред във Варна!

    Коментиран от #17

  • 14 сигурно е

    9 3 Отговор
    Потник ще облече за зимата ватенка в затвора !
  • 15 маке

    4 11 Отговор
    А матралите за канадецо кога ке ги пратате?
  • 16 ТИЯ НОВИТЕ

    3 7 Отговор
    ВСИЧКИТЕ СА ЗА ЗАТВОРА! НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ПРАВЯТ ПРАВИТЕЛСТВО?
  • 17 Прав си

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Кирил Йорданов":

    , но при К.Йорданов със всичките минуси пак беше по-добре! И това мнение не е само мое , а и на хора които са живели там и са емигрирали в чужбина и сега посещават града като гости. При сексуалния насилник и шмъркащ гербаджия Портних , варна е разгембено обиталище , а не град в ЕС.
  • 18 имам баялда

    3 4 Отговор

    До коментар #2 от "Много тъжно":

    Сигурно си живял в Каспичан за да не помниш разрухата на Варна преди управлението на ГЕРБ.
  • 19 Мафиота Борисов убива

    4 0 Отговор
    Мафията на Борисов е превзела Държавата, не се доверявайте на МВР, ДАНС и Прокуратурата! Те се гаврят с гражданите, всичко срещу Борисов, Гешев и сие потулват !...... ТОВА Е ИСТИНСКА МАФИЯ
  • 20 Чичко с очилца смешен си

    7 0 Отговор
    На коя Прокуратура бре Цацаров, тази на мафията ли!?
  • 21 Фактъ

    7 0 Отговор
    Портних е виновен и за еко катастрофата във Варненското езеро . Варнанлии ще му носят цигари в затвора . Честито герберасти !
  • 22 ссссссс

    3 0 Отговор
    Майнд контрол(контрол над мозъка), за който сме чели, съществува, това е реалност, могат да четат мисли, не всичко познават с четенето, но могат да говорят през вас със сигурност, без дори да подозирате, че го правите или например да ви накарат да направите нещо, без да подозирате, че сте под пълен контрол и го правите по команда, вкарват и вещество, не знам какво съдържа веществото и за какъв контрол се използва и за какво! Това го видях с очите си, че наистина съществува, не е само по списанията и сайтовете!
    Всякакъв контрол над тялото - също.

    Коментиран от #23

  • 23 Бай Иван

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "ссссссс":

    Дай повече инфо, че ми е интересно(не се заяждам). Къде си видял такова нещо?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове