1 Декември, 2021 15:45 1 663 8

Майка осъди община Пловдив за 10 хил. лв заради падане на дете от катерушка

  • майка-
  • осъди-
  • община пловдив-
  • падане-
  • дете-
  • катерушка

Сумата представлява обезщетение за неимуществени вреди – болки, страдания и неудобства, в резултат от травматично увреждане

Майка осъди община Пловдив за 10 хил. лв заради падане на дете от катерушка - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Майка осъди община Пловдив за 10 000 лева заради падане на дете от катерушка, съобщават от Plovdiv24.bg.

Сумата представлява обезщетение за неимуществени вреди – болки, страдания и неудобства, в резултат от травматично увреждане, претърпяно на 31.03.2019 г., причинено при падане от съоръжение за игра на детска площадка, стопанисвана от Община Пловдив, находяща се в междублоково пространство в район "Южен“. Общината ще трябва да заплати и разноски по делото, в размер общо на 640 лева.

По делото е посочено, че през 2008 г. Районното кметство изградило само три от съоръженията на мястото на инцидента - детска люлка откъм източната страна на Сграда, пясъчник и пързалка, на южната страна на посочената сграда. Освен посочените, на площадката се намирали и други съоръжения - сферично съоръжение /кълбо/, предназначено за катерене и съоръжение с форма на кораб, поставени преди тези от 2008 г.

По делото са събрани гласни доказателства чрез разпит на бащата на детето. В показанията си той удостоверява, че е присъствал на инцидента на площадката пред блока, в който живеят. Свидетелят, майката на детето и други родители седели на пейката до площадката, която е максимум на два метра от катерушката, на която дъщеря му е паднала. Посочва, че дъщеря му, играейки, се хванала да се превърти, но се изпуснала и паднала на лакътя.

Посочва още, че катерушката представлява метална конструкция, с три листа, изправени на височина, по които има напречни греди, за които децата се хващат и се катерят. Детето паднало от най-ниската греда. Опитала се да направи кълбо напред, превъртяла се и паднала на ръчичка. Посочва, че визуално е видял какво се случва и първи се е притекъл.

Свидетелства, че на катерушката е нямало ограждения. Нямало табели или указания как да играят децата на детската площадка. Нямало поставена настилка на пода, директно била закрепена на земята. Също така сочи, че жените били седнали на пейка, мъжете били срещу тях, а буквално срещу тях била катерушката. Наблюдавал детето. Видял как се превърта и пада и отишъл да я вдигне.

След инцидента закарали дъщеря си в УМБАЛ, където било установено счупване на ръката, при което било спешно оперирано, под пълна упойка. Били поставени две игли и гипсова шина. На 3 април изписали детето от болницата, на която дата имало рожден ден и отменили същия. Поканили деца вкъщи, като установил различно поведение на дъщеря си. Уплахата ѝ била голяма. Детето отказало да посещава и детско заведение.

След операцията то получило оток, трябвало да държи ръката постоянно изправена, което създавало голяма трудност. При смяна на марлята при личния лекар детето проявило агресивно поведение, крещяло и се тресяло от страх, и до свалянето на иглите на 7 май детето не позволило да му сменят марлята. То станало затворено. Излагат се обстоятелства и относно второто постъпване на детето в болница на 7 май, преди операцията то се тресяло от страх и плачело.

След изписването от болницата, веднага започнали рехабилитация, при което детето изпитвало страх. През този период родителите са се грижили за детето в обличането, къпането и храненето. Към момента то разпъвало ръката на 180 градуса, но не искало да я движи повече от това. На ръчичката на детето останал огромен 10-сантиметров белег.

В производството е прието заключение на съдебно-медицинската експертиза. Според заключението на експертите, от наличните медицински документи се установявало, че на 31.03.2019 г. при падане от детска катерушка детето е получила счупване, което е определено като закрито счупване на горния край на раменната кост /хумерус/. Това счупване е наложило открито наместване на счупените фрагменти и метална остеосинтеза на последните. Поставена била мека превръзка, след 40 дни детето отново било хоспитализирано и металните тела – отстранени. Последвала рехабилитация и раздвижване на лявата ръка.

Съдебният експерт счита, че оздравителните процеси са приключили в рамките на 5-6 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САНДОКАН

    5 1 Отговор
    То пък на общинарите им е все тая,кметчето ще вдигне данъците и готово ще има за всичко и без това си знаят че им е за последно
  • 2 русенец

    23 0 Отговор
    Ако съм на кмета ще наредя на катерушките да се катерят само деца с каски, наколенници, налакътници и минали инструктаж в кметството за мерки за безопасност.
  • 3 въпросче

    2 0 Отговор
    Били поставени две игли и гипсова шина. ТЕЗИ 2 ИГЛИ КЪДЕ СА БИЛИ ПОСТАВЕНИ? ТОВА ВАКСИНА ЛИ Е? ИЛИ ИГЛИТЕ СА ОТ ПОСТАВЕНА УПОЙКА НА ДЕТЕТО?
  • 4 ПиПи

    17 1 Отговор
    А майката и бащата на детето къде са зяпали?
  • 5 Гост

    18 1 Отговор
    Това е някакво безумие! Родителите са длъжни да стоят до децата си с цел тяхната безопасна игра! Едно време, играли сме, падали сме, удряли сме се, но на нито един родител и на ум не му е идвало да изкарва пари от нещастната случка на детето си! Прав е коментар 2 - ако съм като кмета - заповед за задължително ползване на предпазни средства от децата при игра на общински терени и разпореждане на общинската полиция за глоби на родителите, които не спазват заповедта.

    Коментиран от #7

  • 6 Кмета

    3 0 Отговор
    Тоя месец 10 бона по-малко данък шкаф за Наже от Пловдив
  • 7 Display

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Аз ако съм на кмета, заради такива......като тая "майка" ще ги затворя всички площадки и да ходят където искат, пък ако ще и да протестират..........то бива, ама това вече е противно..........
  • 8 mdaaaaaaa

    4 1 Отговор
    А така "качествени" градинки, катерушки, магистрали и санирания получихме! С" качествени" материали и прозрачни поръчки ахаххаха.Всичко това от заеми от ЕС. 30% усвоени и вложени да замажат очите, че правят нещо и70% откраднати ..от кого?!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове