Last news in Fakti

1 Декември, 2021 18:38 2 971 48

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

  • първан симеонов-
  • две години-
  • ковид 19-
  • не сме защитени-
  • вирус-
  • свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на народа доведе до „барикада“ в обществото, коментира социологът

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни - 1
Снимка: БГНЕС

Опасявам се, че 2 г. след началото на COVID-19, нашите западни общества нямат нито сигурност срещу вируса, нито същата свобода. Това заяви в студиото на „Лице в лице“ социологът Първан Симеонов, който участва в мащабен научен проект за бъдещето на либерално-демократичните конституционни модели в сянката на пандемията.

„След въвеждането на зеления сертификат, отново повече от 45% от българите казват „Не съм се ваксинирал и няма да се ваксинирам“. Това вече е резистентност, съпротива, партия, роя, барикада между тези хора и останалите, които имаме някакво отношение към ваксините. Ние нещо бъркаме в комуникацията с тези хора и моята хипотеза е че бъркаме по добрия стар път на добрите намерения“, посочи той.
Симеонов пoсочи, че се прекалява с информацията за коронавируса, идваща от експерти, като голям процент от нея са само догадки, които не винаги се оправдават: „Ако бяхме ние – социолозите, щяха да ни скъсат от бъзик. Само че тези хора не ги скъсват от бъзик, те са взели властта. Властта трябва да е на политиците, а не на експертите – експертите няма пред кого да се отчтитат, не се избират на избори, не носят политическа отговорност“.

По думите му и „другите гледни точки“ са били забранени, при положение, че има нюанси между „лудите антиваксърски гледни точки“ и „онзи култ, който казва „Вярвам в науката!“ – все едно науката е някаква религия и в нея се вярва“. „Аз, например, смятам, че COVID-19 е тук, за да поостане и ние, вместо наивно да смятаме, че някой ще ни затвори и ще се изличи, трябва мъдро да живеем редом с този вирус“, отбеляза Първан Симеонов.
Според него част от проблема е и в здравната система: „В България на моменти има болничен бизнес вместо здравна система, сега казват да се затворим всички, за да им е по-лесно“.

Той призова в обществения дебат да се запазят аргументите на санитарните власти, но да се чуят и гледищата на хората, които разсъждават в правните, обществените и философските аспекти на ситуацията.

„Интелигенцията в България се изказва презрително и язвително за своя народ, назидава го и ето го резултатът – има барикада“, посочи Симеонов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 40 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    79 4 Отговор
    Трябва да турим край на това безумие! Всяка година връхлита нов грип, вирус или щам.Няма толкова милиарди спринцовки.Ще станем на игленици и ще предизвикаме екологична катастрофа.

    Коментиран от #4

  • 2 честен ционист

    7 52 Отговор
    Този да не хапе ръката която го храни, скрит антиваксър.
  • 3 CoV TV

    39 2 Отговор
    В Китай откриха антитяло, неутрализиращо всички COVID щамове- това може да подпомогне разработването на универсална ваксина.

    Коментиран от #11, #28, #42

  • 4 честен ционист

    13 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Персоналът да не е заплашил, че напуска, ако не му купуваш сертификати през 3 месеца, че такъв рев сега?

    Коментиран от #27

  • 5 САНДОКАН

    58 1 Отговор
    Първане ми то това е целта,и успяват някой вече са толкова затворени и уплашени че си бият ваксини така както преди това си пиеха бира,тоест всеки ден. НАЗДРАВЕ
  • 6 Да,бе

    72 2 Отговор
    Идеята изобщо не е да сме свободни и на запад им се получава,но ние поради ината и народопсихологията си ще оцелеем.Това,което се опитват да ни налагат е друга наука - масова приложна психоза или по-точно война.

    Коментиран от #13

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Centyrion

    65 2 Отговор
    Ама то това е целта бе приятел,никой не иска да се реши проблема,целта е да съществува и от него да се хранят паразитите.То това е номера в живота,да измислиш проблем,и да предлагаш решение което обаче не трябва да реши проблема а да протака и а го развлачи във времето.
  • 9 Centyrion

    38 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    Внимавай ,че ще счупиш тъпомера!
  • 10 САНДОКАН

    32 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    Така ще остане само интелигенцията. Ей с комшииката много се смяхме,
  • 11 гадно

    47 1 Отговор

    До коментар #3 от "CoV TV":

    Не може западняците няма да го признаят и как така с една ваксина ще трепят всички вируси къде ще им отидат печалбите на фарма грабителите.
  • 12 Да,бе

    40 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    "Интелигентните" сигурно интелигентни червеи ще ги ядат,а?
  • 13 азис

    8 9 Отговор

    До коментар #6 от "Да,бе":

    Ти знаеш ли за народ, дето не е оцелял?

    Коментиран от #39

  • 14 След 30 и две години

    8 6 Отговор
    Нито сме по-богати, нито сме по-умни.

    Коментиран от #20

  • 15 Комон Сенс

    19 2 Отговор
    Честно казано Цветанка направи доста прилично интервю с Първанчо.
    Поздравявам ги и двамата, въпреки че често сме на различни позиции с тях и се налага да се кастрим вербално.
  • 16 Чичо

    4 8 Отговор
    Този тип е от партията на Андрей Райчев .Много не се знае за него ,гледайки око Райчево с палат за 1 мил и голф игрище този не е по назад
  • 17 Пуснат

    7 2 Отговор
    Да анализира ,но един път този човечец е позна.Голями разминавания.
  • 18 баба Вуйна

    5 2 Отговор
    да ти се насе-рем у мустаците
  • 19 Тони

    42 1 Отговор
    Българите взеха правилно решение ваксинирани реално 10-12% с платен сертификат 20% здравна система на 50% а вирус малко над нормалния грип
    Но бизнеса е в тинята крадците за тия 2 години крадаха спокойно уж че спасяват народа и накрая май ще е прав Мангъра
  • 20 Centyrion

    30 0 Отговор

    До коментар #14 от "След 30 и две години":

    А да се чувстваш по свободен нещо???Преди народа не можеше да ходи щото границите бяха затворени,сега можеш ама трябва ваксина,Тестове и не на последно място пари.Днес повечето от половината са потънали в дългове и са в спиралата от където няма излизане,половината,не са виждали морето с години,опашки пред магазините Секън хенд ,свобода на всякъде!!!
  • 21 Заю Баю

    37 0 Отговор
    И след 3 години няма да сме защитени. Големите учени го казаха, че по време на епидемия не се прави ваксинация. Вируса и ваксината ще си играят на котка и мишка, а на нас ще напират да ни бият 18-та бустерна доза. Всичко това им е ясно, обаче как да изпуснат едни сладки и лесни милиарди от неефективните ваксини?

    Коментиран от #35

  • 22 Гръч

    11 2 Отговор
    Момчето се опитва да нацели правилната посока,но вятъра го обърква.Затова са всичките тези напъни на всички социолози,политолози и псевдопрофесори,всеки иска до кокала и го търси по миризмата
  • 23 Демографско фиаско

    6 0 Отговор
    Какво става с преброяването през септември? Свищов е най бързо изчезващия град. През 2031 ще бъде село Свищов.
  • 24 ъхъ

    15 0 Отговор
    Народа се страхува от ваксините

    Коментиран от #43

  • 25 Onq bez konq

    32 0 Отговор
    Чакайте малко, господа! Не искам да ме превръщате в маймуна! ちょっと待ってください、サー!私を猿に変えてほしくない!Модифицирахте вируса, сега човечеството е на ред! Трябват Ви едни безмозъчни роби! Няма да се предадем! Не искаме намордници! От какво ни пази ваксината? Дава ни някакво имагинерно усещане, че сме Богопомазани, или Правителственопомазани? Изкарах Ковида през януаро 2020 в центтална Америка. Не бях хоспитализирам, защото температурата ми беше 34,7° по Целзий! Чудо е, че съм оцелял! Но сега искат насилствено да ме уморят с ваксината!
  • 26 волен сидеров

    2 5 Отговор
    ТИ ЛУД ЛИ СИ ВЛАСТТА ДА Е НА ПОЛИТИЦИТЕ-АЙДЕ ОБРЪСНИ СИ ТАЗИ ГРОЗНА БРАДА ТЪПА..НАР ....ВЛАСТТА ТРЯБВА ДА Е НА ДОКТОРИТЕ
  • 27 Преболедувал К19 ноемвр/декември 20та

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Отново се заразих с ковид 19 и имам положителен пср тест, след 11 дни ще взема зелен сертификат за 12 месеца. Имам леко разтройство.

    Коментиран от #44

  • 28 Смех

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "CoV TV":

    Приятел... Колко години още трябва да минат за да схванеш как работят медиите,пропагандата...и изобщо да схванеш за какво става въпрос...?!!!
    Пази се и бъди здрав!
  • 29 Защо

    8 0 Отговор
    В годините, когато живота ни се управляваше и определяше от трибуквени групировки, престъпници и като следствие настъпи масовата маргинализция - интелигенцията беше мачкана, осмивана и избутана в ъгъла. Апатията, бездушието и първичността станаха ежедневие. На това трябва да се сложи край и от безгласно стадо отново да се превърнем в достоен народ със самочувствие, което има покритие!
  • 30 Рошко

    13 0 Отговор
    Дааа първанчо, за две години аз дори не съм кихнал, та от какво да се пазя па и освен аспиринче други апчета не съм пил пък антибиотик не знам кога, та обясни ми козлоь що съм още жив
  • 31 Рошко

    6 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тръмп":

    А откачените като мене псуват такива като тебе, твоето не е интелигентност или си въобрази че идиотщината е интелигентност, жалко за няма за лечебни заведения за глупаци
  • 32 Баш софиянец

    24 1 Отговор
    По-ясно не може да бъде: т.нар. ваксина трябва да бъде доброволна, безплатна и осигурена за всички, които я предпочетат. Не може да бъде условие за НИЩО освен за лично здраве. Не може да има връзка между работа, здраве, отдих, пътуване, обучение и т.н. Изнудването и принудата към ваксинация трябва да се криминализира.

    Коментиран от #40

  • 33 Ооо

    3 1 Отговор
    и как да изчезне к.фикуса когат жив замразен чака в шишенцата за човешко донорче .Боцнат ли го той живва и се размножава,мутира така всеки път ...милиарди пъти .Консервираме си го жив и чакаме даизчезне ;))))))

    Мутацийте не стават във въздуха .Мутациите стават кога го боцнат някъде
  • 34 ВСИЧКО ТОВА Е

    7 10 Отговор
    БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРОСТАКА РУМЕН РАДЕВ!
  • 35 кумчо вълчо

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Заю Баю":

    Е като свърши епидемията, за какво да се ваксинирам
  • 36 Матей

    5 5 Отговор
    Коя интелигенция,крайно-дясната и реакционна неолибералстваща?Това да,останалата част от умните хора в България,които все още не са пропъдени,са на друго мнение,и нема такова животно като луди антиваксъри.Ако някой влезеше с щурм в инфекциозно отделение за да покаже геройство,тогава може и да го изкарат луд,но още не се е чуло за такъв случай.Всички анти-ковид филипики,които се изсипват по форумите са основани на разумни доводи и съмнения,има и много доктори ,които се изказват по този начин или най-малкото за умереност в мерките ,въвеждани от правителството.Има и икономисти ,които показват пагубния ефект от мерките,намираме се в изкуствена рецесия,малкия и средния бизнес издишат,безработицата и цените растат.И това само заради някакви императивни указания отвън,ние членуваме ли в евросъюза или сме негов протекторат?
  • 37 нннн

    9 0 Отговор
    Властта не трябва да е на политиците или експертите. Властта е на народа, който избира политици да изпълняват задачи по доброто функциониране на държавата. Ако не се справят, трябва бързо да бъдат сменяни.
  • 38 Ами ...

    17 0 Отговор
    Кои са тези експерти? Какво разбират хирурзи, кардиолози и лаборанти от борба с епидемии? Почти нищо. Точно на експертите не се дава думата. Чорбанов - имунолог, Мангъров - инфекционист. Повечето епидемиолози си мълчат.Но не, няма да слушаме тях, ще слушаме хирурзи и лаборанти. Така, че да, властта е взета от хора с компетенции в неподходящи области.
  • 39 Да,бе

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "азис":

    Ацтеките,маите,олмеките,аварите,хуните и много други изтрити от вековете.
  • 40 0001

    3 0 Отговор

    До коментар #32 от "Баш софиянец":

    Това е дискриминация към населението, което се ваксинира поради някаква причина!!
  • 41 ???

    1 2 Отговор
    Тоя защо прилича на женски полов орган в лицето?
  • 42 Ами ...

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "CoV TV":

    Те щамовете са два - MERS-Cov (SARS Cov-1) и SARS Cov-2 (причиняващ covid-19). Преди повече от година стана известно, че преживелите MERS (не са никак много) имат имунитет и до днес и не се разболяват от хобит. Ако под "щамове" разбираш мутации на SARS-Cov-2 (като омикрон), то универсална ваксина има отдавна. Аз знам за две френски и една китайска. Предпазват и от разболяване и от всякакви мутации на SARS-Cov-2. В България купиха 10 000 бройки.
  • 43 Ами ...

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "ъхъ":

    Не. Просто хората в България, са се нагледали на далавери и ги познават по миризмата.
  • 44 Ами ...

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Преболедувал К19 ноемвр/декември 20та":

    Разбирам. Играеш го един от онези 1707 заразили се повторно. 😀 Сертификата на преболедувалите е 6 месеца. Пиши си домашното. 😀

    Коментиран от #45

  • 45 Centyrion

    2 1 Отговор

    До коментар #44 от "Ами ...":

    Срока на сертификатите за преболедувал
    е удължен от 6 на 12 месеца,като е валиден само в България.
  • 46 Onq bez konq

    11 0 Отговор
    С Гробарски плевел се бори, весден ори, ори, ори… Като няма прокопсия, плюл съм в тази орисия! Настане утро, гори небето, цветя миришат, ехти полето: овчар засвирил, стада заблели, по всички храсти пилци запели. И гледаш, слушаш, не знам досадно защо ти стане: их, опустяло! В гърдите нещо така заяло, че кръв застива в сърцето страдно… Ручок дохажда и слънце-пламък прежуря, пали дърво и камък: а в пот възвряла, гори снагата. Да караш вече къде ти може? И кръст изправиш най-сетне, боже, па вземеш гладен завчас торбата. И лучец еж, водица пий — И пак поглеж!
    Дий… Дий, Гешеф, дий!
  • 47 Гришо

    1 2 Отговор
    Народа не става.Слаб матРял
  • 48 9669

    0 0 Отговор
    Пак двуизмерно деление на интелигенция и народ, т.е. стадо. Винаги посредствената част от ингелигенцията се е отнасяла презрително към народа си. Твърде много са високо образованите, които не приемат инжектиране с препарати в срок на изпитания. Засега резултатите показват нищожен процент защита от инжекциите и разпространение на заразаата от инжектиранте. Симеонов зове да се разсъждава за правните, философските, социалните аспекти. Кой ще рзсъждава? Нали това ще са квалифцирани специалисти. Последни политиците мат право да се произнасят, а наблюдаваме обратното в безрезултатното затваряне на неинжектираните, забраната децата да излизат на чист въздух, съмнителните данни от тестовете. Какво стана пазят ли се флаконите на Хфайцер при -70 граадуса или вече караме напред? Защо не огласите има ли конфликт на интереси в семеъъство фон дер Лайен и изсипаните 36 милирда на Пфайцер? Истината ще посочи верния път.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол