Last news in Fakti

2 Декември, 2021 11:05 1 736 29

Договорка за коалиция: Председателят на парламента да се сменя всяка година

  • договорка-
  • коалиция-
  • председател-
  • парламент-
  • сменя-
  • всяка година

Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова

Договорка за коалиция: Председателят на парламента да се сменя всяка година - 1
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламента да се сменя всяка година на ротационен принцип. За това са се договорили четирите формации, преговарящи за съставяне на правителство – „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. Идеята е при пълен мандат всяка от четирите формации да има председател на парламента, съобщават от БНР.

Ротацията ще започне с председателя на БСП в оставка Корнелия Нинова.

За намеренията на преговарящите се разбра от писмо, подписано от главния секретар на ДСБ - една от партиите в „Демократична България“, и изпратено до членовете на Изпълнителния съвет. Те имат срок до днес на обяд, за да кажат дали подкрепят влизането със собствени министри в управлението.

В писмото е представена и новата структура на Министерски съвет.

Ще има само един вицепремиер, на чието подчинение минават Агенцията по горите, която сега е към земеделското министерство и Дирекция „Национална служба за защита на природата“ от МОСВ.

Създава се постът министър на електронното управление, който ще отговаря и за ГРАО, Български пощи и Агенцията по вписвания.

Държавното предприятие за управление на язовирите преминава от икономическото ведомство към земеделското, а Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) ще е към Министерство на транспорта, а не към МРРБ.

От писмото става ясно още, че всяка от преговарящите формации има „договорени пакет от заместник-министри, областни и заместник-областни управители и набор от други ръководни държавни постове“. И че амбицията е коалиционното споразумение да бъде оповестено до 3 декември, когато е първото заседание на новото Народно събрание.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    4 11 Отговор
    Значи ще видя моята любимка Деса дуловската принцеса по-рано като Председател на НС от очакваното.
  • 2 zeus

    14 6 Отговор
    Това за годишен мандат е добра идея не само за председател на парламента, а за всички ръководни длъжности от високо ниво. Като се задържат повече се наместват в системата и почват далаверите. Едно време в Гърция всеки е можел да заема всеки пост, но еднократно и за срок от година, това е демокрация.

    Коментиран от #17

  • 3 Серьога Клатику'ров

    19 9 Отговор
    П.и.к ГИ РАЗКРИХА ОЩЕ МИНАЛАТА СЕДМИЦА! ПЪРВА ЩЕ Е ИМПЕКСОВАТА МИЛИОНЕРКА! ЧЕРВЕНАТА ФАТМАКО-АЙДУШКА ДС-МАФИЯ СЕ ДОКОПА ДО ВЛАСТТА!

    Коментиран от #8

  • 4 Поне

    10 7 Отговор
    е по интелигентна от Далавери и ПКП, не че би трябвало да се съгласява с това предложение при борбата, която тече в БСП.
  • 5 Бай чекмеджан

    9 5 Отговор
    Ъм ПКП то кога?

    Коментиран от #6

  • 6 Чичо Венци

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "Бай чекмеджан":

    Да оди пеш по скалите
  • 7 ЧАПАЕВ

    22 0 Отговор
    А НЕ МОГАТ ЛИ ДА СЕ СМЕНЯТ ВСЕКИ МЕСЕЦ, ИЛИ ВСЯКА СЕДМИЦА? ТЪКМО ЩЕ СЕ ИЗРЕДАТ ВСИЧКИ!

    Коментиран от #10

  • 8 Шуши

    8 6 Отговор

    До коментар #3 от "Серьога Клатику'ров":

    Ми нали нацо от бкп пълни чекмеджя 12 години, купи на шоферчето на Шопов асансьор на партийната на Плевен също, прати Лилана Чавдарова да маа кълки у Брюхел ама първо надумка венетките
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ЧАПАЕВ

    16 4 Отговор
    ВАЖНОТО Е КАКА КУРНИ ДА Е ПЪРВА, ЗА ДА НЕ Я ИЗРИТАТ ОТ БСП! ЗА ДРУГИТЕ НЯМА ДА ИМА РЕД, ЗАЩОТО ДО МАРТ ЩЕ ГО ЗАКРИЕМ И ТОА ПАРЛАМЕНТ. КАК ЩЕ ОЖИВЕЕМ ПАК ДА ИМ ГЛАСУВАМЕ, ПРОСТО НЕ ЗНАМ?

    Коментиран от #15

  • 12 Факт

    12 3 Отговор
    Значи няма да сменят главния прокурор скоро!
  • 13 Видех ги

    11 5 Отговор
    Жената на Кики нежното на парад на ЛГБТ.Знаех си ,че има бисекс в тези
  • 14 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    11 3 Отговор
    Нинова председател е зле, но се надявам да не е не чак толкова колкото беше с "калинката" и ПКП.
  • 15 Възраждане

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "ЧАПАЕВ":

    И да го зачеркнем няма да върнем бацо
  • 16 Кубрат

    7 4 Отговор
    Кики нежното ще води орото.Този гони Плевела и нежността му
  • 17 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "zeus":

    Добре ще е за депутатите мандата им да е по 1 година и еднократно. И когато се пенсионират на минимлана пенсия, независимо какъв трудов стаж имат и какви вноски са внасяли. Даже и минимланата пенсия не я заслужават всички досегашни депуати и кметов.
  • 18 Без коментар

    11 1 Отговор
    "вcякa oт прeгoвaрящитe фoрмaции имa „дoгoвoрeни пaкeт oт зaмecтник-миниcтри, oблacтни и зaмecтник-oблacтни упрaвитeли и нaбoр oт други ръкoвoдни държaвни пocтoвe“. Това ли са трудните, открити и прозрачни преговори на промяната!? Ай сиктиррр!!!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Няма ли да

    5 0 Отговор
    зпрете с гаданията? Почакайте някакви си 24 часа - и всичко ще ви стане ясно. И какъв е смисълът на онова духовито "първи сме", с което игрива водеща по БНТ, а и доста наукообразни социолози, социални антрополози, психолози и др.под. сган, ни облъчват, внушавайки си и ни, че са наистина значими и умели в занаята си?
  • 21 мутри вън

    11 1 Отговор
    Ужас. Никога БСП! Никога! Много от техните членове са стари муцуни с големи усти и джобове, участвали в ограбването и разпределянето на парите. Никаква промяна не се очертава. Ще се променят само хората на входовете и изходите на паричните потоци и собствениците на чекмеджета и офшорки. Каква промяна е това? Ще има нови протести.
  • 22 Ползата

    10 2 Отговор
    от Нинова е само и единствено нейна лична !
  • 23 Кой68

    8 0 Отговор
    Що за глупост!?
    Тогава да отпаднат и ползваните превилегии след тази 1 година/шофьор и кола/.
  • 24 питам си

    3 2 Отговор
    Искаме промяна - получаваме Кирчо следствения, искаме промяна - получаваме БСП и нинова. Искаме промяна - получаваме бивш министър на Тиквата - Ицсак - Носса.
  • 25 !!!

    3 2 Отговор
    Гласувате за промяната ПП а получавате БСП статуквото! И при това лидерката на БСП е ужким е подала оставка! Това е подмяна на вота на избирателите на "ротационен принцип"!
  • 26 предложение

    3 1 Отговор
    Ееее, те това се нарича промяна!
    Не като досега при Баце, тури една там и 4 годин я благославяме!
    Аз викам по един месец да сложат и примерно Луна, Волен Сидеров и някои други! Или да се избират директно от народа, напр. с ес-ем-еси!
    Може тъй да избираме и гл. прокурор, що пък не и президент?
  • 27 Бай Вълчан

    2 0 Отговор
    Ясно! Значи ставаме втора Босна и Херцеговина. Хубаво, че няма да е на верски принцип.
  • 28 Ани Ефремова!! Нинова ти каза, че лъжеш!

    2 0 Отговор
    Изчезвай!!
  • 29 Драйфус

    1 0 Отговор
    Дали, след като се знае председателя на парламента,някой от корифеите на коментара ще се изчервят?Не зная защо,не не ми се вярва!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол