Last news in Fakti

2 Декември, 2021 13:35 1 838 45

Красимир Вълчев: Служебното правителство създаде криза в образованието

  • красимир вълчев-
  • криза-
  • образование-
  • служебно правителство

Бившият образователен министър с критики към мерките на служебната власт

Красимир Вълчев: Служебното правителство създаде криза в образованието - 1
Снимка: БГНЕС

„Служебното правителство създаде криза в образованието. Неспособни са да се справят, пренебрегнаха образованието. През лятото народните представители от ГЕРБ предложихме да се отделят средства за тестове. Това предложение беше пренебрежително отхвърлено”. Това каза на брифинг бившият образователен министър Красимир Вълчев. Той призова служебната власт да върне децата в училище още утре, а тестването да се въведе, когато има достатъчно тестове.

„Как може за 2 пъти по-голяма страна като Германия да има тестове, а за България да няма? Може ли да кажеш, че училищата ще затворят последни и 8 дни по-късно да затвориш единствено тях? Такова е отношението и на бъдещото правителство. Видя се в бюджета – за образованието са заложени 0 лева и е на последно място в сметките. Образованието е задължително във всички страни до определена възраст. Това гарантира правото на образование и не зависи от родителите. Сега двете министерства дадоха право на родителите да решават”, каза още представителят на ГЕРБ, цитиран от Нова телевизия. .

Според него 46-ото Народно събрание е намерило време за всякакви комисии, основно за тази по ревизия, но не и за образованието. Вълчев е на мнение, че отговорността е на ресорния министър. Той припомни още, че докато е бил на поста, учителите са били приоритетна група за ваксинация.
"Образованието за тях не е ценност, показаха го много пъти. За съжаление, когато една държава пренебрегне образованието, нищо хубаво не я чака. При децата има много дефицити. Това, което правят, е окастрена форма на електронно обучение. Децата губят мотивация, ангажираност. Основното умение, което децата създават в клас, е умението да учат. В момента се случва загуба на това умение. Оттам ще дойдат пагубните резултати", предупреди Вълчев.

Според него предложението тестовете да се правят вкъщи е най-доброто. Вълчев заяви, че ако все още е бил министър, е щял първо да осигури тестове, след това да въведе мярката. Той посочи и, че процентът на положителните тестове сред учениците е нисък.

„Това означава, че или тестовете не струват, или децата не са преносителите”, добави Вълчев.

На брифинга Томислав Дончев обяви, че се е появила информация, че е заложена нова сума за таван на дълга – 12 млрд. лв. Според него това е три пъти над БВП.

„Това обяснява защо 3 месеца нямаме бюджет. Финансовият министър обяви, че минималната пенсия ще стане 470 лв. Всичко щеше да е много хубаво, ако няколко часа по-късно от министерството не обявиха, че пенсията ще бъде 430 лв. Според информациите за бюджета пък сумата щяла да бъде 420 лв. Става въпрос за парите на хората... Какво ще прави един пенсионер, ако очаква да получи една сума, а тя се окаже по-ниска”, попита Дончев. И описа ситуацията с цитат на Гьоте: „Няма нищо по-лошо от активната глупост”. Със същия цитат Румен Радев отговори на Бойко Борисов през април.

Според Дончев, ако тежестта от тези заеми е преразпределена между поколенията, това било допустимо. Приемливо би било, според него, ако средствата се инвестират в образование. Зам.-председателят на ГЕРБ обаче е притеснен от анонсите, че тези пари щели да отидат за изплащане на социални помощи, което според учебници било грешка.

"Не трябва да влизаме в режим на гадаене. Имам усещането, че се мъчат да се надцакат един друг кой ще предложи по-щедро предложение за някоя социална група. Те си избраха пенсионерите", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 4243

    18 11 Отговор
    Няма "българско" правителство, което да не се изгаврило с децата ни и с образованието.
  • 2 Чупката

    60 5 Отговор
    От гербери акъл не щем.

    Коментиран от #18

  • 3 Продавачът

    30 2 Отговор
    на буквари на кумец му !
  • 4 Румпелщилцхен

    47 3 Отговор
    Мушмороци. На никой не му пука тия какви ги дрънкат вече. В момента, в който разберат че са в историят може и да започне някаква положителна промяна в тях. Съмнявам се ама карай.
    Дават по некой умрел брифинг колкото да не ги забравят хората.
  • 5 Последния Софиянец

    33 0 Отговор
    Децата трябва да излизат от училище грамотни и със занаят,а сега не е така.

    Коментиран от #20

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 цербер

    15 0 Отговор
    Образованието е жизнено необходимо на българите,а не само на западняшките работодатели,които привличат нашите млади висшисти.
  • 8 Мазньо

    27 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Как може за 2 пъти по-голяма страна като Германия да има тестове, а за България да няма?
    И това го казва бивш министър на образованието,Германия -два пъти по-голяма от България?

    Коментиран от #31

  • 9 TURKIYE 🇹🇷

    3 8 Отговор
    Мераба аркадшлъ от ☀️ и топъл Кипър в момента е 23 градуса по Целзий😉😎🇨🇾 и една испанка ми прави ножки и кавали 😉😆😆😆

    Коментиран от #25

  • 10 Факт

    43 0 Отговор
    Абе вие близо две години затваряхте училищата, а сега ревете!
  • 11 тулупи

    35 0 Отговор
    Гербераско-бандитско брифингуване . Що вие бехте мноо убави !
  • 12 666666

    11 8 Отговор
    На служебното правителство задълженията бяха да организират изборите за 3 месеца,а не да управляват затлачена държава почти година,заради комплексите и егото на някои новодошлите в парламента.
  • 13 ей гербопитек

    25 2 Отговор
    Вие закопахте цяла България за 12 години кражби и разруха! От предпоследно място, ни закопахте 12 метра под дъното!
  • 14 Баба Меркел

    16 1 Отговор
    Къде е Буци?? За един прЕател питам

    Коментиран от #23

  • 15 XYZ

    20 0 Отговор
    Нека си мрънкат - това ще им остане! След ръмжене, лай и вой, скоро ще заскимтят!
  • 16 Монстър

    20 0 Отговор
    Гербаджии, вече никой за нищо не ви вярва! Българите не са прости, както му се иска на вожда ви.
  • 17 Емил

    0 6 Отговор
    Само там ли?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Лейка

    21 0 Отговор
    Герберска Тиква. Вие какво направихте за 12 години? Нищо освен крадене. Ще бъдете съдени и ще лъжите.
  • 20 Емил

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Последния Софиянец":

    Браво! Личният ти опит го доказва!
  • 21 dddd

    11 0 Отговор
    От виновниците това сте вие мръсни м.... продажби но вече сте никои и вожда ви е никой
  • 22 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Не служебното правителство, а множеството партийно-назначени и захлебени от БКП-ГЕРБ некадърни чиновници-калинки, РАЗГЕПВАЩИ и УСВОЯВАЩИ бюджетните пари в съучастие с партийни фирми и мутро-шайки! Денков може да се специалист в неговата си научна сфера, но като управленец е бил (зам.министър и управител на фонд "научни изследвания") и продължава да бъде само един преразпеделител на бюджетни пари! Не направи никава оптимзация на структурите с оптимизация на персонала чрез изчегъртване! Нито някави методологични политики в областта на обрзованието и науката! И действията му по пандемията са пряко доказателство за това!

    Коментиран от #27

  • 23 Буци стана

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Баба Меркел":

    тая сутрин, грабна ножицата да открива нещо, сети се, че не е на власт, хвърли нещо на зайците и си легна пак.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЕВАЛАКИС

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "TURKIYE 🇹🇷":

    ДА НЕ Е ЖЕНАТА НА ..ОМИКРОН,А😉
  • 26 Блиаат

    9 0 Отговор
    Тез какво бе..всеки ден ще си намират повод за "конференция" ли?да не ви секне желанието като почнете да влизате по затворите
  • 27 Управленец

    5 0 Отговор

    До коментар #22 от "Наблюдател":

    Спортистите и „култур“-трегерите са пропагандно-манипулационните любимци на тоталитарния режим, който ги затрупаше с пари, привилегии и облаги! По инерция и до сега те са галеници на бюджетна издръжка без да дават някакъв качествен продукт! Докато държавата продължава да финансира ЧАСТНИТЕ спортни клубове (с приватизирана спортна база) и шайките им от фенове-хулигани, както и разпасалите се „художествени творци“, дотогава ще се „усвояват“ годишно стотици бюджетни милиони от шепа „частни собственици“! Министерството на спорта и министерството на културата трябва да станат отдели в окрупнено Министерство на образованието, науката, културата, младежта и спорта! И да произвеждат методически указания и политики в съответната област, а не да са трансмисии на бюджетни средства към частни партийно-олигарични и мутро-милиционерски шайки! С оптимизация на организационната сътруктура ще се извърши и оптимизатция на чиновническия партийно-назначен башибозук от калинки!
  • 28 Ти да видиш

    8 0 Отговор
    Кликата ГЕРБ извърши най-големите престъпления срещу народа и ще лежи в затвора! Въпреки лъжите и саботажите.
  • 29 русенец

    5 0 Отговор
    В кое образование? Което произвежда 50% функционални ид/и/оти след средния курс на обучение, а висшият се води от плагиати и всякакви други кариеристи, на които щедро им раздават титли професор, доцент, академик?!:) Колкото и да се опиташ да развалиш една камара с фекалии, то тя си остава камара с фекалии.
    ===
    Защо ме изтрихте? Като си заровите главата в пясъка дали променяте нещо?:)
  • 30 емигрант

    9 0 Отговор
    А вие идиоти от ГЕРБ създадохте всички кризи които могат да се създадат за да бъде българинът най-беден в ЕС ! Нямате никакъв срам бе кретени да излизате и да търсите грешки в някой след като "изринахте" България в помийната яма ! За такава наглост като вашата трябва закон гарантиращ затвор без право на обжалване ! Да се откраднат над 100 млрд. от едно и също управление от народа и да излезеш и да критикуваш просто е престъпно и изключително дразнещо, това могат да го сътворят само прости и нагли тикви !
  • 31 Герп-тролове

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Мазньо":

    Човече,ти защо се напрягаш да им четеш идиотщините? Те са доказани нобелови лауреати! Една твърдеше, че Пекин е във Виетнам,друга римското "7" го четеше, като ви,ай,ай! Апостолов сричаше от трибуната и беше видно, че даже основно училище не е завършил!!!
  • 32 Валерия

    6 0 Отговор
    Ама верно ли служебното правителство ви е криво за всички?! За калпавите пътища, за които 12 години не направихте нищо свястно. За калпавото здравеопазване, което превърнахте в търгашество. За калпавото образование, което възпроизвежда некадърници! 12%от учениците не можели да четат! (Други 12% може да са се научили да сричат!) Какъв е бил процентът на функционално неграмотните през 1989? Не повече от 1-2%! Ако всичко гореизброено ви е демокрацията - не ви я ща!
  • 33 Минало бешело

    1 0 Отговор
    Условното наклонение както винаги е минало не сбъднато..от герб били казали тиквата щял да ни прави най ваксинирани най богати най големи..тапака от Банкя не можа да разбере че не всичко сме умни поне колкото него
  • 34 Перо

    1 4 Отговор
    Служебните министри на образованието и здравеопазването са пълни некадърници! В БГ титлата “академик” има обратна тежест. За 2 г. кьораво и сакато придоби титли, а някои ги взеха с чужда помощ и ги вписаха в престижни листи, лансирани да провеждат соросистки политики! Вече научната титла означава мошеник и корумпе. За това рейтинга на най-реномирания у нас университет с най-много “професори”,заема много по-ниско място от ТОП 800! Превърна се в крайно неолиберално сборище,а не научна институция!

    Коментиран от #36

  • 35 Сел ЯН ИН

    5 0 Отговор
    Айде стига сте ревали като недо... СЕЛСКИ МОМИ, бе нещастници такива.
  • 36 Смешник

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Перо":

    Така ли бре да не искаш да кажеш че хора като Герджиков и близнашки са преподаватели примерно?
  • 37 Неграмотен гербераст

    6 0 Отговор
    коментира образователната система... Ти да видиш!?!
  • 38 мамун

    0 2 Отговор
    европа не работи с комунисти
  • 39 Дани

    4 0 Отговор
    Крадци мафиоти герберииски при вас децата а и народа бяхме в постоянен арест сега сте седнали да търсите кусури некадърници или искате да покажетехчи ви има Продажници които довидохте Родната ни до хаос и просешка тояга добре че държавните трантуници гласуваха за вас иначе щяхте да гледате порламента през крив макарон но времето ви изтича начело с диктатора тиква
  • 40 Дека

    4 0 Отговор
    Йе тиквиню председателя? Да не е забегнал при мис гащЕ?
  • 41 Абе

    1 0 Отговор
    Точката не бело ли е че такъв странен поглед вади?
  • 42 Ехааа

    4 1 Отговор
    Пази боже сляпо да прогледне! А при тебе какво беше Красимирчо? Същото! Само се хвалеше колко е добре. Но ние не сме чак толкова тъпи. Трагедията е от 2008 - кгато се въведоха дилигираните бюджети в училищата! Сега в едно училище един учител взема два и три пъти повече от друго! Бой за ученици и плюене по учителското съсловие. А кога ГЕРБ дойде на власт - 2007. Яяяяя, май все още помним кой нарочно съсипа образованието! Не материала е виновен, а ГЕРБ, че направи материала такъв!
  • 43 Безумие

    0 0 Отговор
    Нефелници, кога ще спрете източване на Бюджета с няколко учебника по един предмет.
    Докога ще побърквате хората с дивотиите си?
  • 44 6684

    1 0 Отговор
    Пак обръка причинно-следствените връзки. За 12 години управление ГЕРБ загроби българското образование. Служебното павителство само разакри в колко дълбока криза им го остави ГЕРБ , начело с еднокнижния си вожд.
  • 45 Красимир Вълчев?? Аман от Празноглави

    0 0 Отговор
    Гербери!! 12 год направихте Мазало в Образованието!! СКРИЙСЕ НЕ СЕ ИЗЛАГАЙ,!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол