Last news in Fakti

4 Декември, 2021 07:31 1 618 22

ДБ подкрепи ИТ сектора: Прагът на максималния осигурителен доход не трябва да се увеличава

  • информационни технологии-
  • осигурителен праг-
  • ит сектор-
  • да българия-
  • христо иванов

Председателят на парламентарната група Христо Иванов и депутатите Ивайло Мирчев и Божидар Божанов се срещнаха с представители на асоциациите от сектор “Информационни технологии”

Прагът на максималния осигурителен доход да не се увеличава през 2022 г. Зад тази позиция единодушно се обявиха след проведена в петък в централата на “Да, България” среща представители на асоциациите от сектор “Информационни технологии” с председателя на парламентарната група на “Демократична България” Христо Иванов и депутатите Ивайло Мирчев и Божидар Божанов, съобщиха от политическата сила.

Предложеното от съпредседателя на “Продължаваме промяната” Асен Василев увеличение на максималния осигурителен праг с 15% от догодина засяга предимно ИТ сектора, където трудовите възнаграждения са високи, но който работи на светло и осигурява най-голяма добавена стойност в икономиката. Работодателите в бранша, които отдавна са направили своите бюджети за 2022 г., изразиха недоумение, че се лансират промени в данъчно-осигурителното законодателство в 12 без 5 и без всякакво обсъждане. Те се опасяват, че това ще намали конкурентоспособността на ИТ фирмите и е сигнал за несигурна данъчно-осигурителна среда в България пред чуждите пазари и компаниите майки.

Представителите на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии (AIBEST), Българската асоциация по информационни технологии (БРАИТ), Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), Българска работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ), Българска стартъп асоциация (БЕСКО) и Фондация “Клъстер информационни и комуникационни технологии” (ИКТ Клъстер) настояха за предвидимост в данъчно-осигурителното законодателство, както и промените да се извършват с участието на всички заинтересовани страни. Според тях е необходима промяна на целия пенсионно-осигурителен модел, а не дефицитите в държавното обществено осигуряване да се покриват чрез увеличаването на осигурителните прагове.

Христо Иванов увери работодателите от ИТ бранша, че няма споразумение за увеличаване на максималния осигурителен праг след проведените преговори за съставяне на коалиционна управленска програма между “Продължаваме промяната”, БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”. Той обяви, че “Демократична България” ще настоява в 47-ото Народно събрание промени в осигурителното законодателство да влязат в сила най-рано от 2023 г. и то след задълбочен дебат. Ивайло Мирчев напомни, че “Демократична България” още от учредяването си през 2018 г. твърдо и последователно отстоява позицията да не се увеличава максималният осигурителен праг.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГостИТ

    16 5 Отговор
    Нямам нищо против да платя още 150 ле данъци, и да станат 1150. Но някой трябва да ни покаже за каккво отиват тези пари. Ако видя реално измерие с увеличение на пенсии, майчинство и трайна не трудоспособност съм за. Но ако тази идея лансирана от Свиленски 2019г купи самолети, въртолети и лодки на определени хора аз отивам в Канада или Австралия. Много внимавайте какво правите

    Коментиран от #10, #12

  • 2 Въпрос

    14 8 Отговор
    ДБ от няколко месеца с ентусиазъм се прострелват в крака. Въпросът ми е имат ли още крака и патрони? С тази си позиция те демонстрират, че за тях корпоративния интеес е по-важоен от олществения. Да им пожелаем да се радват на този парламент, защото следващият ще го гледан през крив ИТ макарон.
  • 3 Нинчето

    15 3 Отговор
    ДБ- че тях кой ги пита? Последна дупка на кавала.Да ходят за риба в Росенец.
  • 4 гйбннн

    4 1 Отговор
    Значи догодина минават метър, а след това направо 5000лв или още по-добре - маха се
  • 5 Маджо Иванов

    9 0 Отговор
    Тоа дебелака с тънкото чело бая негативи им донесе, да не се беше показвал щеха да имат още 1-2 %
  • 6 Горски

    10 4 Отговор
    Само помислете! - Получаваш 5000 но те облагат като за 3000! - Предложението е да се вдигне прага на около 3200 и те мрънкат!
    А защо мрънкат? - Защото касае пряко заплатите им като Народни Представители.
    -А това че натоварваш с по- висок праг онези, които едвам оцеляват ...- Карай бе! - Нали не касае тях!
    След месец - два ще подкрепят и 5% индексация на заплатите на държавните служители и новите дългове, които основно ще отидат в заплати на шиб. чиновници ще подкрепят, но е проблем вдигането на прага им на облагане с 200 лева, което няма да промени удръжките с кой знае колко много от на тези чиято Минимална Заплата скача от 650 на 710.
    Разбирате ли за какво става въпрос и какво представляват И новите пора в парламента?
    - Вкопчени сме в смъртоносната хватка на софийските паразити и няма отърване!

    Коментиран от #7

  • 7 Светлина

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Горски":

    А защо тогава, ако останеш безработен получаваш максимум 1700 лв? Значи да внасяме осигуровки, но правото ни на обезщетение да е с таван? Нямам против да се праща, ама да има за какво. Освен това има 30 процента в тази държава, които си взимат заплатите в плик и нищо не плащат

    Коментиран от #18

  • 8 Гост

    5 1 Отговор
    Значи минималната заплата се облага. А тези си прибират чисто всичко над 3000лв. А сега да кажат кои плаща по голям процент върху заплатата си. Защо са против минималната заплата да не се облага.
  • 9 Тъй то

    3 0 Отговор
    Бела брада подкрепи Трифоноф ге@
  • 10 Госあ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ГостИТ":

    Ами отивай ! Те лекарите и инженерите отидоха, а пък трябва да плачем за някакви мазачи на джава за апликации на смартфони в най добрия случай.

    Коментиран от #22

  • 11 Калъчев

    6 1 Отговор
    Прагът да се вдигне с 25 % заради ИТ сектора. Тия хитреци не се наядоха на пачки.
  • 12 Гай Турий

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "ГостИТ":

    В Канада и Австралия не са виждали яхти и самолетчета. Там още стрелят с лъкове и се возят на криелати рептили. А данъци изолщо нямат, като че ли не са чували за такива неща.
  • 13 Нане

    1 2 Отговор
    мдааа ИТ сектора си има лоби дето финансира Дралевската лаборатория
  • 14 БОКОагентБУДАла

    5 0 Отговор
    ПРАВИ СА.... НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОСИГУРЯВАМ НА МАКСИМУМА, ИЗЧИСЛЕНАТА МИ ПЕНСИЯ ДА Е 1700 лв., А КАТО ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА СЕ ПЕНСИОНИРАМ ПОЖАРНИКАРа "БУДА"-ла ДА МИ СЛОЖИ ТАВАН НА ПЕНСИЯТА ОТ 940 лв. И ДА МИ КРАДЕ ОСТАНАЛИТЕ..... СЕГА ПАК ЩЕ ИМА ТАВАН 1500 лв., А МОЯТА ПЕНСИЯ ЩЕ РАСТЕ С ИНДИКСАЦИЯТА И ПАК НЯМА ДА МИ Я ДАВАТ ЦЯЛАТА....
  • 15 да бе

    4 1 Отговор
    Необходима е данъчна промяна на законите. В полза на служителите и светлия биснес. Минимален праг на осигуримост - 1500 лв. Заманя на плоския данък с прогресивен. Да се направи всичко възможно да не могат да се крия доходи и печалби. И после да се вдигат хотели. Да се удари с пълна сила сивия секор. Това може да стане чрез цялостна промяна на съдебната система.
  • 16 Трябва разум

    3 0 Отговор
    Щe e cпрaвeдливo дa ce вдигнe ocигуритeлния прaг нo и нa IT-тaтa дa ce плaщa oбeзщeтeниe при бeзрaбoтицa cпoрeд внeceнитe ocигурoвки. Пeнcиитe cъщo трябвa дa бъдaт cпoрeд рaзмeрa нa внeceнитe ocигурoвки. IT-тaтa при вcички cлучaи щe взeмaт в пъти пo-виcoки пeнcии oт плoчкaджиятa дeтo e взeмaл пo 10 бoнa нa ръкa нo нe ce e ocигурявaл - пoзнaвaм cюрия пoзнaти дeтo в мутрeнcкитe врeмeнa кaтo пишмaн търгoвци нaпрaвихa пaчки бeз дa плaщaт нитo дaнъци,нитo ocигурoвки... нo ceгa cлед 32 гoдини кaтo дoйдe врeмe зa пeнcиoнирaнe cкумричaт,чe пeнcиитe им били мижaви. Eee... нe ca зa жaлeнe. Cъщeврeмeннo IT-тaтa дocтa ca нaвирили нoc. Вce пaк тe нe ca прякa прoизвoдcтвeнa cфeрa,a oбcлужвaщи,пocрeдници. При икoнoмичecки кoлaпc,при прирoднa кaтacтрoфa,coциaлнa рeвoлюция...кoгo щe oбcлужвaт? Ми тия лумпинизирaнитe бeдни щe ги изтрeбят кaтo въшки - мaй нe cи дaвaт cмeткa в кoлкo рeвoлюции ce e cлучвaлo? При тaкъв cцeнaрий вoдeщo cтaвa oцeлявaнeтo - тoecт хрaнaтa и пoдcлoнът. Пo-умнитe зaпoчнaхa дa cи купувaт ceлcки имoти,зaщoтo тaкъв имoт мoжe дa ce прeвърнe в гoлямa cтeпeн в caмoocигурявaщo ce фeoдaлнo cтoпaнcтвo,тoecт oтнocитeлнo нeзaвиcимo oт външни уcлуги. Трябвa дa ce търcи бaлaнc щoтo и прoчкaджиятa дa нe криe прихoди и IT - дa нe cкaтaвa дoхoди. ДБ не са много от разумните,а сектатни.
  • 17 МалкоЛогика

    5 1 Отговор
    Като искат като в Европа, да правят като в Европа: прогресивно данъчно облагане.
  • 18 Горски

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Светлина":

    А защо като си самоосигуряващ нямаш право на обезщетение при безработица?
    Въпросът ти е глупав! - Обезщетението за безработица не е обезщетение за труд! - Елементарно! Да не говорим, че това трябва да бъде съобразено с бюджета на страната, колко може да поеме като разход.
    Не знам как ги сметна тези 30%
    Само, че си задай въпроса на 1 човек от частният сектор колко хора се налага да издържа защото освен пенсионери, безработни и подрастващи трябва да включиш и всички на хранилка от обществените средства. - Аз ще ти кажа отговора какъв е защото съм го смятал. - На 1 човек от частният сектор се падат най- малко 3- ма които трябва да издържа!
    Чиновниците не произвеждат по правило нищо и заплатите им идват от удръжките под формата на данъци. Така, че когато смяташ парите на онези в частният сектор е редно да се замислиш, колко трябва да работи за да издържа всички останали.
    Това е простата сметка! Освен това е добре да прегледаш и структурата на частният сектор! Почти 50% от частният сектор са самоосигуряващи включително и свободните професии
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    "АЗ В ОТСТАВСКА СЪМ СЕГА ---ТРАЛАЛА - ТРАЛАЛА !!! КАТО НИНОВА СЪМ АЗ -НО НЕ СЪМ ОБРАТЕН АЗ - ТРАЛАЛА -ТРАЛАЛА " !!!!! " ЗА ПРАВИТЕЛСВО СЪМ АЗ -ТРАЛАЛА СЪМ ТРАЛАЛА - И СЪС НИНОВА СЪМ АЗ -ЗА МИНИСТЪРСКИ КРЕСЛА --ТРАЛАЛА СМЕ ТРАЛАЛА " !!!!!!!!! КИРО НА ЦРУ - ДАВАШ И ВЗЕМАШ -И СМЕНЯШ --АСЕН СИ Е ВЪМПАЙАР !!!!!!!!!!!!!!
  • 21 Гого

    0 0 Отговор
    Промяна с пари под масата, Христо, Христо. Най- лесно се облагат малките заплати.
  • 22 Направи джава апликация тогава

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Госあ":

    Лесно е и ще вземаш по 10 бона! Действай! 🙂
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове