Last news in Fakti

6 Декември, 2021 12:44 1 166 18

Министър Денков: Ще ни докарат до средата на седмицата и още 350 хил. теста

  • министър денков-
  • до средата на седмицата-
  • 350 хил. теста

"Този път се надявам това да е последният първи учебен ден за тази година",   каза служебният образователен министър 

Министър Денков: Ще ни докарат до средата на седмицата и още 350 хил. теста - 1
Снимка: БГНЕС

От днес всички ученици отново се връщат в клас. Това е възможно, след като стана ясно, че щадящи тестове ще има за всички.

"Необходимо е да има регулярни доставки, които стигат за всички желаещи. За тази седмица има, ще ни докарат до средата на седмицата и още 350 хил. теста. Надявам се заедно с тестовете в склада, които са 80 600, да успеем да стартираме и следващата седмица. Този път се надявам това да е последният първи учебен ден за тази година", заяви служебният министър на образованието акад. Николай Денков в студиото на "България сутрин".
В столичното 107 ОУ "Хан Крум" тестването на големите ученици преминава добре, но за съжаление, е регистриран и положителен тест – на шестокласник.

"Това е първият ни случай от началото на тестването. Медицинският фелдшер го изпрати вкъщи, като родителите ще ни информират допълнително след PCR тест", обясни директорът Данко Калапиш пред Bulgaria ON AIR.

По думите му тестовете се осигуряват от седмица за седмица.

"Този път имаме надеждата, че ще продължат регулярно доставките на тестове, за да продължи присъственото обучение. Допреди имаше такива очаквания, но с изискването да има тестване два пъти седмично се оказваше, че няма достатъчно тестове", посочи акад. Денков.

Просветният министър очерта два проблема между Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването:

"Когато се вземат решения, се оказва, че не участват представители на МОН. Първото, което трябва да се промени, е когато се обсъждат – да участва такъв човек от нашето министерство", изтъкна той.

"Поразен съм, когато някой излезе и каже бодряшки: "Тестове има, тръгвайте!", а в реално време се оказва, че тестове няма. Тук има изключително важен комуникационен проблем. Дори бях помолил да не казват нищо за нашата система, но и това не помогна", добави министър Денков.

Той се надява страната да стигне до 250 заболели на 100 000, за да се мине навсякъде на присъствено обучение, но призивът му към родителите е: "Пуснете децата в училище, с тези тестове е безопасно. Знаем, че не можем да удовлетворим всички, но това е решението до момента".

Според него няма нищо фатално в едно или друго решение, но има повече положителни страни на присъственото обучение.

"Ако има нещо фатално, това са децата, които напускат училище. А те не са толкова много в големите градове, където е най-големият натиск от родители. 37% от децата в ромските училища не влизат в клас", изтъкна образователният министър.

Акад. Денков обясни и за спора между МОН и МЗ, като подчерта, че МОН няма законово право да поръчва тестове.

"Какво е системното решение? Не може да зависи от това кой е министър, а да има правила - когато се обсъжда това нещо, да има представител на образователното министерство", категоричен бе просветният министър.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 редник

    1 6 Отговор
    От тестовете би имало много повече полза, ако се тестват ВСИЧКИ - учащи, учителки и администрация!
  • 4 flipp

    21 3 Отговор
    Времето на мирни протести отминава, скоро ситуацията ще стане или ние или те.
  • 5 Децата

    17 1 Отговор
    На училище БЕЗУСЛОВНО. Кое не ви ясно. През час се обяснявате за количества тестове- ама никой не иска да се тестват децата. Що не публикувате декларацията която родителите са изнудвани да подпишат - защо няма графа "не съм съгласен". И при падане на заболеваемостта защо толкова се напъвате за тестове - план ли гоните?
  • 6 3.14К

    15 1 Отговор
    Много е интересно кой взима комисионната от тестовете? Защо се скараха академика и клиничната пътека?
  • 7 00000

    14 3 Отговор
    Този неадекватник пак е в новините, голяма жажда за власт и медийна изява, ей, като борисов същия наглец. Трябва да бъде разследван за конфликт на интереси при избирането му за академик.
  • 8 Българин

    10 3 Отговор
    Разрешете на тези, които искат да ходят на училище - да ходят. Тези 50 % побъркаха хората
  • 9 Demonaz

    11 1 Отговор
    Комунист слуга на ЕСССР. Защо тестват децата?? Отговаряйте комунисти? Дали причината е друга,а не официалната.. Доста конспирации се оказаха истина.
  • 10 Кики

    11 2 Отговор
    Време е за въстание срещу тези педофилни психопати
  • 11 Разсипник

    13 1 Отговор
    Народна пара лесно се харчи. Какъв е ефектът от всичко това?
  • 12 Андрешко

    16 1 Отговор
    С тези милиони колко деца можете да излекувате..... пък ние събираме капачки от шишета. Лицемери. И цялата работа за десетина съмнителни резултата.
  • 13 Иванов

    14 1 Отговор
    Пръста си не мръднаха за 30 години да вкарат икономиката в релси а сега ще си счупят краката да ни тестват и ваксинират за да живеем дълго и да бъдем здрави.
  • 14 хахаха

    8 1 Отговор
    Тоя е толкова заблуден, че ония вече отдавна си разпределиха комисионните за тестовете, а той чак сега схванал, че са го изключили от схемата! Нищо, ще пореве и ще си знае за следващия път.
  • 15 Кики

    9 2 Отговор
    Тези американски агенти ще довършат България, време е за ново априлско въстание , защото след нова година идва задължителна ваксинация да всички дори за деца от 5 месеца нагоре
  • 16 хуров

    4 0 Отговор
    350 000 чирки да ви излезнът
  • 17 Селянин

    6 1 Отговор
    Смятам се за възпитан и добър човек, обаче този като го видя и в мен се поражда желание на му пръсна гадната, продажба мутра...
  • 18 big

    1 4 Отговор
    Ей, академико, стига с тези простотии! Децата трябва да са на училище, а не онлайн! Дори там те си остават неграмотни и необразовани, а пък онлайн съвсем! Каква беше ползата от това тестиране? Никаква!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол