7 Декември, 2021 19:07 807 19

Ексминистър: Оптимизацията на администрацията трябва да стане след качествен анализ

  • христина христова

Само количествената част, когато подхождаме към реформи в администрацията не е достатъчна, каза тя

Ексминистър: Оптимизацията на администрацията трябва да стане след качествен анализ - 1
Кадър бТВ

Идеята за оптимизация на администрацията не е нова в българското политическо пространство .Там трябва да се подхожда първо с анализ, не може да се каже – съкращаваме 15%. Това заяви в предаването „Лице в лице“ бившият социален министър Христина Христова.

Тя допълни, че наблюдава няколко агенции и според нея там няма достатъчен административен капацитет – работят по 8 часа на ден с хора и по-скоро имат нужда от укрепване.

„Само количествената част, когато подхождаме към реформи в администрацията, не е достатъчна. Трябва да се направи и качествен анализ на административния капацитет. Хората много често не са доволни от административното обслужване, затова трябва да се направи анализ на качеството на администрацията, да се подобри административното обслужване и нещо ключово, което да се внушава на всеки държавен служител – отношението към гражданите“.

По думите ѝ тази мярка, която ще се направи по изчисленията на Асен Василев, ще доведе до натиск на пазара на труда и трябва координация с Министерството на труда и социалната политика, за да се планират програми за преквалификация.

По отношение на увеличаването на осигурителния доход Христова каза, че тази тема също не е нова и по нея спорят социалните партньори и държавата.

„Аз си мисля, че винаги е добре и поражда доверие, когато има принципи. В началото имаше съотношение със средната работна заплата, това е добра идея. Харесва ми идеята да има коефициент на съотношение със средната работна заплата, но 2,3 коефициент може би е доста висок“, допълни бившият социален министър.

По думите ѝ трябва да се има предвид икономическата криза и COVID пандемията, да се анализира внимателно, защото са наслоени криза върху криза.

Във връзка с добавките за пенсионерите Христина Христова коментира, че бонусите за възрастните хора нямат нищо общо с принципите на пенсионно-осигурителната система и все още не е ясно какво точно ще получават те след 1 януари.

Според Христова добрата социална политика не е лявата или дясната, а адекватната социална политика.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ваксината н е е отговорност към други

    8 0 Отговор
    Ваксината н е е отговорност към другите, а само и единствено към себе си. Хайде, спрете се вече!
  • 2 хах

    10 1 Отговор
    От къде ги копаете тези червени фосили?
  • 3 Стойко

    4 2 Отговор
    Факти, пишете за най новото проучване на Маркет Линкс по поръчка на БТВ. Много е интересно и показателно.
  • 4 Шопо

    0 0 Отговор
    Лебояди !!!
  • 5 журналинио

    12 0 Отговор
    Винаги ми е било любопитно от къде идват парите за държавна администрация, пенсии и социални помощи като тези три отрасъла са повече от работещите в частен сектор.!?
  • 6 Чичо Томовата Колиба

    7 0 Отговор
    Това Министерство Социалното, може да го закриете, на Труда и Образованието-също.
    На здравеопазването-също. На енергетиката и Икономиката-също. На Транспорта също.
    На строителството също. Военното го прехвърлете на НАТО-няма нужда.
    Депутатите и НС-момент, да помисля, финансово изгодно, иновационно и екологично чисто, за да не плащаме вредните емисии на депутатите, Зелена Енергия-абе назначете Губернатор директно.
    При затруднения, Жалби и Оплаквания при Хиновски ИТН-той гори биомаса-ток, такса общество.
  • 7 От къде

    12 1 Отговор
    Изпълзя тази измекярка на Доган и Евророма.Колко пари тази раздаде за" уж" интеграция на сиганите.?;?!А за нея колко хартисаха?
  • 8 Майстор Жоро

    7 1 Отговор
    И тази баба изпълзя от клоаката на историята.Чакам баба Шулева, усвоила неуспешно милиони бюджетни левчета,които загроби в хотели край Цигов Чарк....
  • 9 Орел

    3 1 Отговор
    Разбира се! Герб правеше само качествени анализи и калинките бяха качествени.
  • 10 гроажданин

    6 1 Отговор
    КАКЪВ ПО ГОЛЯМ АНАЛИЗ ОТ ТОЗИ ОТ ЗО ХИЛЯДИ СТАНА ИЗВЕСНО ЧЕ САМО 7ХИЛДИ И СА ПЕНСИОНЕРИ В МВР АПЗ.
    Това са хоракоито получават пенсия от бюджета на държавата и заплата от бюджета от данъкоплатеца И заемат високи постове в ДА за чийто постове има много млади хора искат да работят в държавната система Трябва да ги стимулираме за да останат в България заемайки освободеите места .
  • 11 Притча

    5 1 Отговор
    Първи закон на Паркинсон: За конкурсите
    1. Старата английска практика: Господине как се казвате. - Нелсън. - а значи сте племеник на адмирал Нелсън, приет сте!
    2 Старата китайска практика: Дава се задание на кандидатите. Те правят писмена разработка. Най-добрите трима се назначават да изпробват идеите си. Назначава се най-добрият.
    3. Новата английска практика: Търси се счетоводител с 5 г. стаж, завършил в . и т. н. И понеже само нашия кандидат е ходил в Австралия, последното изискване е : И да е ходил в Австралия.
    4. При назначаването на чиновници в България винаги се поставят такива безумни изисквания.
    Втори закон на Паркинсон: Администрацията сама си създава работа за да оправде своето съществуване!
  • 12 Атанас Буров:"няма по вредно нещо от

    10 0 Отговор
    Държавния чиновник, Алчен, Мързелив все на него не му стига"!!
  • 13 На бас че Криска

    5 1 Отговор
    не знае как се държи мотика,в контакта ли се включва или е на батерии! Но пък е доволно угоена и загладена за предстоящите празници!
    🔪 🐽 🐖🥩🍷🍾🍽️
  • 14 мунчо

    5 1 Отговор
    Напротив, преди да се прави качесвен анализ, трябва да има количествен анализ! И с просто око се вижда, че има структури, които са 100% излишни, т.е. трябва да се закрият изцяло. Например СЕМ. Там имат десетки души персонал и разходи за заплати за милиони. И за какво?! ИЗбират директор на БНТ и БНР веднъж на няколко години. Останалото време ? Тъй че там няма какво да се прави качествен анализ - всички аут!
  • 15 Васил

    4 0 Отговор
    Ако са анализ даже ще се окаже че даже и 50% са ненужни.
  • 16 КОВРАТ Мулев

    1 0 Отговор
    Ковид мафия... Това, което е позволено на господарите, не е позволено на робите!(
  • 17 ха ха

    0 0 Отговор
    а какъв е теста за ; качествения анализ ; ?1. писане на донос за 15 сек ? 2 , познания за питиета и мезета 3 имената на посетените курорти в гърция да са поне 30 , натам няма какво да ги номерирам че ще стигнат 200
  • 18 Onq bez konq

    0 0 Отговор
    Геодезистът мери и мести някакви пръчки! На полето. Съдейки по мои познати – рядко хапват геодезистите, повече пийват, ако ядат – то е предимно салата с ракия! Знам ли какво мерят… някакви коти там… , а работният им ден минава в подпиране – я на пръчката, я на уреда! 🐞Близки до ГЕРБ ще бъдат силно изчегъртани.
    Ето сега казват, че ще се намали държавната администрация с 15 на сто. Някои днес пишат 30 хиляди души, не знам как са го сметнали, но това какво означава в тази обстановка. Означава, че тези, които са близки до ГЕРБ ще бъдат изчегъртани, това означава, тъй като го знам от досегашния опит. Това показва, така се случва всеки път, включително и с високи специалисти. Това каза журналистът Валери Найденов. Сега няма ярко изразена водеща партия и затова фигурата на президента излиза на преден план. Създава се един път от началото, след това се проточи друг, ще се проточи извънредното положение, извънредното положение дава повече власт на президента и това е, завършвайки с една промяна. Сменя се елита, няколко пъти сме го преживявали. Как се сменя ли, видяхте, че става със силно чегъртане, така става, уволняват се много хора, заяви той пред bTV. Аз например помня във вестника, имахме работа с държавната печатница, уволниха хора с по 20 и 30 годишен стаж в печатарството, завършили в Германия, големи геодезисти. Уволни ги правителството на Филип Димитров, уволни ги, и на тяхно място сложиха, да кажем от БАН, от Института по химия, един научен работник, кой
  • 19 Банкянски Тapикат

    0 0 Отговор
    По скоро трябва да стане с един мощен шут.
    Мързеливи, корумпирани, с 13 и 14 заплата и бонуси за 0 свършена работа. Един паразитиращ платен електорат на Бойко Методиев Борисов.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове