Last news in Fakti

20 Декември, 2021 18:12 875 15

Корнелия Нинова: До дни ще има компенсации за бизнеса заради мораториума

  • скъп ток-
  • корнелия нинова-
  • бизнес

Трябва да има компенсации

Корнелия Нинова: До дни ще има компенсации за бизнеса заради мораториума - 1
Снимка: БГНЕС

Мерки за подпомагане на икономиката в условията на енергийната криза и наложения мораториум върху цените на тока обсъдиха на среща вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова и представители на работодателските организации у нас.

Основната цел е да се осигури предсказуемост за българския бизнес в условията на здравна и енергийна кризи, съобщи БНТ.

До дни се очаква да бъде обявен компенсаторен механизъм за бизнеса във връзка с наложения мораториум за цените на тока. В момента текат разговори по темата с премиера и ресорните министри.

И Нинова, и работодателите са единодушни, че обезщетенията трябва да влязат в сила още от този месец, защото в противен случаи има бизнеси, които ще затворят.

Нинова изтъкна, че е привърженик на мораториума, защото той помага на домакинствата, но влизането му в сила трябва да е обвързано с компенсаторни мерки за българските фирми, за електроразпределителните дружества, за ЕСО сектора и ВиК дружествата, които заради мораториума ще претъпят загуби.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че работодателите са предложили минимален праг на компенсиране от 150 лв., както и да няма таван за обезщетението, тъй като цените са непредсказуеми и никой не може да каже дали няма да има още по-голямо поскъпване.

Велев изтъкна, че за да бъде конкурентноспособна, българската индустрия трябва да потребява енергия при условия, близки до тези на конкурентите ѝ. Страните извън ЕС обаче се снабдяват на 4 - 5 пъти по-ниски цени. Той направи сравнение: утрешната цена на тока в България доближава 670 лв., в Сърбия цената на тока е фиксирана на 66,72 евро, в САЩ - под 50 долара. Подобни са стойностите и в Русия и Турция.

Постигнато е и съгласие мерките за подпомагане на фирмите, засегнати от ковид кризата - 80 на 20 и 60 на 40 да продължат да работят и през 2022 г.

Договорено е бизнесът да участва в предложенията за изготвяне на Бюджет 2022. Има много предложения за политики, които трябва да залегнат в план-сметката, допълни Корнелия Нинова.

Като средносрочни цели на срещата е решено да се положат реални усилия за намаляване на административната тежест за бизнеса. Внесени са предложения от работодателите в тази посока и икономическото министерство започва да работи по тях.

Ще се работи и за обвързването на образованието с икономиката, осигуряването на квалифицирана работна ръка и облекчаване на условията за финансиране на малките, средните и микропредприятията чрез средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

По време на срещата е взето решение разговорите да станат регулярни като продължат през работни групи, така че мерките за компенсиране на бизнеса да влязат в сила възможно най-бързо.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Игор Пластун

    6 0 Отговор
    Беги беги при Рафа и не се връщай!
  • 2 BOBO

    6 0 Отговор
    ГОРДА ВЪЗПИТАНИЧКА НА КОСТОВ
  • 3 Пич

    9 0 Отговор
    Мале , Нинова , нали БСП беше партия на народа...!!!??? А сега - компенсираме бизнеса...!!!??? И мимикрираме за доходите на гражданите...!!! Типично по комунистически...!!?
  • 4 ха ха

    3 0 Отговор
    набараха каца с мед
  • 5 оня с коня

    3 1 Отговор
    След като Нинова се пъчи че ще "Компенсира",да каже КОЛКО ОЩЕ МИЛИАРДА ще тегли Правителството на РАДЕВ начело с подставеното Лице Петков, щото Икономиката ни определено НЕ РАБОТИ още от поемането на Властта от Първото радево Правителство,а Еврофондовете за БГ са ТРАЙНО СПРЕНИ.
  • 6 червен маргинал

    1 1 Отговор
    Тая "червена" милионерка със "синя" жилка ,пак за колегите си ,богаташи се е загрижила ,а на Народа ,който и повярва и все още гласува като улава овца за нея ...КУЧЕТА ГО ЯЛИ ...
  • 7 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Компенсации за бизнеса и търговците може да има ако върнат цените на изходна позиция. Това е така защото веднъж са ограбили потребителите с високите цени и сега за награда и компенсации. Нинова да не се прави на Дядо Коледа- на всички от сърце,но не от нейния джоб а от нашия. Гнусотия.
  • 8 За бизнеса е ясно, той е ваш,

    3 0 Отговор
    за нас бедните хора кога ще е ?! Сигурно когато успея да си отрежа от нарисувано прасе филе !
  • 9 Лошо няма

    2 0 Отговор
    Малце мерките ми се виждат преднамерени!Нали се сещате какво значи.......„"Ще се работи и за обвързването на образованието с икономиката, осигуряването на квалифицирана работна ръка и облекчаване на условията за финансиране на малките, средните и микропредприятията чрез средства по Плана за възстановяване и устойчивост"......Надявам се силно да греша,ноще се субсидират "наши",които отговарят ъ условията ...а за другите ..супата!
  • 10 Болярче

    3 1 Отговор
    С приватизацията им подариха предприятията.Сега ще им плащат и тока.Назначени "капиталисти".Краварката е в левия ъгъл.
  • 11 00000

    6 0 Отговор
    Ние май сме единствената държава където човек може да бъде уволнен от министерски пост за корупция и след някоя и друга година назначен на същия пост отново. Промяна та пушек се вдига.
  • 12 А бе другарко

    1 0 Отговор
    За бизнеса е ясно.Но за народа КОГА.
  • 13 Roman Dizel

    1 0 Отговор
    Партията на бизнесо и разкошо!
  • 14 Рошко

    0 0 Отговор
    За мен е по важно да знам, откъде идват тез пари, също така как и с колко се спонсорира медийната пропаганда, а също така как се и заглушава, демек кой плаща сметката
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове