Last news in Fakti

21 Декември, 2021 13:00 1 395 17

Юлиян Попов: Как да спрем поскъпването на тока...

  • юлиян попов-
  • скъп ток-
  • мерки-
  • енергетика

Важно е да разберем какво става. И какво не става

Юлиян Попов: Как да спрем поскъпването на тока... - 1
Снимка: БГНЕС

Високите цени на тока продължават да предизвикват тревога, ужас и паника. Тревогата е основателна. Ужасът и паниката - не. Важно е да разберем какво става. И какво не става. Това коментира във "Фейсбук" Юлиян Попов.

Какво не става?
- Зелената сделка не предизвиква високите цени.
- Чужденци не изнасят българския ток.
- Скокът на цените не е резултат от високите цени на емисиите.
- Енергийният сектор не губи от кризата.
- Възобновяемата енергия не вдига цените.

Какво става?
- Световната икономика рязко се възстанови и започна да поглъща много енергия.
- Европейският съюз не е подготвен за високо волатилна енергийна система.
- Голяма част от бизнеса не се застрахова срещу ценови скокове.
- България, и повечето други страни, имат примитивни политики за подкрепа на енергийно бедни домакинства и енергийно уязвими бизнеси.

Какво да се прави?
- Не обвинявайте каквото ви падне, анализирайте данни и детайли.
- Подгответе се за непредвидимост на енергийната система.
- Намалете зависимостта от газ, не само руски, въобще.
- Инвестирайте в енергийна ефективност и интелигентно интегрирани ВЕИ.
- Специално за правителството - бъдете максимално прозрачни за това какво знаете, какво не, какво можете и какво не можете да направите.

Добре, а какво да правим сега? Как да поправим самолета по време на полет?
- Проследете парите, огромните парични потоци, които високите цени генерират.
- Подкрепете с тях крайния потребител, не цената.
- Трансформирайте системите за подкрепа в ход и приемете, че пътьом ще направите грешки.
- Не се правете на регулатор, осигурете независимостта му. Не пипайте борсата.
- Отменете мораториума върху цените.

* Заглавието е на ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    26 0 Отговор
    Много просто, махнете посредниците на борсата

    Коментиран от #3, #12

  • 2 нещастник

    14 0 Отговор
    само факти до разбирача. няюаше проблем до преди борсата за ток с посредници, до предо борсата за емиси без аналог в белия свят, 12г ББ обясняваш че за Белене нямало ПАЗАР!, Нидерландия реши онзи ден да строи 3 реактора Англия съшо. Аз предлагам да качим на борсата водата, въздуха, хляба и т. н. при същите правила на енергиината борса, писани от корумпетата от ЕК. Криза в Азия няма...
  • 3 Да , ама този уж екперт не го казва

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    Дрънкането завършва с мораториума.
  • 4 МногоЛесно

    18 2 Отговор
    Излезте от зелената сделка.Забранете износа на Ток и премахнете брокерите.Енергетиката е отрасъл от националната сигурност на една държава и не трябва да се ръководи от спекуланти,каквито в момента са цялата банда брокерски фирми.Фотоенергията да си я заврат от зад тези,които ги направихте милионери за най скъпия ток.Да се изгонят американците от Мариците и да се построи АЕЦ Белене.С мораториума и дотациите се правят само кърпежи.Трябва да се промени цялата система и да бъде под контрола на държавата.В Момента ние си плащаме дотациите за тока а спекулантите пак спекулират и печелят на наш гръб.

    Коментиран от #8

  • 5 Смех

    12 0 Отговор
    ЛЪЖИ ЛЪЖИ ЛЪЖИ...
  • 6 Варна

    7 1 Отговор
    Признавам си, че вече ми омръзна от дилетанти. - Да! Проследяването на потоците, ще даде необходимият резултат и ще покаже истинската причина, но наливането на пари в потреблението освен инфлация нищо друго не прави!
    - Не се научиха, че инфлация се бори като наливаш пари в производството а не в потреблението!
    Сиреч, не субсидираш всички граждани или група граждани или фирми. - Субсидираш производителя за да не вдига себестойността и съответно цената! - Просто, но тук в тази държава се напълни с разбирковци!

    Коментиран от #9

  • 7 5577

    10 0 Отговор
    С други думи стягайте коланите тръгваме. Ние не сме виновни. Виновни са тия дето ги няма, ма ние пак ще си постигнем своето. Сто камшика му е малко на бедняшката гърбина. Как беше парите следват парите. Зелената сделка не е виновна. Виновен е Борисов и точка. Подготвени сте вече да плащате.
  • 8 Брокер

    2 12 Отговор

    До коментар #4 от "МногоЛесно":

    Не става! Живеем в Свят на пазарна икономика! Никой няма да затвори борсите и да спре работата на брокерите! Аз, съм богат защото съм умен! На теб, ако не ти харесва върви да протестираш на жълтите павета!

    Коментиран от #14

  • 9 Работодател

    1 7 Отговор

    До коментар #6 от "Варна":

    Прав си! Така трябва да е! Аз, и без това 90% от продукцията я изнасям, а като ми дадат и субсидии ще изнасям на 100%! Тукашният пазар не ме вълнува!:)

    Коментиран от #13

  • 10 Райнхард от SS

    8 1 Отговор
    Абе,всичко си е до така наречените зелени талибани и зелени глупости.Очевидно ЛГБТ марксизма вече стана отживелица и вече няма за чии права да се борим и за чие равенство да се борим,затова ще се борим за спасението на природата.Истината е,че природата е нещо,което никой човек не може да контролира.Демек,ако например майката природа е решила да замрази Русия и всички там да пукнат от студ,няма сила,която да я спре.Същото важи за ледниците и т.н.Ако не бяха тези зелени сделки,планове(много приличащи ми на плановата икономика 😂) и тем подобни,тока щеше да е доста по-евтин.В цяла Европа,не само в България цената скача.А да се обвиняват други държави,разни брокери и т.н. е смехотворно.Имаше избори,гласувахте за зелените талибани от ДБ и многото "П".Сега ще им сухата супата. 🙂🙂🙂
  • 11 hh88

    7 1 Отговор
    Толкова глупости на едно място, каквито е написал този господин, скоро не бях чел. Не разбирам, защо всеки се изказва по теми, по които е абсолютен лаик.
  • 12 гост

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "zeus":

    На борсата няма посредници. Всеки потребител купува директно от електроцентралите, които оферират своя цена и количество (пакет MWh).
  • 13 Варна

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Работодател":

    Дори в тази вариант, пак е по- добре! - ЕС ни играе дъмпинг вече 30 години със субсидиране на производството си. В крайна сметка и при износ, има поток от пари от вън, а не износ на пари. Субсидията не променя данъчната система и следователно не променя и данъчните ставки, нито им намаля оборотите. Така, че субсидията върху производствата, поне на този етап е начинът за регулация на пазара. Да не говорим, че по този начин има и изсветляване и на сивият сектор и на парите под масата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 pbdan

    9 0 Отговор
    В Румъния например само производителите на ток имат правото да продават. Държавата следи зорко енергийната борса и прибира 80% от печалбата. С тия пари формира социалната си енергийна политика. Чисто и просто. Свободна енергийна борса за частните производители. Собствениците на ФЕЦ, ВяЕЦ, малки ВЕЦ, американските ТЕЦ да си продават енергията на свободния пазар и да печелят колкото си искат. Ама не, ще продаваме от държавната АЕЦ и ТЕЦ2 с платени от държавата СО2 емисии.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 One Wise

    4 0 Отговор
    Айде, сефте комендантски. Най-новия метод на ограбване на народите е печатането на пари, задържането на заплатите, а парите се харчат чрез бюджета за въоръжаване и други направления с яки комисионни. По тази начин периодично се получава инфлация и обезценяване парите на хората. Защита срещу тези злоупотреби беше златният стандарт, но той отдавна е отменен. Измъкване от хватката е нищо да не се купува или снижаване на покупките до минимум. Богатите и политиците ще живеят, за останалите - дебелия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове