Last news in Fakti

29 Декември, 2021 06:46 4 149 35

Сандов защити мусаката, но предупреди да не прекаляваме с нея

  • борислав сандов-
  • министър-
  • мусака

Грижата за планетата Земя и за личното ви здраве е една и съща задача, заяви екоминистърът

Сандов защити мусаката, но предупреди да не прекаляваме с нея - 1
Снимка: БГНЕС

"Да, храната ни може да се измери в изразходвана вода и енергия, както и със своя въглероден отпечатък при нейното отглеждане, преработка, транспорт, съхранение и приготвяне.

Не, българската мусака не е с най-голям въглероден отпечатък измежду популярни европейски ястия, независимо от направеното проучване на британски сайт. Най-малкото защото един класически телешки стек (белгийски например, или испански), съдържа много повече месо, което води до по-високо ниво емисии парникови газове на порция. Освен това българската мусака съвсем не се прави с кайма само от телешко месо, а най-често е от смес на свинска и телешка, което също намалява нивото на емисиите".

Това написа на стената си във Фейсбук екоминистърът Борислав Сандов по повод изследване на предаването Гууд фууд на Би Би Си което твърди, че приготвянето на традиционното ни ястие замърсява въздуха.

"Но понеже се отвори тема за мусаката, да си кажем и нещо друго: никак не е полезно да прекалявате с това традиционно за района ни ястие, поради чисто здравословни причини. Всеки диетолог ще ви каже, че никак не е полезно смесването на месо, яйца, мляко, картофи и брашно, особено пък ако се ядат и с хляб.

Та, както за почти всичко, и по тази тема важи същата логика: грижата за планетата Земя и за личното Ви здраве е една и съща задача. И тази задача започва с премахване на отричането и отлагането. Има добри традиции, както и такива за преосмисляне", допълва Сандов.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    90 3 Отговор
    Тия всичките да се гушнат и да се гръмнат. Още малко и ще започнат са ни спускат меню какво може,и какво не може да се консумира според тях.

    Коментиран от #3

  • 2 ха ха

    81 3 Отговор
    Ама, яжте си насекомите и гъсениците у Европейския комисариат. Да сте ни за пример! Ние ще караме на мусака, ако ще Гретето да вампиряса!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Факт

    89 2 Отговор
    Боже, Боже до къде я докарахме! !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Възмутен

    73 3 Отговор

    До коментар #4 от "Факт":

    Обратни да ни дават акъл
  • 6 док

    50 2 Отговор
    Айде, още един разбирач на храни!
  • 7 инж технолог

    32 1 Отговор
    Херцогинята Катрин предложи на съпруга си Уилям кутия с насекоми и червеи. Уилям никак не беше очарован и се смръщи комично на предложението й.
  • 8 Чудно

    65 2 Отговор
    Ама какво са тия прототии?! Затова ли ви избрахме?! Да обикаляте света и да мерите манджите?! Вече ставате нагли! Всички да се прибират и да се захващат с важните неща, че като ви подпукам с шутове, място няма да си намерите! Егати тъпаците. Престанете да гарчите прите ни! На Тулумберг простотиите са ми през...
  • 9 Някой

    67 0 Отговор
    Наистин, има много изперкали хора. Мусаката имала своя въглероден отпечатък.
    Стига с тази глупост - ще започнат да избиват хората, защото имат въглероден отпечатък върху природата. Ами да накарат поне един вулкан да спре да изригва, че оставя адски голям въглероден отпечатък. Да избият и всички диви животни (е, на път са да го постигнат, но по други причини), че и те оставят въглероден отпечатък.

    Безумието е обхванало целият свят. Може би, наистина е нужен един ресет чрез премахване, по какъвто и да е начин, на съществуващата цивилизация. Много простотия се събра и е хубаво всичко да се забърше.
  • 10 Значи

    54 1 Отговор
    Интересен е въглеродния и парниковия отпепатък на боба, лещата и граха.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Галина

    7 2 Отговор
    И двете братски държави трябва да се договорим и да се помирим.

    Коментиран от #13

  • 13 Галка

    23 0 Отговор

    До коментар #12 от "Галина":

    Какво ще се договаряме?! Да махат оградата и това е. Кой къде иска да обикаля. ЕС е отживелица. Нали не си мислиш, че някой ееално пази нещо на границата. Пазят само нас заради големите пари да не откраднем от европата. Мигрантите не се интересуват от шенгенско пространство.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Механик

    43 1 Отговор
    Джендърска работа. Тоя е достоен за Европейската Комисия, дето уточнява радиуса на бананите., изправя и уеднаквява краставиците и ощестливява кокошките.
    Било вредно да ядеш яйца с хляб, моля ти се. Картофите и те били вредни!!! Ц,ц,ц,ц,ц!
    Въздух по налягане!

    Коментиран от #21

  • 16 пацо

    5 18 Отговор
    Той е прав за смесването:
    Картофите дигат инсулина в кръвта а той налепя холестерола от месото по съдовете.
    Затова въглехидрати само наобед и после малко вода и оцет за кръвната захар.
  • 17 Румен

    27 0 Отговор
    Тарикатите и за такива световни глупости получават много пари.
  • 18 стих

    13 0 Отговор
    Галка на която й е малка,като на Малката. За мусаката става въпрос. Дето имала малка чашка вода и малка енергийка.
  • 19 алфа херинга

    31 0 Отговор
    Растенията консумират со2. Спрете изсичането на горите, садете повече дръвчета и си яжте спокойно мусаката.

    Коментиран от #29

  • 20 Развийш ли

    21 1 Отговор
    Господин разбирач Ако почнем да пасем трева и да ходим в тоалетната въздухът ще стане ли кристално чист
  • 21 Румен

    19 0 Отговор

    До коментар #15 от "Механик":

    Интересно ми е ЕК по джендьрството след Като иска да премахне ,,пола,, от паспортите,Как ще реши вьпроса с фамилиите на исландците.
  • 22 Варненец

    30 0 Отговор
    Милиарди дизели по света, тецове химически заводи, а точно мусаката ще докара срив на екосистемите. Иска ми се да ви определя, но ще ме изтрият.
  • 23 Моля, дайте да не коментираме,

    24 0 Отговор
    поредното назначено недоразумение. Неговото мнение не ни интересува.Голямо унижение е да се четат глупостите му, още по-малко да ги коментираме.
  • 24 Очаквайте

    13 0 Отговор
    измерване на "отпечатъка" на всеки човек и ако е голям..... ко прайм?
    Дистопия пълна...
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Сус

    16 0 Отговор
    Чиба бе европейси гурмета
  • 27 Жълти книжки

    15 0 Отговор
    Само кукувци избират. От къде ги намират? Или всички са такива?
  • 28 hmm

    21 1 Отговор
    Започва се. След Ковид тиранията очаквайте тази за климата. Все пак нали всичко е за вашето здраве, а сега и за това на планетата. Позволихте им да ви направят на маймуни веднъж и сега никога няма да спре.
  • 29 1122

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "алфа херинга":

    Правилният термин е фиксират, след което го включват в синтеза на въглехидрати.
  • 30 Шеф готвач

    5 0 Отговор
    Най-полезни са ГМО храните. Яж, народе!
  • 31 Конник

    9 0 Отговор
    Напуснаха ЕС и сега се заяждат със задния двор (обор). Защо не нападат Макдоналдския хамбургер? Защото е от САЩ.
    А има и постна мусака!
    Англичаните никога не са построили нещо в колониите! Само са грабели. За тях и поляците бяха “негри”, а кото се прибраха обратно в Полша - ах, кой ще бере ягодите, кой ще кара камионите? Кой? Ами англичаните!
  • 32 САНДОВ Е МИНИСТЪР КОЛКОТО БОЙКО ГЕНЕРАЛ

    4 0 Отговор
    ЩОМ СЕ ЗАНИМАВА С МУСАКАТА КОЯТО ИЗОБЩО НЕ Е БЪЛГАРСКО ИЗОБРЕТЕНИЕ ! АМА ЗА МИНИСТЕРСКАТА СИ ЗАПЛАТА МУ Е ДЮШЕШ ДА ПЛЕЩИ ТИЯ ГЛУПОСТИ ПРИ ЛИПСАТА НА КРАВИ В БЪЛГАРИЯ И ПРОИЗТИЧАЩОТО ОТ ТОВА ЛИПСВАНЕ НА КАШКАВАЛ СИРЕНЕ МЛЯКО И ТН ПО МАГАЗИНИТЕ ............. МЕНТЕ СИРЕНЕ - МЕНТЕ МИНИСТЪР САНДОВ !
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове