Last news in Fakti

18 Април, 2013 08:02 1 963 3

МВР може да слуша и Skype

Преглед на печата

МВР може да слуша и Skype, разкрива „24 часа“

МВР може да подслушва и Skype, твърдят експерти в телекомуникациите. Доскоро разговорите през интернет се смятаха за сравнително добре защитени срещу подслушване. Напоследък обаче този вариант не е така сигурен, твърдят експертите. Според тях службите вече имат достъп и до тези разговори, ако те минават през интернет, чийто доставчик е някой от националните оператори в страната. Това включва и Skype, който по принцип криптира разговорите.

Наскоро от "Майкрософт", който е собственик на Skype, обявиха, че за миналата година са постъпили 75 000 искания да бъдат предоставени данни за 137 000 акаунта на ползватели на Skype по цял свят. От компанията уточниха, че са дали на властите базова информация за 78% от собствениците на акаунти, но отричат разговорите да са били подслушвани.

Премиерът не вярва на МВР, обобщава „Труд“

Премиерът Марин Райков няма доверие на МВР и процедурите им по използване на специални разузнавателни средства (СРС). Този извод може да се направи от изявленията му след заседанието на правителството.

Райков е посъветвал вътрешната министърка Петя Първанова да подписва документи за използване на специални разузнавателни средства (СРС) само в присъствие на други колеги, както и да бъде “повече от внимателна”. Райков уточни, че това е “колегиален съвет” и Първанова не е длъжна да се съобрази, но тя щяла да се вслуша. Под “колеги” премиерът не е имал предвид други министри, а колеги от МВР.

GPS издал гафа с бръмбарите, уточнява „Стандарт“

Крайслерът дебнел из софийските улици на 15, 16 и 26 март, а по документи се водел "на топло" в гаража. В други дни в дневника било записано, че автомобилът е трябвало да излезе на тренировъчна мисия само в промеждутъка между 10 и 12 часа. GPS-ът и камерите обаче показали друго - на 10, 14, 25 и 27 март е кръстосвал централните улици на София след 18 ч. "Това са доказателства, които подкрепят тезата, че ванът се е движел несанкционирано. Записите са само от централната част на града. Но по GPS-а може да се проследи целият маршрут на автомобила и да се анализират евентуалните цели на работата с него", смятат експерти.

Големият коз на разследващите обаче е изтритият от Радко Димитров харддиск с подслушани разговори. На 28 март, навръх рождения си ден, началникът на отдел "04" в СДОТО чул, че започва проверка. Зарязал софрата и хукнал да демонтира блока за управление с отвертка. Едва по-късно разбрал, че харддискът, където се записва информацията, се намира на друго място. Той се обадил на администратора, взел паролата му и изтрил цялото съдържание. В следващите 24 ч до изземването на сивия ван обаче никой не се е докосвал до харддиска и не е записвал нова информация върху него. Затова експерти смятат, че шансът да се възстанови информацията в него е 100%. "Смятаме, че до дни ще стане ясно кои са подслушваните. Записите могат да се възстановят за не повече от 30 секунди", потвърдиха вчера пред "Стандарт" източници от прокуратурата.

Експертиза търси изтритите СРС-та, пише „Монитор“

Главният прокурор Сотир Цацаров ще назначи днес или утре експертиза дали изтритите записи на подслушвания могат да бъдат възстановени. Той обаче отказа да се ангажира в какви срокове може да се очакват резултатите от експертизата, която ще бъде направена от специалисти във фирмата, вносител на техниката. Цацаров не съобщи от коя година тя е в употреба, защото информацията е класифицирана.

„Това, което прокуратурата ще направи, е да препоръча незабавното създаване на правила в МВР, дори и с временна заповед, дори временни правила, но незабавно създаване на правила там, където такива няма”, каза Цацаров.

Вътрешният министър Петя Първанова заяви пред bTV, че ще създаде работна група, която да идентифицира къде са пропуските, за да се направят съответните промени. Тя гарантира, че няма незаконни подслушвания в служебното правителство.

Държавата се намеси грубо на пазара на лекарствата, обобщава „Сега“

И служебното правителство продължи политиката на необоснована и на практика незаконна намеса в пазарните отношения, като реши вчера да замрази цените на лекарствата за свободна продажба чрез промени в наредбата. Подобна практика, но с преки договорки с отделни производители, прилагаше кабинетът на ГЕРБ спрямо цените на горива и храни. Ефектът след това беше шоково увеличение, за да се компенсират загубите.

Според приетите вчера промени в наредбата за регулиране на пазара на медикаментите пределната цена на лекарствата, които се продават без рецепта, ще може да се увеличава единствено според инфлацията в период от една година. В момента производителите и вносителите могат да поискат максимална цена, а търговците на дребно не могат да продават медикамента над нея. От здравното министерство обясниха, че мярката е антикризисна, има социална функция и ще действа само година.

Нов руски телеком в България, пише „Капитал дейли“

Проект за нов тип телекомуникационен оператор, големи амбиции, непозната на българския пазар технология, Красимир Стойчев продавач, а един руснак - купувач. Сюжетът не е от 1997 г., компанията не е "Мобилтел", а руснакът не е Майкъл Чорни. Въпреки многото прилики събитието е от сряда, а обектът на сделката - "Макс телеком". Създаденият от българския предприемач оператор, който се опитваше да пробие до някаква позиция на телеком пазара чрез услуги през WiMAX мрежа, вече е собственост на "базирания в Лондон частен инвеститор" Даниел Купсин, съобщиха от "Макс телеком". Сделката е за 100% от компанията, а според Търговския регистър цената е 14 млн. евро.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Румен Янев

    1 0 Отговор
    Деактивирах скайп акаунта ... махнах се от фейсбук...счупих си джиесема с чука за пържоли ... изхвърлих лаптопа през прозореца ... купих си телефон с шайба и чакам днес да го свържат ... Ха сега да видим кой ще ме слуша А за всеки случай съм си взел и лепенка за да си залепя устата ако случайно се разговоря
  • 2 Kiko Kikov

    1 0 Отговор
    ГЕРБ, БСП и ДПС ще загубят катастрофално изборите, и второ-те тройната коалиция/БСП, НДСВ и ДПС/оставиха погром и милиарди дългове, но 3. 5 години лъжат, че са оставили стабилна държава. Да, ама не, тези престъпници лъжеха, че световната криза ще подмине България. . . . . точно както техните родители от БКП и ДС лъжеха, че чернобилския облак ще ни заобиколи. Лъжливи и крадливи твари са комунягите .Гласувайте за ДСБ- номер -27 за да променим живота си .Не можем да се върнем в миналото и да променим своя старт, но можем да стартираме сега и да променим финала.ДСБ-27 напред и на горе. Газ пикаят комунистите!На изборите ще победим с пълно мнозинство!27 -ДСБ с вас сме.
  • 3 неутрален

    1 0 Отговор
    :D Прочетоха ми скайпа "гледай я тая картинка братле .. неква картинка"..
    :D Чуха какво си говоря - "О слънце довечера какво ще правиме ;)"
    :D Видяха как отидох в кенефа и се изс***х ..

    Абе хора стига глупости, стига страх. Който е честен и да го подслушват няма от какво да се притеснява..
    А това че БСП и другите партии реват щото само кирливи ризи имат, си е напълно техен проблем ;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове