Last news in Fakti

7 Януари, 2022 17:06 793 23

Омбудсманът поиска държавата да компенсира със задна дата домакинствата на природен газ

  • омбудсман-
  • диана ковачева-
  • природен газ

Поводът за новата препоръка в продължение на тази от 17 декември миналата година е, че в институцията на омбудсмана продължават да постъпват множество жалби и сигнали от потребители на природен газ за битови нужди с настояването държавата да осигури равнопоставеност между битовите клиенти на различните видове енергия

Омбудсманът поиска държавата да компенсира със задна дата домакинствата на природен газ - 1
Снимка: Пресслужба

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до премиера Кирил Петков, в която предлага битовите клиенти на природен газ да получат държавна финансова помощ със задна дата заради безпрецедентното поскъпване от половин година насам на синьото гориво и неколкократното повишение на сметките на домакинствата. Това съобщават от пресцентъра на омбудсмана на България.

„В контекста на заявеното от Министерството на енергетиката намерение за финансова подкрепа на битовите клиенти на природен газ, предлагам компенсациите за тях да бъдат отпуснати от държавата със задна дата от 1 юли 2021 г. или поне от началото на отоплителния сезон – месец октомври 2021 г., до 31 март 2022 г.“, пише проф. Ковачева.

Поводът за новата препоръка в продължение на тази от 17 декември миналата година е, че в институцията на омбудсмана продължават да постъпват множество жалби и сигнали от потребители на природен газ за битови нужди с настояването държавата да осигури равнопоставеност между битовите клиенти на различните видове енергия.

„В сила е мораториум върху цените на електрическа и топлинна енергия, но за природния газ до момента няма яснота въпреки достигнатите непоносими цени за много домакинства, и то за сравнително топли месеци през зимния период“, подчертава омбудсманът и настоява това да бъде.

В препоръката си проф. Диана Ковачева отново акцентира на факта, че принципът за компенсиране на цените за всеки консумиран мегаватчас, прилаган спрямо стопанските клиенти на електрическа енергия, е справедлив и може да бъде използван по отношение на потреблението на природен газ за битови нужди.

„Прегледът на изменението на цените на горивото за периода показва, че е справедливо размерът на компенсациите да бъде определен поотделно за всеки месец като процент от утвърдената от КЕВР регулирана цена на природния газ за домакинствата“, допълва още омбудсманът.

Проф. Ковачева настоява и за становище от изпълнителната власт за приложимостта на комплекса от мерки за справяне с нарастващите цени на енергията, представени в Съобщението на Европейската комисия до Европейския парламент, Европейския съвет, Съвета, Европейския икономически и социален комитет и Комитета на регионите.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Яко помпане

    7 2 Отговор
    Защо всички /дори омбудсмана/ искат да помпат инфлацията?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Патето Яки

    7 1 Отговор
    Тази борисова калинка ли ще оправи цената на газа ? Досега нищо не е направила освен да си взема заплатата.
  • 4 Анонимен

    14 2 Отговор
    И аз искам компенсация за пелетите които са 800-1000 лева ,но нямя
  • 5 Пишман

    9 1 Отговор
    И с какво ще "компенсирате"?Пак със заеми за внуците?
  • 6 Реалист

    10 1 Отговор
    Ще компенсират с това, с което компенсират Топлофикация София. Или казваш могат да се компенсират само пребиваващите в София. Или за всички или за никой.

    Коментиран от #7

  • 7 Така е

    9 4 Отговор

    До коментар #6 от "Реалист":

    Начи тока за битови нужди може да го замразят, а газта не може. Миналата година за декември имам 120 лева парно и топла вода на газ. Сега имам 340. А забравих - януари ще е още 30 процента нагоре

    Коментиран от #8

  • 8 Адолф

    7 4 Отговор

    До коментар #7 от "Така е":

    Ами минавай на ток бе, кой те спира.Аз ни газ имам, ни парно на газ, ни топла вода.От къде на къде с мойте данъци ще ти субсидирам битовата газ?!?!?Като ти е скъпа не я ползвай.А може и на пелети да минеш от по 700лв за тон ако смяташ че ще ти е по-евтино.

    Коментиран от #9

  • 9 Така е

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Адолф":

    А защо аз трябва да ти субсидирам тока в момента? Защото в момента има мораториум на цената.

    Коментиран от #16, #21

  • 10 ха ха

    2 0 Отговор
    нема да се косите , след тая зима вече ще е само лято ,с температури 75 С , та затова другаро мафиотите трупат кинти , сякащ ще им трябват
  • 11 Пенсионера

    8 1 Отговор
    Къде ми е увеличението с Обещаните 12-13%, реално са 7,7%, Пълни лъжи, Увеличението се оказа Една Голяма Илюзия !!!
  • 12 ВЪН

    5 3 Отговор
    Тази защо я търпят още, няма ли да я сменят ? За пет пари работа не е свършила, освен това се води на работа и в УНСС, и оттам взема заплата. Тя е герберастка, неквалифицирана, беше министър на правосъдието във второто герберастко правителство, докога с тия калинки? ВЪН!
  • 13 махайте я

    4 2 Отговор
    Тази трябва час по-скоро да я махнат!
  • 14 Сандо

    4 0 Отговор
    По-важно е какво прави държавата,за да не допусне високи цени,и то не само на газа?А то какво се получава като краен резултат:разни тарикати,водени от най-различни подбуди,свободно си играят с цените,а държавата -разбирай гражданите - им плащат тарикатлъците!
  • 15 Тази

    2 0 Отговор
    е напълно неадекватна . Как слагат само калинки на високи постове ?
  • 16 Адолф

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    Ами защото ток стига до всяко едно домакинство за разлика от битовата газ, това първо.Второ, защото произвеждаме ток и призводствената цена му е ниска и просто мораториума пречи да се вдига спекулативно цената а не е субсидиране. Дано да схващаш разликата между субсидиране от държавата и мораториум върху цената на нещо.И трето, обикновенно когато държавата субсидира нещо то трябва да е достъпно за всички граждани а не за определен кръг от хора.Така че бъди спокоен в момента не ми субсидираш тока.А, интересно ми е ти ток не ползваш ли?С газени лампи ли си светиш?
  • 17 Да,бе

    1 0 Отговор
    Колкото видяхме и онова намаление с 40 процента,толкова и сега ще видим компенсация.Иначе ревливия "бизнес" си взима компенсации и цените летят.Екология от всякъде.
  • 18 Нане

    0 0 Отговор
    в къщи атомния реактор бумти на кюмюр и дръво
  • 19 ПРОФЕСИОНАЛИСТКА

    1 0 Отговор
    НИЕ МАГИСТРАЛНИТЕ ТРУЖЕНИЧКИ ПРОТЕСТИРАМЕ И ИСКАМЕ КОМПЕНСАЦИИ РАБОТИМ В ДЪЖД И СНЯГ СТУД И ПЕК НО КРИЗАТА СВАЛИ ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ НА КЛИЕНТИТЕ НИ И РЯЗКО ВЛОШИ МАТЕРИАЛНОТО НИ СЪСТОЯНИЕ В ПРЕДВИД НА ОСОБЕННО ВАЖНАТА НИ СОЦИАЛНА РОЛЯ ДА ОТПУСКАМЕ НАПРЕЖЕНИЕТО И ВЪВ ВРЪЗКА С НАРАСТВАЩОТО НАПРЕЖЕНИЕ В ОБЩЕСТВОТО И В ТАЯ ВРЪЗКА С ВСЕ ПО ЗНАЧИМАТА НИ РОЛЯ ЗА ОБЩЕСТВЕНИЯТ МИР СПОКОЙСТВИЕ И КОНСЕНСУС ИСКАМЕ ДА БЪДЕМ КОМПЕНСИРАНИ НА ВСЕКИ ЕДИН ГРАЖДАНИН МЪЖ ИЛИ ЖЕНА ДА БЪДАТ РАЗДАВАНИ ВАУЧЕРИ ЗА ЩАСТИЕ КОЙТО МИНИСТЕРСТВОТО НА КУЛТУРАТА ДА ОСРЕБРЯВА ЗА СМЕТКА НА ВСЯКАКВИ НИСКОРАЗРЯДНИ АКТЬОРИ ЗАСТАРЯВАЩИ БАЛЕРИНИ И ДРУГИ СИНЕКУРНИ КУЛТУРТРЕГЕРИ

    Коментиран от #20

  • 20 ПРОФЕСИОНАЛИСТКА

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "ПРОФЕСИОНАЛИСТКА":

    А СЪЩО И ЗА СМЕТКА НА ХОНОРАРТЕ НА НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ КОЙТО С НЕПОЧТЕННОСТ КОЯТО НИЕ НЕ СИ ПОЗВОЛЯВАМЕ СРАМЯТ ПРОФЕСИЯТА НИ И ЧЕСТНОТО НИ ИМЕ/ НЕСПРАВЕДЛИВО ГИ СРАВНЯВАТ С НАС ПОЧТЕННИТЕ ТРУЖЕНИЧКИ/
  • 21 ЧОБАНИН

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Така е":

    АМИ ЩОТО СИ БИЛ ГЛУПАВ ДА СИ МИСЛИШ ЧЕ ГАЗТА Е НА ДАЛАВЕРА Е НЕ Е КАТО И ПАРНОТО ЗНАЕШ ЛИ КОЛКО СТРУВА ПРЕКАРВАНЕТО ПОДРЪЖКАТА И БЕЗОПАСНОСТТА /ТОК ОТ АЕЦ ТОЛКОЗ / ГАЗТА Е ЗА КОЛИТЕ И КАМИОНИТЕ /Е СЕГА КАТ СИ НАПРАВИЛ ГРЕШЕН ИЗБОР АЗ КВО ОБЩО ИМАМ И КАТ 50 ГОДИНИ СЕ ТОПЛИ НА ДОТИРАНО ПАРНО СЕГА ЩО РЕВЕШ АРЕ ТЪНКИ ТАРИКАТИ АРЕ В КАНАЛА ЧИБА
  • 22 дидо тира

    0 0 Отговор
    а ние на село като копуваме дърва за 120 лева за нас дебелия нали
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове